Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief januari 2020

Nieuwjaarswens

Beste mensen,

Fijn dat u van tuinen en tuinieren houdt! Zo draagt u een steentje bij aan het verbeteren van de natuur en het klimaat. Want het gaat niet goed met de natuur en de biodiversiteit in Nederland: er is een sterke afname van bijvoorbeeld insecten en ook het vogelbestand gaat achteruit. We hebben steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden zoals hitte, droogte en wateroverlast. In de media wordt daar dagelijks aandacht aan besteed. De EU komt zelfs met een ambitieus klimaatplan met daarin het voornemen om 2 miljard bomen te planten!

Het afgelopen jaar heeft onze afdeling in vele activiteiten dan ook aandacht gegeven aan deze onderwerpen in lezingen en excursies. Tijdens mijn lezing afgelopen november in de bibliotheek heb ik nog een aantal tips gegeven hoe u duurzaam kunt tuinieren. Als u in uw tuin meer insectenvriendelijke planten poot i.p.v. tegels, en u meer struiken met bessen zet i.p.v. een schutting, zullen er bijvoorbeeld meer vlinders en vogels in uw tuin komen. Door meer bomen te planten, zullen we minder last hebben van hittestress in de stad.

Een druppel op de gloeiende plaat? Ik ben van mening dat alle beetjes helpen en daarom deze oproep: draag uw tuinpassie ook uit naar uw buren, familie en vrienden. Dit jaar waren op onze stekken- en plantenruilbeurzen per keer meer dan 80 bezoekers. Ook de zadenruilbeurs trekt ieder jaar meer enthousiaste tuinliefhebbers. Zo stimuleren we meer groen in Nederland om het CO2- en stikstofoverschot te verminderen. Meer groen om gezonder en duurzamer te leven.

Dit nieuwe jaarprogramma biedt ook weer vele mogelijkheden om gezamenlijk onze passie voor groen verder uit te dragen. Met excursies naar mooie tuinen, de Open Tuinendag, en de busreis naar Limburg, waar het glooiend landschap een extra dimensie geeft aan de te bezoeken tuinen.

Samen met Floralia Bennekom gaan we ook dit jaar weer met de bus naar Gardenista, hét tuinevenement om inspiratie op te doen en gezellig een dag in het groen te vertoeven.

Ik wens iedereen een groen en gezond 2020 toe en heet u graag welkom op onze activiteiten!

Greet Steenhuis, namens het bestuur.
(foto Guy Ackermans)

Uitnodiging Jaaropening en Zadenruilbeurs

zaterdag 11 januari, 10:00 uur
Vredehorst, Tarthorst 1, Wageningen

Het bestuur is de afgelopen weken druk in de weer geweest met het schonen, verpakken en labelen van de zaden van het afgelopen seizoen. U ook? Op 11 januari kunnen deze mee naar de zadenruilbeurs en wie weet zit er bij het aanbod wat nieuws om thuis uit te zaaien.

Wij ontvangen u graag vanaf 10:0 uur tijdens deze bijeenkomst om u een goed tuinjaar toe te wensen. U kunt gezellig bijpraten en plannen uitwisselen voor het tuinseizoen 2019 onder het genot van een kopje koffie of thee. Er is een presentatie met een terugblik op seizoen 2019 en een toelichting op het jaarprogramma 2020. Om 10.30 starten we met het ruilen van de zaden. Er zijn ook weer lege zaadzakjes te koop.

Uitnodiging Lezing: Fietsen langs bijzondere tuinen in Normandië en Bretagne, door Henny van der Wilt

maandag 20 januari, 20:00 uur
Vredehorst, Tarthorst 1, Wageningen

De lezing begint in Normandië met een bezoek aan de tuin ‘Agapanthe’, iets ten noorden van Rouen. In deze prachtige tuin staan manshoge agapanthussen naast 2000 soorten andere planten. Het is een doolhof van paadjes met de ene verassing na de andere. In de Calvados bezoeken we het Chateau de Brécy met een mooi gerestaureerde 17e eeuwse tuin.

Na de pauze fietsen we langs de noordkust van Bretagne. Hier bezoeken we eerst de tuinen van het 17e eeuwse Chateau de la Ballue. Daarna brengen we een bezoek aan de eilanden Île de Batz en Île de Bréhat. Op 20 januari laat Henny u nog veel meer zien van haar fietstocht door dit bijzondere stukje Frankrijk.

Vooraankondiging Groepsreis naar Gardenista

datum: woensdag 13 mei 2020

Het evenement is verplaatst naar een grotere locatie, de Historische Buitenplaats Den Alerdinck in Laag Zuthem (bij Zwolle). De organisatie ligt op stoom en brengt regelmatig een eigen nieuwsbrief uit, zie https://gardenista.nl/. Hier vind je alle nieuwtjes en oproepen. Uiteraard kun je je op deze nieuwsbrief abonneren.

We hopen weer op een arrangement voor Groei&Bloei-afdelingen en daar gaat onze afdeling op woensdag 13 mei dan gebruik van maken met een extra busexcursie. De aanmeldingen lopen al binnen dus geef je snel op om verzekerd te zijn van een plaats.

NB de extra busexcursie is alleen voor leden. Dus ben je nog geen lid, dan is dit misschien een reden om het te worden. Een lid mag max. 1 introducée meenemen.
 

Vooraankondiging Busreis naar Zuid-Limburg

datum: donderdag 11 juni 2020

De aanmelding is geopend en de eerste aanmeldingen zijn al binnen. Dus geef je snel op om verzekerd te zijn van een plaats. NB tot 1 mei kunnen alleen leden zich opgeven, daarna zijn de eventueel nog overgebleven plaatsen ook voor niet-leden beschikbaar. Zie verder het nieuwe programmaboekje dat bij de leden is bezorgd.

Jaarprogramma downloaden?

Je vindt het Jaarprogramma 2020 van G&B Wageningen e.o. hier.

Je vindt onze Activiteitenkalender 2020 hier.
 

Groenactiviteiten in de regio

 • Woensdag 8 januari, afd West-Betuwe.
  Lezing Efficiënt vasteplantengebruik door Gerard van Buiten, kosten € 3,50, leden gratis. Ons Huis, Herman Kuijkstraat 11, 4191 AH Geldermalsen.
   
 • Dinsdag 14 januari, afd Midden-Betuwe.
  Lezing Beroemde Duitse tuinen door Gert Borgonje, kosten € 3,00, leden gratis. Helicon VMBO, Industrieweg 4, 4041 CR Kesteren, 20:00 uur.
   
 • Woensdag 15 januari, afd Rijk van Nijmegen.
  Lezing door Leo den Dulk over Mien Ruys, kosten € 2,50, leden gratis. Helicon VMBO, Marga Klompélaan 37, 6532 SB Nijmegen, 20:00 uur
   
 • Donderdag 16 januari, afd Veluwezoom. Lezing over de vele gezichten van de Veluwe door Jan Nijendijk, kosten € 3,00, leden gratis, De Kerkhorst, Dorpsweg 65a, Spankeren.
   
 • Maandag 20 januari, afd Doetinchem.
  Lezing door Eric Meijer: Wat maakt dat een plantencombinatie werkt? Kosten € 5,-, leden gratis. Zalencentrum de Kruisberg, Kruisbergseweg 172, 7009 BN Doetinchem, 20:00 uur.

Zie de agenda's van deze afdelingen voor meer informatie (via Verfijn resultaten Gelderland).

                                 vogelvoer? (foto Jopie de Boer)