Wageningen

De aardorchidee Pleione

Regelmatig worden jonge Pleione-bolletjes aangeboden op de zaden- of stekkenbeurs van onze afdeling. Maar hoe moet je deze nu verzorgen?

Moeilijk is dat niet. Pleiones vragen een luchtige potgrond en in het groeiseizoen voldoende voeding, licht en water. Maar daarbuiten juist niet, ze moeten dus droog overwinteren en hebben dan ook geen licht nodig. Daarnaast hebben ze winterkou nodig om bloemknoppen aan te leggen.

Ik kweek ze daarom in potten, die je gemakkelijk in de winter op een droog plekje buiten weg kunt zetten. Niet te koud, dus bij strenge vorst, zeg kouder dan -10 °C, even in een schuur of garage zetten. Ik maakte eerder eens de fout om ze op een metalen zeef te laten staan terwijl het toch niet heel streng vroor. Daardoor kon de vorst er van onderaf bij, en toen bleek -10°C echt te koud.

Zodra in februari-maart het nieuwe scheutje zichtbaar wordt is de groeifase aangebroken. Je kunt ze dan verpotten in een luchtige mix. Ik gebruik fijne boomschors voor orchideeën vermengd met potgrond. De wortels van het voorgaande jaar zijn afgestorven en kun je verwijderen. De jonge wortels groeien snel uit en zullen de bol weer verankeren. Laat de bovenste helft van de bol uit de grond steken. Als de bol groot genoeg was bestaat het nieuwe scheutje uit een bloemknop en een bladknop. Eerst verschijnt de bloem, en daarna ontwikkelt het blad zich. Kleinere bollen dan ca 2 cm maken alleen blad. De plant moet nu genoeg licht en water krijgen, hij kan gerust in de zon staan. Je kunt ze nu ook wat tomatenmest geven.

In het najaar heeft zich onderaan het blad een nieuwe bol gevormd. De oude bol verschrompelt, maar er worden ook broedbolletjes gevormd die je los op de pot kunt vinden en in de grond kunt zetten. Ze groeien dan in een paar jaar uit tot bollen van een bloeibaar formaat. Grote bollen maken meerdere bladscheuten en dus ook meerdere nieuwe bollen. Zo kun je je voorraad bollen geleidelijk vergroten.

Leontine Colon