Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief november 2020

foto boven: Bloementaart door Monique ter Brugge, Wagenings bloemenmeisje en lid van G&B Veenendaal

 

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

De wintertijd is ingegaan. Dat klinkt meteen zo heftig, vind ik. Goed, je kunt ’s avonds na het eten niet meer in de tuin rommelen, maar overdag is het buiten nog heerlijk genieten van de herfsttinten, de verfrissende wind en zelfs in de regen kun je genieten van de bijzondere geuren. Truus Ponsen stuurde ons een schilderachtig stukje over haar herfstwandeling.

De aangepaste stekkenbeurs in het Arboretum was gezellig en goed coronaproof georganiseerd. Zie het verslag van Jopie verderop in deze nieuwsbrief. Grappig om eens het filmpje van vorig jaar met 80 bezoekers te vergelijken met de foto's met de 34 bezoekers van dit jaar (zie hieronder).

In de avonden kan ik nu alle verzamelde zaaddozen gaan schonen en in zakjes doen. De zadenruilbeurs en jaaropening kunnen met de huidige stand van coronazaken zeer waarschijnlijk niet doorgaan. Maar misschien in maart bij de ALV of bij de voorjaarsstekkenbeurs in april? In voorgaande jaren hadden we het nieuwe jaarprogramma eind november al rond. We wachten nu af wat we kunnen gaan organiseren. Meer buitenactiviteiten staan op ons to-do-lijstje.

Onze trouwe leden gaan we als dank deze maand weer verrassen met een attentie ter compensatie van alle afgelaste activiteiten. Let op de brievenbus!

Zo werd ik verrast in mijn tuin met de komst van babyegeltjes! Heerlijk om van te genieten.

Blijf gezond en houd de moed erin,

Groet Greet Steenhuis, voorzitter

Terugblik najaarsstekken- en plantenbeurs 2020

(foto's Jopie de Boer)

Welkom op de stekkenbeurs            Ruimte genoeg op 1,5m

Het was dit keer anders dan anders, maar we zijn heel blij dat we toch de stekken- en plantenbeurs dit jaar door konden laten gaan. Een andere opstelling op het grasveld tegenover het Koetshuis in het Arboretum, met een afscheiding van afzetlint, zorgde voor een mooie éénrichtingsroute.

In eerste instantie was de beurs alleen voor leden, om het max. aantal bezoekers niet te overschrijden, maar na 10 uur konden we toch nog een aantal niet-leden naar binnen laten. In totaal waren er 34 bezoekers en heel fijn dat ook jongeren door hun ouders worden meegenomen. Na afloop werden de overgebleven planten door een ouder/leerling meegenomen voor de bloementuin van de Montessorischool. Geweldig toch!

De volgende dag kreeg de voorzitter via de mail nog een hartverwarmende reactie van een bezoeker:
Wat een fijne morgen was het gisteren. En zo leuk en behulpzaam allemaal. Ik bedank jou en het overige bestuur voor dit. Ik heb 32 grond kruipertjes met uitleg van een ieder, wat het is, top. En een wilde wingerd en nog veel meer. Wat ben ik blij dat ik lid ben van deze vereniging. Groetjes, Coby en een mooie zonnige zondag.

 

      Mmmmm........ wat een leuke fuchsia's                               Jong geleerd......

Prijsuitreiking tuinkeuringen

Deze zomer hebben onze 20 tuinkeurders een éénmalige blik geworpen op de voortuinen en balkons in Wageningen. Zouden de mensen tijdens de lockdown in het voorjaar hun tuin extra hebben verfraaid? Door de coronamaatregelen was het dit jaar niet mogelijk een prijsuitreikingsavond te organiseren, dus hebben onze tuinkeurders de tuinprijzen bij de winnaars persoonlijk thuisbezorgd. Het enthousiasme straalde ervan af! Een presentatie van de winnende tuinen vind je hier.

Herfstwandeling

door Truus Ponsen-Bruinvis

Vandaag, 17 oktober, moest ik naar sporthal De Bongerd om mijn griepprik te halen. Het was een windstille ochtend en ik besloot te gaan lopen. Ik heb genoten van de prachtige herfstkleuren, de bessen en zelfs de bloemen die ik tegenkwam.

In de Asterstraat stonden esdoorns met geeloranjerode bladeren die prachtig kleurden bij de perkjes met oranje vuurdoorns daaronder. Daar zag ik ook grote rozenstruiken met hier en daar nog een wit roosje met roze knopjes eromheen. De hoge heesters van de Gelderse roos hingen vol glanzende bessen, die er heel aanlokkelijk uitzien, maar waarvan de lijsters pas gaan eten als de bessen bevroren zijn en dan ook nog pas als er echt niets anders meer te eten is.

In de Tarthorst zijn hier en daar stukjes met Aster ageratoides ‘Asran’ beplant. Als de zon zou hebben geschenen zouden er vast vlinders op hebben gezeten, maar dat was nu helaas niet het geval.

Op twee binnenpleintjes staan reusachtige amberbomen met de meest onwaarschijnlijke bladkleuren, paars, rood, oranje, geel, groen. Toen ik begin 1961 in Wageningen kwam wonen en werken stond er  één zo’n mooie Liquidambar voor de Plantenziektekundige Dienst. In latere jaren werden ze overal in ons land in winkelcentra en woonwijken aangeplant. Datzelfde geldt voor de tulpenbomen die nu goudgeel staan te stralen. Parrotia’s, kornoeljes, pluimessen, haagbeuken beginnen nu te kleuren net als de acacia’s en al die andere bomen en heesters. De Viburnum tinus begint te bloeien en zal daar de hele winter mee doorgaan. Die stond in 1961 in Nederland nog niet bekend als winterhard en alleen in Engeland stonden in tuinen metershoge exemplaren.

Hopelijk krijgen we voorlopig geen storm en regen zodat we nog lang kunnen genieten van al het moois dat de herfst ons kan geven.

Tip duurzaam tuinieren: Hoera, ik heb egentjes in mijn tuin!

Moederegel in egelhuis                                            Bijvoeding

Wie wil er nu niet een egel in zijn/haar tuin? Ik probeer het al jaren en soms scharrelde er ’s nachts één door mijn voortuin. Omdat wij aan de voet van de Wageningse berg wonen en alle tuinen van de buren hoger en lager liggen, zijn in onze achtertuin allemaal muurtjes gebouwd om het hoogteverschil vast te houden. Daardoor was er voor egels geen toegang mogelijk. Egels lopen op een nacht enkele kilometers om voedsel te vinden. Het is dus belangrijk dat ze makkelijk van tuin naar tuin kunnen. Een egelsnelweg creëren heet dat.

Dus heb ik een gat van 13 x 13 cm gezaagd onderin onze tuinpoort en ja, diezelfde zomer zag ik al egels door het poortje gaan! In mijn tuin met rommelhoekjes van takken en bladeren vinden ze voldoende slakken en insecten. Om ook een goede slaapplaats te maken, kocht ik eind vorig jaar bij de Welkoop een egelmand voor onder de struiken. Deze dekte ik af met een vuilniszak en heel veel takken en bladeren en ja hoor, deze zomer hoorde ik de vreemdste geluiden uit die hoek komen: een egel in mijn huisje! Vorige week struikelde ik bijna over een bolletje. Het was een baby-egeltje en er zat er nog eentje in de tuin. Ze zijn wel erg klein, dus soms voer ik ze bij met wat egelvoer. Geen melk, want lactose kunnen ze niet verteren. Nu nog even aansterken en dan is het afwachten of ze straks de winterslaap goed doorkomen.

Wil je de tuin aantrekkelijk maken voor egels dan kan dat via www.natuurpunt.be/pagina/vraag-je-gratis-egelgids-aan

Egelpoortje                                                                   Egelbaby

Varens 'zaaien'

Wie donkere hoekjes in de tuin heeft (en wie heeft dat niet?) heeft een ideale tuin voor varens. Veel varens gedijen namelijk uitstekend op plekken met weinig licht. En omdat ze veel verschillende bladvormen en kleuren kunnen hebben fleurt zo’n donker hoekje er enorm van op. Daarom dit keer een stukje over het zelf ‘zaaien’ van varens. Zaaien tussen aanhalingstekens, want varens vormen geen zaad, maar sporen.

Je kunt die sporen eenvoudig verzamelen door in de herfst een stukje varenblad met aan de onderzijde rijpe, bruine sporendragers (zie foto) af te knippen. Laat het blad in een papieren envelop een paar dagen drogen. Vul dan een glazen potje met een laagje vochtige zaaigrond en maak die steriel door het goed te verhitten in de magnetron, en daarna goed af te laten koelen, met het deksel erop. Als de sporen rijp waren (maar niet te rijp want dan zijn ze al uitgevallen) komen ze als bruin poederachtig stof vrij als je tegen de envelop met gedroogd varenblad tikt. Ook de lege sporenzakjes vallen in de envelop, deze zijn wat groter en met het blote oog goed te zien. Je kunt de sporen eenvoudig uit de envelop in het potje met grond strooien. Daarna doe je het deksel op de pot en zet je het op een warm plekje in het licht, maar niet in de zon. Na enkele weken ontstaan de prothallia als kleine doorschijnend groene vlokjes waaruit nog weer een tijd later de eerste varenblaadjes verschijnen. Denk niet te gauw dat het mislukt is, want de prothallia zijn moeilijk te zien. Op youtube is een leuk Amerikaans filmpje te vinden waarin het hele proces wordt uitgelegd. Succes!

Zaadzakjes

Het bestuur heeft weer een flinke voorraad ‘pergamijnzakjes’ aangeschaft, die de leden tegen kostprijs kunnen bestellen. De zakjes zijn van doorschijnend papier en zijn prima geschikt om zaden droog in te bewaren, ook heel fijne zaadjes vallen er niet uit. De afmetingen zijn 6,3 x 9,3 cm. De zakjes kunnen goed met een watervaste viltstift worden beschreven. Ze kosten € 2,- voor 25 zakjes, inclusief verzendkosten. Te bestellen door een mailtje te sturen naar info@wageningen.groei.nl, onder gelijktijdige overmaking van het verschuldigde bedrag. Vergeet niet je naam en postadres te vermelden.

Nog geen lid van Groei&Bloei?

Vraag dan het inschrijfformulier van onze afdeling aan door een mailtje te sturen naar  info@wageningen.groei.nl.

Doe je dat vóór 19 november dan ontvang je deze prachtige aanbieding:

•       de laatste nummers van Groei & Bloei van 2020 geheel gratis

•       een 7-delig ergonomisch tuingereedschap t.w.v. €49,95 als welkomsgeschenk

•       voor 2021 betaal je eenmalig het actietarief van € 54,95 i.p.v. 69,95

Deze actie geldt alléén middels aanmelding bij de afdeling met het bovengenoemde inschrijfformulier (dus niet via de website!). Ook mag je in 2019 niet eerder lid zijn geweest.