Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief juli-augustus 2021

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Ons nieuwe programma voor de tweede helft van 2021 is klaar! Als het goed is, hebben alle leden de flyer in de bus gekregen. Deze flyer staat weer vol met activiteiten, waarvoor je je kan inschrijven.

Als ik zo terugkijk op onze tuinexcursies van de afgelopen maanden, dan voel ik me blij dat zoveel mensen hebben kunnen genieten van het elkaar weer ontmoeten. Altijd ook spannend voor de tuinbezitters of de bezoekers enthousiast zullen zijn. De Open Tuinen Dag was tot in de puntjes verzorgd. Heel verrassend ook wat voor tuin zich achter ieder huis bevindt. Meer dan 150 bezoekers hebben hiervan genoten.

Natuurlijk kwam ook het verhaal van de slakken ruimschoots aan bod. Dit jaar een slakkenexplosie door het natte voorjaar. Je was er maar druk mee: vangen, doodknippen, koffiedik, biervallen enzovoorts. Eén troost: iedereen heeft er last van!

Dan maar genieten van wat wel goed groeit. Ik heb mijn Ligusterhaag níet in juni gesnoeid, en iedere dag word ik bedwelmd door de geurende bloemen. Een witte erehaag door de tuin voor insecten!

We hebben weer veel nieuwe leden kunnen verwelkomen, dus ik hoop dat ik jullie ontmoet bij de komende activiteiten en dat jullie meegaan met de busexcursies in september. Schrijf je bijtijds in door een email te sturen naar aanmeldingen@wageningen.groei.nl. Graag voor iedere activiteit één aparte mail sturen. Je ontvangt dan iedere keer een automatische bevestiging.

Ben je geen lid maar ontvang je wel deze nieuwsbrief, dan kan je op onze website www.wageningen.groei.nl de nieuwe activiteitenkalender bekijken.

Je bent welkom om mee te doen!

Greet Steenhuis, voorzitter

slakken vangen tussen de bloeiende ligusters

Avondexcursie Geertestuin in Kesteren

Op woensdagavond 21 juli bezoeken we deze tuin van Geerte en Bart Hoefakker in Kesteren.

In deze bloeiende, kleurrijke tuin vindt u o.a. borders in Engelse sfeer met mooie zichtlijn, een vakkentuin, diverse andere borders op kleur, een moes- en kruidentuin, een fruittuin en grasvelden. Tegen de gevels staan diverse tafels met smaakvol gearrangeerde potten met bijzondere kuipplanten en eenjarigen. Zelf schrijven ze op hun website:

Sinds 2012 is, naar eigen ontwerp en in eigen beheer, een sfeervolle liefhebberstuin gerealiseerd. In de bloeiende, kleurrijke tuin vindt u o.a. borders in engelse sfeer met mooie zichtlijn, een vakkentuin, diverse andere borders op kleur, een moes- en kruidentuin, een fruittuin en grasvelden. Daarnaast bevinden zich op het perceel diverse zithoekjes, een pruimenboomgaard, een schapenweide en een windsingel.
De kleurrijke tuin vormt een eenheid met de bestaande bebouwing. De borders zijn aangelegd op kleur en kenmerken zich door een grote verscheidenheid aan bloemen, planten en grassen. Hierdoor is de tuin het gehele seizoen door kleurrijk en aantrekkelijk. Inmiddels zijn foto's uit de tuin in diverse (inter)nationale uitgaven opgenomen.

Locatie:      Schaapsteeg 1, 4041 AT Kesteren
Aanvang:    19:30
Kosten:       Leden gratis, niet-leden €4,50 p.p. incl. koffie/thee
Opgave:      Vóór 16 juli op aanmeldingen@wageningen.groei.nl

de tuin van Geerte en Bart Hoefakker in Kesteren

Middagexcursie Tuinen De Verwondering

Op woensdag 11 augustus a.s. organiseren we een excursie naar de bijzondere tuin van Geertje en Arjan van Dijk in Den Hout NB.

Als er in de hemel een tuin is, dan ziet deze er vast uit zo uit’ een ware verwondering van rust en schoonheid in een magische wereld. Geen borders waar je langs loopt, maar een belevingstuin met een uitgekiende route door hoge grassen met daarbij verrassende en betoverende uitkijkjes, bijzondere plekjes en verscholen paadjes. Een samenspel tussen kunst en natuur, waarbij Arjen en Geertje zich voor een deel hebben laten leiden door Piet Oudolf. De tuin is 2 ha groot, ligt vrij en wordt omgeven door weilanden en akkers.

Kenmerkend voor de tuin zijn de vijf grote eiken die het perceel omzomen en de Corneliuskerk met zijn spitse torentje als extra decor bijna in de achtertuin. Vanuit het huis zijn er twee zichtassen: een verticale smalle vijver met aan weerszijden gemengde bloemenborders. De Vlaamse schuur en de stallen geven de tweede zichtlijn aan. Wat goed te zien is bij de platanenlaan, met mooie onderbegroeiing, en de grote vijver strak aan een kant en meanderend aan de andere zijde. De Verzonken Tuin is recent gemaakt op de plek van de voormalige schapenweide. De tuin is omlijst met een verhoging met hoge grassen. Het binnengedeelte is daarmee verzonken en beschut. Hier word je omarmd door bloeiende vaste en eenjarige planten en veel grassen. Het berkenbos is ooit begonnen met een paar witte berken en afgedankte hortensia’s en is uitgegroeid tot een bijzondere plek. Een zee van hortensia’s, de strakke witte hoog opgesnoeide stammen van meer dan honderd Betula utilis (berken) en een beeldengroep maken het wandelingetje door het bos heel bijzonder en fotogeniek.

Op hun website is te lezen:
‘De Verwondering komt niet tot z’n recht bij haastige bezoekers. Neem de tijd om in alle rust door de tuinen te wandelen en zo de sfeer en de rust te voelen. Neem de tijd om even ergens te gaan zitten en om je heen te kijken. Neem na de wandeling nog een kop koffie of thee, en laat je inspireren door de omgeving, mooie boeken en gesprekken om je heen.’

Een zeer bijzondere tuin en de rit van ruim een uur meer dan de moeite waard. Deze tuin is niet te bezoeken door particulieren. We stellen voor om zoveel mogelijk samen te rijden naar Den Hout en de kosten te delen (de reis heen en terug kost plm €20,- aan brandstof). Let op: bij de tuin kunnen maar max. 5 auto’s parkeren. Daarom parkeren we de auto’s bij Herberg t Klosterke. Vandaaruit is het plm. 5 minuten lopen langs het kerkpad naar de tuin. Gastvrouw en gastheer: Geertje en Arjan van Dijk

  • Locatie: Achterstraat 7, 4911 AX Den Hout NB 
  • Verzamelen: 13:20 bij Herberg ‘t Klosterke, Houtse heuvel 28, Den Hout
  • In de tuin: 13.30 - 16.00 uur, de rondleiding duurt plm. 1 uur
  • Kosten: Leden € 5,00, niet-leden €10,00 incl. koffie/thee en appelgebak
  • Max. aantal deelnemers: 40
  • Opgave: Vóór 2 augustus aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. Excursie Den Hout. Daarbij ook vermelden: ik heb al vervoer/ er kunnen …. personen meerijden/ ik wil graag meerijden. Afrekenen is ter plaatse bij de penningmeester, graag met gepast geld.

tuinen De Verwondering

Donderdag 9 september: Busreis naar Zuid-Limburg

Vertrek:             8.15 uur vanaf busstation Wageningen
Aankomst:         Busstation Wageningen ca. 18.30 uur
Kosten:             €47,50 voor leden, €55,- voor niet-leden incl. consumpties en lunch

De jaarlijkse tuinreis gaat naar het Francrever Höfke in Sibbe-IJzeren waar, na koffie/thee en gebak, er een rondleiding is door een tuin met zeven zeer verschillende tuinkamers. Na de lunch bezoeken we Carlshof in Klimmen, een tuin met hagenstructuren en vaste plantenborders rondom een monumentale boerderij. Daarna is er een bezoek aan kwekerij Bastin, een biologische kwekerij van mediterrane planten, nectarplanten en kruiden. 

Aanmelden zsm via aanmeldingen@wageningen.groei.nl onder gelijktijdige betaling van het verschuldigde bedrag op bankrekening NL98 SNSB 0920 526 454 t.n.v. KMTP Groei&Bloei Wageningen o.v.v. busreis Zuid-Limburg en je naam en telefoonnummer. Je ontvangt een automatische ontvangstbevestiging, maar je aanmelding is pas geldig na ontvangst van de betaling.

In de bus verloten wij één gratis busreis onder de deelnemers!

Woensdag 22 september: Busexcursie naar Gardenista i.s.m. Floralia Bennekom en G&B Ede

Gardenista is hét groenfestival in Nederland van Groei & Bloei, dat in 2019 voor de eerste keer succesvol werd georganiseerd en enthousiast is ontvangen door een breed publiek. Voor de tweede editie in 2021 ben je van 22 t/m 26 september van harte welkom op de historische buitenplaats Den Alerdinck te Laag Zuthem (bij Zwolle). Daar is alles te vinden over groen en groenbeleving. Naast modeltuinen, lezingen, groenexperts, bloemschikkunst heerlijke gerechten uit de eigen moestuin, is Gardenista dè plek waar je inspiratie kunt opdoen voor je eigen tuin en advies kunt inwinnen. Op woensdag kun je mee met de bus.

Vertrek: 09:00 uur van busstation Wageningen en 09:15 uur van parkeerplaats bij de kerk, Krulweg Bennekom.
Terugreis: Aankomst in Wageningen 17:00 uur
Kosten: € 25, - p.p.; inclusief entree, arrangement koffie/thee/gebak.
Per lidmaatschap mag 1 introducé mee.

U kunt zich aanmelden bij aanmeldingen@wageningen.groei.nl ovv Gardenista of bij Greet Steenhuis, 0644 42 26 32 èn door gelijktijdig het bedrag over te maken naar NL98 SNSB 0920 526 454 t.n.v. KMTP Groei&Bloei Wageningen o.v.v. Gardenista en uw naam en telefoonnummer.

Verder is Gardenista dagelijks geopend van 09:30 - 17:00 uur.
Tickets leden Groei & Bloei: online € 12,50 / kassa € 14,50; passepartout € 29,00
Zie verder www.Gardenista.nl

Geslaagde Opentuinendag Bennekom

Op 19 juni j.l. waren 10 Bennekomse tuinen opengesteld voor publiek. De organisatie lag in handen van Jopie de Boer van onze afdeling, samen met Ans Muller en Wilma van Gunst van Floralia Bennekom. Tussen de 50 en 150 tuinliefhebbers vonden een weg naar de verschillende tuinen, vooral bewoners uit Bennekom en Wageningen waren goed vertegenwoordigd maar er kwamen ook bezoekers uit Ede, Heelsum, Renkum, Oosterbeek, Veenendaal, Rhenen, Arnhem en Heteren, en nog veel verder.

De tuinen waren heel divers, van klein tot groot, en ook de beplanting was iedere keer weer anders. Van wuivende grassen tot vleesetende planten, van vogelvoedselbos tot een wijds landelijk uitzicht, van kunst in de tuin tot buurttuin, van op kleur tot kleurrijk, van een ladderconstructie tot een Frans hoekje. Kortom van alles te zien! De tuinbezitters werden helemaal blij van zoveel belangstelling en waren verrast door de uitgebreide plantenkennis van de bezoekers. Het raadsel van de boom in de tuin aan de Krulweg met 2 soorten bladvorm is nog niet helemaal opgelost al werden er veel tips gegeven.  Het was lastig om overal lang genoeg rond te kunnen kijken en toch alle tuinen te bezoeken.

Het rustpunt B&B Maupertuus van Wilma van Gunst met koffie, thee en zelfgebakken lekkernijen had ook veel aanloop.  En veel bezoekers namen daarbij meteen een kijkje bij het zagen van het boomproject op de rotonde aan de Ekerlaan t.b.v. het project  ‘Ede doet’.

Kortom, een geslaagde dag met enthousiaste bezoekers, blije tuinbezitters en een tevreden organisatie. Frits en Henny van den Brink schreven na afloop: 
Leuk als je wordt gevraagd mee te doen aan de open tuindag door een enthousiaste organisatie. Daarna slaat even de twijfel toe, want is je tuin nou zo bijzonder? Als je daarna de leuke tuinbeschrijving leest in de promotiefolder, krijg je een eerste idee hoe anderen je tuin zien. Daarna waren we vooral benieuwd, hoeveel bezoekers we zouden krijgen.
Klokslag 10 uur onze eerste bezoekers, die, als bijna overburen, onze voortuin vrijwel dagelijks zien. Net als velen die nog zouden volgen, waren ze aangenaam verrast door onze gevarieerde en bloemrijke achtertuin. Een bonte stoet van zo’n 125 zeer verschillende gasten volgde. Er waren de kenners, die onze planten beter kunnen benoemen dan wijzelf. De vragers, die echt van alles over onze tuin wilden weten. Bezoekers die vergenoegd het geheel op zich in lieten werken, naast mensen die werkelijk bij ieder plantje stilstonden en geen hoekje van de tuin oversloegen. Naast de gezellige praters, ontvingen we ook de stille genieters.
Het was een drukke, inspannende, maar bovenal een heel leuke dag geworden. Fijn, dat zoveel verschillende mensen, ieder op hun wijze, je tuinierswerk kunnen waarderen.

Volgend jaar zal de Opentuinendag in Wageningen worden georganiseerd, woon je in Wageningen en wil je je je eigen tuin openstellen, geef dat dan aan ons door via info@wageningen.groei.nl. Het maakt niet uit hoe groot of klein, hoe meer diversiteit hoe beter. Wil je meehelpen met de organisatie van de Opentuinendag, meld je dan bij Jopie de Boer. We zijn blij met een aantal nieuwe mensen in de werkgroep. Je kunt je opgeven via info@wageningen.groei.nl.

Jopie de Boer en Leontine Colon

de tuinen aan de Grintweg 334 (links) en de Julianalaan 19 (rechts)

Open tuinendag Bennekom vlnr de tuin aan de Johanniterlaan 14, Boomproject aan de Ekerlaan en Kunst aan de Westbreukelerweg 14

Heerlijke midzomeravondexcursie Elst

Donderdagavond 24 juni tegen half acht rijden we geheel volgens de routebeschrijving het grindpad op, langs het bordje ‘Koomen’ naar de tuin van Gerdien en Gert-Jan tussen Rhenen en Elst. Het zonnetje komt net door en de temperatuur is ideaal. Bijna alle anderen zitten dan al aan de koffie met cake. Eerst vertelt Gerdien over de tuin. Deze is 40 jaar geleden aangelegd op een leeg en winderig perceel zandgrond. Inmiddels staan er volwassen zilverlinde, tamme kastanje en Paulownia, en manshoge hagen van inheemse soorten waaronder eik. Gerdien houdt van rozen en Clematis en dat is goed te zien en te ruiken want die staan nu in volle bloei. In de kas beginnen er al vruchten te komen aan de tomatenplanten. Een robotmaaier houdt het gazon perfect in conditie. De tuin ligt prachtig naast een natuurgebied van het Utrechts Landschap. Daar zitten nogal wat damherten die graag aan een rozenstruik knabbelen en zo heeft ook deze prachtige tuin zo zijn uitdagingen. Met zijn negentienen dwalen we door de tuin, ruiken aan de rozen en bewonderen de vele Clematissen en blauwe Pratia in de geheime tuin. En we kletsen bij want we hebben elkaar lang niet gezien. Een perfecte midzomeravond, bedankt Gerdien en Gert-Jan!

Leontine Colon

de ontvangst en rondleiding door Gerdien en Gert-Jan

Het is een oase van intimiteit

‘Het is een oase van intimiteit’, een van de opmerkingen van de 32 bezoekers aan de tuin van Leontine en Ronald op 10 juli. En inderdaad, het is heel besloten als je vanaf het terras de tuin in loopt. De hagen, de pergola dik begroeid met Wisteria, de vijvers met Rodgersia’s, de kleine paadjes tussen de bijzondere en rijk bloeiende planten door.

Maar dan wel met een lange zichtlijn vanuit de huiskamer naar het einde van de tuin. Daar is het zonnig, daar is de moestuin het kasje met tomaten en stekjes. Want stekken en zaaien, dat kunnen ze zeker. En weer een doorkijkje langs het pad naar de voortuin.

De voortuin is juist open en hoog met de klimmers die de muur isoleren. En ook hier, elke plant is weer speciaal, wat is dit dan toch? Gelukkig schudt Leontine alle Latijnse namen zo uit haar mouw.

Pien van Dael

op bezoek in de tuin van Leontine en Ronald

Duurzaam tuinieren: Paddestoelen en insecten op ons haardhout

Wij zijn actieve houthakkers en houtklovers om de houtkachel in ons huis te voorzien van een mooi vuurtje. Omdat in de buurt bekend is dat we graag stookbaar hout zoeken, krijgen we van alles aangeboden als er ergens een boom omgezaagd wordt. Met de kettingzaag en kloofbijl gaan we meestal vrolijk aan de gang. Je krijgt het namelijk 3x warm van haardhout: de eerste keer tijdens het omzagen, de tweede keer bij het kloven en de derde keer in de kachel. Maar goed, zo krijgen we ook wel eens stukken hout, die zo kneiterhard zijn, dat er met geen mogelijkheid met een bijl doorheen is te komen. De laatste jaren blijf ik niet vol frustratie proberen, maar gebruik ik de plakken als afscheiding tussen het gras en de border. In plaats van de vroeger veel gebruikte spoorbielzen (vol met carbolineum, teer en andere chemische troep), verrot dit hout langzaam en vormt het een woonplaats voor veel verschillende insecten en schimmels. Op deze manier dragen we bij aan de biodiversiteit in de tuin, en is het soms verbazingwekkend wat voor een prachtige paddenstoelen uit het hout omhoog komen, of hoeveel gaatjes van diverse groottes er ontstaan, waarin de larven van allerlei kevertjes e.d. leven. Hierbij enkele foto's.

Edwin Luijks

De moestuin - Josta-bes

Sinds een aantal jaar heb ik in mijn moestuin de Josta-bes. De Josta-bes is een kruising tussen een zwarte bes, kruisbes en worcesterbes. De bessen groeien aan een mooie struik met veel groeikracht. Het grote voordeel is dat er geen doorns aan de struik zitten, zoals bij de kruisbes. Dat plukt een stuk prettiger. De Josta-bes is niet zo bekend als bijvoorbeeld de aalbes of de zwarte bes, terwijl dit eigenlijk onterecht is. Ze zijn iets zuurder, maar heel smakelijk en goed te gebruiken voor het maken van jams bijvoorbeeld. Ze zijn heel winterhard en door de groeikracht worden de struiken tot wel 2 meter hoog en kan je eenvoudig afleggers maken, door de onderste takken met een tentharing in de grond vast te zetten, zodat er op de plek waar de tak de grond raakt worteltjes ontstaan. De struik is zelfbestuivend, dus van één struik kan je al een mooie oogst krijgen. Het lijkt erop alsof de merels de Josta-bes bij mij in de tuin ook nog niet ontdekt hebben, omdat ze eerder aan mijn rode aalbessen beginnen dan aan de Josta-bes. Dat is ook nog een voordeel.

Edwin Luijks


We ontvingen van Anky Biemans ook nog de volgende reactie op het verhaal over pastinaak in de vorige nieuwsbrief: 
Als reactie op de aanprijzing van de pastinaak. Jaren terug hadden we grote pastinaken in de moestuin. Bij het werken en de tuin op een zonnige dag heeft mijn man fikse brandwonden opgelopen op benen en handen door de aanraking met het blad. Opletten dus! (Niet voor niets een vergeten plant?)
Goed om te weten Anky, bedankt!

Meer info over planten die deze fytofotodermatitis kunnen veroorzaken vind je op deze website.

struik en vruchten van de Jostabes

Groeten uit de pluktuin: water!!

Wat was ik gelukkig met de regenbuitjes die de afgelopen weken regelmatig naar beneden kwamen. Op het moestuincomplex draai je niet zomaar de kraan open maar komt het water uit een handpomp en uit een gieter. Onze gezamenlijke waterpomp staat plm. 30 meter van mijn tuin af en als ik de bloemenrand langs het wandelpad water geef dan loop ik nog wel zeker 20 meter extra. Dus water geven is naast pompen …voor elke gieter ongeveer 20 keer… ook flink sjouwen. En als ik de hele tuin water geef dan zijn dat 40 gieters! Reken maar uit wat een vrouwkracht hier aan te pas komt. Inmiddels heb ik een paar vaten gekregen van een  wandelaarster die regelmatig met haar hond langs loopt. Ze vroeg of ik behoefte had aan een vat voor wateropvang, ze had er nog genoeg op het bedrijf waar ze werkte. Voor ik het wist stonden er 7 vaten op het pad. Gelukkig, er zijn altijd tuiniers die zoiets kunnen gebruiken en in no-time was ik ze kwijt. En inmiddels hebben we na lang dubben een benzinepomp aangeschaft die aangesloten kan worden op de handpomp. De vaten worden nu regelmatig gevuld en dat scheelt een hoop loop- en sjouwwerk. Maar dan nog vraagt het water geven om een goed waterbeleid.

De pluktuin ligt bovenaan het pad en loopt geleidelijk aan naar beneden richting de Heelsumse beek. Het hoogteverschil is zeker een meter of vijf, dus als het regent stroomt het water als de Loenense waterval naar beneden. Mijn moestuinbuurvrouw noemt daarom onze tuinen de Sahara. Ik probeer verschillende oplossingen te bedenken om het water beter vast te houden. Zo heb ik in de verschillende borders rijen stenen gelegd om horizontale plateaus te creëren zoals in een rijstveld. Ook het water geven doe ik met beleid: de jonge aanplant zet ik in een kuil met een zandwal eromheen. Gieten doe ik niet op de plant maar in de kuil bij de wortels, al moet ik regelmatig als een dijkbewaker de wallen restaureren. Het beste gaat dat met nat modderig zand, lekker kliederen! Daarnaast zijn plastic flessen zonder bodem ideaal om op de kop in het zand te steken en dan met water te vullen. Als je ze stevig in de grond plaatst, duurt het wel een half uur voordat de fles leeg is. En een stokje door de flessenhals in de grond zorgt ervoor dat de fles niet omvalt. En van Freerk, mijn man heb ik geleerd om met een kleine gieter te gieten. Met een kleine straal kun je beter richten en verspil je minder! Wel een paar keer er langs gaan.

En heb je kleine kinderen die water willen geven: een petfles met gaatjes in de dop geeft veel gietplezier!

Met groene groet, Jopie de Boer

PS: en suggesties zijn altijd welkom

Winterstek Hortensia nu in bloei

Afgelopen winter heb ik winterstekken van mijn bijzondere hortensia gemaakt, zoals beschreven in de nieuwsbrief van januari. Na het snoeien heb ik de stekken met enkele knopen in de potgrond gestoken in een pot. Daarna heb ik ze in de koude kas gezet, waarbij ik de grond vochtig heb gehouden, maar er verder weinig naar omgekeken heb.

Een aantal stekken is erg goed aangeslagen, en de eerste bloemen hebben zich ontwikkeld. Ik ben er erg blij mee dat het zo eenvoudig te doen is. Zeker in de winter, als er weinig anders te doen is in de tuin, is het een leuke bezigheid, die zich (bij mij althans) na een paar maanden al uitbetaalt in de vorm van mooie nieuwe hortensia plantjes.

Hierbij de foto's. Bedankt voor de tip!

Edwin Luijks

Uit de bestuurskelder

Een van mijn klusjes is het doorspitten van wat mappen van onze vereniging. Als eerste de bestuursmap uit 2013, het jaar van ons 125 jarig bestaan, met toespraak van de toenmalige voorzitter Aart Schoonhoven. Daarbij ook informatie uit de beginjaren.

Wat bestaan we al lang en niet te geloven, hoe we nog hetzelfde zijn gebleven al die tijd.

De verschillen? Het lijkt er op dat er in het begin meer centraal gestuurd werd. In den beginne had iedere afdeling nog een ‘boekerij’, een bibliotheek, (wat leuk eigenlijk) en je kon een sproeipomp(!) lenen.

Nú gaat veel digitaal, zeker het laatste jaar. Maar verder?

Nou, ik zag nog berichten over de Geraniummarkt, heel wat jaartjes georganiseerd. Wat waren dat voor Geraniums, waar kwamen ze vandaan en voor wie waren ze bedoeld? Was het een ledenwerfactie?

Maar de stekjesbeurs, de lezingen en excursies, de tuinkeuringen en het bloemschikken: het was er allemaal al. Zijn we dan zo oubollig? Ja! Maar ik denk wel dat zo veel kennis bewaard is gebleven, die in de moderne landbouw verloren is gegaan.

Pien van Dael

Nationale boomspiegelfeest op 9 oktober

In de Nieuwsbrief van Steenbreek staat een wervend artikel om onder kale grond onder bomen in de straat een groene oase te creëren. Het artikel is terug te vinden onder de volgende link: https://steenbreek.nl/doe-9-oktober-mee-aan-het-nationale-boomspiegelfeest/

Graag lid worden van Groei&Bloei?

Nieuwe leden die zich via onze afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: bij de afdeling krijgen zij én een welkomstgeschenk én korting.  Vraag het inschrijfformulier van onze afdeling aan door een e-mailtje te sturen naar info@wageningen.groei.nl. Je ontvangt dan deze prachtige zomeraanbieding:

  • het juli/augustus-nummer van Groei & Bloei van 2021 gratis
  • een fraaie Metallo snoeizaag met handige holster t.w.v. 43,80 euro als welkomstgeschenk
  • én een korting van 11 euro op de contributie voor de rest van 2021:
  • je betaalt nog slechts 17,95 euro tot januari 2022

Je mag voor deze aanbieding in 2020 niet eerder lid zijn geweest.

De Metallo snoeizaag is een mooie stevige zaag van impuls gehard koolstofstaal met kegel geslepen vertanding voor minder weerstand, waarmee je takken en stammen tot 12,5 cm moeiteloos doorzaagt. Ook geschikt voor linkshandigen.

Ook een actie voor bestaande leden!

De zaag is tegen inkoopsprijs ook voor de bestaande leden beschikbaar. De adviesprijs is € 43,80, maar bij bestellingen via de afdeling betalen jullie slechts € 25 per zaag. Voorwaarde is dat de zagen voor het einde van de Zomeractieperiode, worden besteld bij de afdeling. Bestellingen daarom doorgeven vóór 15 september door een mailtje te sturen naar info@wageningen.groei.nl, onder gelijktijdige overmaking van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer NL98 SNSB 0920 5264 54 tnv KMTP Groei&Bloei Wageningen.

***De volgende nieuwsbrief verschijnt begin september***