Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief oktober 2021

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Wat een prachtige nazomer hebben we toch! Met zoveel zon ben ik allang weer vergeten hoe nat en koud de zomermaanden waren. De éénjarigen en dahlia’s proberen met hun knoppen en bloemen toch nog de show te stelen. En dat lukt ze hoor, want vele voorbijgangers houden hun pas in om te genieten van mijn kleurrijke voortuin met nog vele bloemen en de prachtige manshoge wonderboom, die met zijn rode bladeren en felroze bolsters staat te shinen.

Buiten op het terras is het nu nog heerlijk vertoeven. Zeker ook omdat er dit jaar helemaal geen wespen zijn. Gewoon je drankje te kunnen drinken zonder overlast. Wat een verademing! Dat komt zeker door de extreme kou in februari gevolgd door te vroeg het warme voorjaar en later weer de kou en nattigheid in de zomer. Volgend jaar zal dat wel weer anders zijn.

De busreis naar Zuid-Limburg, de stekkenbeurs en onze eerste lezing in het Koetshuis van het Arboretum zijn goed verlopen. Gezellig om elkaar weer te zien. Ik hoop dat de komende lezing van Modeste Herwig ook goed bezocht gaat worden. Ze is een begrip in de tuinwereld met al haar plantenkennis en de vele prachtige tuinboeken die ze geschreven heeft. Samen met Floralia en Ede hebben we haar weten te boeken, dus kom donderdag 14 oktober naar De Brink in Bennekom!

Het is ook erg leuk dat we onze nieuwe burgemeester Floor Vermeulen bij de prijsuitreiking van de tuinkeuringen kunnen verwelkomen. Burgemeester Geert van Rumund en zijn vrouw Corrie waren lid van onze afdeling, dus die waren bekend met onze activiteiten. Meerdere malen heeft hij de prijzen uitgereikt. Zal onze nieuwe burgemeester ook groene vingers hebben? Hij komt wel uit Boskoop, dus wie weet. Ik ben benieuwd naar de kennismaking.

Greet Steenhuis, voorzitter.

de manshoge wonderboom

14 Oktober Modeste Herwig: Een kleurrijke onderhoudsarme tuin? Dat kan!

In De Brink in Bennekom komt op donderdag 14 oktober Modeste Herwig, bekend tuinfotograaf, tuinontwerpster en schrijfster van vele tuinboeken. Een begrip als het om tuinen gaat. Ze weet alles van tuinplanten en bloemen en vertelt in deze lezing over prairietuinen en kleurrijke borders. Prairietuinen zijn sterk in opkomst vanwege het duurzame en onderhoudsvriendelijke karakter. De bedoeling van een prairietuin in Nederland is dat die het hele jaar door aantrekkelijk is voor mens en dier, vol kleur en mooie vormen en met weinig onderhoud. Onderhoudsvriendelijk omdat er niet gesproeid, amper gewied, niet bemest of om de 4 jaar gescheurd hoeft te worden. Je legt een prairietuin in één keer aan en laat hem verder met rust. Ze laat tijdens deze lezing ter inspiratie verschillende prairietuinen in binnen- en buitenland zien. Daarnaast ziet u talloze fraaie borders op kleur voorbijkomen.

De lezing wordt georganiseerd door de Groei&Bloei-afdelingen Wageningen en Ede en Floralia Bennekom en begint om 20:00 uur.
Toegang voor leden is gratis, niet-leden betalen 3 euro pp. Koffie en thee is te koop aan de bar van De Brink.

De Brink, Brinkstraat 39, 6721 WR Bennekom.
Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur

prairietuinen en kleurrijke borders

Donderdag 21 oktober Herfstworkshop bloemschikken

Heb je zin in een middag creatief bezig zijn met mooie herfstmaterialen, kom dan naar onze workshop bloemschikken. Van workshopleider Monique ter Brugge leer je wat basistechnieken en maken we een mooi herfststuk op een houtschijf. Gastvrouw Rita van Steenbergen zorgt voor koffie/thee en wat lekkers.

Locatie:    Rijnsteeg 35a, 6708 PJ Wageningen
Tijd:         13.30 – 16.00 uur
Kosten:    leden 17,50 en niet-leden 25.00 euro incl. materialen en consumpties.
Opgave:  vóór 18 oktober op aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. hersftworkshop.

Dinsdag 26 oktober een lezing door Simone Vos: Fermenteren van groenafval

Deze lezing gaat vooraf aan de prijsuitreiking van de tuinkeuringen en wordt gehouden in de grote zaal van de Vredehorst. Simone Vos neemt ons mee naar de wereld van Bokashi. Alle resten, ook schillen en gekookt voedsel, kunnen worden gefermenteerd en uiteindelijk weer aan de bodem worden teruggegeven. Een eenvoudige en duurzame manier om de bodemvruchtbaarheid te bevorderen is het bemesten met Bokashi. Bokashi is Japans en betekent ‘gefermenteerd organisch materiaal’. Met de Bokashi-keukenemmer kunt u alle etensresten (ook alle schillen en gekookte resten) omzetten tot een waardevol organisch materiaal voor de bodem. Door het toevoegen van de Effectieve Micro-organismen (EM) gaan de resten fermenteren en niet rotten. Geen vervelende geurtjes en vliegjes meer. In de lezing wordt uitgelegd wat de verschillen zijn tussen compost en fermentatie.

In een recente Nieuwsbrief van de WUR stond een opmerkelijk artikel: urine versnelt composteren van hout enorm. Ook bruikbaar voor het zelf maken van compost!? Wellicht goed om te vragen als we inleiding krijgen van Simone Vos. Het artikel is hier te vinden.

Vredehorst, Tarthorst 1, 6708 HG Wageningen
Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur

Woensdag 3 november een lezing door Eric Meijer over bijzondere planten, cultuur en mensen in Kirgistan

Deze lezing in het Koetshuis van Belmonte gaat over een reis naar het botanisch onvolprezen land Kirgistan in Centraal Azië, waar meer plantensoorten voorkomen dan in heel Europa. De nadruk ligt op bijzondere planten en hun aanpassing aan de zware omstandigheden in een land met een gemiddelde hoogte van 2.750 meter. Ook laat Eric zien hoe planten insecten lokken voor hun voortplanting en hoe ze zaad aanpassen voor hun verspreiding. Daarnaast komen de mensen en de cultuur van Kirgistan aan bod.

Toegang voor leden gratis, niet-leden betalen 3 euro pp., incl. koffie of thee
Koetshuis Belmonte Arboretum, Gen. Foulkesweg 94a, 6703 DS Wageningen
Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur

Terugblik op de busreis naar Zuid-Limburg op 9 september 2021

Donderdag 9 september kon dan eindelijk de door corona uitgestelde busreis van Groei & Bloei Wageningen naar Zuid-Limburg doorgaan. Iedereen was stipt op tijd, om 8.15 uur aanwezig. Greet hield eerst een welkomstpraatje en de chauffeur stelde zich voor als Raymond. We hadden prachtig weer en de tocht verliep voorspoedig.

Om 10.30 uur kwamen we aan bij het Francrever Höfke in Sibbe-IJzeren, Aan het woonhuis is niet te zien dat er zo’n bijzondere tuin achter ligt met 7 heel verschillende tuinkamers. Jef en Jeanny Notermans hebben hier de afgelopen 21 jaar  honderden bezoekers uit alle windstreken gehad, die genoten hebben van deze met veel liefde onderhouden tuin en van de enthousiaste rondleiding door Jef. Deze deelde stekken uit van een enorme paarsblauwe salvia (Salvia ‘Amistad’) aan enkele liefhebbers. Hij was die morgen om 6.00 uur opgestaan om het blad van het gras te harken en dan meteen het gras zo te harken dat de dauw van de sprieten kon afdruipen, zodat wij droge voeten zouden houden!! Jeanny zorgde voor koffie en thee die we op de gezellige zitjes konden drinken met een plak lekkere cake erbij. We boften dat we deze tuin konden zien, want dit jaar is die voor het laatst open voor bezoekers.

Om 12.00 uur zat iedereen weer in de bus op weg naar Grand Café Klumme in het dorpje Klimmen, waar een fantastische lunch voor ons klaar stond. We kregen eerst een kop heerlijke soep van vergeten groenten en daarna kon iedereen zelf lekkere broodjes meenemen naar een plekje in de zon of de schaduw op het gezellige terras. We hadden ruim de tijd om lekker te genieten van deze fijne lunchplek want vandaar was het maar 15 minuten rijden naar De Carishof  Klimmen, waar we om 14.00 uur aankwamen.

We werden enthousiast begroet door de drie eigenaren Hans, Henk en Matthijs, die op deze eeuwenoude boerderij wonen, die ze met veel liefde hebben gerestaureerd. Hans hield een inleidend praatje in de cour in mediterrane sfeer met subtropische planten en daarna liepen we buitenom naar de landschapstuin met veel hagen, bloemenborders, een natuurlijke poel, een beekje, een oranjerie, een authentiek bakhuis, een boomgaardje en een fruithof. Het zag er allemaal piekfijn uit. Ook dit was weer genieten. Ook hier kregen we koffie en thee met cake. Toen we alles bekeken hadden vertrokken we om 15.30 uur naar Hulsberg, naar kwekerij Bastin, waar we om 16.00 uur aankwamen.

Eerste stop: Francrever Höfke

Mevrouw Bastin vertelde iets over de kwekerij die ze samen met haar man runt. Ze hebben elkaar leren kennen op de tuinbouwschool Warmonderhof. Ze hadden eerst een kwekerij in Aalbeek, maar in Hulsberg zijn we weer opnieuw begonnen. Ze kweken ook hier mediterrane planten, nectarplanten en kruiden. De kwekerij was een plaatje, keurig onderhouden en volop bloeiend. Er zoemden heel veel insecten rond. Er werden diverse mooie planten aangeschaft, een leuke herinnering aan deze bijzondere busreis. Maar om 17.00 uur moesten we echt weer op huis aan. De voorspelde onweersbuien vielen elders, wij hadden de hele dag prachtig weer.

Herma ging rond met pakjes sap en flesjes water; ‘s morgens hadden we allemaal al een rol snoepjes gekregen. Greet had aangekondigd dat er een loterij zou zijn, waarbij iemand deze busreis terug zou krijgen. Mijn vriendin Anke won deze prijs, een mooie toegift voor een prachtige dag. Greet bedankte de buscommissie, Herma Schouten en Lenie Hoogendijk, en de chauffeur die ons weer veilig thuisbracht in Wageningen, omstreeks 19.00 uur.

Iedereen was heel tevreden over deze zeer geslaagde dag. Hulde aan het bestuur en de buscommissie!

Truus Ponsen-Bruinvis

Carishof en kwekerij Bastin

Terugblik op de lezing over schaduwplanten door Gerard van Buiten

Op 21 september hadden we voor het eerst sinds het begin van de coronatijd eindelijk weer eens een lezing in levenden lijve en ook nog op een nieuwe locatie, het koetshuis van Arboretum Belmonte. Vanwege corona konden we maar 25 stoelen neerzetten maar deze waren alle bezet en er waren ook nog 15 mensen die thuis de live-opname volgden die Willem Laan ter plekke maakte. Ook dat werkte prima.

Gerard van Buiten is hortulanus bij de botanische tuin Utrecht en bij Groei &Bloei-ers ook bekend van de filmpjes over tuinonderwerpen op de G&B-website. Ook gaf hij al eens eerder een lezing voor onze afdeling. Dit keer ging het over schaduwplanten. De Botanische Tuin Utrecht heeft daarvan heel veel mooie voorbeelden staan. Bezoek daarom vooral eens deze tuin en dan speciaal in het voorjaar! Gerard liet ons veel van deze schaduwplanten zien en er werden veel aantekeningen gemaakt en vragen gesteld.

Na de pauze ging het over de groeiomstandigheden van schaduwplanten in de tuin. Er zijn veel verschillende soorten schaduw. Bijvoorbeeld langs een noordmuur is de schaduw de hele dag diep, terwijl onder bomen en struiken in het voorjaar alleen lichte schaduw heerst. Ook legde Gerard uit dat een flinke strooisellaag juist voor schaduwplanten erg belangrijk is. Deze vangt in het najaar de voedingsstoffen op in het ‘wood wide web’ van aaneengegroeide wortels en schimmeldraden, en geeft deze weer af in het voorjaar, juist wanneer de meeste schaduwplanten ze nodig hebben. Het strooisel kan bijvoorbeeld compost zijn, of gecomposteerde boomschors. Of natuurlijk vers afgevallen blad, maar dan moet aanvullend nog wel biologische bemesting worden gegeven zodat de planten zich goed ontwikkelen. 

Een interessante lezing op een mooie nieuwe locatie!

Leontine Colon

de zaal op onze nieuwe locatie op Belmonte

Tip duurzaam tuinieren: creëer schuilplaatsen voor insecten

Nu de dagen weer korter worden en de mooie nazomer op zijn eind loopt, is de groei en bloei in de tuin duidelijk aan het minderen. De natuur trekt zich terug en bereidt zich voor op de herfst en winter. Wat hebben we een goed vlinderjaar gehad! Maar het aantal vlinders neemt nu weer af en alle insecten gaan schuilplaatsen zoeken.

Bij het verzamelen van zaaddozen vond ik allemaal lieveheersbeestjes die daarin al weggekropen waren. Ik heb ze snel op een ander rustig plekje gezet, want volgend jaar heb ik ze weer hard nodig en gaan ze bij de eerste warme dagen meteen weer op pad om luizen te eten. Snoei daarom niet alle planten terug, maar laat zoveel mogelijk staan. Dat geeft ook een mooi silhouet in de tuin bij sneeuw en rijp.

Veeg alleen het blad van de paden, hark het meeste blad van het gras en gooi het in de borders voor bescherming van de insecten en planten tegen de vorst. Heb je teveel blad dan kan je dat ook nat in een stevige (potgrond)zak proppen om bladaarde te maken. Flink aandrukken, zak dichtknopen en veel gaatjes met de punt van je snoeischaar erin prikken. Dichtknopen en wegzetten op een onopvallende plek, achter de schuur bijvoorbeeld. Volgend najaar heb je dan prachtige bladaarde.

Ik hoorde dat je ook een hommelpotje kunt maken, omdat ook de hommels steeds minder een goede overwinterplek kunnen vinden: Neem een leeg aardewerkpotje (geen plastic). Leg daar wat zacht mos in. Vervolgens wat hooi of stro en graaf deze dan op de kop licht in. Zo help je de hommel de winter door! Succes!

Greet Steenhuis.

zo maak je een hommelpotje

De moestuin: zelf knoflook verbouwen

Knoflook begint bij ons in de keuken een steeds grotere rol te spelen als onmisbaar ingrediënt in mediterrane vegetarische stoofpotten en zelfgemaakte hummus. Dus teel ik dat sinds een paar jaar zelf. Het is niet moeilijk als je maar weet waar je op moet letten.

Knoflook plant je het beste in het najaar omdat de winterkou helpt om de jonge bol ertoe aan te zetten nieuwe teentjes te vormen. Ook verleng je daarmee het teeltseizoen zodat je grotere bollen krijgt. Je moet dan wel in september of uiterlijk oktober planten, zodat ze nog wortels kunnen vormen voordat de winter invalt. Gebruik speciaal plantgoed want dat is vrij van ziektes, en dan heb je ook rassen die geschikt zijn voor de moestuin. Dus niet zomaar een bol knoflook van de groenteboer gebruiken! Dit jaar gebruik ik Purple Glazer en Olifantsknoflook. Purple Glazer is een ‘hardneck’-type, wat betekent dat ze in de voorzomer bloemstengels vormt die je zsm moet verwijderen; niet weggooien want ze zijn lekker zijn in de salade! Olifantsknoflook is eigenlijk nauwer verwant aan prei en maakt enorme bollen met reuzentenen met een milde knoflooksmaak. 

Kies een stuk grond waar tenminste vijf jaar geen ui, prei of knoflook heeft gestaan. De meeste tuingrond is prima geschikt, zolang deze maar niet te nat is in de winter en in de zomer voldoende zon krijgt en voldoende vocht. Bij mij op de rivierklei met wat zand en compost gaat het prima, alleen heb ik wat weinig zon zodat de bollen klein blijven. Ik bemest in drie rondes, omdat knoflook ondiep wortelt en de stikstof uitspoelt zodat de wortels er niet meer bij kunnen. Bij het poten geef ik op mijn knoflookveldje van 2,5 m2  biologische mest: kalium in de vorm van 200 gram Ecostyle vinassekali, en stikstof in de vorm van 100 gram DCM groentemest (NPK 6-13-12). Ik volg de teeltaanwijzingen van Zaadhandelvanderwal.nl, waar ik ook het plantgoed bestel. Bestel in september, dan is er nog genoeg keus. Maar nu in oktober er kan het ook nog.

Plant de teentjes niet dieper dan ca 5 cm, zodat ze voldoende kou krijgen. Plantafstand ongeveer 10 cm met 30 cm tussen de rijen. De teentjes lopen voor de winter al uit, en stoppen even met groeien wanneer het koud wordt. Knoflook is prima winterhard en hoef je niet af te dekken, tenzij we een Elfstedenwinter krijgen. Vergeet niet in januari de gebruikelijk kalkgift te geven. Rond februari komt de groei weer op gang en geef ik de tweede ronde stikstof. De derde ronde volgt in april, bij de bolvorming. In juni vergeelt het blad en oogst ik de bollen. Wacht niet te lang, want het loof verrot snel en dan kun je de bollen moeilijk terugvinden. Laat ze buiten op een droge plek in de wind indrogen, dan zijn ze goed te bewaren.

Leontine Colon

knoflook in de moestuin: plantgoed in september, jonge planten eind november, bloemstengels in mei en vers geoogste bollen in juli

Groeten uit de pluktuin: een foto-impressie van het afgelopen jaar

Het bloemenseizoen in de pluktuin is nog niet ten einde; de herfstasters, de dahlia’s en ook de afrikanen staan nog volop in bloei. Ook de verschillende grassen zorgen voor een mooie herfstsfeer net als de witte klokwinde die flink tegen de constructie van wilgentakken is geklommen. De bloemenmeisjes van het hospice kunnen nog steeds de boeketten opfleuren met bloemen uit de pluktuin, al loopt één en ander wel terug. Binnenkort ga ik aan de slag met het verzetten, splitsen en opnemen van een aantal planten. De dahlia’s blijven nog even staan tot de eerste vorst, dan worden ze gerooid, schoongemaakt en in dozen in de kelder bewaard. Wat een rust zal het zijn als deze klussen zijn geklaard maar ik heb nu al weer zin in volgend jaar, zeker als ik naar al het bloeiends op de foto’s [link naar de foto's van Jopie] kijk. Geniet er ook van en tot het volgend voorjaar!!!

Groene groeten uit de pluktuin van Jopie de Boer

de pluktuin van Jopie

Leden in het zonnetje: Janneke Oosterbaan

Zo op excursie, ontmoet je veel medetuiniers. Ik was geïnteresseerd in het verhaal van Janneke en op reis naar Zuid Limburg was er tijd genoeg om haar te bevragen.

Janneke is al een stukje ouder dan ik. In mijn tijd was het al best lastig voor vrouwen om te studeren; bij Janneke bijna onmogelijk. Maar ze zette door. Dat leerde ze van haar moeder, die altijd op haar eigen benen stond - studeren, werken, gezin alles zelf opgebouwd.

Ze studeerde aan de Landbouwhogeschool in Wageningen tot en met kandidaats. Ze klopte aan bij professor Bijhouwer om bij hem te gaan studeren. Ze had een afspraak, maar hij wilde haar eerst niet eens binnenlaten. Hij nam geen vrouwen aan als student. Maar Janneke liet zich niet afschepen. De professor sloeg om toen ze vertelde dat ze die zomer in de tuin van Mien Ruys had gewerkt. Oei, die naam zei toch wel wat. Toch maar binnenkomen. Alsnog werd ze tot de studie toegelaten.

Ze leerde daar in het Wagenings Studentenorkest haar man kennen. Hij kreeg een baan in Groningen en het stel verhuisde naar Paterswolde, allemaal nieuwbouwwoningen met tuintje. De nieuwe stadse bewoners hadden geen idee wat ze er mee aan moesten en Janneke kreeg de hele straat langs met het verzoek een plan te maken. Ze deed plantenkennis op met vakantiebaantjes bij tuinarchitecten en kwekerijen, ook bij die van Mien Ruys. Verder voelde ze zich net psychologe. Met iedereen voerde ze uitgebreide gesprekken over hoe de tuin moest worden: wat wil je met je tuin, privacy -hagen en hekken-, komen er kinderen binnenkort, een moestuin, stijl. Later bleek dit een unieke aanpak.

Haar man had haar in haar studie geholpen met het onder de knie krijgen van de nieuwe Wageningse wiskundemethode en gebruikte die methode ook in de rapporten voor zijn baan bij de Landinrichtingsdienst. Dat viel op en hij werd in het bestuur gevraagd. Maar ja, daarvoor werd er naar Bunnik verhuisd. Nu kon ze, na enkele jaren, wel weer in Wageningen verder studeren in Tuin- en Landschapsarchitectuur. Bijhouwer was al met pensioen en vervangen door Vroom. Het bleek dat Vroom nog helemaal geen studenten had, ook niet voor kandidaats. Dan moest ze eerst maar bij hem het kandidaats overdoen, dus nu heeft ze 2 keer kandidaats. Ondertussen kreeg ze ook haar zoon, maar ze studeerde zo wel af.

Later verhuisde het gezin naar Bennekom, zelf kreeg ze zo een tuin van 2000m2 met 90 bomen, dus werk aan de winkel. Bomen weg, coniferen laten staan, haag er om, vijvers. Ze ging kwekers langs om bijzondere planten te zoeken, ook in Duitsland.

Ze werd veel gevraagd als tuinarchitecte. Ze ging verder met de aanpak uit haar begintijd: veel praten, maar ook veel kijken: ze bracht dagen in de tuin door om de lichtval te zien op verschillende momenten van de dag. Welke boom behouden? Waar de terrassen in de zon, Spelenderwijs verder, zegt ze, maar dus met een waanzinnige achtergrondkennis.

En hoe gaat dat dan verder met die door haar ontworpen tuin? Soms won de tuin een prijs, maar werd zij niet eens ingelicht. En als het huis verkocht wordt, hebben de nieuwe bewoners vaak helemaal geen verstand van de tuin en geen zin in tuinieren…

Janneke werkte door tot haar man met pensioen ging, toen ging het stel de wereld rond totdat het niet meer ging vanwege de gezondheid van haar man. En toen moest ze ook verhuizen naar een kleiner huis. Janneke is nu een trouw bezoeker van de activiteiten van Groei en Bloei. Ze vertelt je graag meer.

Pien van Dael

Janneke Oosterbaan

Durf te vragen: waarom kwijnt onze Nothofagus?

Deze vraag stuurde ik naar advies@groei.nl:
“Onze Nothofagus antharcticus heeft het 20 jaar prima gedaan op onze rivierklei, maar krijgt de laatste jaren kale takuiteinden en wordt vroeg geel. Ook maakt hij veel zaad. In februari 2019 hebben we twee grote takken uit de kroon gezaagd. De tak daaronder hebben we laten zitten omdat daar soms een ijsvogel op komt zitten om in de vijver te vissen, en deze tak ziet er nog heel goed uit. Het probleem zit in de hogere takken. Kan het zijn dat het uitzagen van de takken de problemen heeft veroorzaakt? Of lijdt de boom gewoon onder de hete zomers van de laatste jaren? Op internet lees ik dat deze boom wel 80 jaar kan worden.”

Na 3 dagen kwam dit uitgebreide antwoord van Wiert Nieuman:
“Nothofagus antarctica of schijnbeuk is een boom van het Zuidelijk Halfrond. In Chili en Argentinië komen naast deze soort nog een aantal soorten Nothofagus voor en vormen daar prachtige bossen. Doordat het blad veel kleiner is dan van de beuk, zijn dergelijke bossen wat lichter en opener dan onze beukenbossen.
Nothofagus is goed winterhard en doet het in ons land over het algemeen goed, maar ik zie ook met enige regelmaat exemplaren die staan te kwijnen en vaak is dat te wijten aan een te zware kleigrond die in natte perioden te lang nat blijft.
Als een Nothofagus het na enige tijd niet meer goed doet, ligt dat namelijk vaak aan de grond of aan de doorlatendheid daarvan. Hij vraagt een lichtzure grond die goed doorlatend moet zijn. Het feit dat de boom veel zaad maakt is ook een teken dat hij het niet meer naar de zin heeft; het is een poging van de boom om door middel van zaad het voortbestaan van de soort toch veilig te stellen.
Je schrijft ook dat enkele jaren geleden twee dikke takken uit de kroon zijn gezaagd. Dat heeft de vitaliteit van de boom ook geen goed gedaan! Een Nothofagus kun je beter maar niet of slechts weinig snoeien en als je wilt snoeien dan moet dat in een vroeg stadium, dus alleen dunne takken.
Gedane zaken nemen geen keer. De gevolgen van het snoeien kun je niet terugdraaien. Wel kun je door grondverbetering, met name verbetering van de doorlatendheid, de situatie voor de boom wat gunstiger maken.”

Met dit advies kan ik verder! Ik ga dus proberen de zure kleigrond beter doorlaatbaar te maken door voorzichtig met een grondboor de wortelkluit van wat gaten te voorzien.

Leontine Colon

de Nothofagus, deels nog groen maar deels aardig kalend

Verander een kale boomspiegel in een feestje voor de beestjes!

Zaterdag 9 oktober is het Nationale boomspiegelfeest. Dan steken in heel Nederland mensen hun handen uit de mouwen om kale boomspiegels om te toveren tot bloeiende feestjes voor de beestjes. Met deze gloednieuwe jaarlijks terugkerende dag wordt gewerkt naar een doel: alle 1 miljoen boomspiegels in de stedelijke omgeving vòòr 2030 vergroenen.

De boomspiegel is namelijk een ideale plek om de stad verder te vergroenen. Een groene boomspiegel draagt bij aan het vergroten van de leefomgeving van heel veel soorten (bodem)dieren en heeft ook voordelen op het gebied van het klimaat. Meer groen maakt de stad tijdens hete zomers weer wat koeler. De beplanting houdt het regenwater ook beter vast. En een groene boomspiegel in de straat ziet er ook nog eens kleurig en sfeervol uit. Het Boomspiegelfeest draait niet alleen om de aanleg maar ook om het onderhouden van de boomtuin. Zo blijven boomspiegels ook op lange termijn mooi groen. Samen met buurtgenoten zorgen voor het onderhoud is nog eens gezellig ook.

Adopteer een boomspiegel. Je hebt vast een boomspiegel in je buurt: de kale ruimte rondom een boom. Vaak een plek met hondenpoep, gebruikt als fietsenrek of als handige plek voor het neerzetten van de vuilniszakken. Wat als dat nu eens gaat veranderen in een bloemenfestijn voor bijen en vlinders? Leg ook een boomtuin aan!

Met deze tips is succes gegarandeerd:

  1. Adopteer een boomspiegel door een melding te doen bij de gemeente Wageningen via deze link (Renkum biedt deze optie nog niet, helaas). Samen met de buren kan natuurlijk ook.
  2. Check de omstandigheden bij de boom. Veel of weinig zon? Droge of natte grond? Kies planten die hierbij passen.
  3. Kies als het kan planten die zijn gekweekt zonder gif.
  4. Zorg dat de bodem bedekt is zodat de boomspiegel geen hondentoilet meer is. Dat doe je makkelijk met bodembedekkers.
  5. Plant bloembollen in het najaar voor een vroege bloei. Kies bloembollen die zichzelf vermeerderen, dan heb je het volgende jaar zelfs nog meer bloemen.
  6. Vermijd te dure planten. Kopen hoeft vaak niet eens. Kijk eens online voor aanbod van gratis planten of neem eventueel stekjes uit je eigen tuin.

Meer weten over het Nationale Boomspiegelfeest? Kijk eens op www.guerrillagardeners.nl/boomspiegelfeest/ met onder andere ook een test of de boomspiegel echt geschikt is en een handig stappenplan voor de aanleg. Met het Nationale Boomspiegelfeest werken Guerrilla Gardeners en Stichting Steenbreek samen om de boomspiegel op de kaart te zetten.

(bron: Persbericht Stichting Steenbreek)

aanleggen boomspiegeltuin (foto Sara Cavalli, ggfoto) en boomspiegel in Den Bosch (Guerilla Gardeners NL)

Het vergeten plantseizoen

Vanaf 1 oktober plaatst Stichting Steenbreek elke dag een planttip voor het najaar. Alle 31 tips zijn ook te vinden op hun website www.vergetenplantseizoen.nl.

onze eigen stekkenbeurs op 2 oktober jl

Floriade 2022 van boven

De organisatie van de Floriade heeft een filmpje gemaakt met een drone waarmee je een goede indruk krijgt van de Floriade die in 2022 in Almere zal plaatsvinden. We zijn van plan met onze afdeling een busreis naar de Floriade te organiseren. In het jaarprogramma voor volgend jaar zullen we daar meer over bekend maken. Hier is een link naar Floriade-van-boven-filmpje.

Oproep onderzoek

Beste Tuinliefhebbers,

Mijn naam is Maarten Matla en ik studeer Biologie aan de universiteit van Wageningen. Voor mijn bachelor thesis onderzoek ga ik wildcamera’s plaatsen in tuinen met of zonder composthoop. Met deze camera’s ga ik kijken of er een verschil is in het aantal kleine zoogdieren wat afkomt op deze tuinen. Voor mijn onderzoek heb ik zo’n 60 tuinen nodig, 30 mét en 30 zonder een composthoop. Graag zou ik een oproep willen doen aan jullie: of jullie mij willen helpen met dit onderzoek en dus een camera gedurende 3 weken in je tuin willen nemen. Fijn als je je daarvoor opgeeft. Ik ben bereikbaar op het volgende e-mail adres: wildcamera_tuinonderzoek@outlook.com

Alvast bedankt, en hopelijk tot ziens!
Maarten Matla, telefoon: 06-37175332

de opstelling in een tuin met rechts de camera in camouflagekleuren en links een blikje ansjovis als lokstof

Blij met bloemen, bijen, hommels en vlinders op mijn balkon

Op mijn hangende balkontafeltje staan potjes met lavendel, Marokkaanse munt, Chinese bieslook en sinds 9 september bergsteentijm van kwekerij Bastin, omdat ik er daar zo veel bijen op zag. Ik heb daar regelmatig bijen en hommels, maar de hele zomer keek ik uit naar een vlinder.

En eindelijk, op 16 september, kwam er een Klein koolwitje op de bloeiende Chinese bieslook. Even later bezocht het ook de Marokkaanse munt en de bergsteentijm. De volgende dag kwam een Klein koolwitje op de pot met Linaria purpurea, nog uit mijn tuin in de Eng, die op de grond staat. De Marokkaanse munt heeft minuscule bloemetjes, maar die zijn het meest in trek bij de bijen en de hommels en ook bij het Klein koolwitje.

Op de Aster frikartii ‘Mönch’, ook uit mijn tuin in de Eng, heb ik één keer heel kort een Atalanta gezien. Die grote plant staat op de grond en krijgt veel minder vaak bezoek van insecten dan de plantjes op het tafeltje. Hoe zou dat komen?

Truus Ponsen-Bruinvis, 23 september 2021

een vlinder! dit is het bont zandoogje

Graag lid worden van Groei&Bloei?

Nieuwe leden die zich via onze afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: door aanmelding bij onze afdeling krijgen zij én een welkomstgeschenk én korting. Vraag het inschrijfformulier van onze afdeling aan door een e-mailtje te sturen naar info@wageningen.groei.nl.

 

  !  wel 100 bezoekers op onze najaarsruilbeurs zaterdag 2 oktober  !