Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief juni 2019

Nu in bloei

Podophyllum 'Spotty Dotty'


 

Hartelijk welkom aan onze nieuwe leden

In Wageningen: Hr L.C. Zielman. In Renkum: Mevr W.H.M. Rozendal.

 


 

Busreis donderdag 13 juni naar Zuid Drenthe en Noord Overijssel

Programma 


!! De bus is vol. Aanmelden kan alleen nog voor de reservelijst !!Vertrek 08:15 uur van Busstation Wageningen

Bezoek ‘De Kruidenhoeve’ van Willem en Anneke Smits in Balkbrug. NB ‘De Kruidenhoeve’ is niet rollator toegankelijk.

De Kruidenhoeve is een oude Saksische boerderij met daarbij een tuin van 4000 m². De tuin bestaat uit verschillende thematuinen maar er zijn vooral (geneeskrachtige)kruiden, de zgn. Bachplanten. De eigenaresse is een enthousiast vertelster met name over de Bachtherapie.


Lunch in “de Schaapskooi ’t Wollengras in Weiteveen.
De nieuw aan gelegde schaapskooi met restaurant is omgeven door een prachtig heidelandschap.


Bezoek Tuin en kwekerij ‘Het Amsterdamse Veld’ van Roy Hofstede in Erica.
Deze tuin bestaat uit 2 tuinen van 5000 m² groot. De eerste tuin bestaat uit een grote biologische vijver omgeven door allerlei waterplanten. De tuin heeft kleurrijke- en insectvriendelijke planten en er is ook een moestuin met vergeten groenten.
De tweede tuin is een grote bos/schaduwtuin met leuke waterpartijen en met een grote verscheidenheid aan vaste planten. Daarnaast vindt u een aantal kunstwerken gemaakt van natuurlijke materialen.
De ambachtelijke kwekerij is voor een groot deel tot stand gekomen door het kweken uit eigen zaden. De planten worden opgekweekt in onverwarmde kassen en er is een ruime plantenverkoop.


Omstreeks 18.30 uur verwachten we weer terug te zijn in Wageningen.

 


 

OPROEP

Ria Bastiaanse stopt met het bestuurswerk in onze afdeling. Haar bezigheden bij de landelijke organisatie van Groei&Bloei activiteiten als Keukenhof, Gardenista en Floralia zijn in de loop der jaren steeds meer uitgebreid en vragen veel tijd en energie. 
Ria organiseerde in onze afdeling ieder jaar de kinderactiviteiten voor Moeder,- en Vaderdag in samenwerking met Welkoop en ook de jaarlijkse tuinenbusreis was altijd door haar tot in de puntjes verzorgd. We willen haar hier nogmaals voor bedanken.
Tijdens de ALV van 12 maart hebben we afscheid van haar genomen. Fijn dat ze nog de busreis en Vaderdagactie deze maand zal leiden. Voor volgend jaar hebben we Rita van Steenbergen en Monique ter Brugge bereid gevonden om de kinderacties met de Welkoop van haar over te nemen.
We zoeken nog 1 of 2 mensen die samen met het bestuur de organisatie van de busreis op zouden willen pakken. Graag melden bij Greet Steenhuis tel: 06-44422632.

 


 

Zaterdag 15 juni Groei&Bloei Vaderdagactie

Voor alle kinderen t/m 11 jaar die hun vader willen verrassen met een lief cadeautje is het zaterdag 15 juni knutseltijd in de plantenkas van Welkoop. Aanmelding is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden.
Aanvang: 09:30 tot 15:30
Inlichtingen: Ria Bastiaanse Tel. 0318-416598.

 


 

Open tuin nummer 10: het Kruidenbos

Open Tuinendag Groei&Bloei Wageningen e.o. zaterdag 15 juni

Open Tuinendag Groei&Bloei Wageningen e.o. zaterdag 15 juni 
Van 8 t/m 16 juni is de Nationale Tuinweek van KMTP/Groei&Bloei.
Kom kijken in andermans tuin op de Open Tuinendag en doe inspiratie op!
Dit jaar zetten we de tuinen in Renkum en Heelsum in het zonnetje.
Onderstaande tuinen zijn deze dag van 10.00 tot 16.00 uur gratis voor het publiek toegankelijk en zijn duidelijk herkenbaar d.m.v. een bord bij de ingang van de tuin. Op de nummers hieronder kun je doorklikken naar foto's van de tuinen. Voor de flyer met plattegrond en adreslijst klik hier. Voor een uitgebreide beschrijving met foto's klik hier.

1. Utrechtseweg 36-46, 6866 CL Heelsum
Moestuincomplex de Vierslag aan het Beekdal toont een grote variatie aan moestuinen en bloementuinen.
2. Bennekomseweg 28, 6866 DE Heelsum
Diepe voortuin en een knusse achtertuin met tot de verbeelding sprekende hoekjes en verrassende ornamenten.
3. Prins Bernhardlaan 12, 6866 BX Heelsum
Parkachtige tuin met grote vijver. Hagen zorgen voor optisch effect van deeltuinen met eigen karakter en beplanting.
4. Lindelaan 5, 6871 DW Renkum
Tuin in cottagestijl. Combinatie van rechte en glooiende lijnen, weelderige borders en apart moestuingedeelte.
5. Lindelaan 10, 6871 DX Renkum
Bostuin met monumentale bomen, vijvers en spannende kruip-door-sluip-door paadjes.
6. Joan Beukerweg 20, 6871 GC Renkum
Door oude hagen en leibomen omsloten wilde bloementuin, aangelegd volgens principes natuurlijk tuinieren.
7. Kerkstraat 38, 6871 BL Renkum
Vanuit het gevoel ontworpen tuin met een kronkelend pad en een verassend moestuintje. Open tot 15.00 uur 
8. Hartenseweg 12, 6871 NC Renkum
Strakke coulissen belijning door hagen en bogen. Achtertuin met diagonale lijnen en doorkijk op Renkums Beekdal.
9. Hartenseweg 20, 6871 NC Renkum
Grote tuin bij historisch pand. Bloemenweide en border met prairiebeplanting. Variatie in natuurlijke harmonie.
10. Kortenburg op terrein Oranje Nassau’s Oord 
Klein, in opbouwfase verkerend, voedsel- en kruidenbos.
Open van 12.30- 16.00 uur, rondleiding 13.00- 14.00- 15.00 uur. Route: bij de witte villa het zandpad in, na 100 meter rechts door het metalen hek; zie detailkaartje.

Op bijgaande plattegrond vindt u de locaties. Er is geen vaste volgorde, u kunt uw rondje tuinen op elk gewenst punt beginnen.
Alle tuinen zijn op fietsafstand te bezoeken. Let op: het parkeren met de auto is op een aantal locaties beperkt of op flinke afstand van de tuin. (zie P op bijgaande plattegrond).
Als rustpunt (zie R op bijgaande plattegrond) kunt u terecht bij Woon- en Tuinwinkel Loenen, Groeneweg 76, Renkum voor een kopje koffie of thee, heerlijke taart en toiletgebruik. De moestuin van de eigenaresse is ook te bezoeken. Groei&Bloei leden ontvangen 10% korting op aankopen op vertoon van de G&Bpas.


Veel plezier met het kijken in andermans tuin!

 


 

Zomerronde tuinkeuringen

De tuinkeurders in Wageningen zijn toe aan hun tweede ronde, in de zomer. Misschien heeft u wel een kaartje in de brievenbus gevonden dat uw tuin na de voorjaarsronde is geselecteerd om ook in de zomer en de nazomer te keuren. Of misschien ziet u een groepje van twee of drie keurders aan het werk met pen en papier om een tuin vanaf de openbare weg te beoordelen. Deze vrijwilligers bekijken met veel plezier de tuinen in de hun toegewezen wijk die vanaf de openbare weg goed zichtbaar zijn.

 


 

Zonovergoten Gardenista Kasteel Ophemert 15 mei j.l. (foto Hennie Groeneveld)


 

Snoeischaren

De bestelde snoeischaren zijn binnen en kunnen worden afgehaald bij de penningmeester.

 


 

Ochtendexcursie op 5 juli Hemerocallis-proefveld op de WUR campus

Kent u de daglelie of Hemerocallis? En dan niet die ene saaie bruine, die je in juli overal ziet, maar vele andere vormen, kleuren en afmetingen. Ze zijn er van 5 tot 35 cm, van rond tot stervormig en alle kleuren tussen groen, wit, geel en rood. De prachtige bloemen bloeien slechts één dag, vandaar de naam daglelie, maar iedere dag openen zich weer nieuwe bloemen.


Voorafgaand aan de lezing op 14 november wil Seerp graag zijn grote hobby laten zien die hij al twintig jaar beoefent en wel het kweken van daglelies. Die liefde voor de daglelie begon al in zijn jeugd. ‘Toen ik die plant voor het eerst zag, vond ik hem meteen fascinerend. Een grote pol waar dan zo’n mooie grote mooie bloem uit komt. Dat verwacht je helemaal niet.’ Seerp zal ons zelf rondleiden.


Aanmelden vóór 1 juli bij info@wageningen.groei.nl onder vermelding van: excursie de campus of bij Greet Steenhuis T: 06-44422632 of als u mee wilt rijden.


De tuin ligt op de campus WUR, tussen de Dijkgraafflat, de busbaan, en het RIKILT, Akkermaalsebos 2, gebouwnummer 123, Wageningen. We verzamelen om 10:00 uur bij de ingang. De excursie duurt tot ca 11:00 uur.

 


 

Groei&Bloei-nieuws uit de regio

Zat 8 juni, afd Nijmegen, Open Dag Nijmeegse Stadstuinen, ca. 30 zeer gevarieerde particuliere tuinen in Nijmegen, 10.00 - 17.00 u, zie www.nijmeegsestadstuinen.nl .


Zon 9 juni, afd Nijmegen, Open tuinen Overasselt. 10.00 tot 17.00 u. De tuinen zijn herkenbaar aan de groene klomp. Zie www.opentuinenoverasselt.nl.


Din 11 juni, afd Ede en Barneveld, Opening Zintuigentuin Barneveld, Natuurcentrum de Meerwaarde, Rietbergenlaan 6, 3771 RD Barneveld, 10.00-16.30 uur.


Zat 15 en zon 16 juni, afd Midden-Betuwe, Open tuinen in Maurik, Ingen, Ijzendoorn, Ochten, Kesteren en Opheusden, 10.00 - 17.00 u.


Vrij 28 juni, afd Nijmegen, avondexcursie naar kasteeltuin Hemmen, Veldstraat tegenover nr. 81, Hemmen, kosten € 5,00, aanmelden voor 18 juni info@nijmegen.groei.nl verplicht.


In juni en juli zijn er verder diverse meerdaagse tuinreizen in binnen- en buitenland, georganiseerd door Groei&Bloei-afdelingen.


Zie de agenda's van deze afdelingen voor meer informatie (via Verfijn resultaten Gelderland).