Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief december 2022

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Ineens was het winter! En hoe! Twee weken geleden rolde de vorst over mijn tuin en in één nacht waren alle mooie bloemen verdwenen. Ik had er even niet op gerekend dat de ravage zo groot kon worden. Mijn geraniums had ik vergeten naar binnen te halen. Zelfs de Salviastekken in mijn kasje (-6C!) zijn bevroren. Dat wordt uithuilen en volgend jaar opnieuw beginnen. De dahlia’s zijn hierdoor wel mooi in rust gegaan en die ga ik er nu pas uit halen. In het voorjaar stop ik ze eerst in potten om slakkenvraat te voorkomen. Leuk om alvast vooruit te kijken.

Met het zaaien van de koudekiemers in de workshop was het ook vooruit kijken. 15 enthousiaste deelnemers moeten nu de hele winter afwachten of de zaden in het voorjaar zullen gaan kiemen. Altijd spannend!

Wil je ook graag al vooruitkijken, kom dan naar onze Jaaropening in het Arboretum op zaterdagmiddag 21 januari met de presentatie van onze activiteiten in 2023. We willen ook enkele mensen in het zonnetje zetten en even gezellig bijpraten.

Aansluitend is dan de Zadenruilbeurs. Deze activiteit is nog niet zo druk bezocht als de Stekkenruilbeurs, maar het zou reuze zijn als er veel mensen hun plantenzaden delen met anderen. Dat zal je zoveel meer mooie bloemen en planten geven in je (moes)tuin! Ook weer leuk om vooruit te kijken.

Terugkijkend was het een spannend jaar met het opstarten van de activiteiten na corona. Het aantal deelnemers was nog niet altijd terug op het niveau, maar het enthousiasme zat er al weer aardig in.

We hebben dit jaar ook 25 nieuwe leden mogen begroeten, en slechts 8 opzeggingen gehad. Leuk dat het ledenaantal blijft groeien. Al met al was het een mooi tuinverenigingsjaar dankzij de inzet van alle vrijwilligers, commissieleden en bestuursleden. Bedankt voor jullie hulp!

Fijne feestdagen gewenst en ik zie jullie graag bij onze activiteiten, te beginnen met de Jaaropening. Welkom!

Greet Steenhuis, voorzitter

voor en na de onverwachte vorst

Zaterdag 21 januari: Jaaropening

Welkom op onze eerste bijeenkomst van 2023. Je kunt gezellig bijpraten en plannen uitwisselen voor het nieuwe tuinseizoen onder het genot van een drankje. Er is een terugblik op seizoen 2022 en een presentatie van het jaarprogramma 2023. Ook zetten we enkele mensen even in het zonnetje.

Nieuwe leden zijn ook van harte welkom. We kijken naar je uit om kennis te maken en te horen wat je van onze afdeling verwacht, of wat je zelf wilt bijdragen.

Locatie: Koetshuis Arboretum Belmonte, Gen. Foulkesweg 94a, Wageningen
Tijd: 14:00 - 15:30 uur

 

Zaterdag 21 januari: Zadenruilbeurs

Aansluitend op de Jaaropening is er de Zadenruilbeurs. Net als bij de stekken- en plantenruilbeurs brengt ieder zaden mee om anderen blij mee te maken. Zoek naar bijzondere bloemen- en groentezaden, of kom gewoon even bijpraten. Ook als je nog niets te ruilen hebt, ben je welkom. Graag de zaden in gepaste hoeveelheid in zakjes met plantennaam aanleveren. Lege zaadzakjes zijn ook te koop, 30 zakjes voor €1,-.

Locatie: Koetshuis Arboretum Belmonte, Gen. Foulkesweg 94a, Wageningen
Tijd: 15:30 - 17:00 uur

In herinnering: Coby Janssen-Gooijer

Op 30 november ontvingen we het verdrietige bericht van het plotselinge overlijden van Coby Jansen- Gooijer. We kennen Coby als een zeer gepassioneerde tuinvrouw die met veel enthousiasme haar tuinverhalen met ons deelde. Een paar jaar geleden was ze voor het eerst te vinden op de Stekkenbeurs waar ze op zoek was naar kleurige planten want ze vond haar tuin toch wat saai. Al gauw werd ze actief als tuinkeurder bij onze afdeling. Samen met haar vriendin Sylvia waren ze een enthousiast team.

Bij veel activiteiten was ze present en ook tijdens onze workshops Bloemschikken en een Bijenhotel maken was ze volop aanwezig, want als Coby er was, dan was er reuring!! Door haar enthousiasme was ze voor onze afdeling een wandelende reclamezuil.

Afgelopen juni deed ze mee aan de Opentuinendag en wat was ze daar trots op!

Bij het voorgesprek vertelde ze nog het volgende:
Mijn man was de tuinman en ik deed alleen de potten. Pas na zijn overlijden, 4 jaar geleden, heb ik de liefde voor tuinieren ontdekt. Door het contact met de aarde kon ik mijn verdriet kwijt en nu is het mijn passie. De tuin was eerst behoorlijk strak maar door de Stekkenbeurs van Groei&Bloei heb ik er een lekkere ‘ratjetoe’ van gemaakt.

Coby maakte niet alleen haar tuin kleurrijker maar ook de activiteiten van G&B door haar authentieke persoonlijkheid.
We wensen haar familie en vrienden veel sterkte.
We zullen haar missen.

Coby bij het beeld in de tuin dat haar herinnerde aan haar man


 

De lezing Vita en haar tuin door Marie-Josée Meertens van 8 november trok ruim 50 belangstellenden!

Terugblik workshop koudekiemers

Op woensdag 23 november is er aan de keukentafel bij Greet Steenhuis een zeer succesvolle workshop ‘Koudekiemers zaaien’ georganiseerd. Het aantal aanmeldingen was zo groot, dat dezelfde workshop een dag later nogmaals gegeven is. De avond begon met een theoretische uitleg over wat koudekiemers nou precies zijn. Koudekiemers hebben vaak een hardere schil rondom het zaadje. Deze schil moet door weersomstandigheden verweken, zodat het zaad kan ontkiemen in het voorjaar, vandaar de naam. Koudekiemers zijn eigenlijk alle vaste planten, maar ook struiken en bomen. Vanuit haar eigen ervaring vertelde Greet over hoe de zaden kunnen worden geschoond, of hoe de zaden uit bijvoorbeeld bessen kunnen worden gehaald. Omdat opgeschoond zaad een veel betere opkomst geeft, bovendien kan kaf en andere vervuilingen gaan schimmelen, wat weer negatief voor het kiemplantje kan zijn.

De aarde waarin gezaaid worden, mag niet teveel voedingsstoffen bevatten. In de workshop werd gebruik gemaakt van bladaarde vermengd met perliet. Ieder kreeg de mogelijkheid om een plantenpotje en een doosje (waarin druiven verkocht worden) met dekseltje te vullen en uit de geselecteerde zaden iets te kiezen. Op een stukje luxaflex werd met potlood de plantennaam geschreven. Na het zaaien en de grond niet te hard aan te drukken, werden de potjes afgevuld met fijnmazig grind. Dit voorkomt ook mosvorming. Vanaf nu kunnen de potjes buiten gezet worden in weer en wind. Verstandig is om ze iets in te graven, zodat ze niet omwaaien. Als het voorjaar komt wordt het spannend wat er bovenkomt.

Vanaf dan kunnen de kleine kiemplantjes worden verspeend in meer voedingsrijkere teeltaarde.

Een gezellige en leerzame workshop, waarbij ook op een hand-out de tips & trics gedeeld werden.

Edwin Luijks

de workshop koudekiemers van 23 november

Nieuwe rubriek 'geef het schepje door': de tuin van Leontine en Ronald

Leuk dat wij het spits mogen afbijten van deze nieuwe rubriek!

Onze tuin van 350 m2 ligt in de Wageningse Boomgaarden, op vette rivierklei. Twintig jaar geleden legden we hem zelf aan, naar ontwerp van hovenier Miek Versteeg. We wilden een grote vijver, een moestuintje met compostbakken en een kas om te zaaien, overwinteren en tomaten te kweken. En vooral heel veel ruimte voor planten, ook in de hoogte. In de voortuin staat een rijtje pergola’s met blauwe regen om diepte te creëren in dit brede maar relatief ondiepe deel. Voordeel is dat deze stikstofbinder zoveel gratis blad laat vallen dat we geen extra compost meer nodig hebben, behalve voor de moestuin, die we overigens ook mulchen en niet spitten. We zijn ook dol op clematis, dus ook daarvan staan er veel, al lijken ze niet echt van kleigrond te houden. We merken wel dat we weinig plek hebben voor zonminnende planten. Zo moesten enkele rozen helaas naar de ruilbeurs, omdat ze stonden te kwijnen.

Tegen de achtergevel op het zuiden staat een grote pergola met blauwe regen om schaduw te geven. Deze loopt deels door naar achteren zodat een schaduwborder ontstaat. Tussen de achtertuin en de daarachter gelegen moestuin staat een hoge taxushaag die veel privacy geeft maar ook veel schaduw. We begonnen met planten uit onze vorige tuin en zaaiden veel vaste planten, klimplanten en heesters bij, waarvan een deel nog steeds aanwezig is. En natuurlijk was de tuin heel snel ‘vol’, ondanks de ruime afmetingen.

Favoriete planten zijn de struik- en klimrozen, daglelies, winterharde cyclamen, penstemons, varens en Hydrangea. Veel in wit, lila, blauw en roze, maar op enkele plekken ook wat geel en rood. De voorgevel op het noorden is helemaal bedekt met een klimhortensia: geurende bloei in juni en extra gevelisolatie in zomer en winter. Echte aanraders vind ik Gillenia trifoliata, het hele jaar mooi, de vroegbloeier Cardamine quinquefolia en de vroege tweejarige bloeier Orychophragmus violaceus. Die laatste zaai ik in juni, tegelijk met de muurbloemen.

Favoriete gereedschap is onze hakselaar waarmee we al ons eigen snoeiafval versnipperen en terugbrengen op de tuin. Zo houd je de bodem bedekt en floreert het bodemleven. Koop vooral niet een te goedkoop apparaat, want dat brandt te snel door.

Tip voor beginnende tuiniers: maak vooraf een goed ontwerp - schakel eventueel een professional in, en bezoek showtuinen.

Ik geef het schepje door aan … Jeroen van Arkel.

de tuin van Leontine en Ronald, v.l.n.r. Cardamine quinquefolia, Orychophragmus violaceus en Gillenia trifoliata

Duurzaam tuinieren: het is winter, denk aan de dieren

De vorst is in het land en dat betekent dat het voor de vogels een stuk lastiger wordt om voldoende eten te vinden. En dat terwijl ze nu juist extra veel calorieën nodig hebben om warm te blijven. Het is daarom een goed idee om vogelvoer in de tuin te plaatsen. Zelf heb ik enkele voedersilo’s met gepelde zonnebloemzaden en gedroogde meelwormen opgehangen, die al druk worden bezocht door de mezen en het roodborstje. Ook de mussen en spreeuwen komen er op af, echte veelvraten zijn dat. Ook hangt er een vetpotje met meelwormen.

Niet alle vogels kunnen niet met een voedersilo overweg, sommige zoeken hun eten op de grond. Voor hen strooi ik daar dus kleine hoeveelheden uit van hetzelfde voer. Regelmatig zie ik vinken en merels gretig gebruik maken van dit aanbod. Niet teveel, omdat ik geen muizen en ratten wil aantrekken en het voer aan het eind van de dag dus op moet zijn.

Puntje van aandacht is wel dat het voedermengsel geen zaden mag bevatten die kunnen gaan kiemen. Daarom gebruik ik gepelde zonnepitten. Bij zaadmengsels is het ook nog belangrijk dat er geen zaden van invasieve exoten in zitten zoals de hooikoortsplant Ambrosia, en dat is vaak lastig te bepalen. Ik houd het daarom bij zonnepitten.

Leontine Colon

Kijken in de tuin

In Groei en Bloei deze maand een stukje over Fransje in haar wintertuin (dec. blz. 81).

Ik ben zelf ook niet zo iemand, die in fascinatie en verwondering in haar tuin staat te kijken. (Ik doe: dit moet weg en dat moet hier.) Maar zo iemand wil ik wel worden. Ik ben met pensioen, dus geen excuus, op naar de cursus.

De cursus is bij July Leesberg in een klein groepje oudere vrouwen. Het gaat er om om te leren uren stil te observeren en planten te tekenen. July heeft veel botanische kennis, ze heeft in coronatijd ‘De Bloeikalender van het Belmonte arboretum’ uitgegeven. Dat lijntekenen leren we. Vooral ‘de challenge’ sprak me aan: Elke dag een paar minuten blind (zonder naar je tekening te kijken) precies en langzaam te tekenen wat je ziet. Nauwkeurig observeren, proberen de ziel van de plant te vangen.

De cursus is klaar en het doel is bereikt: ik loop gewoon met mijn boekje de tuin in en teken wat me fascineert. Kijk hoe mooi die woekeraar van een gele dovenetel overal tussen het gevallen blad uitkomt. Ik kijk nu en dan wel stiekem naar mijn tekening. Dat mag nu. Met gewonnen zelfvertrouwen zet ik de lijnen op papier.

Pien van Dael

                                              tuintekening

De moestuin: Vergeet niet kalk te geven in januari

Inmiddels staat de knoflook en de winterspinazie mooi boven de grond. Vooral die spinazie is een bijzonder verhaal, want het zaad was al 11 jaar (!) over de uiterste houdbaarheidsdatum. Al die tijd in de koelkast bewaard, dat wel. Ik had dus extra dicht gezaaid, maar het kwam prima op. Minder goed gaat het met de wintervenkel. Die had ik in potjes voorgezaaid en op een warme nazomerdag uitgeplant. Ze groeiden niet heel hard meer in mijn beschaduwde moestuintje en de vorst van 20 november heeft ze een zware klap toegebracht, dus mijn verwachtingen zijn niet meer zo hoog. Toch hebben we ooit op een winterdag in Friesland een akker met prachtige dikke venkelknollen gezien, maar misschien waren die toch eerder gezaaid dan de mijne.

Maar goed, ik wilde het over kalk hebben. Vorig jaar stond hierover ook al een stukje in de nieuwsbrief maar ik weet hoe makkelijk je het vergeet, zeker als het buiten niet echt tuinweer is. De regel is dat kalk en mest niet samengaan. Dus, wil je je moestuin in het voorjaar bemesten, dan moet de kalkgift al 1-2 maanden daarvoor plaatsvinden. Ik doe dat begin januari, volgens de dosering op de verpakking. Op mijn zure rivierklei helpt dat de planten om de benodigde mineralen uit de bodem op te kunnen nemen, en dat zal ook wel zo zijn voor de moestuintjes op de Wageningse zandgronden. Zorg dus dat je de benodigde kalk in huis hebt.

Leontine Colon

kalkkorrels en zaailingen van winterspinazie

Oost Nederlands Kampioenschap Bloemschikken op 12 november in Eefde

Na 2 jaar uitstel vanwege Corona kon het evenement dit jaar weer plaatsvinden. Tweeëntwintig deelnemers meldden zich hiervoor aan: 20 uitkomend in de klasse “Goud” en 2 deelnemers in de klasse “Brons” Het thema voor deze dag was “OUT OF THE BOX”. De deelnemers in de klasse goud hadden als sub thema “stapelen” en voor de klasse brons was dat “rijgen”. De deelnemers in klasse goud kregen daarnaast nog een verrassingsopdracht met als thema “FEEST”, waarmee ze moesten starten.

De uitvoering was heel divers en er werd ontzettend intensief gewerkt. Toen de tijd om was, en de zaal opgeruimd, stond een lunch klaar en brak het wachten aan. De jury nam uitgebreid en weloverwogen de tijd om de scores te bepalen. Om 13.30 uur ging de zaal open voor publiek en het was meteen duidelijk dat er grote belangstelling was voor dit evenement. Fijn om te zien dat er zoveel mensen op afgekomen waren.

In de grote zaal was het daarna de beurt aan Frits Hoogers om een werkbespreking te houden aan de hand van de getoonde foto’s op groot scherm. Alle 22 werkstukken en 5 opvallende verrassingswerkstukken werden besproken waarbij positieve kritiek en goede tips werden aangereikt. Voor de deelnemers was dat echt loon naar werken. Daarna volgden de uitslag en prijsuitreiking.

Klasse Goud: 1e prijs: Ria Kikkert, afdeling Ermelo/Putten, 2e prijs: Ina Postel, afd.Berkelland/ Haaksbergen, 3e prijs: Pytsje Kuiken, afdeling Apeldoorn
Klasse Brons: 1e prijs: Derrien Beigieneman, afdeling Apeldoorn, 2e prijs: Wilma Bunte, afdeling Zutphen e.o.
Omdat de puntenscore van de nrs. 1 en 2 in klasse Goud heel erg dicht bij elkaar lagen, reikte Frits Hoogers aan Ria Kikkert én Riky Postel een Golden Ticket voor Gardenista uit, die zij glunderend in ontvangst namen.

We kunnen terugkijken op een hele mooie dag en hopen dat het vanaf nu weer een jaarlijks terugkerend evenement zal zijn.

Jurering en prijswinnaars ONKB 2022 Eefde (foto's Rob Weimer, Ella Roefs en Machteld Outshoorn)

Amaryllis-zaden aangeboden

Geachte collega-tuinliefhebbers,

Hierbij breng ik onder uw aandacht dat ik een aantal zakjes beschikbaar heb van zaden van een kruising van twee kleuren Amaryllis (Hippeastrum), een witte en een rood-witte. In het Bloemblad 2022 Nr. 4 van Floralia Bennekom staat een artikel van mijn hand over de proef om twee kleuren te kruisen en de zaadvorming. Wanneer iemand interesse heeft om te proberen een aantal zaden op te kweken tot een bloemen gevende bol, dan kan hij/zij met mij contact opnemen via 0318-417402.

W. Prinsze, 18 november 2022

Zelf maken: Minikerstboompje voor buiten

Neem voor dit kerstboompje geplukt of gekocht groen, vul dat aan met kerstversieringen, steek het in het bekende groene schuim of in biologisch schuim en voilà, je hebt een heuse minikerstboom. Succes! Voor de gehele werkbeschrijving zie: https://groei.nl/bloemschikken/voorbeelden/kerst/mini-kerstboompje-voor-buiten

Nog geen lid van Groei&Bloei?

Word dan nu lid en ontvang gratis het decembernummer van Groei&Bloei en een Triple feeder voor vogels, inclusief 6 vetbollen, 1 kg vogelvoer en 2 pindanetten. Je machtigt Groei&Bloei om voor het volledige jaar 2023 de kosten van het lidmaatschap (€59,95, incl. een aantrekkelijk korting van € 20,-) van je rekening af te laten schrijven. De Triple feeder wordt nagezonden. Het eerste nummer van Groei&Bloei dat je als lid in de bus krijgt, is het januari/februari nummer 2023. Dit aanbod geldt niet voor leden die in 2022 lid waren en hebben opgezegd.

Nieuwe leden die zich via een afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: via de afdeling krijgen zij een cadeau EN korting, via  www.groei.nl moeten zij kiezen tussen het cadeau OF de korting. Vraag dus ons inschrijfformulier aan via info@wageningen.groei.nl 

Triple vogelfeeder

Triple vogelfeeder ledenaanbieding

TIJDELIJK AANBOD voor leden de leuke TRIPLE VOGELFEEDER, inclusief 6 vetbollen, 1kg vogelvoer en 2 pindanetten voor €27,50 te bestellen (adviesprijs € 35,00). Bestellingen en opgaves tot 31 december bij aanmeldingen@wageningen.groei.nl. Bij de opgave naam, adres, en tel.nr. vermelden. Na opgave dient u gelijktijdig het verschuldigde bedrag €27,50 over te maken op IBAN nummer NL98 SNSB 0920 526 454 t.n.v. KMTP Groei&Bloei Wageningen onder vermelding van “Kerstactie” en naam. De afdeling doet de bestelling begin januari bij de leverancier. Bestellers krijgen bericht wanneer ze binnen zijn en waar ze opgehaald kunnen worden.