Inmiddels staat de knoflook en de winterspinazie mooi boven de grond. Vooral die spinazie is een bijzonder verhaal, want het zaad was al 11 jaar (!) over de uiterste houdbaarheidsdatum. Al die tijd in de koelkast bewaard, dat wel. Ik had dus extra dicht gezaaid, maar het kwam prima op. Minder goed gaat het met de wintervenkel. Die had ik in potjes voorgezaaid en op een warme nazomerdag uitgeplant. Ze groeiden niet heel hard meer in mijn beschaduwde moestuintje en de vorst van 20 november heeft ze een zware klap toegebracht, dus mijn verwachtingen zijn niet meer zo hoog. Toch hebben we ooit op een winterdag in Friesland een akker met prachtige dikke venkelknollen gezien, maar misschien waren die toch eerder gezaaid dan de mijne.
Maar goed, ik wilde het over kalk hebben. Vorig jaar stond hierover ook al een stukje in de nieuwsbrief maar ik weet hoe makkelijk je het vergeet, zeker als het buiten niet echt tuinweer is. De regel is dat kalk en mest niet samengaan. Dus, wil je je moestuin in het voorjaar bemesten, dan moet de kalkgift al 1-2 maanden daarvoor plaatsvinden. Ik doe dat begin januari, volgens de dosering op de verpakking. Op mijn zure rivierklei helpt dat de planten om de benodigde mineralen uit de bodem op te kunnen nemen, en dat zal ook wel zo zijn voor de moestuintjes op de Wageningse zandgronden. Zorg dus dat je de benodigde kalk in huis hebt.
kalkkorrels en zaailingen van winterspinazie