Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief september 2019

Nu in bloei

Tithonia rotundifolia


 

Hartelijk welkom aan onze nieuwe leden

In Wageningen: Mevr J.S. Krassenburg en Mevr J.M. van Dijk-Boersma.

 


 

Molenmarkt 14 september

Ook dit jaar staat onze afdeling weer met een kraam op de Wageningse Molenmarkt. Kom gezellig langs!

 


 

Stinzenplanten

Lezing 17 september 'Stinzenplanten: vroegbloeiers van formaat!' door Ruud Knol

Het woord stins betekent in het oude Fries: versterkte woning. Sneeuwklokjes, sterhyacinten, narcissen en anemonen.....allemaal bekende bloemen die ook met de benaming stinzenplanten worden aangeduid. Het zijn altijd bol- en knolgewassen, die al tot bloei komen voordat het blad aan de bomen zichtbaar wordt. Deze plantensoorten zijn in onze omgeving niet meer weg te denken. Knol neemt ons mee naar prachtige buitenplaatsen langs de Utrechtse Vecht, maar we bezoeken ook oude tuinen in Friesland, de bakermat van onze stinzenflora. Groeiplaatsen in midden-Duitsland, België en Frankrijk komen in de serie eveneens aan bod. We wandelen door velden van ontelbare narcissen of in Duitsland door hellingbossen waar de lenteklokjes eind februari wit kleuren. 
Kortom: een voordracht van bekende planten, waaronder ook kornoelje, toverhazelaar, winterjasmijn of stermagnolia's.


 

Woensdag 25 september: Workshop Bloementaart maken Nieuwe datum!

Om het bloemschikken van onze afdeling nieuw leven in te blazen organiseren we een eerste workshop als extra activiteit in de nazomer. 
Een bos bloemen plukken uit je eigen tuin is leuk, maar op de vaas blijven ze meestal niet zo lang staan en gaan ze vaak hangen. Op een groot rond steekschuim in de vorm van een taart, kan je een kleurrijke combinatie ervan maken, die langer een mooie blikvanger zal zijn op je tafel, al is ie niet om op te eten. 
Aanmelden bij Rita van Steenbergen via email: 
acmvansteen@hotmail.com  
of telefonisch 0318-414756. 
De workshop wordt gehouden op Rijnsteeg 35a, 6708 PJ Wageningen
Kosten leden G&B 10 euro; niet-leden 15 euro. Aanvang 13:30 uur.

 


 

Najaarsruilbeurs 5 oktober

Locatie: Arboretum Belmonte, Gen. Foulkesweg 94, Wageningen 
09:00: Inbreng planten, stekken, zaden enz. 
9:30: Start ruilbeurs 
10:30: Einde 

U bent welkom met zaden, stekken, bollen en knollen en planten voor binnen en buiten. Ook ‘groenboeken’ en gebruikt, goed gereedschap kunt u mee brengen. Om 9.30 uur begint het ‘ruilen’. Daarna bent u nog welkom voor een kopje koffie. Ook voor niet-leden is deze beurs gratis, ook als u zelf geen planten kunt inbrengen.


Dahlia's, wat een kleurenpracht


Planten tekenen

In de omgeving van Wageningen kun je bij heel verschillende aanbieders leren planten te tekenen. Een leuke en meditatieve bezigheid, want wie tekent vergeet de wereld om zich heen en bekijkt de wereld daarna even met heel andere ogen. 
Een mogelijkheid is de cursus van July Leesberg in haar Wageningse atelier aan de Nolensstraat 3, op 4 en 18 september, 2, 16 en 30 oktober, 13 en 27 november van 10 tot 12 uur. Zelf zegt zij daarover: “In  mijn lessen help ik je je creatieve bron aan te boren. Waardoor je concentratie vergroot, en je na deze korte cursus uitstekend planten en bloemen kan tekenen. Je wordt leerling aan mijn atelier in een kleine groep van 4-6 personen. Je hoeft niet te kunnen tekenen om aan de lessen deel te nemen. Je krijgt veel persoonlijk begeleiding. Tijdens de lessen is het stil, de zachte muziek op de achtergrond helpt je bij je concentratie. In de stilte krijgt jouw creatieve talent de kans om tot zich te ontplooien.” Meer info bij info@julyleesberg.nl. 
De Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland biedt een gedifferentieerd cursusaanbod voor beginners, voor gevorderden en master classes. De Vereniging streeft een hoge kwaliteit van botanisch tekenen na, in de traditie van de klassieke botanische kunst. De cursisten leren eerst om een correcte tekening te maken op ware grootte. Voor de vervolgcursussen kunnen zij kiezen uit verschillende technieken. Er wordt les gegeven in Wageningen (Jenny Post, kleurpotlood), Ede (Marianne Verschoor, tekenen en schilderen) en Rhenen (Wil Wessel-Brand, potlood en pen; Gerda van den Berg, kleurpotlood en aquarel). Zie de website voor meer informatie.


Convulvulus sabatius


Groei&Bloei-nieuws uit de regio

Don 5 sep, afd Ede, Excursie Leusden en Terschuur, Bezoek aan 4 tuinen en een kwekerij van ecologische vaste planten. Vertrek 8:45 uur Arnhemseweg 94, 6711 HH Ede, terug ± 18:00 uur. Kosten: € 44,00, lid andere vereniging € 46,00, niet lid: € 48,50. Aanmelden verplicht.


Din 10 sep, afd Midden-Betuwe, Lezing: Kruiden en onkruiden Door: Marry Foelkel, Helicon VMBO, Industrieweg 4, 4041 CR Kesteren, 20:00 uur. Kosten: kleine bijdrage.


Woe 11 sep, afd Over-Betuwe & Lingewaard, Lezing Hans Kramer (Hessenhof), Oude School, Kerkplein 4, 6672 LB Hemmen, Kosten €5,- 


Woe 11 sep, afd Ede, Lezing De beleving van kleur door Martje v.d. Bosch, De Open Hof, Hoflaan 2, 6715AJ Ede, 20.00 uur, Kosten € 3,- 


Zat 14 sep, Oogstfair De Boschhoeve Wolfheze, 10:00-17:00, Entree € 4,- 


Ma 16 sep, afd Arnhem, Lezing: 'Varens in de Tuin', Molenplaats, Zypendaalseweg 24A, 6814 CL Arnhem, 20:00 uur. Kosten € 5,-. 


Vrij 20 sep, Herfst-koopavond bij Tuinwinkel Loenen, Groeneweg 76-78, 6871 DE, Renkum, 17.00-20.00 uur, 10% korting op al uw aankopen. 


Zie de agenda's van deze afdelingen voor meer informatie (via Verfijn resultaten Gelderland).

 


 

Ceratostigma plumbaginoides