Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief maart 2022

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

De lente komt eraan gehold! Na de zeer zachte winter en de afgelopen zonovergoten week knallen de knoppen uit de grond. Het groeit allemaal zo snel dat ik eigenlijk niet weet wat ik het eerst zal aanpakken in de tuin: snoeien, opruimen oud plantmateriaal, versnipperen of bemesten. Jopie heeft daar een mooi stukje over geschreven in deze nieuwsbrief. De lezing van Marieke Nolsen over haar pluktuin vorige week was erg inspirerend en het zaaien van eenjarigen staat dus ook nog op mijn to-do-lijstje. Op woensdag 16 maart is onze Zadenruilbeurs en is iedereen welkom om na de ALV zaden te scoren á la de stekkenbeurs: eerst alles uitstallen en bekijken en dan pas op mijn teken de zakjes meenemen.

Ik verheug me ook op onze eerste tuinexcursie op woensdag 30 maart naar de bloeiende Prunuscollectie in Hemmen. Schrijf je a.u.b. in als je komt op aanmeldingen@wageningen.groei.nl dan weet Jan hoeveel koffie hij moet zetten.

Mijn vensterbanken staan nu al vol met zaai- en stekbakken en de Salvia-stekken beginnen al goed te wortelen. Deze week ook de eerste citroenvlinders in de tuin gespot die de paarsblauwe krokussen bezochten. Mooi dat geel en blauw als contrasterende kleuren. Maar sinds het uitbreken van de krankzinnige oorlog hebben deze kleuren een andere betekenis gekregen en overschaduwt deze oorlog de mooie lentedagen. Wat zou het fijn zijn als daar ook de lente weer vredig kan beginnen.

Greet Steenhuis, voorzitter.

In memoriam Janneke Oosterbaan-Loot

Op 23 februari overleed ons gewaardeerde lid Janneke Oosterbaan-Loot, tuinarchitect en actief lid van onze afdeling. Ze was present bij veel lezingen en busreizen, de laatste tijd vaak met hulp van Aart van Schoonhoven die haar met de auto ophaalde. Wij herinneren ons haar als een onderhoudende reisgenoot die naast je in de bus vertelde over haar ervaringen als tuinarchitect in de jaren dat dit voor een vrouw bepaald geen vanzelfsprekende beroepskeuze was. Vorig jaar nog verscheen een interview met Janneke in onze nieuwsbrief van oktober. We zullen haar missen! Het bestuur wenst de familie veel sterkte.

16 maart: Algemene Leden Vergadering en Zadenruilbeurs

Algemene Leden Vergadering

Op 16 maart houden we in het Koetshuis van Belmonte de jaarlijkse algemene ledenvergadering. Dit wordt de eerste ALV sinds lange tijd waarbij we weer in levende lijve aanwezig kunnen zijn. De ALV is belangrijk voor het contact tussen de leden en het bestuur om meer betrokkenheid met elkaar te hebben. Het bestuur legt verantwoording af aan de leden en de financiële situatie van de vereniging wordt belicht. Het bestuur wil graag activiteiten organiseren die de leden leuk vinden. Dus suggesties en opmerkingen zijn daarom zeer welkom op deze vergadering.

De ALV is alleen voor leden van onze afdeling en begint om 19:30 uur.
Alle leden ontvangen per email de vergaderstukken.

 

Zadenruilbeurs

Op 16 maart in aansluiting op de Algemene Ledenvergadering organiseren we een zadenruilbeurs. Ieder jaar trekt de zadenruilbeurs meer enthousiaste (moes)tuinliefhebbers. Net als bij de stekken- en plantenruilbeurs brengt iedereen zaden mee om anderen blij mee te maken. Zoek naar bijzondere bloemen- en groentezaden, of kom gewoon even bijpraten. Ook als je nog niets te ruilen hebt, ben je welkom. Graag de zaden meebrengen in gepaste hoeveelheid in zakjes met plantennaam. Zadenzakjes zijn ook te koop, 30 zakjes voor €1,-

De zadenruilbeurs is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden en begint om 20:15 uur.

30 maart: Middagexcursie ‘Bloeiende prunuscollectie’ van Jan van den Brandhof

De kasteeltuin in Hemmen is voor velen een bekende bloementuin. Maar even verderop in de tuin van Jan van den Brandhof staan meer dan 70 soorten van het geslacht Prunus, waarvan er velen eind maart in bloei staan. Dat wordt genieten dus van deze 2000 m2 voorjaarstuin. Daarna wandelen we nog naar de kasteeltuin van Hemmen voor een kopje koffie/thee.

Locatie:   Dorpstraat 2, Hemmen  Vervoer: op eigen gelegenheid
Aanvang: 13.30 uur, verzamelen vóór de kerk
Kosten:   gratis voor leden, niet-leden €3,00, graag contant en gepast

Opgave: vóór 25 maart via aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. excursie Hemmen. Daarbij ook vermelden: ik heb al vervoer/ er kunnen …. personen meerijden/ ik wil graag meerijden.

woensdag 6 april: Workshop Bloemschikken in paassfeer

Heb je zin in een middag creatief bezig zijn met mooie lentematerialen en wil je je bloemschikvaardigheden uitbreiden, kom dan naar onze workshop bloemschikken. Workshopleider Monique ter Brugge leert je een aantal basistechnieken en je maakt een mooi bloemstuk. Het onderwerp voor het werkstuk wordt vooraf bepaald door de workshopleider en de materialen en bloemen zijn hiervoor aanwezig. In de uitwerking is er echter veel ruimte voor eigen creativiteit en aanvulling met eigen groen, bloemen of andere materialen bv. uit eigen tuin, is altijd mogelijk. Neem deze dus gerust mee! Koffie/thee en wat lekkers is inbegrepen.

Locatie:  Van de Weerdstraat 66, Wageningen, wijk Kortenoord
Tijd:       13.30- 16.00 uur
Kosten:  voor leden €17,50, voor niet-leden €25,00
Betaling: contant ter plaatse aan de workshopleider
Max. aantal deelnemers: 6

Opgave: vóór 30 maart via aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. workshop bloemschikken

Voor meer informatie: Monique ter Brugge T.: 06-20118903

zaterdag 9 april: Stekken- en plantenruilbeurs

Onze traditionele voorjaarsruilbeurs in Arboretum Belmonte valt dit jaar op 9 april. Je bent welkom met zaden, stekken, bollen en knollen en planten voor binnen en buiten. Ook ‘groenboeken’/tuinbladen en gebruikt, goed gereedschap kun je mee brengen.

Ook voor niet-leden is deze beurs gratis, ook als je zelf geen planten kunt inbrengen. De koffie staat klaar!

Locatie:  Koetshuis Belmonte Arboretum, Generaal Foulkesweg 94, Wageningen

Tijd:       09.00 uur: inbreng planten, stekken, zaden, tuinboeken enz.
              09.30 uur: Start ruilbeurs
              10.30 uur: Einde

Vooraanmelding Gardenista 2022

Gardenista is hét groenfestival in Nederland op het landgoed Den Alerdinck in Laag Zuthem op een steenworp afstand van Zwolle. Het 5-daagse festival biedt tuinontwerpers, bloemarrangeurs, hoveniers, kwekers, moestuiniers maar ook studenten, hobbyisten, kunstenaars en cateraars een podium waar ‘Leven in het Groen’ centraal staat. Ben je ín voor een dagje waar al jouw ‘groen’ zintuigen geprikkeld worden? Kom dan naar Gardenista!

Klinkende namen als Modeste Herwig, Hans Kramer van kwekerij de Hessenhof, Harry Pierik en de Tuinen Mien Ruys delen hun inspiratie en kunde. Bekende en jonge talentvolle bloemarrangeurs verzorgen demonstraties en moestuiniers laten je proeven van eetbare bloemen.

Onze afdeling gaat op woensdag 25 mei met een bus hiernaartoe. Je kunt mee voor €25,00 per persoon incl. entree, arrangement koffie/thee/gebak; per lidmaatschap mag één introducé mee. Vooraanmelden is nu al mogelijk via aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. Gardenista 2022 en door gelijktijdig het bedrag over te maken op rekeningnr. NL98 SNSB 0920 526 454 t.n.v. KMTP Groei&Bloei Wageningen o.v.v. uw naam en Gardenista 2022.

Oproep vrijwilligers voor Gardenista

Word vrijwilliger en werk mee aan het festival Gardenista van 25 tm 29 mei!

Wat vragen wij van jou? Bij de opbouw en de afbouw van het festival help je mee om het terrein in te richten of juist weer schoon op te leveren. Tijdens het festival bemens je de informatiebalie, kassa, bent gastvrouw of gastheer of waak over de aankopen van onze bezoekers. Dit is maar een greep uit de werkzaamheden. En dat allemaal op de fantastische buitenplaats Den Alerdinck die wordt omgetoverd tot een kleurrijk groen festivalterrein.

Waarom vrijwilliger worden tijdens Gardenista?

  • Als vrijwilliger van Gardenista werk je een of meerdere dagen in een team van enthousiaste mensen die allemaal passie hebben voor groen!
  • Iedereen heeft zijn eigen talent en dat mag gezien worden. Je kunt je opgeven voor specifieke werkzaamheden zoals het opbouwen van het terrein, gastheer/vrouw, etc.
  • Per dag krijg je een vergoeding van 25,- en uiteraard zorgen we voor koffie en lunch!
  • Kom je van ver? Dan zijn er leuke en betaalbare campings en hotels in de buurt. Maak er een gezellig weekend van rondom Gardenista en Zwolle!

Vind jij het leuk om mee te helpen om van Gardenista een prachtig festival te maken? Hou je van aanpakken en ben je klantvriendelijk? Meld je dan aan als vrijwilliger. Kijk op Gardenista.nl/vrijwilligers.

Doe mee aan één van de Gardenista competities!

Dit jaar zijn er maar liefst 4 competities waar je met jouw kennis, kunde en enthousiasme aan kunt deelnemen. Er zijn competities op het gebied van Bloemschikken, Inspiratietuinen, Postzegeltuinen en er is een Kwekerscompetitie. Ben je een enthousiaste bloemstylist (student, amateur of professional). Een fanatieke (hobby)kweker? Of ontwerp je tuinen als hobby of voor je werk? Toon jouw talent tijdens Gardenista en inspireer duizenden bezoekers met jouw ontwerp of creatie!

De meeste competities worden beoordeeld door een vakkundige jury en er is een publieksprijs. Iedere bezoeker kan een stem uitbrengen op zijn of haar favoriete postzegeltuin, bloemarrangement en plant.

Wil je meer weten over de competities of je aanmelden? Kijk dan hier of neem contact op via jongeneel@gardenista.nl.

Terugblik lezing Marieke Nolsen

Wat een prachtige beelden liet Marieke Nolsen op 16 februari j.l. zien tijdens haar lezing ‘Onze op Engeland geïnspireerde Pluktuin’. Met 40 belangstellenden van afdeling Wageningen en Ede, leden van Floralia en daarnaast ook nog een aantal (jonge) tuinliefhebbers (veelal Instagramvolgers). Helaas konden we vanwege corona niet meer dan 40 mensen toelaten, maar gelukkig was Willem Laan bereid om als host te fungeren en zo was de lezing ook via Zoom te volgen.

Marieke startte haar lezing met het verhaal over haar bezoek aan de tuin van Sarah Raven op Landgoed Parham House in Engeland. Behalve Marieke zelf bleek haar man ook heel enthousiast te zijn over de vele natuurlijke constructies van berkentakken en zo werd de moestuin van manlief omgetoverd tot een decoratieve pluktuin. In het kort vertelde Marieke hoe ze zelf elke winter deze constructies ‘bouwt ’en vlecht. Daarna maakt ze een beplantingsplan voor de verschillende vaste planten in combinatie met eenjarigen. Ze is gek op fleurige Zinnia, Lathyrus, Amaranthus en Tagetes (Afrikanen). Zo heeft ze heel veel soorten Dahlia’s waar ze speciale constructies voor maakt zodat de hoge soorten niet omvallen. Elk jaar weer zet ze deze met andere eenjarigen in de pluktuin om zo steeds nieuwe kleurencombinaties te toveren. Prachtige beelden lieten zien hoe ze de pluktuin in het voorjaar kleur geeft door langs de randen bollen te poten. Daarnaast gaf ze nog tips voor het verzorgen van Dahlia’s en het zaaien van eenjarigen. Naast tuinier is Marieke ook een begenadigd bloemschikster en dat was ook goed te zien aan de kleurige boeketten die voorbij kwamen.

We bezoeken haar voorjaarstuin op landgoed Den Treek-Henschoten in Leusden op woensdag 4 mei.

In de volgende nieuwsbrief meer hierover.

de op Engeland geïnspireerde pluktuin van Mariek Nolsen

Geslaagde workshops 'bijenhotel maken'

Op zaterdag 19 februari jl. hebben 11 enthousiaste klussers deelgenomen aan de workshops bijenhotel maken in de werkplaats van theater ‘De Wilde Wereld’.

Tijdens de kennismaking bleek dat veel deelnemers voor hun tuin graag een bijenhotel wilden maken, maar nog niet precies wisten hoe. Na een stukje theorie over de eisen die wilde bijen aan een hotel stellen en aan de bloemen en planten in de nabije omgeving, gingen we aan het werk. Elke deelnemer maakte een eigen ontwerp en boorde vervolgens de gangen in de gewenste diameter en met de bijbehorende lengte in een hardhouten nestblok. Met een ophanghaakje en een rubber dakje was het hotel klaar om op te hangen in de tuin. Februari is daar een goed moment voor, dan hebben de bijen even de tijd om eraan te wennen en kunnen ze het vanaf april gaan gebruiken.

Met deze workshop hebben we met elkaar het leven van de wilde bijen in onze tuin hopelijk weer een stukje makkelijker gemaakt. De deelnemers hebben toegezegd om foto’s te maken en op te sturen voor deze nieuwsbrief, zodra de gangen in het hotel gebruikt gaan worden.

Edwin Luijks en Ingrid Schilstra.

Bijzondere plant: Rhodochiton atrosanguineus

Een paar jaar geleden zag ik in de tuin van mijn schoonzus in Chilliwack (bij Vancouver) een klimplant. Ze noemde de eenjarige plant, met prachtige paarse klokjes, de piemelplant… Omdat ik het een erg grappige en mooie klimmer vond, zette ik ‘m op de foto. Eenmaal thuis dacht ik af en toe terug aan haar tuin en de piemelplant. Hoe de plant in werkelijkheid heette, ik had geen idee… Totdat ik in het tijdschrift Groei & Bloei, in een artikel over makkelijke en ‘moeilijke’ zaden, mijn paarse piemelplant op een foto terugzag. Het was dus een ‘Rhodochiton atrosanguineus’, een hele mond vol. En ik kon het zaad bestellen! Zo gezegd, zo gedaan. Het zakje dat arriveerde, was (vond ik) nogal teleurstellend, amper 20 pieppieppiepkleine zaadjes (zo klein als een korrel maanzaad) in een zakje. En dan ook nog in de categorie (aldus G&B) ‘tamelijk moeilijk’. Ik had er weinig fiducie in, want ik ben geen expert in het opkweken van zaden. Vol goede moed ben ik op een middag in februari met pincet en loep heel voorzichtig een paar kleine potjes gaan vullen, bang om met een onhandige niesbui alle zaadjes kwijt te raken. Vervolgens heb ik ze op allerlei manieren vertroeteld, dichtbij de verwarming en met een dosis winterzonneschijn. Daarna afharden, heel voorzichtig, binnen en buiten. Toen kwam het uitpoten, langs een zelf getimmerd rek met fijn kippengaas. Alles verliep voorspoedig, geheel tegen mijn verwachting in. Al snel begonnen ze te klimmen, en toen we in juli na een korte vakantie terugkwamen wemelde het van de prachtige klokjes. Missie geslaagd. Ik liet iedereen mijn piemelplant zien. En nu, 17 december, bloeien de klokjes nog steeds uitbundig. Ik weet niet hoe dat kan, want de bloeitijd zou in september voorbij zijn. Ik ben dus best wel trots! Of gewoon beginnersgeluk..

Tanja Ledoux

bloeiende Rhodochiton op 17 december j.l.

In de moestuin: Citizen Science project INCREASE

Wetenschap is niet alleen voor wetenschappers, iedereen kan meedoen! Grijp nu je kans en doe mee aan dit internationale wetenschappelijke project dat zich erop richt de biodiversiteit van peulvruchten in Europa te vergroten. Want we weten toch: we moeten meer plantaardige eiwitten eten en dus meer peulvruchten.

Alle informatie staat op de website https://www.pulsesincrease.eu/experiment. Niet in het Nederlands maar Engels, maar met Google translate kom je er hopelijk ook. Aanmelden kan tot 15 maart via de gratis app INCREASE CSA (uit de app-store) en je krijgt dan van elk van de 6 bonensoorten 10 zaden toegestuurd, om ze vervolgens op te kweken en hiervan verslag te doen in de app. De beste zaaitijd voor bonen is eind april tot half mei. Hiervoor heb je niet veel ruimte nodig, in bloembakken op het balkon of in bloempotten kan het ook. Het is ook de bedoeling van je planten nieuwe zaden te oogsten en te verdelen onder je tuinvrienden. Iedereen met een beetje groene vingers kan het.

Zie ook: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube

Inge E. Matthies

Groeten uit de pluktuin. We zijn weer begonnen!

Eind februari was het op tuincomplex ‘de Vierslag’ in Heelsum weer een heerlijke drukte. We hadden er onze jaarlijkse champostdag, als start voor het (moes)tuinseizoen.

Het was die vrijdag nogal druilerig weer en de vrachtwagen liet nogal op zich wachten. Gelukkig was er koffie/thee/lekkers/soep en konden we het met een man of 15 al kletsend over het komend tuinseizoen goed pratende houden onder een grote parasol. En net toen de regen stopte, kwam de vrachtwagen met aanhanger de 45 kub gecertificeerde biologisch champost brengen. Het duurde nog zeker een half uur voordat de chauffeur de vrachtwagen met aanhanger achteruit het smalle pad langs hekjes en een paar geparkeerde auto’s op de plek van bestemming had. En toen konden we los!!! Het is altijd weer een prachtig gezicht al die kruiende tuinmannen en vrouwen die zich op de champostberg storten. Ook jonge kinderen hielpen ijverig mee en mochten de champostberg beklimmen om met een schep de champostklonten naar beneden te duwen. Geen gedoe van niet vies worden of wat stinkt dit, nee heerlijk meedoen met de grote mensen. En overal liggen in de tuinen nu van die mooie bruine bulten en bij iedereen kriebelt het nu om ze weg te werken. Ik krab zelf vooraf eerst de aarde wat los zonder het echt om te woelen en haal nog wat onkruid weg. Daarna versnipper en verstrooi ik de afgeknipte dorre takken van de verschillende planten en daar gaat die heerlijke losse champost overheen. Eerst nog mooi als afdeklaag voor als het toch nog koud wordt en over een poosje hark ik het door de aarde. Verschillende wandelaars vragen nieuwsgierig naar dat bruine prutje en ik kan dan ook vertellen dat champost ook wel champignonmest heet. Het is geen mest maar een bodemverbeteraar, het verbetert de structuur van je moestuinbodem, voedt het bodemleven en bevat heel wat direct opneembare voedingsstoffen. De champost wordt voor gebruik bij de champignonteelt eerst gestoomd en deze is dan vrij van onkruidzaden en andere plagen of ziektes.

En nu maar wachten tot we mogen zaaien en de dahlia’s erin kunnen!!

Met groene groet, Jopie de Boer.

Grand Old Ladies van Groei en Bloei Wageningen e.o.

Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde bestaat 150 jaar en onze afdeling bijna 135 jaar. Een mooie gelegenheid om in onze geschiedenis te duiken. Ik ging op bezoek bij Truus Ponsen-Bruinvis (lid vanaf 1981) en Marchje Beuving-Vleems (lid vanaf 1975) sloot ook aan: de Grand Old Ladies van KMTP Groei & Bloei Wageningen e.o. Jullie kennen hen vast wel, want ze zijn bijna altijd van de partij. Beiden zijn oud-bestuursleden, Truus was zelfs 28 jaar secretaris! 

Ik was benieuwd naar de KMTP in het verleden en de veranderingen. Bij de oprichting en tot in de jaren vijftig in de vorige eeuw was het een sectororganisatie voor de tuinbouw en plantenkunde, een mannenbolwerk met een ledenblad. Leden waren landgoedeigenaren en hun tuinbazen. Vrouwen konden wel actief zijn in de vereniging, maar alleen onder naam van hun man. Een vrouw in het bestuur was lang niet mogelijk. Truus vertelt, dat ze zich opgaf voor de bloemschikcursus bij de secretaris van de afdeling, Dhr. Rozenboom. Hij torende hoog boven haar uit: ‘Kan jij wel bloemschikken?’ Dan voelde je je klein hoor, zei Truus. Maar ze had haar diploma Aalsmeer op zak, ‘Vooruit, dan maar.’

De ouders van Marchje Beuving-Vleems waren in haar jeugd lid van de afdeling Beilen. Marchje kreeg het met paplepel ingegoten. Zij deed als eerste en enige vrouw in het mannenbolwerk voor de afdeling in Wageningen tuinkeuringen, Voor de keuringen in die tijd kregen de tuinkeurders de instructie van het hoofdkantoor in Den Haag. Vooral orde en netheid werden gewaardeerd en vakmanschap natuurlijk. Toen stonden de tuinen vol met eenjarigen en hagen, nu staan er veel meer vaste planten in en er is aandacht voor het milieu en samenwerking met buren. Maar nog altijd wordt vooral gekeken naar de liefde voor het tuinieren. En ook nu verzuchten de dames: 'Heb je gezien hoe ze de Viburnum hebben gesnoeid? Zo zonde.’ En: ‘Vraag toch aan een goede vakman, hoe je dat doet.’ Netjes werken is belangrijk.

Ze vinden sociale controle wat betreft de tuinen ook prima, hopen dat de een de ander aansteekt. Zo mooi nu al die Helleborussen bloeien. Maar dat was ook een tijd echt minder. Marchje stopte met de keuringen toen het mode werd om schuttingen te plaatsen en de tuin geheel te betegelen. “Gemeente heb liefde voor het groen in onze stad!”.

Truus groeide op in Indonesië en zat net als haar latere man in een Jappenkamp. Ze ontmoette hem - haar Bas - bij haar eerste baan na de middelbare tuinbouwschool voor meisjes. Ze kwam te werken bij de vakgroep ‘Harmonische bestrijding van plagen’ in Wageningen. Hier zochten ze naar virussen om rupsen in de teelt te bestrijden. Voor dat doel kweekte ze veel rupsen die dood gingen en stonken. Daar moesten de virussen uit gewonnen worden. Erg vies, gelukkig mocht ze veel literatuuronderzoek doen en buitenlandse brieven schrijven. Later is dit onderzoek gestopt omdat men bang was dat het virus ook op mensen kon overspringen! Truus stopte met haar werk toen ze ging trouwen, dat moest toen zo. Later werd Groei & Bloei haar baan, net als bij Marchje.

Het was niet altijd eenvoudig om bestuurslid te zijn. Bijvoorbeeld in Arboretum Belmonte: Dan ging de prijs opeens omhoog, dan bleek de sleutel niet te zijn waar die moest zijn, werden ze weggestuurd (maar ze gingen niet!), mochten opeens geen koffie zetten. Daar werd je goed nerveus van, maar het kwam wel goed. Ze hebben veel mensen zien groeien, Hans Kramer bijvoorbeeld, die eerst zo verlegen was dat hij geen lezing durfde geven. Hij zei later tegen Truus: “Zulke mensen als jij, daar doe ik het voor’.

Het maken van convocaties (de huidige activiteitenkalenders) was leuk werk, maar wel heel bewerkelijk. Met typemachine en kopiëren dus maar. Truus vroeg regelmatig aan leden om tekeningen in te sturen. Ze heeft ze allemaal bewaard; ik mag ze thuis bekijken. In de convocaties vond ik veel leuke tekeningen en informatie over ons verleden.

Marchje heeft nog goede herinneringen aan de viering van het 100 jarig bestaan, Vadafleur in 1988. Junushoff was afgehuurd er waren zeer veel kramen. Het was goed georganiseerd, ook financieel. Haar dochter had als korenprinses een prominente rol samen met andere hoogheden uit de omgeving zoals de heidekoningin uit Ede en prinsessen uit Ede, Leersum en Tiel

En nu: wat moet er beter? Tja, nu kwam er zo’n lofzang op het bestuur, dat ik er verlegen van werd. Kijk die activiteitenkalender zo mooi; zo professioneel. Jullie zijn bestuur in een andere tijd en doen het prima…

Pien van Dael.

Marchje Beuving en Truus Ponsen

Groei en Bloei Wageningen in 1988 en 1990

Oproep tuinen in Wageningen voor OpenTuinenDag

Onze G&B-afdeling organiseert ook dit jaar weer de jaarlijkse Opentuinendag tijdens de Nationale Tuinweek van 11 t/m 19 juni. Deze Opentuinendag wordt gehouden op zaterdag 18 juni van 10.00-16.00 uur. Dit jaar zetten we de tuinen uit Wageningen in het zonnetje en we doen dan ook graag een oproep aan tuinliefhebbers in Wageningen om zich op te geven.

Ben je trots op je tuin of ken je iemand die ook graag mee wil doen of een mooie tuin heeft, meld je dan aan. De tuin hoeft niet groot te zijn of strak geknipt of geschoren. Het gaat er vooral om dat de liefde voor tuinieren zichtbaar is. We hebben al een aantal tuinliefhebbers bereid gevonden en zijn nog op zoek naar een paar tuinen. Alle liefhebbers zijn welkom, voor spreiding over de stad zoeken we ook tuinen in Wageningen-Hoog en op de Wageningse berg. Stadstuiniers zijn ook van harte welkom. Om mee te doen hoef je geen lid te zijn van Groei&Bloei.

Wil jij je tuin voor één dag openstellen voor andere enthousiaste tuinliefhebbers of wil je meer informatie, neem dan contact op met Jopie de Boer via email jopie.deboer@hotmail.com of tel: 06-48654808. Bij twijfel, bel of mail dan ook gerust. We verwelkomen je graag als deelnemende tuinier!

De commissie OTD: An’Miek, Ineke, Joke, Jopie, Roel.

2 april: Lentefeest bij Renkums Beekdal

Groei&Bloei Wageningen en omstreken staat met een infostand en planten op zaterdag 2 april van 11-16 uur bij het Bezoekerscentrum Renkums Beekdal. We hebben Annique Lelie, hovenier en tuinontwerpster van natuurlijke tuinen in de kraam staan voor tuinadvies.

We krijgen weer lentekriebels en zin om naar buiten te gaan, de tuin in of naar bos en beek. Het lentefeest is de gelegenheid om zin in buiten om te zetten in daden. Doe inspiratie op bij de kraampjes over de natuur of over tuinen. Of kom planten, nestkasten, bijenhotels, wandelgidsen en meer kopen. Een hovenier geeft informatie over duurzame tuinen en Kinderen kunnen zaadbollen maken en bolletjes poten, maar ook nestmateriaal voor vogels maken. Een korfvlechter laat zien hoe je met stro een bijenkorf vlecht. Poppentheater Popsop brengt jonge kinderen in lentestemming met het verhaal ‘Waar is de zon’. Muziekensemble Abim verhoogt de sfeer met haar muziek.

Kom speuren naar sporen, binnen bij de nieuwe tentoonstelling, maar ook buiten in het bos. Verken het erf met een speurtocht, ga op zoek naar voorjaarbloemen en wilde bijen. Kom kijken bij de gezellige kraampjes met informatie en verkoop rond natuur en tuinen of neem deel aan een van de activiteiten. Toegang gratis.

het vorige Lentefeest, in 2019

Reis naar Fleuramour

De reiscommissie van Groei&Bloei afdeling Deventer is van plan om op 23 september een dagtocht (of op 23 en 24 september een tweedaagse reis) te organiseren naar het grootste bloemenspektakel van Europa, genaamd Fleuramour. Afhankelijk van de belangstelling zal dat een eendaagse en/of tweedaagse reis worden. Ga voor uitgebreide informatie en aanmelden naar https://deventer.groei.nl/actueel/excursies-2022-1/standaard-titel.

Nog geen lid van Groei&Bloei?

Nieuwe leden die zich via onze afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: bij de afdeling krijgen zij én een welkomstgeschenk én korting. Vraag het inschrijfformulier van onze afdeling aan door een e-mailtje te sturen naar info@wageningen.groei.nl.

Je ontvangt dan deze prachtige voorjaarsaanbieding:

  • gratis maart-nummer van Groei & Bloei
  • gratis 14-delige kweekmodule t.w.v. € 59,95
  • ruim € 15 korting op de contributie voor de rest van het jaar 2022: u betaalt slechts € 45,95 (normale contributie april-december = € 61).

ledenaanbieding