Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief mei 2024

Geranium macrorrhizum 'Spessart' doet het goed in droge schaduw onder bomen

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Hoera! Eindelijk kunnen de vorstgevoelige planten in de tuin gezet worden!

De afgelopen week heb ik mijn winterstekken, zomerzaailingen en dahlia’s op een grote tuintafel buiten laten afharden en nu staan ze te popelen om in de volle grond te komen. Alhoewel? Ik blijf toch huiverig voor de invasie van de vele slakken, die dit jaar met extreem grote hoeveelheden in mijn tuin huizen. De nieuwe plantjes zijn een feestmaal voor ze en binnen de kortste tijd staat er misschien alleen het steeltje nog. Een troost: iedereen heeft er dit voorjaar erg veel last van. Gelukkig heb ik ook weer een egel in mijn tuin en die help ik nog een handje door ’s avonds op slakkenjacht te gaan.

Woensdagmiddag (15 mei) eens kijken hoe het bij Ingrid in haar bostuin is. We hebben dan onze eerste tuinexcursie, in Oosterbeek. Leuk als je komt.

Voor de busreis van donderdag 6 juni hebben zich tot nu toe 37 mensen opgegeven. Er kunnen 50 deelnemers in de bus, dus het zou reuze zijn, als die nog vol komt. Heel vroeg op hoef je niet, want de reis gaat naar de Utrechtse Heuvelrug en dat is maar een uurtje rijden. Om 8.15 uur verzamelen bij sporthal de Bongerd, waar je ook goed kan parkeren als je met de auto komt. Gezellig als je meegaat.

Groei&Bloei organiseert samen met Bloemenpark Appeltern op 8 en 9 juni het Plantenfestijn. Naast de 200 tuinen zijn er op de centrale Lindenlaan tientallen kwekers met hun mooiste vaste plantencollecties aanwezig. Kom kijken en geniet ondertussen van de bloemschikwedstrijd van andere afdelingen.

Op zondag 9 juni hebben we daar ook een excursie georganiseerd bij de Wilde Weelde, een prachtig gebied van ecologische thematuinen met inheemse beplanting en natuurlijke zwemvijver. Loop mee door de Zevenbladtuin en de Eetbare tuin. Helemaal van deze tijd!

Als laatste nog even een terugblik. Ondanks de kou en regen waren er veel mensen op de Stekkenruilbeurs! Ter introductie kwamen onze nieuwe algemeen directeur van Groei&Bloei Femke Lampe-Braun en redacteur Fransje van Dorp een kijkje nemen en waren ze blij verrast over zoveel enthousiasme en gezelligheid. Femke’s reactie op Instagram: ‘Wat een geweldige ochtend! Ruim 100 mensen met meer dan 500 stekken. Waar plantjes, (Dahlia)knollen en vooral veel liefde voor groen gedeeld werd. Bijzondere club, trots dat ik langs mocht komen om met elkaar van gedachten te wisselen over deze sterke afdeling met liefde voor planten en betrokkenheid naar elkaar.’

Daar word ik een beetje stil van. Bedankt voor jullie inbreng!

Greet Steenhuis, voorzitter

directeur Femke Lampe-Braun van het landelijk bestuur bezocht onze voorjaarsstekkenbeurs met columnist Fransje van Dorp en praatte met ons na. Op de foto vanaf links Jessica Venhorst, Fransje van Dorp, Krista Janssen, Pien van Dael, Willem Laan, Greet Steenhuis, Femke Lampe-Braun, Ineke Jenniskens en Roel Schuring.

De stekkenbeurs van 20 april was weer druk bezocht, ondanks het slechte weer.

Moederdag in actie bij de Welkoop op 11 mei.

Veel belangstelling voor het testen van tuingrond na de lezing van Anne Marie van Dam op 23 april.

Tuinbezoek Ingrid in Oosterbeek op woensdagmiddag 15 mei

Een jonge bostuin met hoge bomen en veel voorjaarsbloeiers. Rond het huis mooie bloemenborders. Ook aan een zwemvijver ontbreekt het niet. Naast planten heeft Ingrid ook aandacht voor vogels, eekhoorns, egels en het insectenleven. Ze tuiniert circulaire. Een leuke tuin om te bekijken. Welkom!

Locatie: Wolfhezerweg 8, 6861 AB Oosterbeek
Vervoer: op eigen gelegenheid.
Aanvang: 13.30 uur
Entree: gratis voor leden en niet-leden

de tuin van Ingrid in Oosterbeek

Busreis Utrechtse Heuvelrug 6 juni

Op donderdag 6 juni gaan we met een bus naar 3 fraaie tuinen op de Utrechtse Heuvelrug. In de vorige nieuwsbrief en op de website staat het volledige programma. Er is nog plaats in de bus, dus meld je gelijk aan om verzekerd te zijn van een plekje.

Kosten: €60,00 voor leden, niet-leden ca. €65,00 incl. entree, consumpties en lunch.
Verzamelen 8:15 op de parkeerplaats bij sporthal de Bongerd, Bornesteeg 2, 6708 PE Wageningen. Vertrek: 8:30 uur
Thuiskomst: plm. 18:00 uur

Verplicht aanmelden vóór 1 juni via aanmeldingen@wageningen.groei.nl  o.v.v. Busexcursie en door gelijktijdig het bedrag over te maken op rekeningnr. NL98 SNSB 0920 526 454 t.n.v. KMTP Groei&Bloei Wageningen o.v.v. uw naam, telefoonnummer en Busreis 2024.

twee van de tuinen die we op 6 juni gaan bekijken, 'In Liefde Boeyende' en 'Hubetushof'

Zondag 9 juni Excursie De Wilde Wereld

Groei en Bloei neemt deel aan het Plantenfestijn Appeltern met het Tiny House dat voor de Floriade is gemaakt voor Groei&Bloei. Na die tentoonstelling is het in Appeltern geplaatst.

Vakgroep Wilde Weelde is een vakvereniging van bedrijven, verspreid door heel Nederland, die milieubewust werken vanuit een ecologische visie aan een natuurrijke omgeving. Het terrein van de Wilde Weelde ligt achter het Tiny House. Zij verzorgen voor ons de excursie door de prachtige ecologische tuinen met natuurlijke materialen, zwemvijver, kinderontdektuin en nog veel meer.

Locatie: Appeltern Adventure Gardens, Walstraat 2a; 6629 AD Appeltern.
Vervoer op eigen gelegenheid.
Kosten entree Appeltern leden: €8,50, niet-leden: €18,95
Start excursie 11.00 uur. Bij het Tiny House van Groei&Bloei verzamelen.

Excursie is gratis voor leden en niet-leden, aanmelden excursie aanmeldingen@wageningen.groei.nl

het Groei&Bloei Tiny House in 2022 op de Floriade

Open Tuinen Dag zaterdag 29 juni 2024 in Bennekom

Op zaterdag 29 juni 2024 stellen 8 tuineigenaren in Bennekom hun tuin voor jullie open. Daarnaast doen twee buurttuinen mee waar betrokken buurtbewoners jullie graag ontvangen. Een heel gevarieerde mix, deze 10 grotere en kleinere tuinen en buurttuinen, met als overkoepelend thema: enthousiaste tuiniers die graag hun liefde voor alles wat groeit en bloeit met andere geïnteresseerden delen. De Open Tuinen Dag heeft deze keer ook een kunstzinnig tintje: in een aantal tuinen is kunst (in diverse vormen) te bewonderen en het rustpunt is Kunstgalerie Bonaventura, in het centrum van Bennekom.

De tuinen zijn tussen 10 tot 16 uur te bezoeken. Leden van Groei & Bloei ontvangen medio juni de flyer van de Open Tuinen Dag in de bus. Een overzicht van de deelnemende tuinen inclusief plattegrond zal in juni ook op de website van de Afdeling Wageningen e.o. worden gepubliceerd. Hou zaterdag 29 juni vast vrij in je agenda!

De Open Tuinen Dag 2024 wordt georganiseerd door Groei & Bloei Afdeling Wageningen e.o. en Floralia Bennekom (100 jaar).

Even voorstellen: nieuw bestuurslid Ineke Jenniskens

Op de ALV van maart 2024 ben ik benoemd tot bestuurslid van de Afdeling Wageningen e.o. van Groei & Bloei. Ik maak sinds 2023 deel uit de OpenTuinenDag-commissie en - na enig aandringen door Greet, onze enthousiaste voorzitter - dacht ik: waarom zet ik me niet wat meer in voor deze actieve afdeling? Want dat is de afdeling: er worden veel verschillende activiteiten georganiseerd waarop ook altijd veel belangstellenden afkomen! En dus een eer om daaraan een steentje te mogen bijdragen. Graag ontmoet ik velen van jullie de komende tijd tijdens een van die activiteiten, altijd leuk en inspirerend om te horen hoe anderen in en met hun tuin bezig zijn.

Een korte introductie van mezelf: In 2019 ben ik -samen met mijn partner Roel Schuring- verhuisd van Enschede naar De Buunderkamp in Wolfheze. In Enschede waren we al actief lid van Groei & Bloei (Roel: OpenTuinenCommissie, ik in bestuur en redactie van 2003 tot 2013). Hoewel Twente ook erg mooi is, en we nog steeds fan zijn van FC Twente, wilden we een grotere tuin op een meer centraal gelegen plek in Nederland. Dat is De Buunder geworden met 2,2 hectare grond (en veel achterstallig bosonderhoud). Een grote klus dus, maar we kijken vooral met plezier en trots naar alles wat we al gerealiseerd hebben, en zeggen tegen elkaar en tegen bezoekers: de rest komt dus ook wel klaar. En een tuin is nooit af, toch?

Anders dan mijn mede-bestuursleden heb ik geen “groene achtergrond” wat opleiding of professie betreft. Ik ben een bestuurskundige, heb veel (beleids- en bedrijfskundig) onderzoek gedaan en richt me sinds 15 jaar vooral op juridisch advieswerk (nu parttime). Als tuinier zou ik mezelf als een enigszins gevorderde amateur omschrijven: wel wat kennis van planten maar geen encyclopedische, wel wat kennis van grondverbetering maar niet van de details, wel ervaring met zaaien maar de moeilijke zaden laat ik nog even liggen. Ik hou vooral van lekker bezig zijn in de tuin, of dat nu wieden, gras maaien, bollen planten, blad harken of hout kloven is: fijne bezigheden om buiten onder het gezang van de vele vogels het hoofd leeg te maken. En als een border dan ook nog eens mooi uitpakt of die kleine zaailingen mooie bloemen gaan produceren, dan word ik helemaal blij!

Ineke Jenniskens

Waar zie jij graag meer groen?

Gemeente Wageningen wil meer bomen planten en tegels vervangen door groen. Hiervoor gebruiken we graag jouw kennis en inspiratie! Zie jij plekken in de stad waar volgens jou ruimte is voor het planten van een extra boom? Of ken je een plek waar stoeptegels/verharding plaats kan maken voor groen? We horen het graag!

Denk mee!

Van 1 mei tot 1 juni 2024 verzamelt de gemeente alle ideeën via stemvan.wageningen.nl. Om mee te doen kies je op de kaart een plek in Wageningen. Je deelt hoe we deze plek op een waardevolle manier kunnen vergroenen. Je kunt zoveel plekken doorgeven als je wilt. Na 1 juni bekijken we alle inzendingen. We kiezen hieruit de top 10. Deze leggen we komende winter aan.

Waarom doen we dit?

Het klimaat verandert. Zomers worden heter en droger en er zijn vaker hevige regenbuien. Bomen zorgen voor verkoeling. Ook zorgt groen ervoor dat het regenwater beter in de grond kan zakken. Verder blijkt uit onderzoek blijkt dat mensen gelukkiger worden in een groene omgeving..

Astrid Huizinga, gemeente Wageningen

Plant in beeld: Polemonium caeruleum 'Lambrook Mauve'

De Nederlandse naam van deze planten is Jacobsladder. De wilde vorm hiervan bloeit maar kort en zaait zicht sterk uit. Veel mooier vind ik het steriele ras ‘Lambrook Mauve’. Deze plant had ik jaren geleden ook al eens. Hij bloeide op onze klei altijd prachtig, zij het niet heel lang. Ik denk dat hij te donker stond, of anders waren het de droge zomers, want na een aantal jaren was hij verdwenen. Het lukt me maar niet hem te vinden bij de kwekerijen waar ik kwam. Daarom kocht ik hem vorig jaar online. Er zijn meer fraaie polemoniums die steriel zijn en daardoor lang doorbloeien. Ik kocht daarom ook ‘Sonia’s Bluebell’ en ‘Northern Lights’. En zette ze alle drie bij elkaar op een zonnige plek.

En nu staat de eerste in bloei. Ik denk dat het ‘Lambrook Mauve’ is, maar weet het niet zeker want ik heb de labels nog niet terug kunnen vinden tussen al het groen, en wil de plant ook niet teveel beschadigen. Het zou dus ook nog ‘Sonia’s Bluebell’ kunnen zijn, die lijkt er veel op. ‘Northern Lights’ heeft duidelijk ander blad.

De plant maakt grote overhangende bloemstengels en de plant lijkt daardoor veel groter dan hij is, zeker 60 cm breed. Een aanrader dus. De Hessenhof schrijft trouwens dat polemoniums op zandgrond wat meer in de halfschaduw moeten staan.

Leontine Colon

Polemonium caeruleum, vermoedelijk 'Lambrook Mauve'

Kies voor minder exotisch en help de biodiversiteit in en buiten je tuin!

Bron: FLORON (Nature Today, 16 april 2024)

Het tuinseizoen is weer begonnen en het is niet gemakkelijk om alle kleurrijke verleidingen in het tuincentrum te weerstaan. Maar hoe kun je kiezen voor kleurrijke planten die niet alleen een verrijking zijn voor de biodiversiteit in je eigen tuin, maar ook geen risico vormen voor de natuur elders?

We halen heel veel planten als sierplant naar Nederland die hier niet oorspronkelijk voorkomen. We noemen dat exoten. Veel van onze insecten en andere dieren zijn niet aangepast aan het leven op of van deze planten en daarom zijn deze exoten niet goed voor de biodiversiteit in je tuin. Sommige van deze tuinplanten verwilderen vanuit tuinen en veroorzaken problemen in de natuur, zoals Reuzenberenklauw en Gele bieslelie. Omdat deze planten vaak geen natuurlijke vijanden hebben, kunnen ze ongestoord groeien en inheemse plantensoorten, die wel goed zijn voor de biodiversiteit, verdringen. Om problemen in de toekomst te beperken, moeten we beter opletten welke planten we naar Nederland halen. Als consument kunnen we daarin een grote rol spelen..

Floron heeft een handige hulp voor het kiezen van planten die beter zijn voor onze biodiversiteit. Via de website Tuinernietin.nl kun je voor heel veel exotische planten een alternatief opzoeken. Daarnaast geeft de website meteen informatie over de eisen en kenmerken van het alternatief, zodat je meteen kunt beoordelen of de plant goed in je tuin kan groeien.

Weet je nog niet welke plant je graag wil of wil je in de tuin bijvoorbeeld planten die nuttig zijn voor bepaalde dieren, zoals vlinders, bijen of vogels, of met bepaalde eigenschappen, zoals wintergroen blad of mooie bessen? Klik dan op 'Zoeken' zonder een naam in te typen en vink vervolgens het vakje onder de zoekbalk aan voor de diersoort of eigenschap waarvoor je graag geschikte planten wilt. Er verschijnt direct een lijst met een selectie aan geschikte soorten. Dat kan inspiratie geven om je tuin te verrijken.

ook Asclepias syriaca is potentieel invasief

Een moestuin op de Eng: bamboe-uitslag en bonenrol

Deze keer zal ik vertellen wat we hebben gezaaid op onze 9 moestuinvakken, plus één extra hoekje. Met in het achterhoofd de informatie van Esther Kuiler over de groenbemesters heb ik zaden gekocht van zes soorten groenbemesters. Vijf daarvan, uit verschillende plantenfamilies,  staan al op de tuin: Japanse haver (een eenjarig gras), Serradelle (een vlinderbloemige), Phacelia (een bijenplant), Inkarnaatklaver (een vlinderbloemige) en Komkommerkruid (een ruwbladige). Hiermee vul ik zoveel mogelijk de lege ruimte, zodat de grond bedekt is. En verder mulch ik de kale grond met fijngehakseld snoeiafval en grasmaaisel. De zesde groenbemester is winterwikke (Vicia villosa), daarmee zaai ik in het najaar de hele tuin in zodat de grond ook ’s winters bedekt is.

Het bouwplan is als volgt:

 1. Composthoop met Lathyrus odoratus en ernaast pastinaak
 2. Bruine bonen en kikkererwten met de 5 groenbemesters
 3. Broccoli met de 5 groenbemesters
 4. Plantuien, worteltjes en koriander
 5. Zoete lupine (van Lekker Lupine) met winterpompoen en Japanse haver
 6. Snijbloemen met de 5 groenbemesters
 7. Aardbeien met serradelle
 8. Tuinbonen met Phacelia
 9. Aardappelen met afrikaantjes
  Extra hoekje: saffloer

Alles is inmiddels gezaaid en geplant, al staan de broccoli, kikkererwten, pompoenen en snijbloemen nog in potten in de kas.

Dan de bamboe-uitslag en bonenrol. Voor de bruine bonen maakte Ronald een klimrek van verse bamboe uit de grote pol bij de tuin die alle tuiniers hier mogen gebruiken. We stripten het blad met onze blote handen van de stengels en wat bleek: daar krijg je na een dag een lelijke uitslag van, die gelukkig wel weer snel verdween. Volgende keer dus handschoenen aan! De bonenrol zit in al onze tuinbonen. Ik denk dat het een virus is, dus dit jaar geen tuinbonen vrees ik. Wie weet wat het is mag het zeggen. We snappen nu wel waarom er werd gezegd ‘tuinbonen doen het hier niet’. Jammer.

Leontine Colon

bonenstokken van verse bamboe

bonenrol in de tuinbonen

Nog geen lid van Groei&Bloei?

Dan is er nu de ZOMERACTIE. De Zomeractie loopt in de periode dat het meinummer in de winkels ligt. Nieuwe leden ontvangen net als voorgaande jaren het meest recente nummer van Groei & Bloei (mei), een korting van € 10,- op de resterende contributie voor 2024 en als welkomstgeschenk naar keuze het moestuinboek ‘Groentje?!’ van Femke of een hori-hori mes van De Wit, met het Groei & Bloei logo er op gebrand. Het welkomstgeschenk wordt nagezonden.

Nieuwe leden die zich via een afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: via de afdeling krijgen zij een cadeau EN korting, via www.groei.nl moeten zij kiezen tussen het cadeau OF de korting.

ledenaanbieding

 

een paarse meimaand