Wageningen

Het kleurenpalet van de tuinontwerper. Lezing door Modeste Herwig.

donderdag 14 oktober 2021, i.s.m. Floralia Bennekom en G&B Ede

In een nog lege zaal pronkt op iedere tafel een bloemetje. en voorin een prachtig boeket in warme tinten. Het boeket, de ster van de avond, is bestemd voor de spreekster van de avond, geheel in harmonie met haar kleding zelfs. Achterin de zaal worden jammetjes in combinatie met het thema “kleur” aangeboden om te kopen en te proeven. We zijn voor het eerst op een lezing live, waarop we elkaar echt in persoon kunnen ontmoeten, tezamen met de afdelingen van Floralia Bennekom en KMTP Groei&Bloei Ede.

Een citaat: De schoonheid van al deze prachtige kleuren hebben ieder hun eigen invloed op ons en bovendien ervaren we ieder op ons eigen manier het effect hiervan.

Maar hoe zit dit nu in de borders?

Modeste Herwig begint in de historie bij de bron: de Engelse tuinen met hun borders op orde. Gertrude Jekyll, en Vita Sackville West van Sissinghurst met de tuinkamers op kleur. Bij Great Dixter, haar favoriete tuin, kleur en natuur meer door elkaar. Mien Ruys Dedemsvaart, ook een meer ”natuurlijke” opbouw. Wat mogen we in Nederland toch blij zijn met onze inspiratiebronnen, Ton ter Linden en Piet Oudolf, die wereldwijd ontwerpen. En in de historie met de vader van Modeste, Rob Herwig te Lunteren. En Lianne van de grastuinen in Groningen. Jacqueline van der Kloet met kleur tot in Japan.

Hoe ontwerp je je eigen tuin? Kies je planten die je graag in je border hebt, of ga je uit van een kleurenkeuze? Het blijkt dat de meeste kleur òf in de vroege lente òf in de herfst in de tuinen wordt aangetroffen.

Modeste leert ons de kleurenleer. Over contrasterende of harmoniërende kleuren bij elkaar; contrast of complementerend. Voorbeelden van contrasten: warme- koude kleuren; Zachte contrasten of harde, vlammende. Nuance of knallen. Mixen van kleuren of een groep van eén kleur. Een donkere kleur kan 70 % van het totaal uitmaken ten opzichte van de accentkleur met 30%. Die springt er voldoende uit.

Hoe principieel wil je zijn? Haal je onverbiddelijk de per ongeluk opgekomen rode bloem uit de witte border? Of is een contrast spannend en verrassend. Dit hangt af van smaak, tuinmode en tuinstromingen. Er zijn GEEN REGELS VOOR KLEURENCOMBINATIES. Het komt uiteindelijk op eigen smaak neer.

Na de pauze behandelt ze ook nog de droge prairietuin; met 8 centimeter lavakorrels. die eerder opwarmen, vocht in de bodem vasthouden. Het wordt een bewust keuze. Die is niet om te mesten, te knippen of op te binden, en bij het snoeien mag het organisch afval niet op de bodem blijven liggen. Dit moet worden afgevoerd. En niet op de paden restjes aarde opbrengen, dat is blijven kleven aan je schoenzolen.

Als ik de dagen erna naar buiten kijk denk ik in harmonie of contrast en het vermakelijke is dat zelfs de kleur van de auto van de buren contrasteert met mijn herfsttuin.

Frederike Blokbergen