Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief mei 2020

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Gelukkig hebben we van onze leden nog niet gehoord dat ze ernstig ziek zijn geworden van het coronavirus. We doen allemaal ons best om gezond te blijven door ons aan de richtlijnen van het RIVM te houden. Daarbij staat de hele wereld stil, keldert de economie, maar groeit de natuur gewoon in volle glorie door. Dit jaar lijkt het wel nog mooier lente te worden dan in voorgaande jaren. Of is het omdat we er intenser van kunnen genieten nu we minder om handen hebben en veel in de tuin bezig zijn? Terwijl we buiten van het mooie weer genieten, horen we meer vogels fluiten en zien we vlinders fladderen. Ik had zelfs een Koninginnepage vliegen in mijn tuin, die ook nog eens op mijn aardbeientoetje kwam zitten om te eten van dit zoete fruit!

Afgelastingen. Ook wij als vereniging ontkomen er niet aan alle bijeenkomsten en activiteiten af te gelasten tot minstens 1 juli. Dat is heel jammer. Er stond een mooi programma klaar. Helaas kan daardoor ook de busreis naar Zuid-Limburg niet doorgaan. Het geld van uw inschrijvingen -de bus was al volgeboekt- zal spoedig aan u worden teruggestort. Ook de kinderacties, open-tuinendag en tuinkeuringen zullen dit jaar niet doorgaan.

Misschien komen er in het najaar wat meer mogelijkheden om elkaar eens te ontmoeten. We zien er naar uit!
Ondertussen kunnen we elkaar wel op de hoogte houden van al onze groenbelevingen en bezigheden in de tuin door een mooie foto te sturen naar info@wageningen.groei.nl. Gewoon doen!

Ik wens u allen namens het bestuur van Groei & Bloei Wageningen en omstreken alle gezondheid toe...en hou vol!

Greet Steenhuis, voorzitter

(foto's Greet Steenhuis)

MEI

een gedicht door Herman Gorter

Een nieuwe lente en een nieuw geluid:
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit,
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht
In een oud stadje, langs de watergracht -
In huis was 't donker, maar de stille straat
Vergaarde schemer, aan de lucht blonk laat
Nog licht, er viel een gouden blanke schijn
Over de gevels in mijn raamkozijn.
Dan blies een jongen als een orgelpijp,
De klanken schudden in de lucht zoo rijp
Als jonge kersen, wen een lentewind
In 't boschje opgaat en zijn reis begint.
Hij dwaald' over de bruggen, op den wal
Van 't water, langzaam gaande, overal
Als 'n jonge vogel fluitend, onbewust
Van eigen blijheid om de avondrust.
En menig moe man, die zijn avondmaal
Nam, luisterde, als naar een oud verhaal,
Glimlachend, en een hand die 't venster sloot,
Talmde een pooze wijl de jongen floot.

Alle 4381 versregels van het gedicht over het leven en
de liefde van Mei en haar dichter zijn te vinden op www.dbnl.org

 

 

Pleione formosana met links de donkere vorm'Tongariro' (foto Leontine Colon)

Nieuws over de Opentuinendag 2020 in Bennekom

Helaas moeten we u melden dat de Opentuinendag in Bennekom, dit jaar gepland op 20 juni a.s., niet door zal gaan i.v.m. de maatregelen vanwege het coronavirus. De werkgroep, bestaande uit leden van Groei&Bloei en Floralia, had al een aantal tuinen op het oog en ook hadden zich al een paar deelnemers aangemeld, die graag hun tuinpassie met u wilden delen. In deze moeilijke tijden hadden we u graag wat vrolijkheid en tuinplezier willen brengen, maar helaas is dat niet mogelijk.

Afhankelijk van het verdere verloop van het virus zien we u in ieder geval graag volgend jaar in juni op de Opentuinendag in Bennekom.

Meer stekkenkraampjes een succes!

In de nieuwsbrief van april deden we een oproep om zelf een stekkenkraampje op je stoep te beginnen. Van enkele leden hebben we vernomen dat hun kraampje een enorm succes was. Ook werd de foto van de voorzitter in het landelijke verenigingsnieuws van Zoetermeer geplaatst en hebben andere afdelingen het idee overgenomen. Een geslaagde vervanging van de stekkenbeurs.

Heeft u misschien ook een leuk idee, laat het ons weten.

Stekkenkraampjes van v.l.n.r. Freerk, Anke en Greet

Foto's van onze leden

In de vorige nieuwsbrief deden we ook een oproep voor leuke foto’s van je bezigheden in de tuin, of een leuke tekst, om in de nieuwsbrief te plaatsen. Anneke Boes uit Renkum stuurde ons onderstaande foto’s. En ook de bestuursleden pakten hun camera; hun foto’s vind je elders in deze nieuwsbrief. Graag ontvangen we ook van onze andere leden en nieuwsbrief-abonnees foto’s en ook teksten. We zetten deze dan in de nieuwsbrief, die ook op de website wordt geplaatst. Bij veel reacties kunnen we altijd een extra nieuwsbrief maken.

(foto’s Anneke Boes)

Kom (digitaal) kijken in de tuin van Jopie en Freerk

In april hadden we met de afdeling een bezoek gepland aan de voorjaarstuin van Jopie en Freerk in Heelsum. Omdat we ook deze acitiviteit moesten afblazen, heeft Jopie een digitale rondleiding gemaakt in de vorm van een pdf. Je vindt deze hier. Volgend jaar een herkansing!

Groot succes verkoop van Sedumplanten!

Het Plantenasiel Wageningen deed in april een oproep om Kwekerij Slappendel te ondersteunen. Voor 12,50 euro kon je een mix tray van 24 Sedum en Sempervivum planten bestellen. Het Plantenasiel kreeg boven verwachting de aanvraag van maar liefst 200 trays. Ze zijn een plaatje waard, zo mooi!

Verslag van het reilen en zeilen in een pluktuin in Heelsum

Graag wil ik u meenemen in mijn zoektocht naar het realiseren van een pluktuin in Heelsum.

Ik ben Jopie de Boer, bestuurslid van Groei&Bloei en woon samen met Freerk in Heelsum. Met Greet, onze voorzitter en nog en paar andere ‘bloemenmeisjes’ verzorgen we de bloemen van het hospice in Wageningen.

In het najaar van 2018 stond er in de nieuwsbrief van Groei&Bloei een oproep van Fokje Noordhuis. Zij vroeg welke enthousiaste tuinman/vrouw haar pluktuin wilde overnemen op het moestuincomplex ‘de Vierslag’ in Heelsum. Freerk en ik waren een jaar eerder voorzichtig begonnen met het pionieren in onze moestuin op hetzelfde complex. Een klein stukje van deze tuin hadden we ingericht als bloementuin voor boeketten voor de gasten van het hospice. Toen niemand zich meldde voor de pluktuin, kwam Fokje met de vraag of ik haar tuin als pluktuin voor het hospice wilde overnemen. Eerst heb ik wel een paar keer achter mijn oren gekrabd, want eerlijk gezegd heb ik niet echt verstand van planten en veel bloemen ken ik niet van naam. In onze eigen tuin tuinieren we samen, maar Freerk is van de planten, stekken, zaaien, verspenen, oppotten, mesten enz. En al is mijn tuinkennis wat beperkt, ik ben wel van paadjes aanleggen, doe het snoeiwerk van de buxus en de heggen, verwijder de bladeren en de vele esdoornzaden en bemoei me met de kleuren en de vormen van de verschillende tuinvakken. En niet onbelangrijk, onkruid herken ik meestal wel. Toch zei ik al snel ja tegen Fokje want het leek me wel een uitdaging om helemaal zelf een stukje tuin vorm te geven en vooral om voor het hospice nog meer gevarieerde en vrolijke boeketten te maken (we krijgen ook bloemen van ’t Bloemenparadijs!). Met vallen en opstaan en proberen en leren ben ik begonnen aan een ontdekkingsreis en een mooi project.

In november 2018 kon ik starten op plm. 90 m2 en gelukkig kon ik veel planten van Fokje overnemen. Zo planmatig als ik ben, had ik keurig een plattegrond gemaakt hoe de structuur van de pluktuin moest worden en zette deze uit met afgedankte bakstenen. Maar al werkend en ploeterend paste ik de organische vormen steeds weer aan en met hulp van Freerk (toch wel fijn zo’n handige (tuin)man) konden de planten erin worden gezet.

Omdat ik van constructies maken ben, heb ik voor de klimmers een constructie van takken gemaakt en van wilgentenen een dakje gevlochten boven een werktafeltje van pallets. Zie foto’s. Op Marktplaats kon ik een paar oude stoelen en tafel scoren en heb deze wat gepimpt. Want een plekje om te zitten en te genieten hoort er ook bij. En dit voorjaar heb ik voor het dahlia-vak een bouwwerk gemaakt om de planten te steunen zodat ze niet omwaaien.

Inmiddels ben ik alweer anderhalf jaar verder en de pluktuin krijgt steeds meer vorm. In de verschillende vakken staan vaste planten op kleur zoals een aantal soorten floxen, asters, rudbeckia’s en grassen. Het is ook weer spannend of het zaaigoed zoals zinnia’s, leeuwenbekken, duizendschonen en afrikanen wel opkomen, zeker bij de droogte van afgelopen weken. Er zijn al heel wat gieters overheen gegaan en de handpomp maakt overuren. En veel tips en tricks van ervaren tuinierders probeer ik toe te passen. Vanaf half mei kan er weer geplukt worden voor fleurige boeketten. Het is heel bijzonder om mensen in de laatste fase van hun leven, hiermee blij te mogen maken.

PS. Er loopt een wandelpad over het complex (onderdeel van verschillende wandelroutes) en zeker aan te raden om deze zomer er een keer doorheen te wandelen. De moestuinierrs zullen u hartelijk begroeten. De ingang naar het moestuincomplex is aan de Utrechtseweg 36-46 in Heelsum.

(foto's Jopie de Boer)

Welkomsgeschenk nog steeds ook voor bestaande leden beschikbaar

Het mei-nummer van Groei&Bloei ligt al weer op de mat en in de winkels, met een nieuw en leuk geschenk voor nieuwe leden: een 7-delige ergonomische tuingereedschapset van Cellfast (zie foto). De winkelprijs voor deze set is € 49,95 (van € 65,65).

Deze voorjaarsactie loopt t/m 20 mei.

Aanmelding via de afdeling is gunstiger dan via de website, want via de afdeling krijg je het welkomscadeau EN de korting op het abonnementsgeld van het eerste jaar. Via de website moet je kiezen voor een van beide. Aanmelding via de afdeling doe je door een inschrijfformulier in te vullen tijdens een van onze activiteiten. De bestuursleden helpen je graag.

De afdelingen mogen deze set ook weer aan hun bestaande leden aanbieden, voor een bedrag van € 35 of 5 lelies per stuk. Geïnteresseerden kunnen deze tot 15 mei bestellen met een mail aan info@Wageningen.groei.nl o.v.v. lidnummer (zie ledenpas) en ‘tuinset’.

Tuininspiratie: groenjournalistiek.nl

Ellen van der Peet is gek op groen. Zij schrijft over alles wat met groen te maken heeft. Van achtertuin tot tropisch groen, openbaar groen, historisch groen, groene vingers, natuurlijk groen, duurzaam groen, werelds groen, Hollands groen, Dutch wave, groenreizen, groenkunst, groenboeken, de inclusieve tuin. Al het groen dat door mensen bedacht is. www.groenjournalistiek.nl

Het wolzwevertje

Niet alleen in deze tijd, maar toch eigenlijk nu wel meer dan in andere jaren, zijn het de kleine dingen die je blij kunnen maken. Voor mij is dat de Bombylius major, oftewel de wolzwever. Ik had hem (of haar?) in geen jaren in de tuin gezien, maar tijdens de paasdagen was ie er weer. De lente is begonnen!

Het beestje, 8-12 mm groot, lijkt een kruising tussen een bij en een hommel en vliegt schichtig van bloem naar bloem om even plotseling weer te verdwijnen. Kenmerkend is de lange puntige snuit: een vliegend pluisje wol waar een naald uit steekt. Uit de Dieren- en plantengids voor heel Europa (ANWB, 1996): De naam verwijst naar de dichte vacht en de wijze van vliegen. Het dier staat vaak stil voor bloemen en maakt daarbij een hoog zoemend geluid. Met de lange snuit zuigt hij honing: hoewel die snuit er dreigend uitziet zijn de dieren volmaakt ongevaarlijk. De larven leven parasitair in de nesten van solitaire bijen. Het wolzwevertje komt op het noordelijk halfrond voor, is zeer warmteminnend en daarom bij ons alleen op warme plaatsen in april-juli.

Pieter

Bijengidsje

Meer weten over wat er zoal zoemt in de tuin? Een bijengidsje is te vinden op de website van Nederland zoemt.

 

Choisya ternata 'Aztec Pearl' - Mexicaanse oranjebloesem - in volle bloei