Wij leven in Wageningen in een hoek van het land waar de bodem niet erg kalkrijk is en dus zuur, en dat geldt ook voor onze rivierklei. Voor veel planten is dat erg prettig, denk maar aan de rhododendrons. Maar voor een moestuin en ook voor het gazon is het toch wel nodig dat de grond niet te zuur is en dus voldoende kalk bevat, want kalk maakt de grond minder zuur. Het is ook onmisbaar als bouwstof voor de planten en verbetert de structuur van de bodem. Bij tomaten is voldoende kalk zelfs een voorwaarde om neusrot te voorkomen. De grond in onze tuin wordt vanzelf in de loop van de tijd wat zuurder. Twijfel je of je grond zuur is en kalk nodig heeft, dan kun je een zuurbepaling laten doen bij een tuincentrum, waar je ook advies kunt krijgen over de te kiezen kalkmeststof.
De beste tijd om kalk te strooien is in de winter, dus in januari. In de winter is de grond zo vochtig dat de kalkkorrels snel uit elkaar vallen. De regen neemt vervolgens de kalk mee de grond in. Zelf maakte ik vroeger wel de fout om hier pas in maart mee te beginnen, zodra de buitentemperaturen wat prettiger werden. Maar inmiddels weet ik dat kalk en mest niet samen gegeven kunnen worden. Je moet na het strooien van kalk minstens een maand wachten, voordat je met bemesten begint. Op erg zure grond kan het nodig zijn om in augustus nog wat kalk te geven. Houd je daarbij aan het doseringsadvies op de verpakking, want teveel kalk is ook weer niet goed.
Planten die van veel kalk houden zijn vijgen, druiven en bramen. Maar denk eraan dat blauwe bessen helemaal geen kalk mogen hebben, en aardbeien en frambozen liever ook niet.
Leontine Colon
een van de kalkminnende planten is de vijg