Wageningen
bekijk online
nieuwsbrief november 2019

Nieuw jasje voor nieuwsbrief en website

Alle websites van Groei & Bloei en ook de website van onze afdeling zijn in oktober omgezet naar een nieuwe webomgeving, waardoor de nieuwsbrief er ook wat anders uitziet. En onze afdeling heeft een nieuwe webmaster, Pieter van de Sanden. De komende weken wordt de nieuwe website nog verder verfijnd. Zo staan er nu nog identieke foto’s van de landelijke vereniging op de voorpagina. Hans Hermans van het bestuur zorgt voor de inhoud van website en nieuwsbrief. Ideeën hiervoor kunnen worden gemaild aan info@wageningen.groei.nl.

 

Mooiste voortuinen winnen prijs

Burgemeester Geert van Rumund reikt samen met zijn vrouw donderdagavond 14 november de prijzen uit voor de mooiste voortuinen en balkons van Wageningen. Dat gebeurt om 21:15 uur in de Vredehorst, Tarthorst 1.

Daaraan voorafgaand geeft Seerp Wigboldus, wetenschappelijk medewerker aan de WUR en enthousiast hobbykweker, een presentatie over daglelies die om 20:00 uur begint. Na de prijsuitreiking hebben de aanwezigen gelegenheid om speciaal geselecteerde zaden van daglelies te kopen, zie verderop in deze nieuwsbrief.

Met de voortuinkeuringen wil Groei en Bloei inwoners stimuleren hun voortuin of balkon zo veel mogelijk op te fleuren en daarmee een bijdrage te leveren aan een mooier, groener en duurzamer Wageningen. Groei en Bloei wil de mensen graag belonen, die daarin het beste resultaat hebben behaald.

Voor de genomineerde prijswinnaars en de leden van Groei en Bloei is de toegang gratis, niet-leden betalen € 3,00.

Zaden van daglelies te koop tijdens lezingenavond op 14 november

Zaden van daglelie kruisingen kunnen op 14 november gekocht worden tijdens de Groei & Bloei tuinprijsuitreiking 2019 waar ook een lezing over nieuwe ontwikkelingen in daglelies gegeven zal worden.

Het betreft kruisingen van recent geïntroduceerde cultivars in de Verenigde Staten, veel zelfs introducties van dit jaar of vorig jaar. Veel van de kruisingsouders worden nu nog in de VS verkocht voor 100 dollar per stek of meer (tot wel 300$). De zaden zijn dit najaar vanuit de VS geïmporteerd. Nergens in Nederland te verkrijgen, en al helemaal niet voor deze lage prijzen! Meer informatie vindt u hier.

Dit is een unieke kans om zelf wat te experimenteren met dagleliezaden. Het kan lijken dat het relatief duur is, maar als je van 10 zaden 7 planten weet op te kweken, dan is de prijs per plant niet hoog. Van die 7 zijn misschien 3 echt speciaal, en dan nog steeds is het niet duur per plant (en de rest kun je ook nog als cadeautje weggeven). De prijzen zijn gebaseerd op kostprijs of minder – Seerp Wigboldus die ze verkoopt, maakt er geen winst op (en rekent niks voor alle tijd die het kostte om het te regelen).

(foto: daglelies op het proefveld van Seerp Wigboldus)

Workshop "Zaden schonen en bewaren"

Door Greet Steenhuis, woensdagavond 20 november 19:30 uur, Veerstraat 93, 6703 CB Wageningen.

Hoe fijn zou het zijn als op zaterdag 11 januari 2020 voor de zadenruilbeurs al je zaden schoon en keurig in zakjes zouden zitten en dat bij het uitzaaien je een hoog opkomstpercentage hebt zonder schimmelende zaden. Hopelijk heb je de afgelopen maanden de zaaddozen met plant en al verzameld in papieren groentezakken en laten drogen. Neem ze mee, of gebruik de aanwezige planten om te leren “het kaf van het koren” te scheiden. Voor zaadzakjes is gezorgd; deze zijn tijdens de workshop te koop, 30 stuks voor 1 euro.

Leden 6 EUR ; niet-leden 7,50 EUR

 

Heel Nederland leest Jan Wolkers

Zaterdag 9 november van 13:00 tot 16:30 vieren we in de bblthk Nederland Leest. Aan bod komen Jan Wolkers, duurzaam tuinieren, natuur en duurzaamheid in het algemeen.

Tijdens de grootste bibliotheekcampagne van Nederland doet de bblthk in de maand november het boek Winterbloei van Jan Wolkers cadeau, zolang de voorraad strekt. Jan Wolkers was naast schrijver tevens een groot natuurmens: de natuur was voor hem een bron van inspiratie. Zijn mooiste verhalen (waaronder niet eerder uitgegeven werk), dagboekfragmenten, gedichten, tekeningen en foto’s over de natuur zijn door biograaf Onno Blom bij elkaar gebracht en toegelicht in de bundel Winterbloei. De verhalen in Winterbloei worden vergezeld door actuele columns van Aaf Brandt Corstius. Zij geeft in deze bundel luchtig stof tot nadenken bij haar eigen dagelijkse, duurzame dilemma’s. Het voorwoord is van Ronald Giphart.

  • 13:00 - 14:00 uur: Lezing over de Wolkerstuin op Amstelglorie door Florence Tonk, schrijfster en beheerder van deze tuin.
  • 14:00 - 14:30 uur: Lezing met tips over duurzaam tuinieren door onze Groei & Bloei-voorzitter Greet Steenhuis.
  • 14:30 -16:30 uur: Diverse kramen met tips over tuinen, natuur en duurzaamheid. Aanwezig zullen zijn: Eric Meijer ("Ontwerper en adviseur voor klimaatbestendige tuinen" met specialisatie prairieplanten), Groei & Bloei, KNNV en Chantal Steuten (Projectmedewerker Duurzaamheid & Natuur bij de gemeente Wageningen).
  • 14:30 uur: Creatieve workshop met materialen uit de natuur gegeven door Willeke van Dis en Marja Heijmink (vol=vol). Jan Wolkers is vandaag de inspiratiebron.

(Greet Steenhuis doet inspiratie op voor haar lezing; foto Guy Ackermans)

Nationale Groendag 2019

Op 14 november organiseren de gemeente Wageningen, Stichting Steenbreek, provincie Gelderland en waterschap Vallei en Veluwe de Nationale Groendag. Het thema van dit jaar is ‘Samen werken aan biodiversiteit’.

De Nationale Groendag is bedoeld voor professionals die in de publieke en private ruimte werkzaam zijn, en vindt plaats in hotel De Wageningsche Berg, Generaal Foulkesweg 96, 6703 DS Wageningen. Op de informatiemarkt is ook Groei en Bloei Wageningen e.o. aanwezig.

 

Terugblik: boeiende lezing door Arnold van Vliet 'Tuinieren in een veranderend klimaat'

De Wageningse bioloog Arnold van Vliet trok op 14 oktober met zijn lezing over ons veranderende klimaat zo’n 130 toehoorders die geboeid luisterden naar zijn verhaal over ons veranderende klimaat en de gevolgen die dat heeft voor onze manier van tuinieren.

Met het gezamenlijk organiseren van deze bijeenkomst wisten de Groei & Bloei-afdelingen Wageningen e.o. en  Ede samen met de tuinclub Floralia uit Bennekom uitzonderlijk veel mensen naar De Brink te trekken en die zullen daar beslist geen spijt van hebben gehad. In heldere taal liet Arnold van Vliet horen en zien met welke klimaatveranderingen wij mogelijk in de toekomst te maken krijgen en – nog belangrijker – hoe we daar op kunnen inspelen door gebruik te maken van de  informatie die over de huidige en te verwachten ontwikkelingen op het gebied van natuur, milieu en klimaat beschikbaar is.

Tuinhulp gezocht !

Gezocht: tuinhulp (M) om samen op woensdagmorgen 9.00-11.00 uur een rondje door onze siertuin in Wageningen te maken. Werkzaamheden zaaien, wieden, planten, snoeien, knippen, oogsten, maaien, vegen en andere werkzaamheden. Daarna is er koffie en betaling uiteraard. Leeftijd of ervaring maakt niet uit, enthousiasme en enige groene vingers wel. Bij interesse graag een email naar: luijksedwin@gmail.com

 

Groei & Bloei nieuws uit de regio

Woe 6 nov, afd Ede, lezing 'De kunst van tuinieren' door Cees Verkerke in De Open Hof, Hoflaan 2, 6715 AJ Ede, 20:00 – 22:00 uur. Kosten € 3,-, leden gratis.

Don 7 en Vr 8 nov, Woon- en tuinwinkel Loenen, Kerst begint bij Loenen. U ontvangt 10% korting op al uw aankopen tussen 15.00-21.00 uur. Groeneweg 76-78, 6871 DE  Renkum.

Din 12 nov, afd Midden-Betuwe, lezing: Bloementuin op Landgoed door Marieke Nolsen, Helicon VMBO, Industrieweg 4, 4041 CR Kesteren, aanvang 20:00 uur. Kosten: kleine bijdrage, leden gratis.

Woe 13 nov, afd West-Betuwe, Coen Jansen – Schaduwplanten, Ons Huis, Herman Kuijkstraat 11, 4191 AH Geldermalsen. Kosten € 3,50, leden gratis.

Zat 16 nov, afd West-Betuwe, Snoeicursus fruitbomen onder leiding van Gerard van Leeuwen, bij Inge en Anjo Steen, Achterweg 59, 4156 AB Rumpt. Kosten:€ 10,00, leden € 7,50.

Ma 18 nov, afd Arnhem, Lezing 'Dutch Wave', het Nieuwe Tuinieren door Hans Ringers. Molenplaats Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24a, 6814 CL Arnhem, 20:00 – 22:00 uur. Kosten € 5,00, leden gratis.

Don 21 nov, afd Veluwezoom, Lezing over de geschiedenis van de tuinarchitectuur door Els de Weijer. De Kerkhorst, Dorpsstraat 65a, Spankeren. Kosten € 3,00, leden gratis.

Ma 25 nov, afd Barneveld. Hoe hard is winterhard. Inspiratieavond met Gerard van Buiten, 19:45 – 22:00 uur, De Veluwehal, Nieuwe Markt 6, 3771 CB Barneveld.

Don 28 nov, afd Ede, Inspiratiedag Nationale Tuinweek ‘De eetbare tuin’, Bloemenveiling Plantion, Wellensiekstraat 4, 6718 XZ Ede, 10:00-14:00 uur. Aanmelden vóór 19 nov bij nationaletuinweek@groei.nl.

Don 28 nov, afd Rijk van Nijmegen, lezing Natuurbeheer en Jagen door Geert Giesbers, Helicon VMBO Nijmegen, Marga Klompélaan 37, 6532 SB Nijmegen. Kosten € 2,50, leden gratis.

Zie de agenda's van deze afdelingen voor meer informatie (via Verfijn resultaten Gelderland).

(Liriope muscari in november)