Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief september 2020

De privétuin van tuinarchitect Piet Oudolf (niet meer voor het publiek toegankelijk) in september.

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

En toen leek het ineens herfst geworden!

Wat was het een plotselinge weersomslag. Door de buien en storm waren bloempotten stukgevallen en vele tuinplanten tegen de grond geslagen. Maar door de regen veerde daarna de tuin ook weer op en begonnen de bloemen na zoveel droogte weer te bloeien. Ik zie ook dat sommige planten toch niet op de juiste plaats staan, en dus bedenk ik al een verplaatsplan. Tussen deze planten staan al veel zaailingen van voorjaarsbloeiers, deze zet ik alvast in potjes klaar voor de najaarsstekkenbeurs, die dit keer wel door zal gaan. Coronaproof natuurlijk. Zie verder in deze nieuwsbrief. Dus verzamel alvast stekken, om anderen blij mee te maken.

Truus Ponsen wil ons ook blij maken met planten uit haar tuintje op de Eng. Na meer dan 25 jaar gaat het op de schop, en het doet haar pijn als al die mooie insectvriendelijke planten zomaar verloren gaan. Geef je bij haar op om te komen spitten. Zie stukje ‘Nectarkroeg’ verderop.

Deze maand hebben we ook weer een excursie om elkaar te ontmoeten. De lezingen zijn voorlopig allemaal afgelast, maar op zaterdagochtend 26 september ben je van harte welkom om de mooie Hertshooi- en Sneeuwbessen te bewonderen op het landje van Jan de Jong.

Zie voor aankondiging en inschrijving verderop in deze nieuwsbrief.

Ik hoop je daar weer te ontmoeten.

Groet Greet Steenhuis, voorzitter

 

Terugblik op het bezoek aan de tuin van Loes Scherrenburg

Op donderdag 20 augustus j.l. had onze afdeling een tuinbezoek naar de tuin van Loes Scherrenburg georganiseerd. Kort voor aanvang was er nog een lekkere regenbui maar toch vonden 18 belangstellenden, veelal op de fiets, de weg naar haar tuin in de Kraats bij Bennekom.

Gelukkig werd het kort voor aanvang droog en bij haar introductiepraatje (coronaproof) vertelde Loes met veel passie, op geheel eigen wijze en met een portie droge humor over haar tuin. De borders stonden er ondanks de droogte van de afgelopen maanden, geweldig bij en het was goed te zien dat Loes, met hier en daar wat hulp, veel tijd besteedt aan haar kleurrijke bloementuin en moestuin.

Haar advies voor een uitbundige groei en bloei: goede organische mest en bladaarde!!

Excursie naar het proefveld Hypericum en Symphoricarpos van Jan de Jong

We nodigen u van harte uit om een kijkje te komen nemen op het proefveld van Jan de Jong, grenzend aan de Boschhoeve. Hier zijn honderden besdragende Hypericums (hertshooi) en Symphoricarpos (sneeuwbes) te vinden.

Jan was jarenlang als wetenschapper verbonden aan Wageningen University & Research en is nu nog steeds actief als plantenveredelaar. Er zijn maar een paar mensen in de wereld die zich bezighouden met de veredeling van deze soorten. Jan neemt u mee langs de verschillende stadia van veredelen, van zaailingen naar gestekte planten en vertelt daarbij hoe de veredeling in zijn werk gaat. Na een kopje koffie of thee met iets lekkers in de kapschuur of op het terras van de Boschhoeve, vertelt Jan nog het e.e.a. over de veranderingen in de veredeling de laatste 20 jaar en het verplaatsen van de teelt naar het buitenland.

U bent van harte welkom! Uiteraard houden we rekening met de coronamaatregelen.

Datum: zaterdag 26 september 2020
Adres:
Boshoeve 3, Wolfheze
Tijd: 10.30- 12.30 uur verzamelen op de parkeerplaats van de Boschhoeve.
Maximaal 25 deelnemers

Zorg voor gemakkelijk schoeisel ivm het lopen op een zandpad en (nat) gras. Bij slecht weer gaat de excursie niet door.
Aanmelden vóór 20 september bij info@wageningen.groei.nl o.v.v. excursie ‘proefveld’ of telefonisch bij Greet Steenhuis T: 06-44 42 26 32

Kleine Open Tuinendag, zaterdag 12 september, 10 tot 16 uur

bron: Floralia, Bennekom

Helaas is de Open Tuinen Dag in Juni in Bennekom niet doorgegaan vanwege het Corona-virus. Deze door Groei & Bloei Wageningen en Floralia georganiseerde dag is nu uitgesteld tot juni 2021. Dus dat houdt u nog tegoed. Maar na een jaar van weinig tuincontacten vonden we het als Bestuur van Floralia een goed idee om in september een kleine Open Tuinen Dag voor onze Floralia- en Wageningse Groei&Bloei leden te organiseren.
Deze tuinen doen voor een deel volgend jaar weer mee. Het is dan verwonderlijk om te zien wat een verschil het jaargetijde uitmaakt. Ook hier geldt natuurlijk dat we de gepaste afstand tot elkaar bewaren en dus niet op een kluitje om één plant gaan staan en ook niet gaan dringen om iets te zien. We hebben tenslotte de hele dag. En als u heel veel mensen in de te bezoeken tuin ziet, wacht dan even tot het wat rustiger is geworden.

De tuin van Wilma Vos de Wael – van Gunst is helaas niet te bezoeken.

De tuin van Katja Grolle is een tuin waarin de vleesetende planten de hoofdrol spelen. Wordt daar nou niet bang van, want ze eten alleen maar klein grut. In de voortuin een nieuw aangelegd, verhoogd moeras waar deze planten zich thuis voelen. Maar de achtertuin is ook zeer de moeite waard om nader te onderzoeken. Het adres van deze tuin is Commandeursweg 130 te Bennekom.

De tuin van Andre van Lammeren staat bol van de Dahlia’s. Hij kan u alles vertellen over het stekken van Dahlia’s. En ook ontstaan er nieuwe rassen want hij vermeerdert door te zaaien. De bestuiving gaat daarbij niet gecontroleerd maar bij toeval. De hommels en de bijen mogen zelf beslissen naar welke plant ze het stuifmeel overbrengen. Daardoor is het soms heel verrassend wat de uitkomsten zijn. Het adres van deze tuin is Halderweg 34 te Bennekom.

De tuin van Henk Hoefakker is een verzamelingentuin met als hoofdverzameling Botanische Fuchsia’s. Van de verzameling Helleborus-species is in september helaas niet veel te zien behalve de naambordjes. De Alchemilla-collectie is dan over zijn hoofdbloei heen maar voor de Fuchsia’s is het de ideale periode van het jaar. Alleen, de planten hebben wel te lijden gehad van de hitteperiode. Het adres van deze tuin is Lindelaan 5, ingang het Hoefakkerpad tegenover de HEMA aan het Broekakkerplein te Bennekom.

Als bestuur van Floralia hopen we dat dit initiatief een succes gaat worden en dat het weer een beetje meezit.

En houd rekening met elkaar; gepaste afstand houden en als u wat onder de leden hebt: blijf dan thuis.

(foto's: Floralia)

10 oktober: De najaarsruilbeurs gaat door !

Het bestuur heeft besloten dat we deze stekkenbeurs in het Arboretum coronaproof gaan organiseren. Dus geheel in de buitenlucht, met een aangegeven looproute en veel wegzetruimte.

Je bent welkom met zaden, stekken, bollen en knollen en planten voor binnen en buiten. Ook ‘groenboeken’ en gebruikt, goed gereedschap kun je meebrengen.

We mogen dit keer het hele grasveld bij de rozentuin gebruiken. Dit grenst aan het bestrate terrein bij het koetshuis wat we normaal gesproken voor de ruilbeurs gebruiken. Hier gaan we met lint een looproute uitzetten met eenrichtingsverkeer. Op die manier kan iedereen zijn planten ruim neerzetten en er ruim langslopen. Tip: Het helpt als de plantetiketten van een afstand leesbaar zijn. Daarnaast zal er geen koffie zijn, om te voorkomen dat mensen daar toch te dicht bij elkaar komen.

Jullie medewerking is belangrijk! Dus: houd 1,5 meter afstand, dat wil zeggen tweemaal een gestrekte armlengte van elkaar af blijven. En verder gelden de gebruikelijke corona-regels: kom niet als je niet fit bent, hoesten/niezen in je elleboog, etc.

Datum: 10 oktober
Locatie: Arboretum Belmonte, Generaal Foulkesweg 94, Wageningen
Tijd: 09:00 – 09.30 uur inbreng planten, stekken, zaden enz.
        09.30 – 10.30 uur ruilbeurs

Sluiting van een nectarkroeg in de Eng

Na 26 jaar met heel veel plezier tuinieren in mijn bloementuintje in de Eng moet ik ermee stoppen. Ik heb er alleen planten staan die interessant zijn voor bijen, hommels en vlinders en die goed tegen droogte kunnen. Ik gebruikte alleen tijdelijk een gieter als ik nieuwe aanwinsten had geplant.

Het is een wonder hoe er toch weer van alles in bloei komt na een paar regenbuien.

Enkele soorten die uitgespit kunnen worden zijn: Anchusa officinalis, Crocosmia, Helenium 'El Dorado', Helianthus'Lemon Queen', Knautia arvensis, Lunaria rediviva, Lysimachia barystachys, Miscanthus sinensis 'Ferner Osten', Panicum virgatum 'Rehbraun', Salvia pratensis,  Sanguisorba 'Pink Brushes', Thalictrum flavum, Veronica longifolia. Verder zijn er diverse Geraniumsoorten, o.a. 'Brookside' en veel kruisingen daarvan.

Zaterdag 19 september kunnen mensen die interesse hebben zelf planten komen uitsteken. Zelf verpakkingsmateriaal meebrengen.Toegang op eigen risico. Het afgelopen jaar heb ik geen onderhoud meer gepleegd en de paadjes zijn smal.

Het adres is Oude Diedenweg, tegenover nummer 25. Tijd: 13.30 uur. Graag aanmelden bij Truus Ponsen (0317-414158) of per e-mail: mbponsenir@hetnet.nl  Eventueel kan ook een andere afspraak gemaakt worden; ik woon niet bij mijn tuintje in de buurt.

Impressie van het dahliaspektakel in de tuin van Marieke Nolsen in Leusden

In de vorige nieuwsbrief was er al een aankondiging te lezen van het dahliaspektakel in het weekend van 28-29-30 augustus in 4 tuinen in Midden-Nederland.

Hierbij een impressie van het bezoek aan de tuin van Marieke Nolsen. Marieke woont samen met haar man op landgoed Den Treek Henschoten. Ze heeft rondom haar huis borders gecreëerd, waarbij vooral de witte en de wit-gele borders laten zien, dat ook deze kleurcombinaties prachtig zijn. Achter de woning heeft Marieke een pluktuin, waar ze haar bloemen plukt voor de workshops die ze geeft en fleurige en verrassende bloemwerken maakt. Opvallend in deze pluktuin zijn de verschillende constructies van bv. berkentakken waar o.a. veel kleurige dahlia’s en klimmers tussen en omhoog groeien. Hier zijn de kleuren rood, oranje en zalm in allerlei tinten goed vertegenwoordigd. Marieke gebruikt in de pluktuin vooral eenjarigen omdat deze een langere bloeitijd hebben, want hoe meer er wordt geplukt hoe sterker de bloei is. In haar atelier waren prachtige boeketten te bewonderen, die laten zien dat Marieke naast geweldige tuinier ook een inspirerende bloembindster is.

Kortom een feest voor het oog en genieten geblazen!

foto boven: De kleuren van de tuin geel en wit combineren prachtig met de kleuren van haar huis.
foto onder: Een mooie ingerichte plantentafel, ook weer passend bij de kleur van het huis.
Meer foto's: zie website -> terugblik
(foto's: Jopie de Boer)

Tuininspiratieblog: Floors moestuin

De site/blog die deze keer onder de aandacht wordt gebracht is Floors moestuin. Floor de Korte heeft het moestuinieren al op jonge leeftijd ontdekt. Op haar site vind je informatie over hoe je een eigen moestuin start met tips over grond, zaden, gereedschap, een moestuinplan enz. Ook laat ze e.a. zien in een aantal video’s en heeft ze twee boeken geschreven. Een aanrader voor beginnende moestuiniers.

Op haar site https://www.floorsmoestuin.nl  introduceert ze zich als volgt:
Mijn naam is Floor Korte en ik heb een eigen moestuin, waarin ik groenten, kruiden en fruit kweek. Mijn interesse voor moestuinieren begon in 2013 toen ik vier tomatenplantjes kreeg van mijn zus. Ik wist eerst echt niet wat ik ermee moest doen. Mijn vader heeft echter vroeger jarenlang een moestuin gehad van circa 200 m2 (een serieus grote moestuin dus). Nadat ik zijn advies had opgevolgd om de tomatenplantjes uit te planten in de volle grond was ik verliefd. De plantjes zien groeien, ze verzorgen en het bezig zijn met de natuur gaf me zo veel rust in mijn drukke, bezige leven. Naast het tuinieren werk ik veel op de computer, dus mijn moestuin is echt mijn stressvrije zone geworden. Dan ben ik even weg van de drukte, kan ik lekker naar de rust en kan ik bezig zijn met de basis in het leven.
De tuin was al snel uitgegroeid tot een moestuin van 100m2. Ik geniet enorm van de moestuin. Ook uit bloggen/schrijven, anderen inspireren om ook een moestuin te starten, ze helpen met hun vragen en mensen blij maken, daar haal ik veel energie uit!
Ik word vooral gemotiveerd door de blije reacties van mensen en door samen meer bewust te worden hoe sla oorspronkelijk groeit en hoe lang het eigenlijk duurt voordat je een tomaat kunt oogsten. Deze passie wil ik dan ook heel graag nog heel lang met iedereen blijven delen! ‘

Floor schrijft ook regelmatig een blog .

Online tentoonstelling tuinarchitect John Bergmans bij WUR Library

John Bergmans was een Nederlandse tuinarchitect die uitgroeide tot botanicus, plantenkweker en auteur van boeken over de plantenwereld. Hij ontwierp villatuinen, stadsparken, botanische tuinen, recreatieparken en begraafplaatsen in Noord-Brabant en Limburg. Deze online tentoonstelling laat enkele prachtige voorbeelden van zijn werk zien uit het interbellum en de wederopbouwperiode na de tweede wereldoorlog. Sommige van zijn ontwerpen zijn nu beschermde historische landgoederen of stadsgezichten. Speciale Collecties beheert een groot deel van Bergman’s oeuvre, waaronder bijna 700 ontwerpschetsen.

Om de bekende reden organiseert de WUR Library deze tentoonstelling geheel digitaal. Volg de link en het wijst zich vanzelf:
https://www.wur.nl/en/Library/Special-collections/exhibitions/johnbergmans.htm

 

 

Nieuws van stichting Steenbreek: een watervriendelijke maar muggenvrije tuin

Bron: Stichting Steenbreek

Ondanks de relatief koele en natte maand juli lijkt 2020 nu al het vierde warmste jaar ooit te worden. Zeker tijdens extreme hittegolven ondervinden de meeste mensen aan den lijve hoe waardevol het is om zelf een koele tuin te hebben. De temperatuur in de tuin kun je temperen door zoveel mogelijk stenen te vervangen door planten, bloemen en bomen. Om een periode van droogte door te komen, vang je regenwater op in bijvoorbeeld een regenton. Het is echter wel een beetje oppassen dat met meer groen en water in de tuin, een avondje op het terras of de nachtrust niet ineens wordt verstoord door muggen.

Van de 35 soorten muggen die in Nederland voorkomen, zorgen de gewone en de geringde steekmug voor de grootste overlast. Veel mensen verwarren deze inheemse, algemeen voorkomende, geringde steekmug met de recent geïntroduceerde maar (nog) niet in Nederland gevestigde exotische Aziatische tijgermug die in verschillende Europese steden voor grote overlast zorgt.

De beste manier om steekmuggen uit de tuin te houden is door er zelf geen te kweken. Muggenoverlast in jouw tuin wordt over het algemeen veroorzaakt door aanwezigheid van broedplaatsen in je eigen tuin dan wel die van je directe buren. Steekmuggen blijven relatief dicht bij hun oorspronkelijke broedplaats. Steekmuggen zijn insecten waarvan de vrouwtjes bloedzuigen om eitjes te kunnen produceren. Deze vrouwtjes zijn op zoek naar mensen voor een zogenaamde bloedmaaltijd, ze gaan daarbij af op geur. Ze leggen daarna hun eitjes op stilstaand water, binnen enkele dagen kruipen hier kleine larfjes uit, die bij warm weer binnen 10 dagen tot volwassen steekmuggen ontwikkelen.

Met de volgende tips kun je overlast van muggen enigszins beperken:

  • Maak regentonnen mug-dicht, met een afsluitende deksel en regenpijpaansluiting.
  • Verwijder emmers, potjes, vazen of andere dingen in de tuin waar regenwater meerdere dagen op kan blijven staan, of keer ze om.
  • Zorg dat regenwater niet blijft staan op dekzeilen over tuinmeubels, zwembaden, houtstapel e.d.
  • Ververs regelmatig het water in vogelbadjes en maak de badjes goed schoon.
  • Zorg dat dakgoten van vooral tuinhuisjes goed doorlopen.
  • Onderhoud een gezonde, natuurlijke vijver met helder water en rijk waterleven.
  • Introduceer een fonteintje in water-ornamenten zodat het water beweegt.
  • Muggen hebben een hekel aan aromatische geuren dus plant in de buurt van je huis bijvoorbeeld citroenmelisse, lavendel, kattenkruid, ooievaarsbek, basilicum en afrikaantjes of een notenboom wanneer je een grote tuin hebt.

(foto: Egor Kamelev, unsplash.com)

Nog geen lid van Groei & Bloei ?

Meld je dan nu aan in augustus via het inschrijfformulier van onze afdeling, te verkrijgen bij info@wageningen.groei.nl. Je ontvangt dan voor €15,95 het hele jaar nog het magazine Groei&Bloei en ontvangt ook nog het introductiecadeau. Koopje toch!

Meld je je via de website, dan krijg je of/of.

Greet laat zien hoe je een kornoeljebes kunt uitzuigen.