Wageningen

Stekken op water

Stekken is een makkelijke manier om snel aan veel nieuwe planten te komen. Ik doe het dan ook graag. Ook om niet winterharde soorten veilig binnen te overwinteren. En de makkelijkste manier is wel stekken op water. Afknippen, in een glazen vaasje zetten en wachten tot er wortels aan zitten. Toch?

Op onze zadenruilbeurs van maart raakte ik hierover aan de praat, en leerde het volgende: wortels die in water zijn gegroeid gaan dood wanneer je ze in de grond zet. Wat je wel kunt doen: de stekken op water zetten totdat zich beginnende wortelpuntjes ontwikkelen, en ze dan in de grond zetten. De wortelpuntjes groeien dan direct uit tot prima wortels.

Ik heb dat de afgelopen maand uitgeprobeerd met stekken van Salvia Amistad, en het werkt! Het duurt enkele weken tot je wortelpuntjes ziet, het gaat niet bij elk stekje even snel. Eerst zie je wat lichte vlekjes verschijnen, en daarna bultjes, dat is het juiste stadium. Zie foto. Deze heb ik in doorzichtige bekers met een mix van perliet en stekgrond gezet onder een plastic zakje, en al na enkele dagen vormden ze mooie grote wortels. Deze pot ik dan op in goede potgrond. De stekmix gebruik ik weer voor de volgende stek. Zo gaat je zak perliet eindeloos mee.

Salvia 'Amistad' gestekt op water