Wageningen

Het regent, het regent…

Dat het in de herfst- en wintermaanden vaker regent weten we allemaal. Maar wist je ook dat je dit regenwater juist in de lente en zomer goed kunt gebruiken? Door nu alvast regenwater op te vangen, kun je het in de lente en zomer gebruiken voor je tuin. Dat voorkomt droogte en zorgt ervoor dat het koeler blijft tijdens hete dagen.

Het zou zonde zijn als alle regentonnen het begeven door de vorst. Daarom deze info van internet:

  • Kunststof regenton met flexibele wanden: bij nachtvorst kouder dan -5 graden de regenton minimaal een kwart laten leeglopen. Kraantje even inpakken met een stukje stof of plastic of van de regenton schroeven om te voorkomen dat deze kapotvriest
  • Kunststof regenton met stevige wanden: deze zijn bestand tegen een vrieskou van -15. Niet nodig om regenton te laten leeglopen, beste om even het kraantje in te pakken
  • Houten regenton: grote kans op scheuren en barsten. Laat de ton voor 90% leeglopen, en zet de ton waar mogelijk in een schuur of berging.

Vang jij zelf regenwater op in je tuin? Of wil je juist aan de slag met het opvangen van regenwater? Op de Tuin & Klimaat Route vind je meer dan 200 voorbeelden van duurzame tuinen, balkons en projecten. Bekijk de aangemelde tuinen in jouw buurt op https://tuinenklimaatroute.nl/locaties en meld je eigen duurzame tuin gelijk aan.

Marieke Dijkstra
Project- en Beleidsmedewerker Groen en Klimaatadaptatie Gemeente Wageningen