Wageningen

Het reilen en zeilen in een pluktuin in Heelsum


Ik ben Jopie de Boer, bestuurslid van Groei&Bloei en woon samen met Freerk in Heelsum. Met Greet, onze voorzitter en nog en paar andere ‘bloemenmeisjes’ verzorgen we de bloemen van het hospice in Wageningen.

Graag wil ik u meenemen in mijn zoektocht naar het realiseren van een pluktuin in Heelsum.

In het najaar van 2018 stond er in de nieuwsbrief van Groei&Bloei een oproep van Fokje Noordhuis. Zij vroeg welke enthousiaste tuinman/vrouw haar pluktuin wilde overnemen op het moestuincomplex ‘de Vierslag’ in Heelsum. Freerk en ik waren een jaar eerder voorzichtig begonnen met het pionieren in onze moestuin op hetzelfde complex. Een klein stukje van deze tuin hadden we ingericht als bloementuin voor boeketten voor de gasten van het hospice. Toen niemand zich meldde voor de pluktuin, kwam Fokje met de vraag of ik haar tuin als pluktuin voor het hospice wilde overnemen. Eerst heb ik wel een paar keer achter mijn oren gekrabd, want eerlijk gezegd heb ik niet echt verstand van planten en veel bloemen ken ik niet van naam. In onze eigen tuin tuinieren we samen, maar Freerk is van de planten, stekken, zaaien, verspenen, oppotten, mesten enz. En al is mijn tuinkennis wat beperkt, ik ben wel van paadjes aanleggen, doe het snoeiwerk van de buxus en de heggen, verwijder de bladeren en de vele esdoornzaden en bemoei me met de kleuren en de vormen van de verschillende tuinvakken. En niet onbelangrijk, onkruid herken ik meestal wel. Toch zei ik al snel ja tegen Fokje want het leek me wel een uitdaging om helemaal zelf een stukje tuin vorm te geven en vooral om voor het hospice nog meer gevarieerde en vrolijke boeketten te maken (we krijgen ook bloemen van ’t Bloemenparadijs!). Met vallen en opstaan en proberen en leren ben ik begonnen aan een ontdekkingsreis en een mooi project.

In november 2018 kon ik starten op plm. 90 m2 en gelukkig kon ik veel planten van Fokje overnemen. Zo planmatig als ik ben, had ik keurig een plattegrond gemaakt hoe de structuur van de pluktuin moest worden en zette deze uit met afgedankte bakstenen. Maar al werkend en ploeterend paste ik de organische vormen steeds weer aan en met hulp van Freerk (toch wel fijn zo’n handige (tuin)man) konden de planten erin worden gezet.


Omdat ik van constructies maken ben, heb ik voor de klimmers een constructie van takken gemaakt en van wilgentenen een dakje gevlochten boven een werktafeltje van pallets. Zie foto’s. Op Marktplaats kon ik een paar oude stoelen en tafel scoren en heb deze wat gepimpt. Want een plekje om te zitten en te genieten hoort er ook bij. En dit voorjaar heb ik voor het dahlia-vak een bouwwerk gemaakt om de planten te steunen zodat ze niet omwaaien.

Inmiddels ben ik alweer anderhalf jaar verder en de pluktuin krijgt steeds meer vorm. In de verschillende vakken staan vaste planten op kleur zoals een aantal soorten floxen, asters, rudbeckia’s en grassen. Het is ook weer spannend of het zaaigoed zoals zinnia’s, leeuwenbekken, duizendschonen en afrikanen wel opkomen, zeker bij de droogte van afgelopen weken. Er zijn al heel wat gieters overheen gegaan en de handpomp maakt overuren. En veel tips en tricks van ervaren tuinierders probeer ik toe te passen. Vanaf half mei kan er weer geplukt worden voor fleurige boeketten. Het is heel bijzonder om mensen in de laatste fase van hun leven, hiermee blij te mogen maken.

 

PS. Er loopt een wandelpad over het complex (onderdeel van verschillende wandelroutes) en zeker aan te raden om deze zomer er een keer doorheen te wandelen. De moestuinierrs zullen u hartelijk begroeten. De ingang naar het moestuincomplex is aan de Utrechtseweg 36-46 in Heelsum.