Na een aantal uren in de tuin gewerkt te hebben hark je de laatste snoeiresten op, of schoffel je het laatste stukje van de border. Je tuin ligt er weer prachtig bij, en een goede kop koffie of lekker koel drankje heb je wel verdiend. Iets waar je hoofd dan niet naar staat is het schoonmaken, opbergen en onderhouden van het gebruikte tuingereedschap. Een tuinder hoort zijn gereedschap zorgvuldig te onderhouden door het schoon te maken na elk gebruik, het op een droge plek op te bergen en het regelmatig te smeren. Dit helpt om roest en vastlopen te voorkomen en de levensduur van het gereedschap te verlengen. Je zult merken dat je veel meer plezier van jouw gereedschap zult hebben als je weet hoe je het scherp en schoon houdt.
Tijdens de workshop Onderhoud Tuingereedschap van 30 november 2024, onder deskundige leiding van de familie Ostemeijer, is verteld over de belangrijkste eigenschappen van tuingereedschap: gesmeed en gehard materiaal, takken-, stok- en heggenscharen, enzovoort. Goed onderhoud is belangrijk voor het gereedschap en voor jezelf. Met goed onderhouden gereedschap werk je prettiger en veiliger en het is beter voor de planten, omdat er gladdere snoeiwonden worden gemaakt.
Birgit Nübel over de workshop van 30 november:
Natuurlijk kon ik mijn meest gebruikte snoeischaar niet op tijd vinden. Dan maar wat minder belangrijke gereedschappen mee naar mijn eerste Workshop over Onderhoud van Tuingereedschap bij de firma OSMA in Renkum. Op zaterdagochtend 30 november zou daar tussen 10 en 12 uur gedemonstreerd worden, hoe wij nijvere tuiniers, onze spullen dienen te verzorgen. Ik had mij aangesproken gevoeld door deze aankondiging, vanuit het besef dat ik het tuingereedschap zelden extra aandacht geef. Met een beetje olie zo nu en dan verwacht ik dat het werkt. De flinke portie luiheid die hierin schuilt, kan ik na deze ochtend niet langer ontkennen.
De enthousiaste groep deelnemers werd door familie Ostemeijer hartelijk ontvangen met koffie en fantasie lekkernijen. Er volgde een korte uitleg over het programma en vervolgens nam zoon Niek ons voor het echte werk mee naar hun werkplaats. Daar boden de twee grote werkbanken net genoeg plaats aan iedereen. Er werd namelijk van alles uitgepakt. Natuurlijk de veelgebruikte snoeischaren, in diverse maten, takken- en heggenscharen, verschillende schoppen, een kantensteker en iets wat er voor mij uit zag als een telescoopzaag. Kortom genoeg werk voor de rest van de dag!
Maar eerst vakkundige uitleg van Niek. Aan de hand van een voorbeeld liet hij ons precies zien hoe een schaar behandeld wordt. Uit elkaar schroeven, reinigen, slijpen (op de juiste wetsteen!), oliën én op de goede manier weer in elkaar schroeven. Altijd fascinerend om een deskundige aan het werk te zien. Nu mochten wij. Toewijding en concentratie vulden de ruimte, wetstenen en steeksleutels gingen van hand tot hand. Niek kwam overal langs voor extra hulp en uitleg. Die twee uren waren zó voorbij. Uiteindelijk moest er nog flink gewerkt worden, voordat wij de werkplaats tegen 12:30 uur verlieten. Met tassen en manden vol schone, geslepen scharen en spaden. Ik kocht nog snel een extra flesje olie om thuis mijn geliefde snoeischaar te verzorgen. Ik vond hem een paar dagen later en ga nu een heel seizoen plezierig werken tegemoet met goed onderhouden gereedschap. Geweldig leuke en nuttige workshop!
Hieronder een foto-impressie van de workshop. Klik op een foto voor uitvergroting.