Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief oktober 2020

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

In de afgelopen maanden heb ik genoten van de activiteiten van onze vereniging. Het waren slechts enkele excursies, maar het was gezellig om de leden weer te spreken. We hebben ook enthousiaste reacties van de bezoekers gekregen. Gelukkig was dat in de buitenlucht goed coronaproof te organiseren. Maar nu met de aangescherpte RIVM-regels moeten we toch wat meer beperkingen gaan opleggen. De komende stekkenruilbeurs zal daarom alléén toegankelijk zijn voor leden van Groei&Bloei. Dat is heel jammer, want hoe mooi is het om nieuwe tuinliefhebbers en starters te verwelkomen met gratis planten en enthousiast te maken voor vergroening van hun tuin. Maar de 60 tot 80 mensen die meestal de beurs bezoeken, kunnen we nu niet toelaten. Voor de toegestane 40 mensen maken we ruime plaatsen op het grasveld met een looproute om de afstand te kunnen garanderen. Laten we er weer een gezellige activiteit van maken.

Succesvol was de oproep van Truus Ponsen om in haar tuintje planten uit te komen spitten. Ze heeft vele tuiniers blij gemaakt en het gaf haar een goed gevoel dat haar dierbare planten een nieuw leven kregen. Zie haar verslag verderop.

De jaarlijkse tuinkeuringen waren ditmaal alleen maar een éénmalige blik op de zomertuinen en balkons. Als bestuur bedanken we de tuinkeurders met een presentje. De winnaars ontvangen een prijs die de keurders in hun wijk zullen bezorgen.  De uitslag met foto’s wordt in de volgende nieuwsbrief geplaatst.

Verder ga ik gewoon genieten van de herfst. Sommige dahlia’s in mijn tuin zijn wel héél laat met bloeien en zitten nog volop in knop. Andere najaarsbloeiers zorgen nog voor prachtige kleuren en de bladeren beginnen te verkleuren en vallen al naar beneden. Tijd om ze op te vegen en ze in zakken te proppen. Zie ‘zelf bladaarde maken’.

Gewoon lekker buiten bezig zijn. Ook in deze tweede coronagolf. En daarna binnen genieten van een warme kop thee!

Groet Greet Steenhuis, voorzitter

de herfst komt er aan

Bezoek aan de kleine open-tuinendag van Floralia in Bennekom

Wat is het toch leuk om in andermans tuin te mogen kijken! Zeker na zo’n coronazomer met weinig verenigingsactiviteiten is het gezellig andere tuinliefhebbers weer eens te ontmoeten.

Bij Floralia hadden ze daarom een 3-tal tuinen opengesteld op zaterdagmiddag 12 september. Allemaal anders van opzet, maar de tuinpassie straalde ervan af.

Bij Henk Hoefakker met zijn vele mooie, bijzondere potplanten en grote Fuchsia-collectie raakte je soms bij het bewonderen van de planten de coronaproof-looproute met een doolhof aan pijlen op de grond kwijt.
Katja Grolle imponeerde mij met haar gerenoveerde voortuin met een grootse moerasbloembak van 12 m2 met vleesetende planten, en met haar achtertuin als een groene oase vol schaduwplanten.
Bij André van Lammeren zijn de vele soorten Dahlia’s de aandachtstrekkers. Als kenner gaf hij nog een leerzaam college over de bloemvormen en kruisingen van deze prachtige bloemen.

Heerlijk weer even elkaar gesproken te hebben, en met de fietstassen vol van de gekregen stekken en planten, ging ik met een glimlach en voldaan naar huis.

Greet Steenhuis

dahlia college

Terugblik excursie proefveld van Jan de Jong

Ondanks de weersvoorspelling was het een zonnige zaterdagochtend, toen op 26 september j.l. 17 belangstellenden het proefveld van Jan de Jong bij de Boschhoeve bezochten.

Op het moment dat we bij het landje kwamen,  hoorde je de oooh’s en aaah’s vanwege de prachtige kleurschakeringen van sneeuwwit naar donkerroze van de bloeiende sneeuwbessen. Jan is al 20 jaar veredelaar van Hypericums (hertshooi) en Symphoricarpos (sneeuwbes) en tijdens de excursie nam hij ons mee in het proces van veredeling. Bij sneeuwbessen is dat niet zo moeilijk want daar doen de bijen en insecten vooral het werk. Bij Hypericums is dat een stuk lastiger en maar 1% van de proefplanten worden geselecteerd voor de uiteindelijke handel. Worden de sneeuwbessen verder opgekweekt in Noord-Europa, de Hypericums gaan als jong plantje naar Kenia en worden daarna opgekweekt weer naar Nederland gestuurd. Daarbij moet worden vermeld dat dit een lagere ‘footprint’ geeft dan teelt in Nederland. De uit de hand gelopen hobby van Jan zorgde voor een enthousiaste verteller, geïnteresseerde luisteraars en smachtende blikken van vooral dames naar die prachtige bessen. Helaas, het kleurige proefveld is niet voor de verkoop. Jan maakt een hoge uitzondering voor het hospice in Wageningen, waar de bloemenmeisjes in de bloeiperiode elke week weer mooie boeketten mogen maken van de kleurige bessen. Wil je weten welke Hypericums en sneeuwbessen van Jan te koop zijn in de winkel/tuincentrum, dan vind je dat terug onder de naam Magical op het label.

Tot slot wel leuk om te vermelden, dat er in de hele wereld maar 8 veredelaars zijn van Hypericums en Jan de enige veredelaar is van sneeuwbessen.

De excursie werd daarna gezellig afgesloten met een kop koffie in de schuur van de Boschhoeve en een wandeling door de (moes)tuinen.

Stekkenruilbeurs alleen toegankelijk voor leden!

Helaas zal de stekkenruilbeurs van zaterdag 10 oktober in het Arboretum Belmonte alléén toegankelijk zijn voor leden van Groei&Bloei (met partner en/of kinderen) i.v.m. de aangescherpte coronaregels. Bij aankomst registreren we eenieder aan de hand van de recente ledenlijst en vragen naar je gezondheid. Voor de toegestane 40 mensen maken we ruime plaatsen voor de planten op het grasveld bij het koetshuis met een looproute om de 1,5 meter afstand te kunnen garanderen. We rekenen op jullie medewerking! Het is handig als er plantenlabels in zitten die gemakkelijk leesbaar zijn. Planten inbrengen van 9:00 tot 9:30 uur. Opening ruilbeurs 9.30 uur. Wees welkom!

Afgelastingen lezingen en prijsuitreikingsavond tuinkeuringen

Voor de binnenactiviteiten geldt helaas nog steeds dat die tot nader order zijn afgelast. Dat betreft dus de lezing van Modeste Herwig in Bennekom op 13 oktober en de tuinkeuringsavond met de lezing van Simone Vos op 27 oktober. De tuinkeuringscommissie zal de tuinprijzen bij de winnaars persoonlijk thuis bezorgen. Een overzicht van de winnende tuinen komt in de volgende nieuwsbrief van november.

Bezoek Tuinen De Verwondering

Een paar weken geleden verbleven Freerk en ik een aantal dagen in Den Hout in Brabant. Het was prachtig weer en we wilden graag een tuin bezoeken. Laat nou net in Den Hout een tuin zijn die je kunt bezoeken en wel Tuinen de Verwondering van Arjan en Geertje van Dijk. Helaas alleen te bezoeken door groepen, maar na een paar mailtjes werd er voor een bestuurslid van Groei&Bloei een uitzondering gemaakt. En wat een geweldige tuin! Geen borders waar je langs loopt, maar een belevingstuin met een uitgekiende Ikearoute door hoge grassen met daarbij verrassende en betoverende uitkijkjes, ornamenten, (zelfgemaakte) kunst, bijzondere plekjes en verscholen paadjes.

Graag wil ik je met een paar foto's deelgenoot maken van onze verwondering. Ze zijn te vinden op de website onder foto's [link].

Groet. Jopie de Boer

Tip duurzaam tuinieren: zelf bladaarde maken

Bladaarde kan je in de tuin gebruiken als bodemverbeteraar en als mulchlaag op de tuingrond. Je krijgt meer humus in de aarde en dat is goed om vocht vast te houden en voor een beter bodemleven. Ook kan je bladaarde mengen met potgrond en wat organische mestkorrels om jonge planten in op te potten. Bij plantenkwekerij de Hessenhof in Ede kan je zakken met kant en klare bladaarde kopen voor 6 euro, maar leuker is het om dit zelf te maken. Het is heel eenvoudig en vraagt niet veel ruimte zoals bij een composthoop.

Hark in de herfst de bladeren bij elkaar van het gazon en paadjes. In de borders kan je het blad beter laten liggen als dekentje tegen de koude. Gebruik geen bladblazer want die blaast alle kleine insecten weg en verstoort daardoor het ecosysteem. Stop de bladeren nat in een vuilniszak of stevigere potgrondzak. Na een regenbui zijn ze al nat, of maak ze nat met water. Druk ze heel stevig aan en knoop de volle zak dicht. Prik met een schroevendraaier of mes wel 30 gaatjes in de zak. Zet de zware zak(ken) weg op een onopvallende plaats, want je hebt er geen omkijken meer naar. Ze hebben geen warmte nodig en ook regen en vorst maakt niet uit. Pas in de zomer maak je ze open om te zien of alles verteerd is. Sommige bladsoorten als beuk en eik verteren langzamer. Maar meestal sta ik verbaasd te kijken hoe mooi het is geworden tot prachtige humusrijke korrelige aarde. Wat een mooi proces! Veel succes.

Greet Steenhuis

Tuininspiratie: Tuinieren op zandgrond

In Wageningen/Renkum e.o. tuinieren we over het algemeen op zandgrond. En dat betekent ook dat je vaak jezelf de vraag stelt ‘waarom groeit het hier toch zo slecht ondanks al mijn inspanningen en hoe kan ik het verbeteren?’

In de blog https://tuinierenopzand.blogspot.com/ schrijft Margo elke twee weken over eigen ervaringen met tuinieren op zandgrond en over planten die ze zelf in de tuin heeft of heeft gehad.

Ze vertelt over zichzelf het volgende: Ruim dertien jaar geleden betrokken mijn man en ik onze huidige woning in een klein Brabants dorpje onder de rook van Eindhoven. We waren er heel blij mee want we gingen van een tuin ter grootte van een “postzegel” naar een behoorlijk perceel. Helaas bleek de grond in onze tuin niet al te best te zijn: droge zandgrond met weinig voedingsstoffen. Klapzand noemen ze dat hier in Brabant. Gelukkig hoeft dat niet te betekenen dat je geen mooie tuin kunt hebben! Via deze blog wil ik graag onze ervaringen met je delen en laten zien wat wij in de afgelopen veertien jaar hebben bereikt.

In haar blog besteed ze aandacht aan een aantal thema’s zoals: vaste planten, een- en tweejarigen, bijenplanten met een lijst van meer dan 250 bijenplanten en het ontwerpen van een tuin op zandgrond.  Ook kun  je lezen hoe je de bodem kunt verbeteren aan de hand van een bemestingsschema.

Definitief einde van een nectarkroeg in de Wageningse Eng

Maar liefst 26 mensen hebben gehoor gegeven aan mijn oproep in de Nieuwsbrief van Groei & Bloei om planten te komen uitspitten in mijn bloementuin. Dat was een geweldig idee van Greet Steenhuis en ik ben haar daar dan ook heel dankbaar voor.

De buren waren als eersten aan de beurt en daarna volgden de anderen, op donderdag, zaterdag en zondag. Het was een gezellige drukte en ondanks de warmte werd er heel hard gewerkt. Er waren dames van de Kwikstaartweide die bezig zijn een buurttuin aan te leggen, dames van De Tweede Ronde, die planten voor de pluk konden gebruiken voor hun bloemencirkel, een mevrouw uit Renkum, die alle stenen uit haar voortuin had verwijderd (daar was bij de vorige bewoners een parkeerterreintje) om daar planten voor in de plaats te zetten en al die anderen die bloemen wilden planten die aantrekkelijk zijn voor bijen, hommels en vlinders.

Toen ik op vrijdagmorgen in de tuin was om alle bamboe stokjes weg te halen zag ik daar een vlinder die ik nog nooit gezien had, die nectar snoepte op de marjolein en het kattenkruid. Na enkele minuten was hij helaas weer verdwenen. Thuis spitte ik mijn vlinderboeken door en het bleek een mannetje van de grote parelmoervlinder te zijn geweest, dat kennelijk even afscheid kwam nemen.

Op mijn balkon, lekker in de zon, staan nu wat planten uit mijn bloementuin, waarmee ik een mini-nectarkroeg wil beginnen. Elke dag komen er wat hommels en een enkele bij, die gewoon hun gang gaan terwijl ik daar koffie of thee zit te drinken. Vlinders heb ik helaas nog niet gezien.

Woensdag kwam er een man met een kleine kraanwagen die alle planten moeiteloos verwijderde; alleen de kardinaalsmuts bood weerstand. Daarna werd de grond geëgaliseerd en enkele uren later lag er een kaal, ‘net’ stuk grond, klaar om ingezaaid te worden met graszaad voor een nieuwe paardenwei.

Truus Ponsen-Bruinvis

Het vergeten tuinseizoen

Vanuit Stichting Steenbreek deze keer aandacht voor de najaarsactie: Het vergeten tuinseizoen. Het najaar is onterecht een vergeten tuinseizoen geworden. Stichting Steenbreek en NL Greenlabel willen in samenwerking met Stichting De Groene Stad, De Tuinen van Appeltern en Tuinbranche Nederland oude tijden doen herleven en het najaar weer tot hét plantseizoen uitroepen. Tijdens de najaarsactie ‘Het vergeten tuinseizoen’ vinden er van 1 t/m 31 oktober diverse (online) activiteiten plaats. Ook is er een flyer gemaakt voor tuinbezitters met allerlei leuke tips. Wil je zelf meer weten over de najaarsactie, bekijk dan de website www.vergetenseizoen.nl.

Najaar is hét tuinseizoen. In de tuinsector is de afgelopen 30 jaar de focus om diverse redenen (strenge winters, plantenteelt in containers i.p.v. volle grond en verlegde interesses vanuit consumenten voor de tuin in het voorjaar) geheel in het voorjaar komen te liggen. Logischerwijs is de sector daarop ingesprongen en is het najaar als tuinseizoen naar de achtergrond verschoven.

Door de klimaatverandering begint de lente steeds vroeger en houdt de zomer lang aan. Met als gevolg zeer warme, langdurige droge periodes. Vaak is het zelfs in oktober nog prachtig weer. Het najaar is vanwege verschillende redenen de beste tijd voor werkzaamheden in de tuin. Zo is de bodem nog warm na de zomer en slaan de planten beter aan. Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaap-stand’ zijn.

De grond heeft meer tijd om zich aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om te ontwikkelen. Zo kunnen ze makkelijker voeding en water opnemen op momenten dat het moeilijk wordt. Maar het belangrijkste is nog wel dat de consument die in het najaar in de tuin in de slag gaat, al direct in het vroege voorjaar kan genieten van een mooie en levendige tuin! En vroeg in het voorjaar bloemen, is ook weer goed voor de biodiversiteit.

Ga ook aan de slag in de tuin. Via diverse (online) kanalen, nieuwsbrieven, de Bodemdierendagen, tuintips, tuinmagazines en bij de Nederlandse tuincentra krijgen tuinbezitters de hele maand oktober tips om dit najaar actief aan de slag te gaan in de tuin. Kijk voor meer tips en evenementen op www.vergetenseizoen.nl.
 

12-16 oktober: Nationale Groenweek 2020

Ieder jaar vindt de Nationale Groendag plaats. De Nationale Groenweek wordt georganiseerd door Stichting Steenbreek, dit jaar in samenwerking met gemeente Oss, provincie Noord-Brabant en waterschap Aa en Maas. De initiatiefnemers doen het dit jaar vanwege de coronamaatregelen anders: het wordt een Nationale Groenweek. Van 12 tot en met 16 oktober vindt er iedere dag een interactieve talkshow plaats met gasten aan het woord over het thema “Samen voor meer groen in de buurt”.

Dagelijks zenden ze van 10.30 tot 11.30 uur via internet een talkshow uit onder leiding van Margot Ribberink, voormalig weervrouw en huidig Steenbreekambassadeur. Actuele onderwerpen en speerpunten van Stichting Steenbreek zoals klimaatadaptatie, biodiversiteit, participatie en sociale cohesie komen aan bod.

Maandag 12 okt Veranderde klimaat vraagt om oplossingen
Dinsdag 13 okt Wonen en leven in een gezonde omgeving
Woensdag 14 okt Stadsgeneeskunde
Donderdag 15 okt Nationaal deltaprogramma
Vrijdag 16 okt Woningcorporatie speelt in op het veranderende klimaat

Meld u hier aan en u ontvangt elke dag een link waarmee u eenvoudig kunt deelnemen (alle dagen deelnemen is niet verplicht). Deelname is gratis.
 

Mysterieuze ongevraagde zaadpakketjes

In meerdere landen, waaronder ook Nederland, zijn per post zakjes zaad afgeleverd bij mensen die deze niet hadden besteld. Het zaad kan van verschillende plantensoorten zijn. De pakketjes bevatten geen informatie over het zaad of over de reden van toezending. Wel is duidelijk dat de meeste pakketjes afkomstig zijn van buiten Europa.

Wat kan hier aan de hand zijn? De meest gangbare theorie is dat het gaat om webwinkels die op deze manier proberen op papier hun omzet op te krikken. Maar zeker weten doen we het niet.

Wat moet je nu doen met zo’n zakje zaad? De zaadjes uitzaaien is geen goed idee. Immers, ze kunnen besmet zijn met plantenziekten, of het kan zaad zijn van een invasieve plantensoort die zich hinderlijk kan gaan uitzaaien en in de natuur verspreiden. Zaai deze zaden dus niet! Doe ze bij het restafval in de grijze container, niet in de groene container. Restafval wordt altijd verwerkt in een afvalverbrandingsinstallatie en alleen dat is veilig.

De Voedselwaakhond NVWA heeft op haar website een oproep geplaatst dergelijke pakketjes te melden.

Nog geen lid van Groei&Bloei?

Meld je dan nu aan via het inschrijfformulier van onze afdeling, te verkrijgen bij info@wageningen.groei.nl. Doe dat vóór 19 november, je ontvangt dan:

  • de laatste nummers van Groei & Bloei van 2020 geheel gratis
  • een 7-delig ergonomisch tuingereedschap t.w.v. €49,95 als welkomsgeschenk
  • voor 2021 betaal je eenmalig het actietarief van € 54,95

Deze actie geldt alléén middels aanmelding bij de afdeling met het bovengenoemde inschrijfformulier (dus niet via de website!). Ook mag je in 2019 niet eerder lid zijn geweest.

begonia's in bloei (stekken gekregen van de voorzitter)