Wageningen

Tip Duurzaam Tuinieren: Help de bij en doe mee met de bijentelling

Het gaat nog steeds niet goed met wilde bijen in Nederland. Meer dan de helft van alle 360 bijensoorten is al bijna verdwenen, omdat er steeds minder plekken zijn waar bijen voedsel kunnen vinden en hun nest kunnen maken. Daar kunnen we wat aan doen door meer bloeiende nectarplanten en struiken in de tuin of op het balkon te zetten. Zaai deze maand wat eenjarigen uit en probeer ook wat rommelhoekjes met takken te maken of een bijenhotel op te hangen. Kijk goed na of de gaatjes in het hout niet te rafelig zijn, want daar halen de bijen hun vleugels aan stuk bij het in- en uitvliegen. Even navijlen dan!

Hoe moeilijk is het een bijna uitgestorven zoogdiersoort weer op peil te krijgen. Het succes om een insectensoort weer op te krikken is wél groot, omdat ze zo snel zich kunnen voortplanten. Er is nog hoop!

Er is een nieuwe uitgave over de bijenfauna verschenen: “Bijen in stad en dorp”. Een schatkist van inspiratie voor iedereen die te maken heeft met stedelijk groen van je achtertuin tot de gemeentelijke bermen en parken. Een uitgave van de sectie Hymenoptera van de Nederlandse Entomologische Vereniging. Een PDF-versie is gratis te downloaden op http://www.hymenovaria.nl/pdf/ThemaNummerBijenInStadEnDorp.pdf.

Op 17 en 18 april organiseert Nederland Zoemt voor de vierde keer de Nationale Bijentelling. Het is van groot belang dat veel mensen meedoen aan de telling, want hoe meer mensen zich inschrijven en meedoen, hoe meer informatie er verzameld kan worden over de wilde bij. Doe jij ook weer mee? Schrijf je dan nu in via deze link https://www.nationalebijentelling.nl/

Je vindt daar ook een bijenkaart en als je de naam niet weet, noteer je ‘naam onbekend’. Succes!

 

bijen in de tuin: onbekend wespje of bijtje, honingbij en klokjesdikpootbij