Wageningen

De moestuin: zelf knoflook verbouwen

afbeelding hierboven: plantgoed in september - jonge planten eind november - bloemstengels in mei - vers geoogste bollen in juli

Knoflook begint bij ons in de keuken een steeds grotere rol te spelen als onmisbaar ingrediënt in mediterrane vegetarische stoofpotten en zelfgemaakte hummus. Dus teel ik dat sinds een paar jaar zelf. Het is niet moeilijk als je maar weet waar je op moet letten.

Knoflook plant je het beste in het najaar omdat de winterkou helpt om de jonge bol ertoe aan te zetten nieuwe teentjes te vormen. Ook verleng je daarmee het teeltseizoen zodat je grotere bollen krijgt. Je moet dan wel in september of uiterlijk oktober planten, zodat ze nog wortels kunnen vormen voordat de winter invalt. Gebruik speciaal plantgoed want dat is vrij van ziektes, en dan heb je ook rassen die geschikt zijn voor de moestuin. Dus niet zomaar een bol knoflook van de groenteboer gebruiken! Dit jaar gebruik ik Purple Glazer en Olifantsknoflook. Purple Glazer is een ‘hardneck’-type, wat betekent dat ze in de voorzomer bloemstengels vormt die je zsm moet verwijderen; niet weggooien want ze zijn lekker zijn in de salade! Olifantsknoflook is eigenlijk nauwer verwant aan prei en maakt enorme bollen met reuzentenen met een milde knoflooksmaak. 

Kies een stuk grond waar tenminste vijf jaar geen ui, prei of knoflook heeft gestaan. De meeste tuingrond is prima geschikt, zolang deze maar niet te nat is in de winter en in de zomer voldoende zon krijgt en voldoende vocht. Bij mij op de rivierklei met wat zand en compost gaat het prima, alleen heb ik wat weinig zon zodat de bollen klein blijven. Ik bemest in drie rondes, omdat knoflook ondiep wortelt en de stikstof uitspoelt zodat de wortels er niet meer bij kunnen. Bij het poten geef ik op mijn knoflookveldje van 2,5 m2  biologische mest: kalium in de vorm van 200 gram Ecostyle vinassekali, en stikstof in de vorm van 100 gram DCM groentemest (NPK 6-13-12). Ik volg de teeltaanwijzingen van Zaadhandelvanderwal.nl, waar ik ook het plantgoed bestel. Bestel in september, dan is er nog genoeg keus. Maar nu in oktober er kan het ook nog.

Plant de teentjes niet dieper dan ca 5 cm, zodat ze voldoende kou krijgen. Plantafstand ongeveer 10 cm met 30 cm tussen de rijen. De teentjes lopen voor de winter al uit, en stoppen even met groeien wanneer het koud wordt. Knoflook is prima winterhard en hoef je niet af te dekken, tenzij we een Elfstedenwinter krijgen. Vergeet niet in januari de gebruikelijk kalkgift te geven. Rond februari komt de groei weer op gang en geef ik de tweede ronde stikstof. De derde ronde volgt in april, bij de bolvorming. In juni vergeelt het blad en oogst ik de bollen. Wacht niet te lang, want het loof verrot snel en dan kun je de bollen moeilijk terugvinden. Laat ze buiten op een droge plek in de wind indrogen, dan zijn ze goed te bewaren.

Leontine Colon