Wageningen

Fietsen langs tuinen in Normandië en Bretagne

20 januari 2020
Een lezing door Henny van der Wilt.

In het dagelijks leven is Henny actief als tuinbazin van de tuin van landgoed Sijpesteijn in Loosdrecht, en ook haar vakanties brengt ze actief door, op de fiets, langs de mooiste tuinen op de route. Op 20 januari bracht Henny een selectie foto's mee van twee fietsvakanties in Normandië en Bretagne. De vorige keer dat Henny bij ons een lezing verzorgde was alweer een hele tijd geleden, en ze was blij terug te zijn bij onze gezellige afdeling. Via een professionele laptop met beamer-opstelling trokken diverse fraaie en zomerse Franse tuinen voorbij, door Henny met veel nuchtere humor toegelicht. We moesten stoelen bijslepen om de maar liefst 48 belangstellenden een zitplaats te kunnen geven. Een heel geslaagde avond die zeker voor herhaling vatbaar is. Gelukkig heeft Henny nog diverse andere mooie lezingen om uit te kiezen.

 

Toelichting bij de lezing:

In Normandië gaan we naar een tuin Agapanthe geheten en ligt iets ten noorden van Rouen. In deze prachtige tuin staan manshoge Agapanthussen naast 2000 soorten andere planten. Het is een doolhof van paadjes met de ene verrassing na de ander, u zult het zien. De botanische tuin van Rouen gaan we ook bezoeken met een hele oude tropische kas en oude oranjerie. In het plaatsje Allouville-Bellefosse staat een eik met een omtrek van 10 meter. Er zijn twee kapelletjes in gebouwd, want hij is geheel hol van binnen. In 1696 was deze boom al een bezienswaardigheid. In Routot staan op een klein kerkhofje twee enorme taxusbomen. De kleinste heeft een stamomtrek van 8.50 meter en de dikste is 11 meter ! In beide staat een Mariabeeld. In de dikste is een kapel gemaakt, afgesloten door een deur notabene. Een boom met een deur erin is wel heel apart ! Chateau de Brecy ligt in de streek Calvados. Een schitterend gerestaureerde 17e eeuwse tuin met perfect onderhouden buxusparterres. Via een grote poort en binnenplaats krijg je toegang tot de tuin en wat je daar ziet is een sprookje.

Na de pauze fietsen we langs de noordkust van Bretagne.  Fietsen langs de grillige kust en het lieflijke binnenland is een feest. Ook hier bezoeken we een paar tuinen. Chateau de la Ballue ligt verscholen in de heuvels. Het 17e eeuwse kasteel heeft een formele tuin met golvende taxushagen. Voor de rest is het een tuin in maniëristische stijl, gekenmerkt door een decoratief spel van bewegingen en contrasten. We gaan lopen op de eilanden Ile de Batz en Ile de Brehat, beide met subtropische begroeiing als gevolg van de warme golfstroom. De Hydrangea’s bloeien volop. Uniek is de Jardin exotique van Roscoff. Een tuin op een rots met Cordylines uit Nieuw Zeeland, Protea’s uit Zuid Afrika en 4 meter hoge Echiums inheems Canarische eilanden en nog vééééél meer. Dit alles is nog maar een kleine opsomming van onze fietstocht door dit bijzondere stukje Frankrijk.