Wageningen

Duurzaam tuinieren: je eigen potgrond maken

Hoe leuk is het om je planten te kunnen oppotten in je eigen gemaakte potgrond. Hark nu de bladeren bij elkaar van het gazon en paadjes. In de borders kan je het blad beter laten liggen als dekentje tegen de vorst. Gebruik geen bladblazer want die blaast alle kleine insecten weg en verstoort daardoor het ecosysteem. Stop de bladeren nat in een vuilniszak of stevigere potgrondzak. Na een regenbui zijn ze al nat, of maak ze nat met water. Druk ze heel stevig aan en knoop de volle zak dicht. Vorige maand berichtte Leontine in de nieuwsbrief over haar nog niet verteerde beukenblad in vuilniszakken voor bladaarde. Waarschijnlijk kwam het ook, doordat ze te weinig gaten in de zakken had gemaakt. Prik er dus met een schroevendraaier of mes wel 30 gaten in de hele zak rondom en bovenop. Zet de zware zak(ken) weg op een onopvallende plaats, want je hebt er geen omkijken meer naar. Ze hebben geen warmte nodig en ook regen en vorst maakt niet uit. In de zomer sta ik weer verbaasd te kijken hoe mooi het is geworden tot prachtige humusrijke korrelige aarde.

Deze bladaarde vormt de basis van de potgrond. Meng er wat (brekers)zand door om het luchtiger te maken. Wat DCM-Lavagranulaatkorreltjes vullen de sporenelementen aan. Verder verrijk ik het mengsel met een hand vol organische mestkorrels, zodat de voedingsstoffen langzaam vrij komen.

En gooi geen oude potgrond weg! Ga je de hanging baskets en bloembakken met uitgebloeide éénjarigen opruimen, bewaar dan deze potgrond en hergebruik het volgend jaar. Even wat bladaarde, en organische mestkorrels erdoor, en je hebt weer prima potgrond. Zo verminderen we het gebruik van turf, een fossiele, eindige grondstof. Het wordt gewonnen in kostbare veengebieden, waar het veen afgegraven wordt. Behalve dat dit afgraven landschappen en biodiversiteit vernietigt, zorg het er ook voor dat alle CO2 die in het veen was opgeslagen vrijkomt. Zo werken we mee aan duurzamer tuinieren.