Wageningen

Tip duurzaam tuinieren: creëer schuilplaatsen voor insecten

Nu de dagen weer korter worden en de mooie nazomer op zijn eind loopt, is de groei en bloei in de tuin duidelijk aan het minderen. De natuur trekt zich terug en bereidt zich voor op de herfst en winter. Wat hebben we een goed vlinderjaar gehad! Maar het aantal vlinders neemt nu weer af en alle insecten gaan schuilplaatsen zoeken.

Bij het verzamelen van zaaddozen vond ik allemaal lieveheersbeestjes die daarin al weggekropen waren. Ik heb ze snel op een ander rustig plekje gezet, want volgend jaar heb ik ze weer hard nodig en gaan ze bij de eerste warme dagen meteen weer op pad om luizen te eten. Snoei daarom niet alle planten terug, maar laat zoveel mogelijk staan. Dat geeft ook een mooi silhouet in de tuin bij sneeuw en rijp.

Veeg alleen het blad van de paden, hark het meeste blad van het gras en gooi het in de borders voor bescherming van de insecten en planten tegen de vorst. Heb je teveel blad dan kan je dat ook nat in een stevige (potgrond)zak proppen om bladaarde te maken. Flink aandrukken, zak dichtknopen en veel gaatjes met de punt van je snoeischaar erin prikken. Dichtknopen en wegzetten op een onopvallende plek, achter de schuur bijvoorbeeld. Volgend najaar heb je dan prachtige bladaarde.

Ik hoorde dat je ook een hommelpotje kunt maken, omdat ook de hommels steeds minder een goede overwinterplek kunnen vinden: Neem een leeg aardewerkpotje (geen plastic). Leg daar wat zacht mos in. Vervolgens wat hooi of stro en graaf deze dan op de kop licht in. Zo help je de hommel de winter door! Succes!

Greet Steenhuis.

zo maak je een hommelpotje: