Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief juni 2021

Japanse gele boompioen

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Wat een zaligheid is het, die zon weer op je bol! Na zoveel kou en regen ziet de wereld er ineens vrolijker uit. We laten de nattigheid en slakkenvraat weer achter ons. Ik kan de dahlia’s eindelijk gaan poten. De tuin begint aan de zomer. Alles frisgroen en vol in de knop. De lentebloeiers hebben zolang gebloeid, dat zelfs de laatste witte Groei&Bloei-tulpen er bij mij nu nog staan. Dank ook voor jullie leuke foto’s van al die tulpen!

De excursie in onze tuin was zonovergoten en gezellig met zoveel enthousiaste tuinliefhebbers. Dat smaakt naar meer! Zo houden we 19 juni de Open Tuinen Dag in Bennekom, 24 juni de Midzomeravond-tuinexcursie in Elst (U) en 10 juli een kijkje in de tuin van de penningmeester Leontine Colon in Wageningen. Graag voor de excursies wel even aanmelden op aanmeldingen@wageningen.groei.nl

Bijna 150 kindertasjes zijn voor Moederdag bij de Welkoop uitgedeeld. Ook voor Vaderdag zal deze kinderactie in samenwerking met Groei&Bloei georganiseerd worden.

De busexcursie naar Z-Limburg hebben we kunnen doorschuiven naar donderdag 9 september. De tuinen zijn daar ook dan prachtig!

Gelukkig zijn de coronacijfers en vaccinaties veelbelovend, zodat we waarschijnlijk jullie toch nog een mooi programma kunnen bieden in de tweede helft van 2021. De nieuwste flyer zal begin juli bezorgd worden, en natuurlijk komt het allemaal op onze website en in de nieuwsbrieven.

Verder veel leesplezier over de pluk- en moestuin, de slakkenveldslag en andere items.

Geniet van iedere dag!
Greet Steenhuis, voorzitter.

Opentuinendag

De organisatie voor de Opentuinendag, gehouden op zaterdag 19 juni van 10.00- 16.00 uur in Bennekom, is in volle gang. De werkgroep heeft inmiddels alle tuinen bezocht en is nu druk bezig met o.a. het schrijven van de teksten voor de website en de flyer. Omdat we in afwachting zijn van de op deze datum geldende coronamaatregelen, houden we echter nog wel een slag om de arm.

In de tweede week van juni zal, bij goede berichten, er daarom een extra nieuwsbrief verschijnen waar alle informatie te vinden zal zijn met een beschrijving van de tuinen en de flyer met plattegrond, die u kunt downloaden. Ook is er dan e.e.a. te vinden op onze website www.wageningen.groei.nl en op de website van Floralia: www.floralia-bennekom.nl.

 

Vaderdag-kinderactie bij de Welkoop

De Welkoop in Wageningen organiseert samen met Groei & Bloei Wageningen e.o. dit jaar weer een leuke Vaderdagactie voor kinderen. Anders dan in voorgaande jaren zal het i.v.m. de coronamaatregelen geen knutselmiddag worden, omdat dat te veel drukte in de winkel kan veroorzaken. Maar er staat vrijdag 18 juni en zaterdag 19 juni wel een leuke verrassing klaar om op te halen en aan je vader te geven op Vaderdag.

Deze activiteit is bedoeld voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Locatie: Welkoop, Rijnhaven 108  6702 DT Wageningen.

Midzomeravondexcursie tuin Rhenen / Elst

Op midzomeravond 24 juni mogen we de tuin van Gerdien en Gerrit Jan Koomen in Elst (Utrecht) bezoeken.

6000 vierkante meter op de plek waar ooit een 80 meter lange tabaksschuur - een hank - stond in een (nog) weidse en prachtige omgeving. Maar de tuin is knus geworden, met beukenhagen, windwallen en doorkijkjes. 40 jaar geleden was hier alleen een verwilderde kersenboomgaard. Enkele oude bomen konden gered worden en nieuwe fruitbomen zijn aangeplant. 3 schapen houden het gras kort.

De moestuin is van Gerrit Jan, de andere tuinen verzorgt Gerdien. Een daarvan is de ‘Geheime tuin van tante Gerdien’ zoal haar nichtje zegt (zie foto). Veel bijzondere planten en een prachtig geheel. Een kasje met tomaten en vele kruiden. En overal bijzondere clematissen in de tuin, waarvan er hopelijk vele zullen bloeien.

Het is even fietsen (45 minuten vanaf de Stadsbrink), of neem de auto en kom een avondje genieten!

Locatie: De tuin van Gerdien en Gerrit Jan Koomen, Plantage Willem III, nr. 1 Elst Utrecht
Tijd:      19.30 – 21.30 uur
Kosten:  gratis voor leden, voor niet-leden €3,-

Opgave: vóór 21 juni op aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. Avondexcursie tuin in Elst.
 

de geheime tuin van tante Gerdien

Kijken in andermans tuin: de tuin van Leontine en Ronald

Op zaterdagmiddag 10 juli zijn jullie van harte welkom om te komen kijken in onze tuin in de Wageningse Boomgaarden. Deze tuin op een perceel van ca 350 m2 is in 20 jaar uitgegroeid tot een volwassen beplanting. Ze ligt op de vette rivierklei van de voormalige boomgaard van de WUR. Dat betekent dat Helleborussen, pioenrozen, Hemerocallissen, Penstemons en rozen het prima doen. Sommige planten zoals witte Camassia, daslook, driekantig look en boshyacintjes doen het zelfs zo goed dat we ze moeten bestrijden. Ook wilde planten zoals jacobskruiskruid, pinksterbloem en look-zonder-look mogen zichzelf hier uitzaaien voor inheemse vlinders, we zien regelmatig oranjetipjes en hun eieren en rupsen. De achtertuin ligt op het zuiden maar is door veel hoge begroeiing toch verrassend schaduwrijk. Er is een éénrichtingswandelroute (ivm Corona) rondom het huis, vanaf de oprit waar gele Hemerocallissen bloeien. Deze route voert onder de blauwe regen door langs leiperen, een gazonnetje, een terras en vijver met salamanders, kikkers, en stekelbaarsjes, een pergola met veel klimplanten, tussen hoge taxushagen door naar een fruit- en moestuintje met groenten, bramen, frambozen, bessen en een vijgenboom, kas, een schaduwborder, varentuintje, insectenhotel/houthok, zonneborder in warme tinten en een tweede pergola aan de noordkant met een kweepeer, blauwe en witte regen en laatbloeiende Clematissen tegenover de tweede schaduwborder met Hydrangea’s en nog meer varens. Tussendoor allerlei gewone en minder gewone vaste planten die bloeien in blauw, wit en lila. Ik leg ons tuindagboek klaar zodat ik plantennamen kan opzoeken als iemand die wil weten.

Locatie: De tuin van Leontine en Ronald, Cerise 5, Wageningen
Tijd:      13.30 – 16:00 uur
Kosten:  gratis voor leden, voor niet-leden €3,-

Opgave: vóór 7 juli op aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. Excursie tuin Leontine en Ronald.

Kijken in andermans tuin van Greet en Frans

Op zaterdag 29 mei waren we bij onze voorzitter in haar opengestelde tuin. We troffen het geweldig met het prachtige weer, ik kwam na afloop zelfs een beetje verbrand thuis. Er kwamen meer dan 40 mensen langs, keurig aangemeld en binnen de aangewezen tijdslots.

Greet verwelkomde iedereen met een praatje over het ontstaan van de tuin veertig jaar geleden, en diverse grote ingrepen/verbouwingen in de daaropvolgende decennia, de laatste 14 jaar geleden. Dit alles kon ook op een Powerpoint ter plekke worden bekeken. Frans en Pien hadden in de achtertuin koffie, thee en cake klaargezet en stonden zelf klaar om vragen te beantwoorden.

De smalle en diepe tuin ligt op de zuidhelling van een stuwwal van grind en zand. Ze is daardoor zeer zonnig en droog, behalve bij flinke regenval want dan stroomt het water van de Wageningse Berg af de tuin in. Deze uitdagingen zijn opgelost door voortdurend heel veel organisch restmateriaal te verspreiden, het regenwater af te koppelen en door de voortuin te leiden en onder de achtertuin een grindkoffer voor overtollig water te maken.

Er staan heel veel verschillende zonminnende planten nu in bloei waar ook veel vlinders op afkomen. De achtertuin heeft iets meer schaduw waar behalve een egelhuis met egelfamilie ook zakken met composterende bladeren een plekje hebben. Ook is er klein kasje met stellingen vol zaaigoed boven elkaar. Greet had zaden, zaailingen en stekjes klaargezet om mee te nemen, die in dank werden aangenomen. En wij hadden en afloop nog een gezellige nazit op het zonnige achterterras.

Frans en Greet, wat hebben jullie een fantastische tuin en bedankt voor de heerlijke middag!

Leontine Colon en Pien van Dael

Tip duurzaam tuinieren

Het is juni en de natuur gaat haar gang, ik voel me nederig en overweldigd. Wat een groeikracht!

Dus weer op de knieën en op zoek naar de stapstenen en de plantjes, die nu zouden moeten opkomen tussen de welig tierende bodembedekkers. ‘s Avonds met een zaklantaarntje de slakken van de Dahliaspruiten trekken. Het is veel, maar er is ook veel te genieten. Pas nog keek ik met plezier naar hoe de paardenbloemen, look zonder look en Amerikaanse vergeet-me-nieten extra kleur gaven aan de tuin tussen de tulpen. Maar nu gaat het echt te ver, weg ermee! Nou ja, een beetje laten staan voor de bijen en zo. En dan zou ik er eigenlijk mulch, compost of gier van moeten maken. Ik kijk naar de grote hoop uitgetrokken planten, zucht.

Duurzaam tuinieren, dat wil iedereen wel bij Groei en Bloei, maar het is toch best moeilijk waar te beginnen. Ikzelf vind regelmatig kaartjes van die mooie plantjes, die ik vorig jaar kocht of ruilde en die het blijkbaar niet hebben gered in mijn tuin. Waarom niet? Ik dacht dat ik had opgelet dat ze tegen schaduw, zure grond en droogte konden. De slakken? De teveel woekerende bodembedekkers?

Met bewondering en afgunst kijk ik naar die andere tuiniers die hun zaakjes prachtig op orde hebben, die bijvoorbeeld weten waar hun planten staan en hoe ze heten. En o zo geduldig hun zaailingen spenen. Ter plekke zaaien staat op de zakjes. Ja ja.. dan vind ik ze nooit terug.

Natuurlijk volg ik Gardeners’ World elke vrijdagavond op BBC 2 en lees ik alles dat behulpzaam kan zijn. Hier wat tips:

 • Vicky Wilssens en Tom Deseyn uit België schreven een gratis Ebook. Daarin leggen ze heel goed uit waar het allemaal om gaat. Blader er maar eens in, voor iedereen wel een tip. Ebook 'Mijn biologische moestuin' kun je hier downloaden.
 • Benieuwd of een biologische moestuin wel iets voor jou is? Hier nog een link naar De Gelderlander: 4 tips voor een duurzame geveltuin
 • Ook op de site van Groei en Bloei zelf staat veel informatie en verder de BBC site, waar bijvoorbeeld verteld wordt waarom je geen potgrond op basis van turf moet kopen.

Pien van Dael.
 

de biologische moestuin

De moestuin - pastinaak

Kennen jullie de wortelgroente pastinaak? Een vergeten groente die in Europa basisvoedsel was voordat we de aardappel kregen. De wortels smaken zoetig en selderijachtig, ik vind ze heerlijk om te bakken, chips van te frituren of in de stamppot. Het blad is ook erg mooi en bovendien prima voedsel voor de rupsen van de Koninginnepage die ik er soms dan ook in aantref.

Helaas is de teelt in mijn moestuintje moeizaam. De tuin is omgeven door dicht klimop en ander groen, en ligt op rivierklei, het recept voor slakken die er dan ook in grote aantallen rondkruipen. En jammer genoeg vinden ze pastinaakzaailingen heel erg lekker. Als het al lukt om zaailingen te krijgen, want pastinaakzaad kiemt alleen als de grond warm genoeg is. Dit koude voorjaar had ik er daarom noppenfolie overheen gelegd. Dat werkte prima en er kwamen zaailingen, maar helaas ook slakken die dus alles opaten. Ik heb nu overnieuw gezaaid in zaaimodules in de kas, waar het warm is, en de grond waar ik ze straks ga uitplanten bedekt met hennepstrooisel. Dat zou slakken moeten weren…

Als het uiteindelijk lukt groeien ze uit tot forse planten. De wortels groeien beter als je voor het planten de zaaigeul diep losmaakt met een spitvork; ze kunnen dan wel een kilo zwaar worden. Houd de grond gelijkmatig vochtig om te voorkomen dat de wortels zich splitsen. De wortels zijn oogstrijp in het late najaar en je kunt ze gewoon in de grond laten zitten en oogsten wat je gaat gebruiken. Ze laten zich buiten de grond slecht bewaren, dat lukt alleen in de koelkast en waarbij je ze in plastic moet wikkelen, anders drogen ze uit.

Pastinaak is een tweejarige schermbloemige plant met in het tweede jaar groengele bloeischermen. Erg mooi in de siertuin en heel eenvoudig: gebruik het restant uit je moestuin of koop in het vroege voorjaar bij de groenteboer pastinaakwortels en zet die in de grond, met het kopje er net bovenuit, dan gaat de rest vanzelf. Er komt alleen gauw zwarte luis in dus even opletten en bijtijds aanpakken. De oude wortel is daarna niet meer eetbaar, die zul je dus echt zelf moeten telen in de moestuin..

Leontine Colon

Groeten uit de pluktuin: dahlia's in de grond

Eindelijk konden de dahlia’s de grond in! Vorig jaar lukte dat vanwege de hoge temperaturen al makkelijk half april, al werd ik toen nog wel een keer verrast door een paar nachten vorst. En ondanks dat ik het plantenbed had afgedekt met vitrage waren er toch bevroren punten. Dit jaar vanwege de kou en de eindeloze regenbuien was het pas half mei, maar wel al heel snel met groene spruitjes boven de grond. Nu kan ik natuurlijk ook eerst de knollen oppotten, maar met ongeveer 30 variëteiten vind ik dat toch wel wat te veel gedoe. Vorig jaar hadden Freerk en ik een mooie constructie gemaakt van palen en stokken en dat bevalt geweldig, geen omvallende dahlia’s meer en dus ook geen rijshout dat steeds weer opnieuw moet worden geplaatst en verplaatst. En dan had ik vorig jaar ook nog twee hele lieve ‘bloemenmeisjes’ (zo noemen we bij het hospice de dames die de bloemen verzorgen) Greet Steenhuis en Gerda Uenk, die voor mij in september alle knollen van een label hebben voorzien. En ze waren zo lekker bezig die twee, dat ze ook nog in een schema hebben genoteerd welke kleur, de hoogte, bladkleur, zelfs de doorsnede van de bloem en de naam van het bloemtype. Ze gebruikten daarbij een heel handig formuliertje, dat ze net hadden gekregen bij een bezoek aan een mooie dahliatuin in Bennekom, waarbij de tuineigenaar een minilezing had gegeven. En naast een label, kreeg elke knol ook nog een mooi cadeaulintje, afkomstig uit de lintjesverzameling van Greet, in een kleur corresponderend met de bloem en soms waren dat dus twee of drie lintjes. Ja, ja, de dames voelden zich weer helemaal vertrouwd bezig, net als voor hun pensioen met hun vroegere werkzaamheden.  En daar had ik dus wel heel veel profijt van, toen ik een paar weken geleden mijn ‘dahliacatalogus’ tevoorschijn haalde. 

Als de dahliascheuten wat groter zijn dan ga ik ze toppen, vorig jaar ook gedaan op advies van Greet. Als de plant plm. 30 cm hoog is, dan haal je de top eruit boven het tweede bladpaar, dit doe je daarna ook bij de zijscheuten. Zo zal de plant breder vertakken tot een stevige plant en krijg je geen lange ‘slungels’. Gewoon durven, want het werkt echt! En ik lees net in het prachtige boek ‘Liefde voor dahlia’s’ van Katja Sturing en de dames van de  FAMFlowerfarm, dat ze aanraden om de bodem te verrijken met plantaardig afval. Je strooit het hele jaar door blaadjes, takjes en ook de uitgebloeide bloemen tussen de planten. Nuttige bodemdiertjes verteren het tot humus en zo verbeter je heel gemakkelijk de bodem en kun je de dahlia’s daardoor wat langer op een zelfde plek planten omdat je de grond voedt in plaats van uitput. Nou, dat komt goed uit bij mijn dahliaconstructie.

En nu maar wachten op een lekker groeizaam zonnetje!

Hartelijke groeten uit de pluktuin van Jopie de Boer.
 

dahlia's in de pluktuin

Fotocollage tulpen - slot

Na de vorige oproep begin mei om nog meer foto’s op te sturen n.a.v. de tulpenactie van Groei&Bloei, kregen we flink wat reacties en van sommigen met een leuk verhaal of beschrijving. Het was zoveel dat we de foto’s niet allemaal in de nieuwsbrief kunnen plaatsen. Ik heb ze dus in een apart bestand gezet [dat hier is te openen] zodat je ze rustig op je laptop of telefoon kunt bekijken. Op de bijgaande foto zie je alvast een kleine bloemlezing.

Zo heeft Saskia Velthausz haar eerste tulp opgegeten gevuld met pruimenjam, geitenkaas en een viooltje en het was een lekker hapje. Het ziet er dan ook als een plaatje uit Saskia, het kan zo in een culinair magazine. Ada Wolse heeft de tulpen op 2 plaatsen in de tuin gezet; achter meer beschut en in de zijtuin op het oosten, waar de wind uit de Eng vrij spel heeft. Nog meer reacties:

 • Suzanne te Hamer ‘ Het was in ons eerste jaar in Wageningen (2019) al een verrassing dat we een bollenpakket van de afdeling Wageningen van Groei en Bloei overhandigd kregen, ook het afgelopen jaar was dat het geval. Omdat we maar een "postzegeltuintje" hebben (wel beplant door Eric Meijer), heb ik die bollen met nog een ander pakket dat ik gekregen had, over verschillende potten verdeeld (ik gebruik daar onder andere ook oude plastic prullenbakken voor, die niet door de vorst kapot kunnen vriezen). Begin april is manlief jarig en die heb ik dit jaar verwend met een heel bijzonder vogelhuisje dat ik in het tijdschrift van Groei en Bloei zag staan. ‘
 • Benno van Lochem ‘Eindelijk voorjaar (10 mei): de tulpen openen zich en de appelbomen staan in volle bloei!’
 • Itie Broekhuizen: ‘Dit zijn er een paar, maar allemaal zo mooi!’
 • Theo en Willie Jansen: ‘Door het koude voorjaar wat later, maar nu... ze zijn prachtig.... We genieten ervan’
 • Annemarie van Riel: ‘Kijk nou toch hoe mooi jullie tulpen staan! Genieten!’
 • Caroline Sleurink en Jan Willem ter Balkt: ‘Tulpenbollen in de voortuin,  tussen de maagdenpalm en de rododendrons’

Dank voor de leuke reacties, dat bevestigt maar weer eens dat we blij worden van groen! En geniet van de mooie foto’s.

Jopie de Boer
 

bloemlezing tulpenfoto's

De buurttuin van Gerda

Vorig najaar heeft een van onze leden bij de gemeente aangevraagd of ze de berm voor haar huis aan de Mondriaanlaan mocht inplanten. De strook grond werd door de gemeente van het gras en onkruid ontdaan en omgeploegd. Na de vorstperiode heeft Gerda de planten erin gezet. Het ziet er fantastisch uit. Ze krijgt dan ook veel waardering van voorbijgangers en de gemeente heeft de officiële paaltjes met “buurtgroen” geplaatst. Een mooi burgerinitiatief!

de buurttuin van Gerda aan de Mondriaanlaan in Wageningen

Het effect van groen op je brein

Bron: Psychologie Magazine.

Onkruid wieden, een wilg snoeien of rode spruitjes plukken: wie weleens tuiniert, weet hoe lekker je ervan opknapt. Omgevingspsychologen onderzochten het effect en weten nu precies wat groen en tuinbacteriën doen met ons brein.  Lees hier verder.

 

Graag lid worden van Groei&Bloei?

Nieuwe leden die zich via onze afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: bij de afdeling krijgen zij én een welkomstgeschenk én korting. Vraag het inschrijfformulier van onze afdeling aan door een e-mailtje te sturen naar info@wageningen.groei.nl.

Je ontvangt dan deze prachtige Zomeraanbieding:

 • het juni-nummer van Groei & Bloei van 2021 gratis
 • een fraaie Metallo snoeizaag met handige holster t.w.v. 43,80 euro als welkomstgeschenk
 • én een korting van 11 euro op de contributie voor de rest van 2021:
 • je betaalt nog slechts 27,95 tot januari 2022

Je mag voor deze aanbieding in 2020 niet eerder lid zijn geweest.

Ook een actie voor bestaande leden!

Speciaal voor onze leden kan de snoeizaag, adviesprijs is € 43,80, door onze afdeling ingekocht worden voor € 25 per stuk.

Te bestellen door een mailtje te sturen naar info@wageningen.groei.nl, onder gelijktijdige overmaking van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer NL98 SNSB 0920 5264 54 tnv "afd  Wageningen eo KMTP". Vergeet niet je naam en postadres te vermelden.

De actie loopt tot half september. De bestelling wordt door onze afdeling in één keer gedaan. Wij hopen hiermee voor u een leuk voordeeltje te hebben!

De volgende nieuwsbrieven verschijnen medio juli en begin september.


Camassia leichtlinii Caerulea

het wordt druk dit najaar in de tuin