Wageningen

Zoomlezing 'Een kwekerij in winterslaap' door Arjan Schepers

Na het succes van onze eerste Zoom-lezing door Sander Onsman hebben we direct nog twee Zoom-lezingen ingepland. De eerste was op donderdag 25 maart en werd gegeven door Arjan Schepers. Maar liefst 90 deelnemers hadden zich aangemeld, ook van naburige afdelingen. Tijdens de lezing waren 66 mensen ingelogd; we weten helaas niet of de andere 24 vergeefs geprobeerd hebben in te loggen…

Arjan heeft sinds 20 jaar een ambachtelijke kwekerij in Mariënheem waarin hij alle vermeerdering handmatig doet door te zaaien, stekken en scheuren. Dat leidt ertoe dat hij een heel breed en ook eigenzinnig sortiment kan aanbieden. Het vermeerderen begint in de moederplantentuin waar hij de planten goed kan laten uitgroeien en beoordelen of ze de moeite waard zijn.

Het eerste deel van de lezing gaf hij talloze tips vooral over zaad schonen, zaaien en scheuren: zaad schonen door te zeven, pluis eraf wrijven tussen kurkblokjes en droog bewaren in papieren zakken. En bij scheuren eerst de uitgestoken plant met de tuinslang grondvrij maken zodat je ziet waar de knoppen zitten. Het tweede deel was gewijd aan aantal goede planten uit zijn sortiment met een reeks mooie foto’s die we op ons eigen scherm goed konden zien. Zijn tuin ligt op leemgrond. Zelf tuinier ik op rivierklei dus heb ik een aantal van zijn soorten op mijn verlanglijstje gezet: Anemone lipsiensisAnemonella thalictroides, etc.. Achillea Pomegranate is inderdaad ook erg mooi maar doet het bij mij helaas alleen in een pot want ze staat graag droog en zonnig.

Ook liet Arjan nog zien dat hij een voorbeeldtuin aanlegt op de kwekerij, en ook graag tuinontwerpen maakt.

De kwekerij is te vinden aan de Hakkershoekweg 9, 8106 PN Mariënheem (tussen Apeldoorn, Zwolle en Deventer), en er is ook een webshop: www.arjanschepers.nl. Misschien een goede bestemming voor een excursie?

Leontine Colon

 

screenshot van Arjan met zijn kwekerij tijdens de lezing