Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief

De jaaropening en de zadenruilbeurs van 20 januari waren heel goed bezocht!

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Tuinkriebels, dat krijg ik van dit warme winterweer en met het kijken op Instagram worden die ook nog eens aangewakkerd met de vele berichten van het zaaien van Dahlia’s en vele groentegewassen. Voor mij is het nog te vroeg, want je moet de zaailingen tot april/mei ergens vorstvrij neer kunnen zetten. Daar heb ik te weinig vensterbanken voor in mijn huis.

Wie weet komt er nog een strenge vorstperiode. “Als de dagen gaan lengen, gaan de nachten strengen”, toch? Mijn koudekiemers hebben gelukkig wel al genoeg sneeuw en ijs gehad om straks in maart te ontkiemen.

Wel is het de hoogste tijd om te gaan snoeien in de tuin. Bij onze snoeiworkshop zal Eric je leren hoe je dat moet doen. Er zijn nog wat plaatsen vrij!

Je kunt je ook al opgeven voor onze busreis van donderdag 6 juni. Een dagje gezellig tuinen bezoeken op de Utrechtse Heuvelrug. De eerste aanmeldingen zijn al binnen en het zou fijn zijn als de bus weer net als vroeger vol komt.

Onze eerste activiteiten zijn al goed bezocht. De Jaaropening was gezellig en op de Zadenruilbeurs was het aanbod groots evenals het aantal aanwezigen. Vandaag heb ik genoten van een enthousiast vertellende Bert tussen de vele bloeiende sneeuwklokjes in zijn bijzondere Palmentuin. Een mooie start van het tuinseizoen!

Welkom bij de komende activiteiten!

Greet Steenhuis, voorzitter

koudekiemers in januari

De sneeuwklokjesexcursie naar De Palmentuin in Veenendaal van 3 februari j.l.

zo kun je de binnenkant van de klokjes bekijken

Sneeuwklokjesfeest Boschhoeve Wolfheze 8 - 10 februari

Dit lentefeest is inmiddels uitgegroeid tot een must voor iedere liefhebber van bloeiende voorjaarsbollen, maar natuurlijk vooral van sneeuwklokjes. De Boschhoeve heeft gespecialiseerde collega-kwekers uitgenodigd, met een uitgebreide collectie aan sneeuwklokjes, bijzondere bolgewassen en voorjaarsbloeiende heesters en vaste planten. 

Er is veel plaats ingeruimd voor kramen met ‘galanthofilia’: variërend van sneeuwklokjes van wolvilt, wenskaarten, botanische tekeningen, servetten en servies tot zilveren sieraden met sneeuwklokjes. In de tunnelkas vindt u voorjaarsbloemwerk, vaste planten, de eerste viooltjes en primula’s, maar ook de collectie pioenen van de Boschhoeve en de voorjaarsbloeiende heesters van Mark en Rein Bulk.

In en om de boerderij en in de (moes)tuin is het echt genieten van de prachtige sneeuwklokjes, Helleborus, en andere vroegbloeiers in het bos en de borders. En lekkere koffie met huisgebak!

Locatie: De Boschhoeve, Boshoeve 3, 6874 NB Wolfheze
Tijden: Donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 februari 2024 van 10:00 – 16:00 uur.
Kosten: entree €4,-, kinderen tot 12 jaar gratis

De paddenstoelenworkshop van 17 februari is VOL

Aanmelden helaas niet meer mogelijk.

Workshop Zaaien in de moestuin door Ina Bakker

Wil je beginnen met een moestuin of heb je er al jaren één en wil je er meer over weten? Volg dan een 1½ uur durende workshop moestuinieren. Met deze workshop krijg je meer inzicht in het moestuinieren, of je nu beginnend moestuinier bent of je kennis wilt opfrissen. Of je nu een moestuin hebt op het balkon, in een vierkantemeter-tuin, op 20 m² of 100 m², de basis van het moestuinieren is hetzelfde. Moestuinieren is rustgevend en het is zo lekker uit eigen tuin te eten, dat wil je elk jaar weer!

Locatie: Woon-tuinwinkel Loenen, Groeneweg 76, 6871 DE Renkum
Tijden: zaterdag 17-2 09:00-10:30 uur; vrijdag 8-3 en dinsdag 12-3 19:30-21.00 uur 
Kosten: Leden: €15,00 Niet-leden €20,00

Aanmelden verplicht via aanmeldingen@wageningen.groei.nl, uiterlijk 10 dagen van tevoren.

Workshop Snoeien op zaterdag 24 februari

Eric Meijer verzorgt op zaterdag 24 februari van 10:00 tot 12:00 uur een instructieve snoeicursus. Aan de hand van praktijkvoorbeelden geeft Eric inzicht in het hoe en waarom van snoeien van struiken en bomen.

Aanmelden: info@meijertuinontwerp.nl

Locatie: de tuin van Edwin en Willem, Nassauweg 22, 6703 CJ Wageningen
Tijd: zaterdag 24 februari van 10:00 tot 12:00
Kosten: €13,-, leden €10,-. Betaling ter plekke contant aan Eric.

Lezing: No shit door Esther Kuiler op maandag 26 februari in Bennekom

In de Ommuurde Tuin op Oranje Nassau Oord teelt Esther al 25 jaar zonder mest en kweekt ze elk jaar voor meer dan 100 huishoudens prachtige groenten, kruiden en eetbare bloemen zonder gif. Hoe maak je je tuin vruchtbaar en stimuleer je het bodemleven zodat de natuur je beste vriend wordt? Esther Kuiler vertelt jullie hoe zij een arme zandgrond omvormde naar een rijke tuinderij vol biodiversiteit. Tijdens deze avond is er aandacht voor composteren, bokashi, groenbemesters en combinatie-teelten.

Deze lezing organiseren we samen met G&B Ede en Floralia.

Locatie: De Brink, Brinkstraat 39, 6721 WR Bennekom
Tijd: Maandag 26 februari, 20:00- 22:00 uur
Kosten: Leden: gratis, niet-leden €4,-

Esther Kuiler in de Ommuurde Tuin

Arboretum Kalmthout in België

We kwamen er langs en ik had ervan gehoord, het zou de perfecte lunchplek kunnen zijn. En kijk nou, er zit zelfs een bon in ons kortingsboekje van Groei&Bloei. Alles zit mee, de zon breekt door en we vallen met onze neus in de Hamamelisboter. Het Hamamelisfestival!

Toverhazelaars, Hamamelis, bloeien in de winter, ongeacht koude of sneeuw. Ze hebben gele, oranje en rode bloemen op kale takken en verspreiden een krachtig, maar heerlijk zoet parfum. De verzameling toverhazelaars in Arboretum Kalmthout is de grootste in heel Europa en bevat enkele van de oudst bekende exemplaren. Verschillende planten zijn de oorspronkelijke moederplanten, waaruit alle commercieel gekweekte jonge planten zijn voortgekomen.

Het Arboretum was het levenswerk van Jelena de Belder-Kovacic (overleden in 2003). Zij heeft met haar man en schoonbroer van een (ook al mooie) kwekerij een prachtige tuin met een unieke plantencollectie gemaakt, ze heeft ook en vooral een fenomenale invloed gehad op hele generaties tuiniers uit de streek rond Antwerpen en ver daarbuiten.

Het Hamamelisfestival duurt nog tot 29 februari..

Je vindt het arboretum op Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België

Pien van Dael

Pien en John in Arboretum Kalmthout

Wageningen straks groener?

De gemeente Wageningen werkt aan een toekomstvisie voor de bebouwde kom. Hierin staat hoe Wageningen eruit zou kunnen zien over 20 jaar. En welke kansen we zien op het gebied van wonen, prettig samenleven, gezondheid, economie, klimaat, mobiliteit en duurzaamheid.

Er ligt nu een concept van de visie. Deze kunt u downloaden van de projectpagina op stemvan.wageningen.nl. Daar wil de gemeente graag uw mening over horen. Van 26 januari tot 24 maart kunt u op verschillende manieren reageren:

  • tijdens een bijeenkomst in het Stadhuis: dinsdagavond 13 februari, dinsdagavond 5 maart, of donderdagavond 14 maart. Aanmelden kan door een mail te sturen naar omgevingswet@wageningen.nl. Vermeld in het onderwerp de datum van de avond die u wilt bijwonen. Uiterlijk een week van tevoren ontvangt u dan het programma.
  • digitaal via https://stemvan.wageningen.nl/nl-NL/
  • op straat/in de wijk aan de groene fietskar

INCREASE Citizen Science Experiment in 2024

Het project INCREASE wil de agrobiodiversiteit bevorderen door Europese burgers uit te nodigen actief diverse bonenvariëteiten te conserveren en te karakteriseren.

Tot nu toe hebben meer dan 13.000 deelnemers uit heel Europa veel verschillende bonenvariëteiten gekweekt, onschatbare wetenschappelijke kennis over hun bonen verzameld en een geweldige gemeenschap opgebouwd, die een wereld wil zien en creëren, waarin alle mensen kunnen gedijen - nu en in de toekomst.

Iedereen kan meedoen die in het bezit is van een smartphone, een tuin, een patio of een balkon en het enthousiasme om in het komende groeiseizoen zes verschillende variëteiten van de gewone boon (Phaseolus vulgaris) te kweken.

Als onderdeel van het experiment ontvangt elke nieuwe deelnemer zaden van verschillende oude bonenvariëteiten om te kweken en te verzorgen, terwijl ze hun ontwikkeling documenteren door foto's te uploaden en kenmerken te beoordelen in de Citizen Science app "INCREASE CSA". Dit stelt het INCREASE team in staat om de eigenschappen van deze verschillende variëteiten te beoordelen en uiteindelijk de agrobiodiversiteit in Europa te verbeteren.

Meer informatie over het project en het experiment is te vinden op de INCREASE Website en in videoformaat. Verdere updates en nieuws zijn beschikbaar via de sociale mediakanalen van INCREASE: pulses.increase (facebook), pulsesincrease/ (Instagram), pulses_increase (X voorheen Twitter) en PulsesINCREASE (YouTube).

Geïnteresseerden kunnen zich nu inschrijven voor het groeiseizoen 2024 van het INCREASE Citizen Science Experiment via de speciale gratis INCREASE CSA-app, te vinden in de play store van je smartphone. Aanmelden kan tot uiterlijk 29 Februari 2024.

Plant in beeld: korstmossen

Deze maand zet ik de korstmossen in het zonnetje omdat ze nu extra opvallen met hun mooie kleuren. Eigenlijk zijn korstmossen geen planten maar samenlevingsvormen van schimmels met algen of blauwalgen. Beide hebben hier voordeel bij, het is dus een symbiose. De algen hebben chlorofyl waardoor ze via fotosynthese uit zonlicht en CO2 suikers kunnen maken, net als planten. De schimmels kunnen dat niet, en kunnen daarom alleen overleven in gezelschap van de alg. Samen vormen ze de typische structuren van ‘hun’ korstmos. Er zijn wereldwijd meer dan 20.000 soorten korstmossen beschreven, van korstvormige tot bladvormige en soorten met uitbundig vertakte vormen zoals ik ze in Noorwegen zag. In Nederland zijn het er ongeveer 700.

Korstmossen groeien overal waar zon en vochtige lucht zijn, op bomen vaak aan de zuidwestkant. Ze gedijen bij schone lucht. Vooral zwaveldioxide is schadelijk, maar ook ammoniak. Gele korstmossen daarentegen gedijen juist bij veel stikstof en worden gebruikt als meetnet voor ammoniak in de lucht.

Korstmossen kunnen zich op verschillende manieren verspreiden. Er kunnen stukjes afbreken of speciale knopjes worden geproduceerd, in beide gevallen met daarin zowel de schimmel als de alg. Je zou ze dus kunnen ‘zaaien’ door een stuk te verkruimelen en op een gunstige plek te leggen. Of de schimmel kan zich via sporen verspreiden, waarna de kiemende sporen op zoek moeten naar hun alg om een nieuw korstmos te kunnen vormen. Die laatste methode zorgt voor meer genetische variatie.

Korstmossen groeien maar heel langzaam, hooguit enkele millimeters per jaar. Je vindt ze dus vooral op wat oudere bomen en bestrating. Op onze oprit zit er een van 4,5 cm, na 20 jaar. Sommige groeien zelfs maar 0,1 mm per jaar. Denk daar maar eens aan als je zo’n eerbiedwaardige hoogbejaarde tegenkomt, die verdient ons respect!

Leontine Colon

korstmossen kunnen bladvormig (links, Renkumse beekdal), korstvormig (midden, Wageningen) of vertakt (rechts, gevonden in Noorwegen) zijn

Nog geen lid van Groei&Bloei?

Dan is er nu de INSTAPACTIE. Deze loopt t/m 20 februari. Als nieuw lid betaal je per 1 maart en machtig je Groei & Bloei de contributie van je rekening af te laten schrijven. Je krijgt het januari/februari nummer van ons blad, een Mezen-verwenset ter waarde van €37,95 (wordt nagezonden) en €20 korting op de resterende contributie voor 2024. Je betaalt per 1 maart slechts €58,95 in plaats van €79.

Nieuwe leden die zich via een afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: via de afdeling krijgen zij een cadeau EN korting, via  www.groei.nl moeten zij kiezen tussen het cadeau OF de korting. Vraag dus ons inschrijfformulier aan via info@wageningen.groei.nl.

Helleborus niger nu in bloei