Wageningen

Groene tomaten laten narijpen

Begin november liepen de tomatenplanten in mijn kas echt op hun laatste benen. De temperatuur in de kas was dan ook onder de tien graden gezakt. De tomaten werden niet goed meer rijp en de smaak liep terug. Maar de planten hingen nog vol met veelbelovende groene tomaten, dus wat te doen? Ik heb deze toch maar afgeknipt om de planten te kunnen opruimen en plaats te maken voor de winterstalling van de kuipplanten. Ik had nu veel groene pastatomaten maar ook nog wel gele en rode (maar nog groene) cherries. Het leek me niet dat deze groene tomaten nog wat zouden worden als het in de kas al niet lukte, maar ik heb ze toch op de warme zolder voor een raam op het zuiden neergelegd en zowaar, ze begonnen mooi te kleuren. Inmiddels heb ik de meeste nagerijpte tomaten gebruikt voor pastasaus en als verse tomaatjes en ze smaakten prima, veel beter dan de laatste tomaten die nog in de kas waren gerijpt. Blijkbaar is een hoge temperatuur (op zolder was het 18 graden en op zonnige dagen tot wel 25 graden) belangrijker dan de voeding uit de groene plant. Weer wat geleerd! Volgend jaar ga ik dus veel eerder de groene tomaten plukken en binnen laten narijpen, zo ongeveer wanneer de temperatuur in de kas duidelijk onder de 20 graden begint te duiken.

Leontine Colon

de onrijpe tomaten op 8 november en de eerste kleur 10 dagen later