Wageningen

Duurzaam tuinieren: waterzakken en mulchen

Tijdens een vakantie in Denemarken viel me op dat bij jonge aanplant van bomen langs de kant van de weg een groene (onopvallende) waterzak is gezet, die ervoor zorgt dat de nieuwe bomen over een veel langere tijd de beschikking hebben over water: ‘slow water release’. In dit type zakken zitten kleine gaatjes aan de onderzijde. In Nederland zie ik die zakken nog heel weinig. Wat ik wel zie is heel veel nieuwe aanplant van bomen die met deze hoge temperatuur allemaal het loodje leggen vanwege watergebrek. Een gemiste kans en bovendien zonde van het geld lijkt mij.

De hoeveelheid water die je normaal met een tuinslang of gieter aan een boom of struik geeft, stroomt voor een groot gedeelte weg over de aarde, waardoor de boom of struik er minder aan heeft. Of het verdampt voor een gedeelte. Via de groene zakken komt dezelfde hoeveelheid water druppelsgewijs uit de waterzak, waardoor de aarde het vocht goed kan opnemen, de aarde veel langer vochtig blijft en de boom de kans heeft om het water op te nemen en te overleven.

Ik heb zelf ook deze zakken in onze tuin staan en ze bevallen ons zeer goed. De zakken kun je ongeveer 1x per week vullen en ze hebben een handige rits, die je om de boom zelf of om een paal naast de boom kunt ritsen, zodat de zak altijd mooi rechtop blijft staan, ook als de zak leger wordt. De zakken zijn te bestellen via: bol.com of amazon (trefwoord: bewateringszak). Zelfs de Lidl verkoopt ze in hun webshop.

Een andere tip om water te besparen is het aanbrengen van een mulchlaag op de grond. Deze verhindert verdamping van water uit de grond. Bovendien lokt ze regenwormen die gangetjes maken waardoor het gietwater goed de grond ik kan trekken. Koop een goede hakselaar en versnipper hiermee al je snoeiafval en andere plantenresten (zonder de zaden!), dat kun je vervolgens prima als mulch gebruiken. In een volwassen tuin heb je ieder jaar voldoende snoeiafval om de mulchlaag aan te vullen.

Edwin Luijks en Leontine Colon