Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief januari/februari 2023

Helleborus niger

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Het is pas januari en nu al begint het bij mij te kriebelen om de tuin te gaan opruimen. Niet doen hoor, want er kan nog een flinke vorstperiode in februari komen. De afgeknipte takken van mijn kerstboom liggen klaar om de planten mee af te dekken als het weer kouder wordt. Met deze veel te hoge temperaturen voor januari zie je de natuur al ontluiken. Mijn challenge om het hele jaar bloeiende planten in de tuin te hebben, is nu makkelijk te halen. De koekoeksbloem en madeliefjes blijven nog steeds bloeien en de toverhazelaar en winterjasmijn stralen al in prachtig gele tinten. Ook enkele van mijn koudekiemers die we in de workshop in november gezaaid hebben, komen al op! Ik ontving leuke foto’s van enkele cursisten met deze vroege kiemers.

Als het goed is, hebben alle 270 leden van onze afdeling de activiteitenkalender 2023 in de brievenbus ontvangen. De andere 500 nieuwsbrieflezers kunnen deze flyer hier downloaden. Op onze website staat ook het jaarprogrammaboekje met meer informatie per activiteit om te downloaden en eventueel te printen. Bij deelname aan excursies, busreis en workshops graag altijd vooraf inschrijven bij aanmeldingen@wageningen.groei.nl.

Ons nieuwe jaarprogramma biedt weer vele mogelijkheden om gezamenlijk onze passie voor groen te delen en verder uit te dragen. Bijvoorbeeld met excursies naar mooie tuinen, de lezingen en de Open Tuinendag, dit jaar in Renkum en Heelsum. We gaan in juni met de busreis naar Flevoland en bij de workshops is weer veel te leren. Dat wordt weer een jaar genieten van alles dat groei en bloeit! De eerste aanmeldingen zijn al binnen!

Ik zie je graag op onze activiteiten en wens iedereen een groen en gezond 2023 toe.
Greet Steenhuis, namens het bestuur.

winterbloeiers koekoeksbloem, madeliefje en winterjasmijn

de eerste koudekiemers komen al op

goed bezochte jaaropening en presentatie jaarprogramma 21 januari j.l.

Ria Bastiaanse en Pieter van de Sanden in het zonnetje voor hun inzet voor onze afdeling en Ria ook voor haar landelijke inzet voor Gardenista en de Keukenhof. Het landelijk bestuur heeft Ria een gouden speld toegekend en Wilma Walenberg kwam speciaal hiervoor naar Wageningen.

nieuwjaarsborrel met alcoholvrije vlierbloesemwijn, en zadenruilbeurs

Woensdag 15 februari: Lezing ‘Oude groenten, nieuwe groenten/10 jaar eetbare siertuin’

door Norbert Mergen en Maartje van den Berg i.s.m. Floralia Bennekom en G&B Ede

In Doorwerth liggen de bekende Tuinen van MergenMetz in Doorwerth: “Groen met als rode draad planten en alles dat daarmee samenhangt. Dan hebben we het over moestuin, heilzame planten, een eetbare siertuin (een voedselbos, maar lekker kan ook mooi zijn) en verfplanten. Maar er zijn ook varkens en kippen, die bijvoorbeeld voor mest zorgen.” De tuinen zijn van april t/m september (bijna) elke zaterdag open voor bezoek van 11:00 – 16:00 uur. Hun website staat vol leuke tips en recepten, en er is ook een webshop.

We hebben 2 inleiders van de tuinen van MergenMetz uitgenodigd:

Maartje van den Berg: 10 Jaar Eetbare Siertuin. Van elke tuin, groot of klein, is een eetbare siertuin te maken. In een uurtje wandelen we door de tuin.

Norbert Mergen: Oude groenten, nieuwe groenten. De maatschappij verandert met rasse schreden. Menigeen weet niet meer hoe andijvie er uitziet. Sommige groenten zijn definitief naar de vergetelheid gebracht, andere maken een kleine ‘come back’. En nieuwe groenten winnen terrein..

Locatie: De Brink, Brinkstraat 39, 6721 WR Bennekom
Aanvang: 20.00 uur. Entree: gratis voor leden, niet-leden €3,00

Zaterdag 18 februari: Workshop ‘Bijenhotel maken’

door Ingrid Schilstra en Edwin Luijks

Wilde bijen hebben het moeilijk. We kunnen ze niet alleen helpen met tuinen met veel bloemen, maar ook met nestgelegenheid. Een bijenhotel op ooghoogte geeft ook heel veel kijkplezier.

U krijgt een korte presentatie over de achtergronden van bijenhotels. Vervolgens kunt u zelf aan de slag met een mooi blok meranti-hardhout en de kolomboor. Inclusief een EPDM- afdakje en ophanghaakje, kunt u uw eigen bijenhotel maken. Succes gegarandeerd. We gaan een bijenhotel maken, wat voldoet aan alle eisen die de bijen stellen:

 • Gemaakt van hardhout. Hierin kunnen hele gladde boorgaten worden gemaakt, zodat de vleugels van de bijen niet beschadigen.
 • Doorsnede van de gangen afgestemd op verschillende soorten bijen. Bijen prefereren diameters van nestblokken die krap boven hun eigen lichaamsdiameter liggen.
 • Voldoende lengte van de gangen, zodat voldoende cellen aangelegd kunnen worden.
 • Een dakje van duurzaam materiaal om regeninslag te voorkomen.
 • Je hoeft geen ‘boorervaring’ te hebben, want er is een kolomboor en deskundige begeleiding beschikbaar.

Nog een paar interessante weetjes:

 • 75% van de bijen nestelt in de grond (zon beschenen plekken)
 • 25% van de bijen nestelt in bijenhotels
 • Pootverzamelaars nestelen in de grond
 • Hommels nestelen in oude muizenholen
 • Buikverzamelaars nestelen in bijenhotels
 • Bekendste bij in bijenhotel: rosse metselbij.

Locatie: Theater de Wilde Wereld, Burgtstraat 1, 6701 DA Wageningen
Aanvang: 10.00 uur
Kosten: leden €6,00, niet-leden €10,00 inclusief materialen en een paper met achtergrond- informatie over het leven van de wilde bijen. Betaling contant ter plaatse.
Max. aantal deelnemers: 10
Opgave: vóór 14 februari via aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. workshop bijenhotel

Zaterdag 4 maart: Snoeicursus

door Eric Meijer

Verhelderende snoeicursus waarin aan de hand van praktijkvoorbeelden inzicht wordt gegeven in het hoe en waarom snoeien van struiken en bomen.

Locatie: Tuin van Willem Laan en Edwin Luijks, Nassauweg 22, 6703 CJ Wageningen
Aanvang: 10.00 uur Kosten: leden: € 10,00, niet-leden: €13,00
Opgave: vóór 1 maart via aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. snoeicursus

6 maart: Groei & Bloei Voorjaarsinkoop avond bij Welkoop Wageningen

Speciaal voor onze Groei & Bloei klanten organiseert Welkoop Wageningen een speciale koopavond! Deze avond kan je al je tuinzaden, meststoffen, gereedschap of kweekbenodigdheden voordeliger inslaan. Wij zorgen ook voor de koffie met wat lekkers.

 Kom op 6 maart tussen 18:00 en 21:00 en profiteer van 20% korting op alles*.
*De korting is niet bovenop huidige acties. De hoogste korting wordt gehanteerd.

Vrijdag 10 maart en dinsdag 14 maart: Workshop ‘Zaaien in de moestuin’

door Ina Bakker

Wil je beginnen met een moestuin of heb je er al jaren één en wil je er meer over weten? Volg dan een 1½ uur durende workshop moestuinieren. Met deze workshop krijg je meer inzicht in het moestuinieren, of je nu beginnend moestuinier bent of je kennis wilt opfrissen. Of je nu een moestuin hebt op het balkon, in een vierkantenmeter-tuin, op 20 m² of 100 m², de basis van het moestuinieren is hetzelfde. Moestuinieren is rustgevend en het is zo lekker uit eigen tuin te eten, dat wil je elk jaar weer!.

Locatie: Woon- tuinwinkel Loenen, Groeneweg 76, 6871 DE Renkum Tijd: 19.30 - 21.00 uur
Kosten: leden €12,50 niet-leden €19,50 inclusief koffie/thee met huisgemaakte appeltaart en een moestuin-startpakket. Betaling ter plaatse.
Aantal deelnemers: min. 4 personen, max. 6 personen
Opgave: vóór 1 maart via aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. workshop zaaien in de moestuin en de datum 11 maart of 15 maart

Botanisch tekenen bij de Vereniging voor Botanisch Kunstenaars Nederland

In dit stukje neem ik het tekenpennetje over van Pien van Dael die in de vorige nieuwsbrief verslag deed van haar cursus planten tekenen bij July Leesberg.

Ik teken zelf al een flink aantal jaren bij docenten van de Vereniging voor Botanisch Kunstenaars Nederland (VBKN). Voordat ik begon had ik al zitten kijken naar hun cursusaanbod, maar dat was steeds in Leiden. Op de Belmonte plantenmarkt van 2013 Stond de VBKN met een kraampje en nam ik een folder mee. Er werd bij verteld dat er inmiddels ook een cursus werd aangeboden in Rhenen en die ben ik toen gaan doen. Het was een beginnerscursus gegeven door Wil Wessel, voormalig botanisch tekenaar bij de WUR.

Als beginner leer je te tekenen volgens de regels van de VBKN: zonder de omgeving, dus ‘zwevend’, op ware grootte en zo dat de botanische details zichtbaar zijn en kloppen. Dat betekent goed kijken en nauwkeurig op papier zetten. Ook laat je het licht steeds van linksboven op je plant vallen - wanneer je rechtshandig bent. En liefst ook zo dat datgene wat dichtbij is net iets groter en donkerder wordt weergegeven. De beginnerscursus leert je ook technieken voor het werken met grafietpotloden van verschillende hardheid, en de embossingpen. En hoe je werkt met licht en schaduw zodat je onderwerp ook echt driedimensionaal op papier verschijnt.

Je maakt eerst een schets met hulpmiddelen zoals een liniaal. Deze trek je vervolgens over op transparant papier. Je kunt dan onderdelen van je afbeelding uitknippen en op een lichtbak gaan rangschikken totdat de compositie je bevalt. Zit er in je plant een blaadje net aan de verkeerde kant van de steel, dan verplaats je die gewoon naar de andere kant. Je kunt delen ook spiegelen door het transparantje ondersteboven te leggen. Op een lichtbak trek je de schets dunnetjes over op tekenpapier van goede kwaliteit en ga je die uitwerken met grafietpotlood. Daarbij houd je de plant erbij zodat je opnieuw goed kunt kijken hoe die eruit ziet.

Na deze cursus ben ik verder gegaan met kleurpotlood onder begeleiding van Jenny Post. Zij geeft meerdaagse cursussen in het gebouw van Bureau Nieuwland aan de Hesselink van Suchtelenweg in Wageningen. Daar heb ik inmiddels al een aantal jaren diverse onderwerpen getekend met een gezellige groep medetekenaars.

Het leuke van dit werk vind ik dat tekenen eigenlijk een heel meditatieve en dus ontspannende bezigheid is. De tijd vliegt en als je na afloop naar huis fietst merk je dat je veel scherper kijkt naar alle details om je heen.

Wil je dit ook eens proberen? Kijk dan op de website van de VBKN naar het cursusaanbod. Ik zou je aanraden te starten met een beginnerscursus; Wil Wessel geeft deze nog steeds in Rhenen. Het is handig als je al een beetje kunt tekenen, maar noodzakelijk is dat niet.

Leontine Colon

'Geef het schepje door': de tuin van Jeroen van Arkel

Onze tuin ligt op een perceel van 1100 m2 in het oude deel van Bennekom, op redelijk verrijkte zandgrond. Zes jaar geleden zijn we, mijn vrouw, onze drie zonen en ik, er komen wonen. De tuin had toen al een duidelijke structuur. Aan de voorkant van het huis was een formele tuin met leilindes, een buxushaag, een onderbegroeiing van blauwe hortensia’s en Vinca minor als bodembedekker. De buxushaag is inmiddels vervangen door liguster wat een informeler effect geeft. De hortensia’s hebben het zwaar door de droge zomers en we zijn op zoek naar een goede vervanger; een mix van siergrassen met verschillende groeihoogtes is mogelijk een droogteresistente oplossing. Aan de zijkant van het huis, op het zuiden, liggen borders met vaste planten. Deze borders zijn ook continue in verandering doordat ik steeds nieuwe soorten probeer, soorten die goed groeien op de droge zandgrond.

Ook is er een vijver met een wadi aangelegd waarin het regenwater van het huis wordt opgevangen, inmiddels een habitat voor insecten en reptielen. Rond een oude notenboom ligt een groot terras, beschut door een beukhaag en een pergola met een oranje Campsis. Van het terras zijn vorige zomer de tegels vervangen door schelpen. Het voordeel van schelpen is dat het een stabiele laag vormt die het overtollige water doorlaat. Het is vaster dan grint, zodat het niet het grasveld ingeschopt wordt. Achter de schuur is een grote moestuin met daarop een kas. Ook hier was alles goed aangelegd met aspergebedden, aardbeien, frambozen, bramen, bessen en fruitbomen. Helaas werd alles bevloeid met kraanwater. Dit systeem is inmiddels vervangen door een handpomp gekoppeld aan een ondergrondse watertank waarin het regenwater van de schuur wordt opgevangen. Dit is voldoende om de tuin de hele zomer water te geven.

Al het tuinafval inclusief het snoeihout composteren we samen met paardenmest. Dit levert genoeg compost voor de sier- en moestuin. In de kas telen we 's zomers tomaten, komkommers en een mix van snijgroente zoals rucola, bladmosterd, radicchio en pluksla. In de winter staat de kas vol met kuipplanten. In de volle grond staan meestal veel verschillende groentes, voorbeelden zijn courgettes, bonen, uien, artisjok, knoflook, paksoi, pompoen en bietjes. Ik reserveer altijd een stuk om te experimenteren, afgelopen zomer stonden daar yacon, kousenband, boekweit en lijnzaad. We telen veel wintergroentes, zoals pastinaak, schorseneer, andijvie, witlof en boerenkool. Zo hebben we winter en zomer verse groente voorradig.

Favoriete planten zijn groentes in alle soorten en maten. Wat is er zo leuk aan groenten telen? Je kunt elk jaar weer lekker veel zaaien, planten en natuurlijk al die gewassen opeten om ruimte te maken voor nieuwe. Favoriete gereedschap is een plantschepje met een half lange kromme steel. Ideaal om te poten en uit te steken.

Tip voor beginnende tuiniers: Neem de tijd om te zien wat er al groeit en wat je met de tuin wil doen. Ga lekker experimenteren, plant, zaai, kijk, en wees niet bang om planten eruit te halen; breng ze mee naar de ruilbeurs!

Ik geef het schepje door aan: Ric de Vos

boerenkool met rijp, vroeg in de morgen;  Helleborus foetidus

bloeiende witlof, groentes zijn ook mooi; Pimpernelblauwtje op Sanguisorba officinalis

Agenda overige activiteiten

Sneeuwklokjesdagen De Boschhoeve in Wolfheze
Zaterdag 28 januari is de kwekerij en tuin open voor de vroegbloeiende sneeuwklokjes.
Donderdag 9, vrijdag 10 en zaterdag 11 februari: Sneeuwklokjesfeest
Vrijdag 17 en zaterdag 18 februari en vrijdag 24 en zaterdag 25 februari: Open Sneeuwklokjesdagen

De Palmentuin, Parelgras 19a in Veenendaal
zaterdag 4 en zondag 5 februari, zaterdag 11 en zondag 12 februari, zaterdag 18 en zondag 19 februari: Open Sneeuwklokjesdagen

Kwekerij Jaap Duijs Otterlo
Onze kwekerij heeft jaarrond een afwisselend assortiment aan bloeiende bollen-op-pot. We brengen onze collectie extra onder de aandacht op een aantal open dagen. Op zaterdag 11 februari en zaterdag 11 maart zijn er van 10:00 tot 16:30 open dagen voor verwilderingsbolletjes in pot. Zie voor actuele informatie onze website: www.jaapbol.nl
Haarweg 2, 6731 SE Otterlo
Open: dinsdag t/m zaterdag van 13.30-17.00 uur
tel.: 0318-591777 of 0651837091
mail: jgduijs@xs4all.nl

Ledenaanbieding

 

Cyclamen coum