Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief januari 2019

Hartelijk welkom aan onze nieuwe leden

In Wageningen: mevr. J. Veerbeek, mevr. T. Ledoux en mevr. E. Verheij. 

In Renkum: mevr. M. de Goeij van Ettinger.

 


 

Wat was 2018 een stralend jaar!

 

Beste mensen,

De zon heeft meer geschenen dan ooit geregistreerd. Een record van 2050 uren, terwijl dat gemiddeld 1550 uren zijn. Mijn tuin heeft dan ook tot half december in bloei gestaan, maar na vandaag met de eerste sneeuw is het uit met de pret. Ik moet nodig de dahlia’s er uit halen, maar ja de sneeuw op de uitgebloeide bloemen geeft weer zo’n mooi wintersilhouet. Natuurlijk had het ook een keerzijde: door de aanhoudende droogte en hoge temperaturen is er veel schade geleden, ook in onze tuinen. Niet alle planten konden het aan, maar misschien herstellen ze zich weer het komende seizoen. In de komende lezing van Arnold van Vliet komt u hier meer over te weten.

Het jaar was ook stralend voor onze vereniging omdat meerdere enthousiaste mensen zich gemeld hebben voor het bestuur en we nu weer met 6 bestuursleden zijn. Ook andere leden ondersteunen de activiteiten met hun hulp, en hebben we nu commissies kunnen vormen. Misschien wilt u ook wel in zo’n commissie of wilt u helpen met de social media? Het ledental is sinds jaren weer gegroeid en we hebben dit jaar 33 nieuwe leden mogen begroeten!

En voor de Gemeente Wageningen was het een stralend jaar, omdat de stad uitgeroepen is als “Groenste Gemeente van Nederland”. Onze groene omgeving is natuurlijk prachtig met de Rijn en uiterwaarden, de Berg, de Eng, het Binnenveld, enz. De gemeente heeft ook een goed Groenbeleidsplan vond de jury. Maar ik vind dat de binnenstad veel groener kan, en dat in de tuinen minder stenen moeten komen te liggen. We proberen dat in samenwerking met de gemeente te stimuleren.

Van meer groen in de omgeving gaat de mens meer stralen, en dat besef staat steeds meer in de belangstelling. In het komende seizoen hebben we weer mooie lezingen en excursies om iedereen te enthousiasmeren en hieraan te werken. Het bezoeken van tuinen is altijd een feest. We gaan ook naar een voedselbos, helemaal een hot item, en natuurlijk weer de busreis met inspirerende tuinen.

Als extra busreis gaan we op 15 mei samen naar Gardenista, een nieuw stralend tuinevenement van KMTP/Groei&Bloei. “Verbinding in het groen!” Ik ben heel benieuwd hoe we dat gaan beleven.

Ik wens iedereen een stralend 2019 toe en heet u graag welkom op de jaaropening

Greet Steenhuis


 

Jaaropening en zadenruilbeurs, vrijdagmiddag 18 januari

Het bestuur is de afgelopen weken druk in de weer geweest met het schonen, verpakken en labelen van de zaden van het afgelopen seizoen. U ook? Op 18 januari kunnen deze mee naar de zadenruilbeurs en wie weet zit er bij het aanbod wat nieuws om thuis uit te zaaien.

Wij ontvangen u graag tijdens deze bijeenkomst om u een goed tuinjaar toe te wensen. U kunt gezellig bijpraten en plannen uitwisselen voor het tuinseizoen 2019 onder het genot van een drankje. Er is een presentatie met een terugblik op seizoen 2018 en een toelichting op het jaarprogramma 2019. Om 16.00 starten we met het ruilen van de zaden.

Vredehorst, Tarthorst 1, 6708 HG Wageningen

Tijd 15:00 tot 17:00 uur

Maandag 21 januari lezing door Michiel Wallis de Vries van de Vlinderstichting

Hoe ernstig is de achteruitgang van insecten

Als je tien jaar geleden op een zomeravond een eind in je auto ging rijden zat je voorruit onder de muggen en andere beestjes. Nu nauwelijks nog. Onderzoek in Duitsland toont aan dat de insectenpopulatie de afgelopen 25 jaar met 75% is afgenomen. In Nederland is het niet beter gesteld blijkt uit literatuurstudie en incidentele tellingen. De vlinderstichting volgt al sinds 1990 nauwgezet de populaties. Het blijkt dat zowel de bedreigde soorten als algemene soorten steeds maar verder achteruitgaan. Met het nieuwe “Deltplan biodiversiteitsherstel” gaan verschillende natuurorganisaties en onderzoeksinstellingen als Wageningen UR en NIOO proberen het tij te keren. Michiel Wallis de Vries toont ons de ontwikkelingen van de achteruitgang van insecten en die van vlinders in het bijzonder. Daar moeten en kunnen we met het Deltaplan iets aan doen! Maar wat?

Locatie:     Vredehorst, Tarthorst 1, Wageningen

Aanvang:   20:00 uur

Busreis juni 2019

De aanmelding is geopend en de eerste aanmeldingen zijn al binnen dus geef je snel op om verzekerd te zijn van een plaats. NB tot 1 mei kunnen alleen leden zich opgeven, daarna zijn de eventueel nog overgebleven plaatsen ook voor niet-leden beschikbaar. Zie verder het nieuwe programmaboekje dat bij de leden is bezorgd.

Plantenasiel Wageningen viert eerste verjaardag

Het Plantenasiel Wageningen, gehuisvest in ‘Thuis’, voormalig ‘Wielewaag” aan de Stationsstraat viert op zaterdag 26 januari van 13-16 uur haar 1e verjaardag.

Er zijn  allerlei leuke activiteiten zoals; workshop terrarium maken, lezingen en een fotobooth. En er zijn natuurlijk leuke kamerplanten te vinden.

Daarnaast is de verbouwing klaar en kan de nieuwe inrichting van het plantenasiel bekeken worden. Iedereen is welkom.

Gardenista

De organisatie ligt op stoom en brengt regelmatig een eigen nieuwsbrief uit, zie https://intranet.groei.nl/index.php?id=96617 Hier vind je alle nieuwtjes en oproepen. Uiteraard kun je je op deze nieuwsbrief abonneren.

Er is inmiddels een arrangement voor Groei&Bloei-afdelingen en daar gaat onze afdeling op woensdag 15 mei gebruik van maken met een extra busexcursie. De aanmeldingen lopen al binnen dus geef je snel op om verzekerd te zijn van een plaats.

NB de extra busexcursie is alleen voor leden, dus ben je nog geen lid, dan is dit misschien een reden om het te worden. Een lid mag max. 1 introducée meenemen.

Bloemenvrijwilligers gevraagd voor het Hospice

Voor het Hospice in Wageningen zijn we op zoek naar ‘bloemenmeisjes’/ ‘bloemenmannen’ die het ‘mooi’ en dankbaar werk vinden om op deze bijzondere plek voor de bloemen te zorgen.

Wat houdt dit in?

Twee maal per week worden voor de gasten en voor de verschillende ruimtes boeketten geschikt en/of ververst. Op maandag krijgen we de weekend bloemen van ‘het Bloemenparadijs’ en op donderdag maken we indien mogelijk gebruik van bloemen en groen van een pluktuin of uit eigen tuin. 

Het is hartverwarmend om te zien hoe blij de gasten (patiënten)  en hun bezoekers zijn als er weer frisse en mooie boeketten in de gastenkamers staan. Andere ruimtes zoals de entree worden ook opgefleurd wat bijdraagt aan een warme en huiselijke sfeer voor gasten en vrijwilligers.

Heeft u belangstelling om mee te helpen in ons team dit mooie werk te doen voor 1 of 2 keer per week en bent u een beetje handig met bloemen schikken of wilt u dat leren? Voor meer informatie kunt u  contact opnemen met:

Greet Steenhuis  E:  greet.steenhuis@upcmail.nl     T: 06-44422632

Jopie de Boer      E: jopie.deboer@hotmail.com       T: 06-48654808

Website Groen Wageningen wordt voortgezet

In september ontving gemeente Wageningen de gouden trofee van de Entente Florale en kreeg Wageningen de titel 'groenste stad van het land'. Deze titel is grotendeels te danken aan de inzet van alle groene organisaties en initiatieven in Wageningen, waaronder Groei&Bloei.

In het januari/februari-nummer van ons maandblad heeft de redactie op pag. 78 een stukje geplaatst over de bloementaart die Greet Steenhuis en Marc Roosjen aan de gemeente hebben aangeboden.

De gemeente Wageningen zet de website groenwageningen.nl voorlopig voort, om de bewoners van Wageningen geïnformeerd te houden over alle groene activiteiten in de stad en het buitengebied. Hier vindt u artikelen over groene initiatieven en een Groene Agenda met evenementen.

Groei&Bloei-nieuws uit de regio

Woe 9 jan, afd West Betuwe, lezing ‘Sissinghurst’ door Paul Machielsen van Kwekerij Abbing. Ons Huis, Herman Kuijkstraat 11, 4191AH Geldermalsen.

Woe 16 jan, afd Ede, Nieuwjaarsbijeenkomst met presentatie jaarprogramma. De Open Hof, Hoflaan 2, 6715AJ Ede

Do 17 jan, afd Veluwezoom. Lezing over de tuinen van Mien Ruys door Monique Bruins Slot. De Kerkhorst, Dorpsweg 65a, 6956AN Spankeren

Zie de agenda's van deze afdelingen voor meer informatie (via Verfijn resultaten Gelderland).