Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief juni 2020

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Dit Pinksterweekend begint alweer de meteorologische zomer!

Eigenlijk leek het allang zomer, zulk mooi weer was het deze lente. De meeste zonuren ooit en hogere temperaturen. Alles groeit en bloeit volop. De enige spelbreker is het neerslagtekort. De tuin snakt naar regen. Af en toe dan toch maar de sproeier aanzetten? Zeker als je net nieuwe planten gezet hebt, is de verleiding groot. In deze nieuwsbrief geven we wat tips om droogte te voorkomen en om water op te vangen voor de tuin.

Dit Pinksterweekend begint ook de versoepeling van de corona-maatregelen. Voor de een ‘n verademing om weer eens een tuin te gaan bezoeken (zie Appeltern) of op een terras een biertje te kunnen drinken en voor de ander is het een nog veel te spannende onderneming om geen besmetting op te lopen.

Als bestuur bekijken we wat er weer mogelijk is, maar we gaan zeker geen risico’s nemen.

We blijven aan onze trouwe leden denken. Let maar eens op de brievenbus. We hebben een verrassing voor jullie.

Greet Steenhuis, voorzitter

 

(foto Greet Steenhuis)

Onze activiteiten in juni zijn afgelast

De busreis van 11 juni, de Open Tuinendag van 20 juni en de Vaderdagactie van 20 juni gaan vanwege corona helaas niet door. De inschrijfgelden voor de busreis zijn als het goed is allemaal teruggestort.

 

(foto Greet Steenhuis)

Duurzaam tuinieren: droogte in de tuin

De laatste maanden heeft het te weinig geregend en is de tuin erg droog geworden. Hierbij enkele tips tegen de droogte:

  • Zorg dat de tuin zoveel mogelijk begroeid is, zodat de zon niet op de kale grond schijnt.
  • Een mulchlaag van afgestorven blad, houtsnippers, takjes of boomschors tussen de tuinplanten houdt de toplaag mooi vochtig, en verbetert de waterhuishouding in de grond.
  • Koppel de regenpijpen af en vang -áls het regent- regenwater op in regentonnen en gieters
  • Laat het regenwater via een kanaaltje of buis in de tuin lopen.
  • Geef de tuinplanten ’s morgens water. Ze kunnen de hitte beter aan gedurende de dag
  • ’s Avonds natte planten trekken slakken aan.
  • Maai het gazon niet of maai het niet te kort. Dan kan de zon de wortels niet opwarmen.
  • Tip van Aart van Schoonhoven: Zet een teiltje in de gootsteen om spoelwater op te vangen. Je zult versteld staan hoeveel water je verbruikt met even een kopje omspoelen of de thee- en koffiepot, groente wassen, enz. Gooi het teiltje leeg op de droge plekken in de tuin.
  • Zelfs het badwater kan je de volgende ochtend met de tuinslang in de tuin hevelen. Dat zijn wel 16 tuingieters vol!

Succes met de tips!

(foto Greet Steenhuis)

Foto's van onze leden

In de laatste nieuwsbrieven deden we ook een oproep voor leuke foto’s van je bezigheden in de tuin, of een leuke tekst, om in de nieuwsbrief te plaatsen. Marchje Beuving uit Wageningen stuurde ons onderstaande foto’s. Graag ontvingen we ook van onze andere leden en nieuwsbrief-abonnees foto’s en ook teksten. We zetten deze dan in de nieuwsbrief, die ook op de website wordt geplaatst. Bij veel reacties kunnen we altijd een extra nieuwsbrief maken.

 

(foto's Marchje Beuving)

We hebben een winnaar!

Wageningenduurzaam.nl, 12 mei 2020. Tijdens de Week van de Groene Tuin, 7 t/m 13 april, werd iedereen in Nederland met handige tuintips van tuinman Lodewijk Hoekstra enthousiast gemaakt om de eigen tuin of het balkon te vergroenen. Ook was er een fotowedstrijd. Yessica Groothuis uit Wageningen sleepte de derde prijs binnen!

Van harte gefeliciteerd Yessica!

 

Bollen die nu bloeien

Links Brimeura amethystina (foto Leontine Colon), rechts Iris (foto Greet Steenhuis) 

Buurttuinen in Wageningen

Een overgebleven hoekje gemeentegroen aan de straat, een buurtplantsoentje, de groenstrook langs je tuin. Soms een overwoekerd stukje waar je je aan ergert, of gewoon een saai stukje groen. Je kunt er wat anders mee doen! Gemeente Wageningen staat open voor buurtinitiatieven om dergelijke openbaar-groenhoekjes in te richten als buurtgroen. 

Wageningen kent al verschillende buurttuinen, Heb je ook een buurttuin, stuur ons dan een foto, dan plaatsen we die in de nieuwsbrief. Hier alvast enkele voorbeelden.

boven: buurttuin met logo van Wagenings buurtgroen
onder: buurttuin Kwikstaartweide
(foto's Greet Steenhuis)

Kom naar Appeltern!

Op zoek naar een leuk uitje tijdens Pinksteren? Kom naar Appeltern!

De meeste vaste planten bloeien en natuurlijk ook de rozen, Viburnums, Hortensia’s en Lavendel. Het groen is nog heerlijk fris en de grassen schieten uit. Een prachtige tijd om buiten te zijn!

Het park is zodanig uitgestrekt (maar liefst 22 hectare) en de paden zijn zo breed dat je elkaar in principe altijd al op ruime afstand voorbij kunt lopen. Om helemaal op 'safe' te spelen is besloten om maximaal 500 bezoekers per dag te ontvangen, normaliter kunnen dit er met gemak 1200 zijn. Om dit te reguleren, is iedereen verplicht op voorhand een e-ticket te bestellen. Je bent hierdoor verplicht om een datum te selecteren en per datum zijn slechts 500 plekken beschikbaar.

Bloeiende Kornoelje in Appeltern
(foto Pieter vd Sanden)

Rosa gallica 'Pumila' bloeit nu in Arboretum Belmonte

(foto Leontine Colon)

Wat een mooie bloemen komen er uit de zaden van de ruilbeurs!

Soms is het een verrassing wat er gaat komen uit zo’n onooglijk zakje zaad van de ruilbeurs. Nooit van het plantje gehoord, toch maar eens proberen. En dan kan het onderstaande het resultaat zijn. Het goede nieuws: ook deze planten maken nu weer veel zaad, zodat we op de volgende zadenruilbeurs weer anderen blij kunnen maken.

Opgekomen uit ruilbeurszaden:
links Rehmannia elata (Chinees vingerhoedskruid)
rechts Primula japonica (Japanse primula)
(foto's Greet Steenhuis en Leontine Colon)

Tuininpsiratie

Marieke Nolsen is een tuinvrouw in hart en nieren. Haar tuin bevindt zich op landgoed Den Treek-Henschoten in Leusden. Marieke tuiniert hier al zo'n 15 jaar. Enkele jaren geleden werd er ook een op Engeland geïnspireerde pluktuin aangelegd  en een aantal keren per jaar is de tuin opengesteld voor bezoekers.

Na haar vakopleiding Bloemsierkunst/Bloementeelt in Nijmegen werkte Marieke jarenlang in verschillende bloemenzaken in het oosten van het land. Inmiddels werkt ze met veel plezier voor zichzelf. Bijna dagelijks geeft ze groepen les in het maken van eigentijds tuinachtig bloemwerk. Marieke heeft daarnaast een boekje uitgegeven ‘Onze pluktuin op het landgoed’ met kleurrijke foto’s. Ze beschrijft uitgebreid haar pluktuin, vermeldt de namen van de bloemen, geeft praktische tips en laat zien hoe ze bloemen schikt.

Op haar website https://www.mariekenolsen.nl/ en in haar blog https://mariekenolsen.blogspot.com/ zijn prachtige foto’s te vinden waar elke tuinman/vrouw helemaal blij van wordt.

 

Insecten in de tuin

Larve van het lieveheerbeestje, rups van het oranjetipje op pinksterbloerm en een sluipwesp
(foto's Leontine Colon en Greet Steenhuis)

Nog geen lid van Groei&Bloei?

Meld je dan nu aan in juni via het inschrijfformulier van onze afdeling. je ontvangt voor 24,95 het hele jaar nog het magazine Groei&Bloei en ontvangt ook nog het introductiecadeau. Koopje toch!

Meld je je via de website, dan krijg je of/of.

 

 

 

Tuinpapaver in juni
(foto Pieter vd Sanden)