Wageningen

Terugblik op de lezing over schaduwplanten door Gerard van Buiten

Op 21 september hadden we voor het eerst sinds het begin van de coronatijd eindelijk weer eens een lezing in levenden lijve en ook nog op een nieuwe locatie, het koetshuis van Arboretum Belmonte. Vanwege corona konden we maar 25 stoelen neerzetten maar deze waren alle bezet en er waren ook nog 15 mensen die thuis de live-opname volgden die Willem Laan ter plekke maakte. Ook dat werkte prima.

Gerard van Buiten is hortulanus bij de botanische tuin Utrecht en bij Groei &Bloei-ers ook bekend van de filmpjes over tuinonderwerpen op de G&B-website. Ook gaf hij al eens eerder een lezing voor onze afdeling. Dit keer ging het over schaduwplanten. De Botanische Tuin Utrecht heeft daarvan heel veel mooie voorbeelden staan. Bezoek daarom vooral eens deze tuin en dan speciaal in het voorjaar! Gerard liet ons veel van deze schaduwplanten zien en er werden veel aantekeningen gemaakt en vragen gesteld.

Na de pauze ging het over de groeiomstandigheden van schaduwplanten in de tuin. Er zijn veel verschillende soorten schaduw. Bijvoorbeeld langs een noordmuur is de schaduw de hele dag diep, terwijl onder bomen en struiken in het voorjaar alleen lichte schaduw heerst. Ook legde Gerard uit dat een flinke strooisellaag juist voor schaduwplanten erg belangrijk is. Deze vangt in het najaar de voedingsstoffen op in het ‘wood wide web’ van aaneengegroeide wortels en schimmeldraden, en geeft deze weer af in het voorjaar, juist wanneer de meeste schaduwplanten ze nodig hebben. Het strooisel kan bijvoorbeeld compost zijn, of gecomposteerde boomschors. Of natuurlijk vers afgevallen blad, maar dan moet aanvullend nog wel biologische bemesting worden gegeven zodat de planten zich goed ontwikkelen. 

Een interessante lezing op een mooie nieuwe locatie!

Leontine Colon