Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief januari 2024

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

De beste wensen voor 2024 !

Wat hebben we het afgelopen jaar veel regen gehad. Het natste jaar ooit! Ik ben de laatste weken ook zo vaak op de fiets kletsnat geregend. Zelfs Buienradar kon het niet meer bijbenen. En toen begon de eerste week van januari wéér met regen, hagel en storm. Maar er zijn ook lichtpuntjes. De kortste dag hebben we weer gehad. De dagen gaan lengen en er is zon en ijs voorspeld voor de komende week. De gezaaide koudekiemers zijn er blij mee. Vóór de vorst ga ik nog wat planten in de tuin afdekken met extra blad en de takken van de kerstboom. De laatste zaden ben ik aan het schonen voor de Zadenruilbeurs op 20 januari. Leuk als jullie ook komen met jullie zaden.

Als het goed is, hebben alle 280 leden van onze afdeling de Activiteitenkalender 2024 in de brievenbus ontvangen. De andere 500 nieuwsbrieflezers kunnen deze flyer downloaden op onze website. Daar komt ook het jaarprogrammaboekje met meer informatie per activiteit om te downloaden en eventueel te printen.

Ons nieuwe jaarprogramma biedt weer vele mogelijkheden om gezamenlijk onze passie voor groen te delen en verder uit te dragen. Bijvoorbeeld met excursies naar mooie tuinen, de lezingen en Stekkenbeurzen. De Open Tuinendag, dit jaar in Bennekom, organiseren we samen met Floralia dat 100 jaar bestaat. In juni gaan we met de busreis naar de Utrechtse Heuvelrug en bij de workshops is weer veel te leren. Bekijk de Activiteitenkalender 2024 eens goed en geef je bijtijds op. Bij deelname aan excursies, busreis en workshops graag altijd vooraf inschrijven bij aanmeldingen@wageningen.groei.nl.

Mocht je je toch liever telefonisch opgeven, dan kan dat altijd bij mij: 06-44422632.

In onze maandelijkse digitale nieuwsbrief lees je uitgebreid over de komende activiteiten. Ontvang je die nog niet, schrijf je dan gratis in bij info@wageningen.groei.nl en bezoek eens onze website www.wageningen.groei.nl voor meer groeninfo.

Met je lidmaatschap en Groei&Bloei-pas is je partner ook lid en kan je ook bij andere afdelingen in het hele land aan activiteiten meedoen. Leuk soms tijdens vakanties in eigen land. Zoek op www.groei.nl de plaatselijke afdeling en hun activiteiten.

Nou, dat moet zo wel een mooi groen 2024 worden!
Ik zie je graag op onze activiteiten.

Greet Steenhuis, voorzitter.

Zaterdag 20 januari: Jaaropening en zadenruilbeurs

Op zaterdag 20 januari vanaf 15:00 uur zijn jullie welkom in het Koetshuis van het Belmonte-arboretum om het nieuwe tuinjaar feestelijk af te trappen. We zullen dan het nieuwe jaarprogramma presenteren.

Om 16:00 start de zadenruilbeurs. We roepen iedereen op om zaden die je over hebt in te brengen. Je kunt deze in zakjes, voorzien van de naam van de plant, op de tafels te leggen. Het helpt als je er foto’s bij hebt, maar dat kun je ook ter plekke op je telefoon opzoeken. Het leuke van de ruilbeurs is dat aanbieders zelf aanwezig zijn en uitleg kunnen geven.

Het bestuur heeft zelf al de nodige zaden klaar staan, maar we hopen op nog veel meer aanbod. Dus schoon je zaden, pak ze in en breng ze mee.

Iedereen is van harte welkom, ook niet-leden. De toegang is gratis.
Locatie: Koetshuis Belmonte, Generaal Foulkesweg 94, 6703 DS Wageningen
Tijd: 15:00, de zadenruilbeurs start 16:00 uur

Doe mee met de NATIONALE TUINVOGELTELLING

- van vrijdag 26 t/m zondag 29 januari -

Jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin of op hun balkon, zodat de Vogelbescherming en Sovon een goed overzicht hebben van onze tuinvogels en meer leren om de vogels beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk om mee te doen. Vooraf kun je zelfs bij aanmelding op www.tuinvogeltelling.nl ook nog een gratis cursus Tuinvogels herkennen doen.

Tel op vrijdag 26, zaterdag 27 of zondag 28 januari één keer een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon. Vroeg in de ochtend zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen. Vliegen de vogels alleen maar over je tuin? Die tellen niet mee. Heb je een favoriete vogel? Begin met het half uur tellen als je hem in je tuin ziet.

Noteer alle waarnemingen van een soort in je tuin of op je balkon. Wil je de telling eerst op papier noteren? Download dan deze handige tellijst (PDF) en print hem uit. (NB het scherm blijft leeg maar de tellijst wordt naar uw map downloads gekopieerd en is daar te openen).

Je telling geef je gemakkelijk door via de website Nationale Tuinvogeltelling.

Zaterdag 3 februari: Sneeuwklokjes-excursie Veenendaal

Meer dan 100 soorten sneeuwklokjes en andere winterbloeiers! Bert van de Weerd van de Palmentuin ontvangt ons graag in de 2e week van februari, omdat dan de meeste van de 200 soorten sneeuwklokjes bloeien. Op een middag, omdat de klokjes dan vaker open zijn. Ook verkoop van sneeuwklokjes. We gaan met eigen vervoer.

Locatie: De Palmentuin, Parelgras 19a, 3902 AP Veenendaal
Tijd: 13:00-15:00 uur
Kosten: leden: €3,-, niet-leden: €5,-
Aanmelden verplicht via aanmeldingen@wageningen.groei.nl

Doe mee aan de Open Tuinen Dag in Bennekom op zaterdag 29 juni 2024

We organiseren de dag samen met de jarige tuinvereniging Floralia (100 jaar!) 

Woon je in Bennekom, en vind je het leuk om jouw tuin aan anderen te laten zien, geef je dan op voor de Open Tuinen Dag. We zoeken niet naar perfectie, maar vooral naar inspiratie, enthousiasme en liefde voor tuinieren. Je doet er heel veel mensen een plezier mee en hebt zelf een bijzonder leuke dag met alle mensen die geïnteresseerd zijn in tuinen en tuinieren. Om mee te doen hoef je geen lid te zijn van Groei&Bloei of van Floralia.

Opgeven kan bij: info@wageningen.groei.nl. Of schiet tijdens een lezing of excursie iemand van de organisatie aan.

Organisatie OTD 2024: Groei&Bloei: Ineke, Ineke en Roel; Floralia: Ingrid, Ans en Wilma.

Een Clematistuin in Oekraïne - update

In onze nieuwsbrief van november stond een bericht over de Clematistuin van Alla Olkhovska bij Charkiv, in het oorlogsgebied van Oekraïne.

Alla wordt inmiddels geholpen door Erin Benzakein van Floret Flower Farm in Skagit Valley, in de VS. Zij maakt regelmatig videodocumentaires over haar eigen bedrijf Floret en om Alla te ondersteunen heeft ze nu ook een documentaire gemaakt over Alla en haar tuin, ‘Gardening in a war zone’. Deze is op 12 december gepubliceerd op youtube en duurt ca een half uur. Zeer het bekijken waard!

Plant in beeld: Lonicera fragrantissima

Dit keer aandacht voor een minder bekende winterbloeier die toch alleszins de moeite waard is: Lonicera fragrantissima. Deze bloeit op dit moment niet alleen in mijn tuin, maar ook in het Belmonte-arboretum waar ik hem jaren geleden voor het eerst zag, gelukkig met een naambordje erbij.

Wanneer hij in bloei staat ruik je hem al van verre. En hij bloeit ook best lang, van december tot in het voorjaar. Je zou de geur mee willen nemen naar binnen, maar helaas geuren afgesneden bloemtakken binnenskamers nauwelijks meer. Dat zal wel te maken hebben met de droge lucht in huis.

De witte bloemetjes van deze Lonicera lijken op die van de bekende gewone kamperfoelie, maar zijn wat kleiner en gedrongener. Ze staan in kleine groepjes in de bladoksels langs de hele stengel. De struik bloeit op het hout van het jaar ervoor. Hier moet je rekening mee houden wanneer je hem snoeit en snoeien is wel nodig, want hij stoelt langzaam uit tot een struik van wel twee meter hoog en, als je niet zou snoeien, ieder jaar wat breder. Zelf snoei ik hem aan het eind van de bloei, op het moment dat de nieuw jonge scheuten verschijnen aan de voet van de plant. De bloei is dan meestal nog niet voorbij, maar langer wachten zou de kwetsbare jonge scheuten te veel beschadigen. Alle stengels die gebloeid hebben verwijder je zo laag mogelijk, en van de eenjarige stengels laat je zoveel staan als nodig is voor een goede bloei in het jaar erna. Deze eenjarige stengels zullen ook nog zijtakjes maken en wat meer gaan overhangen. Bij ons is hij met deze aanpak na 20 jaar aan de voet niet breder dan ca 40 cm.

Let op met lage takken die de grond raken; deze wortelen heel gemakkelijk en zo stoelt de struik onbedoeld verder uit. Uitsteken dus zodra ze geworteld zijn en een nieuwe scheut hebben gevormd, en meenemen naar de ruibeurs.

Leontine Colon

Tuininkopen bij de Welkoop

Het Agruniek-Rijnvallei-pasje van vorige jaren blijft ook dit jaar weer geldig. Zo verminderen we plastic afval. Als je in de Welkoopwinkel bij je aankopen dit pasje toont, ontvangt onze afdeling daar 3% over. Onze vereniging is blij met deze sponsoring van Welkoop. Ben je het pasje kwijt, vraag het dan even opnieuw aan via info@wageningen.groei.nl .

Welkoop Wageningen sponsort ons via het Welkoop-pasje

Je blauwe regen al gesnoeid?

Nu is het een geschikt moment voor de wintersnoei van de Blauwe regen of Wisteria. Het blad is er nu af zodat je goed overzicht hebt over de plant. Als het goed is heb je in de zomer alle jonge scheuten steeds getopt, zodat het geen enorme wirwar is geworden. Die scheuten zijn vervolgens wel weer gaan bloeien en uitlopen, maar dat geeft niet.

Het principe van de wintersnoei van Blauwe regen is dat je alle eenjarige takken, die dit jaar zijn ontstaan, nu helemaal terugsnoeit tot op enkele knoppen. De overgebleven knoppen zullen zich in het voorjaar ontwikkelen tot bloemknoppen. Je herkent deze eenjarige takken aan hun kleur, die is namelijk duidelijk lichter dan bij het oudere hout. De enige takken die je laat zitten zijn die welke je nodig hebt om slechte takken te vervangen of om open plekken te vullen, deze kort je alleen wat in. Het is daarom verstandig om eerst na te gaan of je oude takken nog goed zijn, voordat je hun potentiële vervangers wegsnoeit. Daarvoor maak je met de scherpe kant van je snoeischaar een keepje in de bast van de oude tak. Is het daaronder groen, dan leeft de tak nog, is het bruin dan is hij dood en haal je hem weg tot aan het levende deel. Vaak kun je aan de knoppen ook wel zien of een tak nog goed is.

Blauwe regen maakt na enkele jaren clusters van korte vertakkingen, vaak aan het einde van de gesteltakken. In zo’n sporencluster zijn de onderste takjes vaak dood, wat je eenvoudig kunt voelen door er langs te strijken, de dode takjes zijn bros en breken dan af. De bovenste takjes zijn vaak het sterkst. Om te voorkomen dat deze gaan domineren kun je die het beste extra ver terugknippen, mits er voldoende goede takjes overblijven. Die goede takjes snoei je dan terug tot op enkele knoppen.

Vergeet niet de oude zaadpeulen te verwijderen. Deze hebben sierwaarde, maar zullen na de eerste warme lentedagen hun zaden wegschieten door de tuin, wat overal zaailingen oplevert die soms lastig te verwijderen zijn.

Leontine Colon

Blauwe regen in december na de wintersnoei ...

... en de bloei begin mei

Nog geen lid van Groei & Bloei?

Dan is er nu de INSTAPACTIE. Deze loopt t/m 16 februari. Als nieuw lid betaal je per 1 maart en machtig je Groei & Bloei de contributie van je rekening af te laten schrijven. Je krijgt het januari/februari nummer thuisgestuurd.

Nieuwe leden die zich via een afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: via de afdeling krijgen zij een cadeau EN korting, via  www.groei.nl moeten zij kiezen tussen het cadeau OF de korting. Vraag dus ons inschrijfformulier aan via info@wageningen.groei.nl.