Wageningen

Hoe te tuinieren nu het klimaat verandert en natuur onder druk staat?

14 oktober 2019
Een lezing door Arnold van Vliet.

Toelichting bij de lezing:

De vraag in de titel staat centraal in de interactieve lezing van Arnold van Vliet, bioloog bij Wageningen University en bekend van televisie. Hij maakt tastbaar hoe een aaneenschakeling van weersextremen de planten en dieren in en rond onze tuinen spectaculair beïnvloedt heeft. In voorjaar, zomer, herfst en winter zijn veranderingen zichtbaar. Een breed scale aan onderwerpen komt aan bod met onder andere verschuivende bloeitijden en vruchtenrijping, nieuwe warmteminnende soorten en kansen voor natuurontwikkeling.

Naast positieve verhalen is er ook aandacht voor (reuze)teken, eikenprocessierupsen, muggenoverlast en buxusmot. Hij gaat ook in op de mogelijke toekomstige veranderingen in ons klimaat en bijbehorende natuur en hoe we daar met onze tuinen op in moeten en kunnen spelen. Onze tuinen kunnen een belangrijke rol spelen bij het beschermen en versterken van de natuurrijkdom. Hij toont een rijkdom aan informatie die over de natuur om je heen voor iedereen beschikbaar is en hoe je met je tuin mee kunt doen aan interessante en nuttige citizen science projecten. Een presentatie die zal aanzetten tot nadenken en actie.

Enkele bekende websites van Arnold van Vliet zijn: www.naturetoday.com, www.tekenradar.nl, www.growapp.today, www.muggenradar.nl.

 

Een volle zaal: