Wat is er heerlijker dan een zelf gekweekte tomaat? Het verschil in smaak met tomaten uit de winkel is zo groot dat het de moeite loont om het eens te proberen. Zelf heb ik het nu twee jaar gedaan met veel plezier en goede resultaten: in 2020 oogstte ik ruim 22 kilo en dit jaar zit ik nu, 1 september, op 10 kilo. Tijd om mijn tips&trucs met jullie te delen.
Ik moet er wel bij zeggen: ik heb een kasje in de tuin en dat maakt een wereld van verschil. Niet alleen is een kas warmer, waardoor je al in april
kunt planten, ook beschermt een kas de planten tegen regen. Hoe belangrijk dat is zagen we deze zomer, waarin de buitentomaten massaal werden aangetast door de Phytophthora-schimmel die gedijt bij nat weer.
Begin op tijd met zaaien. Binnen voorzaaien kan al vanaf half februari, mits je een vensterbank hebt waarop je de jonge planten kunt opkweken tot ze ca 50 cm lang zijn. De eerste tomaten zijn dan eind juni plukrijp en de laatste in september. Door het zaaien tot medio april te spreiden kun je ook het oogsten spreiden tot in het najaar. Tomatenzaden kiemen zó goed dat je maar een paar zaden nodig hebt om voldoende planten te krijgen. De rest van het zaad kun je in de koelkast nog jaren bewaren.
Verbeter de grond met compost en tomatenmest en voeg wat kalk toe tegen neusrot. Poot de planten diep genoeg, zodat ze aan het onderste deel van de stengel extra wortels kunnen vormen. Houd de grond voldoende vochtig, maar niet kletsnat en houd blad en stengels droog om Phytophthora te voorkomen. Zorg ook voor voldoende ventilatie. In mijn kas regent het soms wat in door de open ramen, maar door dagelijks te inspecteren en aangetast blad direct weg te knippen weet ik de Phytophthora tot nu toe onder de duim te houden.
Ik kweek de planten tegen tonkinstokken van ca 250 cm die bovenaan zijn vastgemaakt aan een staaldraad. De stengels regelmatig aanbinden is nodig om te voorkomen dat de planten door het gewicht van de vruchten naar beneden zakken. Inwikkelen in metalen tomatenspiralen kan ook, maar die komen niet hoger dan ca 160 cm. Ophangen aan een draad vind ik te wiebelig.
Tomatenbloemen zijn zelfbestuivend maar moeten wel dagelijks worden getrild om het stuifmeel op de stamper te krijgen. Hiervoor gebruik ik een electrisch melkopschuimertje op batterijen van de Blokker, waarvan ik het klopspiraaltje heb afgeknipt.
Tot slot iets over de rassen. Ik heb goede ervaringen met ‘De Barao’ en ‘Cornu des Andes’ als tomaat voor de pastasaus, en met ‘Zasweet’ en de gele ‘Lollipop’ als cherrytomaten. Zie de foto. En ieder jaar probeer ik er een ander ras bij.
Graag hoor ik ook jullie ervaringen met (buiten)tomaten!