Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief

Nu in bloei

Betonie en Monarda


Hartelijk welkom aan onze nieuwe leden

In Wageningen: Mevr M.H. Stoop.
In Heelsum: Dhr R. van Gent,  mevr P. van Meurs en dhr C.C. van Rijswijk.
In Heveadorp: Mevr S. Hulsmeijer en mevr B.D. Rossenaar.
In Renkum: Dhr A. Wortelboer.


 

Woensdag 14 augustus: Workshop Bloementaart maken

Om het bloemschikken van onze afdeling nieuw leven in te blazen organiseren we een eerste workshop als extra activiteit in de zomer.
Een bos bloemen plukken uit je eigen tuin is leuk, maar op de vaas blijven ze meestal niet zo lang staan en gaan ze vaak hangen. Op een groot rond steekschuim in de vorm van een taart, kan je een kleurrijke combinatie ervan maken, die langer een mooie blikvanger zal zijn op je tafel, al is ie niet om op te eten.
Aanmelden bij Rita van Steenbergen via email:  acmvansteen@hotmail.com  of telefonisch 0318-414756. 
De workshop wordt gehouden op Rijnsteeg 35a, 6708 PJ Wageningen
Kosten leden G&B 10 euro; niet-leden 15 euro


 

Zaterdag 20 juli 2019: Agapanthus- en kasteeltuinmarkt op landgoed Rosendael

Op Rosendael bevindt zich een grote collectie Agapanthussen (liefdesbloemen). Op zaterdag 20 juli komen kwekers van de bijzondere Agapanthus met hun planten de op Rosendael reeds aanwezige Agapanthuscollectie versterken en bieden zij hun planten te koop aan. Daarnaast geeft de hovenier informatiesessies over de verzorging.  Tijdens deze dag  kan men ook andere planten, streekproducten, ansichten, antiek en curiosa en topkwaliteit tuingereedschap kopen. Een kijkje in het kasteel is ook de moeite waard; u wordt rondgeleid door onze kasteeldames- en heren in kostuum.


Landgoed Rosendael
Kasteel Rosendael; alsof u er zo in kunt trekken! In deze Gelderse residentie heerst een sfeer van bewoning. De prachtige collectie meubels, zilver en porselein laten de 18de- en 19de-eeuwse grandeur van het interieur herleven. Maar de geschiedenis van Rosendael gaat terug tot de tijd dat hier de graven en hertogen van Gelre gedurende 200 jaar verblijf hielden. Vermaard tot over de grenzen is dit kasteel ook om zijn fraaie park. Al in de 17de eeuw was Rosendael voorbeeld van verfijnde tuinaanleg: hagen, kabinetjes, beeldhouwwerk, tuinvazen, vijvers, watervalletjes en fonteinen. Een groen hemeltjen op aerd, aldus dichter en staatsman Constantijn Huygens. Dat bleef zo. De huidige tuinsieraden, zoals de schelpengalerij, bedriegertjes en theekoepel, zijn van de hand van de 18de-eeuwse tuinarchitect Daniel Marot. 
Tijd en datum: zaterdag 20 juli, tussen 11.00 en 17.00 uur. 
Entree: volwassenen € 5,00. Meerprijs bezoek kasteel € 5,00 
(voor donateurs, Museumkaarthouders en leden Groei & Bloei gratis kasteelbezoek)  
Adres: Kasteel en park Rosendael, Rosendael 1, 6891 DA Rozendaal.
Informatie: www.glk.nl/rosendael of mail naar rosendael@glk.nl


 

Groei & Bloei excursie met verrassend vervolg

Seerp Wigboldus ontving op 5 juli j.l. 26 bezoekers in zijn proeftuin met daglelies op de WUR campus in Wageningen. Tijdens zijn rondleiding gaf hij enthousiast tekst en uitleg over zijn hobby, maar vertelde ook dat hij door tijdgebrek zijn proeftuin moet beëindigen en van plan is een deel van zijn collectie beschikbaar te stellen aan belangstellenden. 
Een aanwezige medewerker van het Arboretum Belmonte liet weten dat het arboretum de eigen collectie daglelies graag zou uitbreiden met exemplaren uit de collectie van Seerp Wigboldus. Een mooie en blijvende erkenning voor het jarenlange werk van Seerp. 
Op 14 november is Seerp Wigboldus te gast bij de prijsuitreiking van de Groei & Bloei tuinkeuringen in gebouw Vredehorst, Tarthorst 1 in Wageningen. Hij zal dan in woord en beeld meer over zijn hobby vertellen.


 

Terugblik op de Open Tuinendag van 15 juni 2019

De weergoden zaten ons in eerste instantie niet mee. De avond en de nacht ervoor waren er nog een aantal regen- en onweersbuien en het druppelde nog flink, toen ‘s morgens de opvallende groene straatborden buiten werden gezet. De eerste bezoekers meldden zich vlak na tienen dan ook met de paraplu in de aanslag. Gelukkig begon in de loop van de middag de zon te schijnen en konden de bezoekers genieten van de vele mooie tuinen. Ook dit keer was er veel variatie: van minivoedselbos tot cottagetuin, van moestuincomplex tot wilde bloementuin, met rechte lijnen of kronkelpaadjes, zelf ontworpen of aan laten leggen, met grappige details of ontvangst met lekkere taart. Maar vooral, met tuinbezitters die echt hun best hadden gedaan om te laten zien waar hun passie ligt en waar ze trots op zijn. Er was wel wat concurrentie van andere activiteiten in de buurt zoals Renkum Bomvol, de open tuin van de Ommuurde tuin, het Belmondo festival in Wageningen en de wedstrijd van het Nederlands vrouwenvoetbal, waardoor de bezoekersaantallen niet spectaculair waren. Elk nadeel heeft echter zijn voordeel en de tuinierders hadden nu volop de gelegenheid om met de bezoekers in gesprek te gaan over stekken, zaaien, bestrijden, bemesten enz. Menig bezoeker ging naar huis met een plantje of stekje, een zakje groente of bakje fruit.


Ook dit jaar kwamen de bezoekers uit het hele land: behalve uit de eigen regio, uit Hoofddorp, de Meern, Heerenveen, Dodewaard, Gouda, Dieren, Voorhout, Garrelsweer (Gr.), Heemstede en Breda.
Op de door de OpenTuinendagcommissie georganiseerde evaluatieborrel hebben de deelnemers elkaar ontmoet, onderling ervaringen uit kunnen wisselen en werd het initiatief genomen ook elkaars tuinen te gaan bezoeken. Samen met de leden van de commissie en het bestuur van Groei&Bloei werd teruggekeken op een geweldig mooie dag. Men vond het zeker voor herhaling vatbaar. We kregen nog een aantal goede tips van de deelnemers waar we zeker mee aan de slag gaan.


In 2020 organiseert onze afdeling wederom de Open Tuinendag en wel op zaterdag 20 juni. Dan zijn de tuinbezitters van Bennekom aan de beurt. Woont u in dit dorp of in het buitengebied ervan en mocht u door dit bericht enthousiast zijn geworden om uw tuin open te stellen, dan horen we dat graag. Stuur voor meer informatie, of om u aan te melden, een e-mail naar: jopie.deboer@hotmail.com.
 


 

Vaderdagactie groot succes

De vaderdagactie op zaterdag 15 juni was een groot succes, met aanzienlijk meer kinderen dan andere jaren. We hebben 70 kinderen op bezoek gehad en dat ondanks dat er allerlei evenementen plaatsvonden.


 

Busreis zeer geslaagd

De busreis donderdag 13 juni naar Zuid Drenthe en Noord Overijssel was heel geslaagd, Ria, bedankt!!

We zijn blij te kunnen melden dat 2 mensen zich hebben aangemeld voor het organiseren van de busreis volgend jaar!


 

Najaar 2019: Workshop “Zaden schonen en bewaren”

Hoe fijn zou het zijn als in januari voor de zadenruilbeurs al je zaden schoon en keurig in zakjes zouden zitten. Eind november gaat Greet Steenhuis daar een workshop over geven. 
De komende maanden kan je al beginnen je zaden met plant en al te verzamelen in papieren groentezakken en laten drogen.
In een latere nieuwsbrief zal er meer info over verschijnen.


 

Groei&Bloei-nieuws uit de regio

Zat 20 juli, Agapanthusdagen kasteel Rosendael, Rosendael 1, 6891 DA Rozendaal, entree € 5,-, 11:00-17:00 uur.


Woe 24 juli, afd West-Betuwe, Leden kijken bij leden, vanaf 19:30 uur, Streinmansesteeg 1, Zoelen. Aanmelden uiterlijk 20 juli.  


Ma 29 juli, afd Barneveld, Open tuin Rianne van den Hudding, Pluktuin Voorthuizen, Rijksweg 67, 3781 LT Voorthuizen, tuin open 19:30 uur.


Ma 5 aug, afd Barneveld, Open tuin Passiflorahoeve, Oud Willigerweg 1, 6732 GN Harskamp, tuin open 19:30 uur.


Woe 7 aug, afd West Betuwe, Tuinbezoek bij Joke Knol, De Elzenpasch 8, 4003 CK Tiel, vanaf 19:30 uur, entree € 3,50 p.p.


Vrij 9 aug, afd Ede, Excursie Betuwe langs 3 tuinen en een kwekerij van éénjarigen. Start Arnhemseweg 94, 6711HH Ede, 9:00 uur. Aanmelden vóór 18 juli. Kosten: € 37,50, leden € 32,50.


Zat 24 aug, afd. Midden-Betuwe, ochtendexcursie bamboekwekerij Perk, Meinte 10, 4153 XE Beesd, 9:30 uur. Gratis.


Zat 31 aug, afd Over-Betuwe & Lingewaard, Excursie Nieuw Robbenkampen, Rooijsestraat 49, 6621 AJ Dreumel.


Don 5 sep, afd Ede, Excursie Leusden en Terschuur, Bezoek aan 4 tuinen en een kwekerij van ecologische vaste planten. Vertrek 8:45 uur Arnhemseweg 94, 6711 HH Ede, terug ± 18:00 uur. Kosten: € 44,00, lid andere vereniging € 46,00, niet lid: € 48,50. Aanmelden vóór 8 aug.


Zie de agenda's van deze afdelingen voor meer informatie (via Verfijn resultaten Gelderland).


 

Clematis 'Princess Kate'