Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief februari 2021

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Leuk, we gaan Zoomen!

Omdat we voorlopig nog geen bijeenkomsten kunnen organiseren vanwege corona, gaan we van start met onze eerste digitale Groei&Bloei-lezing op 25 februari. We zijn benieuwd hoeveel belangstelling er voor is onder de leden en andere tuinliefhebbers.

‘Zoomen’ is voor de een totaal iets nieuws en voor de ander een dagelijkse bezigheid. Via internet kunnen we met het programma ‘Zoom’ een bijeenkomst bijwonen alsof we samen in een zaaltje zitten en naar een spreker en een presentatie kijken. We hebben hiervoor Sander Onsman uitgenodigd. U weet wel, van dat zadenwinkeltje Onszaden aan de Bergstraat, waar de exotische planten in de etalage steeds harder gingen groeien en je nauwelijks de toonbank nog zag. De winkel is helaas gesloten; Onszaden is voortgezet als webwinkel. Verderop leest u hoe u zich voor de lezing ‘Zaden op wereldreis’ kunt inschrijven. Echt een aanrader om mee te doen!

Mocht er na 2 maart weer meer versoepeling in de RIVM-regels komen, dan hebben we alvast een paar leuke activiteiten klaar staan, zoals een snoeicursus en moestuinworkshop. Let op: deze staat, net als de digitale lezing, niet aangekondigd in de flyer. Voorlopig dus eerst zelf maar aan de slag en hopelijk word je enthousiast van alle tips en reacties in deze nieuwsbrief. Zo ben ik vorige maand meteen de winterstekken in potten gaan zetten van vijg, rode kornoelje, en monnikenpeper. Ben benieuwd wat ervan aanslaat.

Zo, nu nog snel naar de uiterwaarden om wat molshopen in emmers te scheppen. De mollen maken van de zware klei mooie rulle kleikorreltjes, die ik bij de rozen ga strooien. Morgen is het te laat, want dan staat alles onder water. Er wordt hoog water verwacht en de sluizen zijn vanmiddag open gezet. Daarna misschien nog een vorstperiode, dus mijn lentegevoel wordt weer danig getemperd. Maar schaatsen is ook nog een passie van mij!

Greet Steenhuis
Voorzitter.

op zoek naar mollenklei

25 februari: Digitale lezing door Sander Onsman van Onszaden

We gaan starten met digitale lezingen live via Zoom! Sander Onsman van Onszaden [www.onszaden.nl] heeft op donderdagavond 25 februari om 20.00 uur de primeur.

Het bestuur is enthousiast geworden door een live Zoom-lezing van afdeling Salland met bijna 100 deelnemers en is daarna aan de slag gegaan om dit ook voor onze afdeling te realiseren. Op 25 februari kunnen jullie onze eerste live digitale lezing volgen. Sander Onsman van Onszaden neemt ons dan mee naar de wondere wereld van bijzondere plantenzaden.

Overal ter wereld groeien bijzondere, verrassende plantensoorten. Ze hebben zich aangepast aan een lokaal klimaat en produceren zaden om zich verder over de wereld te verspreiden. Wij gaan deze avond op zoek naar die zaden en maken daarvoor een reis over de wereld. We bezoeken uiteenlopende leefgebieden van planten: koude regio’s met soorten die in Nederland in de tuin kunnen worden gekweekt tot laagland regenwouden met tropische kamerplanten.

Sander is bioloog en oprichter / eigenaar van Onszaden in Wageningen. Onszaden verkoopt honderden soorten zaden van bijzondere planten die mensen binnen of buiten kunnen opkweken. Al op de middelbare school had Sander een grote fascinatie voor planten en verzamelde hij zaden van over de hele wereld om uit te proberen. Tijdens zijn studie Biologie in Wageningen heeft hij Onszaden opgezet, zodat de steeds grotere zadencollectie ook door anderen kon worden gezaaid. Sander vertelt graag over planten en hij vindt het belangrijk dat mensen zien wat er op de wereld allemaal groeit en bloeit. Naast die bewustwording vindt Sander het belangrijk dat de biodiversiteit wordt beschermd.

Deelname
Het werkt als volgt. Om deel te nemen stuur je een mail aan info@wageningen.groei.nl met als subject/onderwerp 'deelname aan lezing'. Je ontvangt dan een link naar de online lezing, met uitleg hoe je het programma Zoom installeert. Dit hoef je maar één keer te doen. Ontvang je deze mail niet, kijk dan even in je spam-box. De link open je op je computer, laptop of tablet. Je krijgt beeld en geluid van de presentatie dan live op het scherm. Tijdens de lezing kun je in de chat vragen stellen. Aan het begin van de lezing zullen we het gebruik van Zoom nog even uitleggen.

de voormalige winkel van Onszaden aan de Bergstraat

Snoeicursus

Als de coronaregels het toestaan verzorgt Eric Meijer op zaterdag 6 maart van 10.00 tot 12.00 uur een instructieve snoeicursus. Aan de hand van praktijkvoorbeelden geeft Eric inzicht in het hoe en waarom van snoeien van struiken en bomen.

Aanmelden voor deze praktijkcursus kan bij Eric Meijer via mail: info@meijertuinontwerp.nl. Je krijgt van hem te horen waar de cursus gegeven wordt.

Deelnamekosten zijn 10 euro voor leden en 12,50 euro voor-niet leden.

in de snoeicursus komen ook rozen aan bod

Duurzaam tuinieren: Voorbereidingen voor het tuinseizoen

Natuurlijk ben ik na het verschijnen van het item ‘Kalk strooien’ van Leontine Colon in de nieuwsbrief van januari meteen enthousiast met strooien gestart. Slow-release korrels van Ecostyle werken het beste en geven langdurig kalk af.  Ik heb het gewoon bij de Welkoop kunnen kopen, die tijdens de lockdown gelukkig open is.

Nu een maand later kan er compost verdeeld worden op de tuin. De voorjaarsbollen laat ik eruit steken en straks groeien de vaste planten er makkelijk doorheen. Alleen de Echinacea’s en Heleniums willen niet graag afgedekt worden.

Ondertussen wied ik het ongewenste onkruid, dat nu nog gemakkelijk eruit te halen is. Let wel op de zaailingen van bijvoorbeeld Judaspenning. Ook haal ik het onkruid en mos tussen de stenen van het terras en de paden weg. Dat geeft meteen meer doorlaatbaarheid bij deze veelvuldige regen van de afgelopen dagen. Veeg er dan nog wat brekerszand over om algengroei en gladheid te voorkomen

De meeste oude bloeistengels laat ik nog even staan tot maart. Straks knip ik ze af tot 20 cm hoogte, zodat de nieuwe scheuten daar al wat steun aan hebben, en de restanten versnipper ik erboven als mulchlaag.

Meteen kijk ik waar straks nog plaats is voor mijn éénjarigen en dahlia’s. Misschien is er bij u nog plaats voor wat extra insectenplanten of struiken? Of toch die saaie Laurier eens vervangen door een besdragende struik, of een boom planten?

Andere winterklusjes tijdens regendagen zijn natuurlijk het tuingereedschap en de lege bloempotten schoonmaken om straks alles in de startblokken te hebben staan voor het oppotten van de zaailingen en stekken.

Succes!
Greet Steenhuis

Winterakoniet bij De Wolfswaard en Cyclamen coum

Nu zaaien in de moestuin

Hebben jullie ook in januari je moestuin kalk gegeven? Dan is het nu tijd om de vroege gewassen te zaaien en meteen mest te geven. Zelf heb ik gemerkt dat de hoge temperaturen en het gebrek aan regen van de laatste jaren het lastig maken in de zomer een goede groenteproductie te realiseren. Nu de winters milder zijn is het misschien wel mogelijk extra vroeg te beginnen, en zo gebruik te maken van de winterregens.

Groei&Bloei heeft een handige zaaikalender. In februari kun je al veel zaaien: tomaat, paprika, peper en aubergine (binnen voorzaaien!); koolsoorten, (veld)sla, spinazie en raapsteeltjes; ui en prei; radijs. En erwten, peulen en tuinbonen.

Zelf ben ik alvast begonnen met de sugar snaps. Deze heerlijke groente reageert sterk op de daglengte en stopt na de langste dag met groeien; er komen dan alleen nog bloemen. Hoe later je zaait, des te kleiner de plant bij het begin van de bloei en dus heb je dan minder opbrengst. Heel laat zaaien is bij mij daarom nog nooit succesvol geweest. Dit jaar ga ik met tussenpozen van vier weken steeds 25 zaden uitzaaien, vanaf eind januari tot eind april. De zaden kiem ik altijd voor op een warme plek op vochtig keukenpapier, na inweken in water met een flinke druppel bleekwater, waardoor ze niet zo gauw gaan rotten. Zodra er een wortelpuntje zichtbaar is, zet ik het zaadje in zaaigrond. Ik gebruik hiervoor plastic zaaimodules (merk Rootrainers) die verbazend lang meegaan. Hiermee krijg je mooie volle wortelkluitjes. Sugar snaps kunnen prima tegen kou, dus na een week of vijf kunnen ze al de tuin in. Plant ze goed diep zodat de wortels vochtig blijven. Zet er wel een stevig klimrek bij, want ze halen de twee meter gemakkelijk en vangen dan veel wind. De eerste peulen kun je eind mei verwachten, en medio juli is het alweer afgelopen. Vergeet niet wat van de laatste  peulen te laten rijpen voor nieuw zaaizaad.

Kijk ook eens op de link ‘Goed boeren in de  stad‘. Jeffrey Otten plaatst elke maand een filmpje, wellicht leuk om te volgen.
Leontine Colon

sugar snaps

Groen initiatief beloond

Onderstaand verhaal mailde Gerda Uenk. Zij heeft van de gemeente een stukje grond in bruikleen gekregen tegenover haar huis en van de buren aan de Mondriaanlaan 2 en 4 in Wageningen Noord-West. Een voorbeeld van hoe een initiatief wordt beloond en weer een mooie aanwinst voor een groen Wageningen! De moeite waard om in het voorjaar/zomer een kijkje te nemen. 

Gerda mailde ons het volgende:
Gedurende de zomer van 2020 was ik al bezig om planten in de verwaarloosde groenstrook voor ons huis te planten en om lelijk onkruid er uit te halen. Doordat de grond dermate hard is, was dat onbegonnen werk. Toen begon voor mij het plan te rijzen om de gemeente te vragen om het stuk grond in eigen beheer te mogen aanleggen, op voorwaarde dat de gemeente alle onkruid eruit zou halen en de grond plantklaar zou maken. Dwz omspitten en van goede grond voorzien.
Begin september heb ik de gemeente schriftelijk benaderd en al dezelfde week is de betreffende beambte komen kijken!! Al vrij snel kreeg ik bevestigd dat ze het een goed plan vonden.
Ik was in de veronderstelling dat de gemeente dat werk zelf ging uitvoeren en dat dat niet al te lang hoefde te duren, maar dat was een misrekening. Het werk moest uitbesteed worden: offertes laten maken door een aannemer enz. Dat betekende dat het wel de nodige tijd zou kosten.
Ik heb regelmatig contact gehouden met de gemeente en uiteindelijk de derde week van november hadden ze alles op de rit.
Pas op 11 december was de klus geklaard, het was inmiddels koud en nat geworden en toen werd ik ziek. Het heeft tot januari geduurd voordat ik in een zonnige week de planten heb geplant.
Ze zijn goed aangeslagen en ondanks het feit dat het nog niet helemaal vol staat ziet het er door de groenblijvende planten al best goed uit.
Ik kijk dan ook erg uit naar het voorjaar, zodat de planten goed kunnen gaan uitlopen.

Arabis alpina subsp. caucasica

Je vraag over de naam van het raadselachtige plantje bleef me bezig houden. Op internet en Plantnet kreeg ik geen goed antwoord.

Ik vroeg het ook aan Truus Ponsen die eigenlijk alle plantennamen zo uit haar mouw schut. Maar Truus ging ook op zoek en vond het plantje in het Arboretum de Dreijen mét nieuw etiket! Het is Arabis alpina subsp. caucasica.

Workshop Moestuinieren bij Woon-tuinwinkel Loenen in Renkum op 12 en 16 maart

Wil je beginnen met een moestuin of heb je er al jaren één en wil je er meer over weten? Volg dan een 1½ uur durende workshop moestuinieren. Met deze workshop krijg je meer inzicht in het moestuinieren, of je nu beginnend moestuinier bent of je kennis wilt opfrissen. Of je nu een moestuin hebt op het balkon, in een vierkante-meter-tuin, op 20 m² of 100 m², de basis van het moestuinieren is hetzelfde. Moestuinieren is rustgevend en het is zo lekker uit eigen tuin te eten. Dat wil je elk jaar weer!

Hoe ziet de avond eruit?

 • Ontvangst om 19.30 uur met koffie/thee.
 • We beginnen met wat theoretische uitleg over grondsoorten, mest, zaaien en zaailingen.
 • Tijdens de uitleg laat ik ook meteen het een ander zien, bijvoorbeeld hoe je kunt voorzaaien en hoe je zaailingen moet verspenen.
 • Uiteraard is er ook uitgebreid tijd voor vragen!
 • Aan het eind van de workshop krijg je van ons een leuk moestuin-startpakket!

Na afloop van de workshop kun je alvast de eerste zaden en andere tuinbenodigdheden verzamelen. Je ontvangt op deze avond 10% korting op je aankopen!


Datum: vrijdagavond 12 maart of dinsdagavond 16 maart 2021
HET HANGT VAN DE DAN GELDENDE COVID-19 MAATREGELEN AF OF DE WORKSHOP DOOR KAN GAAN
Tijd: 19:30-21:00 uur
Locatie: Woon- en tuinwinkel Loenen, Groeneweg 76 in Renkum
Aantal deelnemers: min. 4 personen, max. 6 personen
Kosten: €12,50 voor leden Groei&Bloei, incl. koffie/thee met huisgemaakte appeltaart en een moestuin-startpakket. Niet-leden €19,50 pp. Betaling ter plaatse.
Opgave: Opgeven via info@wageningen.groei.nl o.v.v. workshop moestuinieren en datum 12 of 16 maart. Opgave graag uiterlijk 2 weken vooraf.


We houden rekening met de RIVM-maatregelen.

Tot dan!
Ina Bakker-Loenen
info@woonentuinwinkel.nl

TIP: Je kunt deze cursus ook aan iemand anders cadeau doen!
Leden van Groei&Bloei krijgen 10% korting op alle Tuinartikelen in de Woon-tuinwinkel. Wel op vertoon van het G&B-pasje.

Voorjaarsbolletjes op schaal

Wat heb je nodig

 • Bolletjes in een pot narcis - blauwe druif - hyacint.
 • Een schaal naar eigen smaak
 • Mos-bolletjes
 • Een mooie tak/takken

Aan de slag

Je “klopt” het overtollige zand eraf, dit kan weer in de tuin. Je kunt de bolletjes ook uitspoelen in een emmer water, en de emmer met zand en water in de tuin legen. Je pakt een stuk mos en wikkelt het rond de bol. Afwerken met aluminium sierdraad. Je kunt er ook bolletjes tussen leggen zonder mos, dan zie je de wortels.

Ik heb er 3 bol mossen tussen gelegd en een magnolia tak, maar dat kun je aanpassen aan je eigen smaak. De bollen hebben geen water nodig, er zit voeding in de bollen. Zijn ze uitgebloeid, dan kun je ze in de tuin zetten, of in een leuke bak, dan heb je er volgend jaar weer plezier van.

Monique ter Brugge

voorjaarsbolletjes op schaal (foto Monique ter Brugge)

Winterbloeiers

In deze donkere natte dagen is er nog een plant die dapper de bloem aan de elementen bloot stelt. Het sneeuwklokje. Ik heb Galanthus elwesi in bloei en de Galanthus vernus met witte knoppen. Echte opkikkers. Trouwens, de winterkamperfoelie Lonicera fragrantissima is ook een aanwinst. Iemand schreef dat het de sterkst geurende plant is.

Aart van Schoonhoven

Lonicera fragrantissima

Reacties op het verhaal over winterstekken

Edwin Luijks: Ik ben aan de gang gegaan met je tip voor winterstekken van mijn hortensia. Het type hortensia dat ik heb heeft hele mooie bloemen, die op seringen lijken, omdat de kelkblaadjes gekruld zijn, en deze wil ik wel vermeerderen. Omdat we ze hebben gesnoeid, had ik mooie takken over, waarvan ik het zonde vond om ze weg te gooien. Ik heb de stekken geknipt net bij de vertakking, omdat daar nog een aantal slapende ogen zitten, want hoger op de stek komen allemaal al bladknoppen tevoorschijn, en ik denk niet dat daar dan ook nog wortels uit groeien, of kan dan wel? Hoe dan ook, hierbij wat foto's. En ik ben benieuwd hoe ze er over een paar maanden bijstaan. Ze staan op vochtige potgrond in mijn koude kas.

En Joantine Berghuijs: Leuke tips weer! Ik heb mijn Photinia gestekt. Ik heb stekpoeder gebruikt en een paar stekken in een pot met aarde met een plastic zak in de garage gezet. Ben benieuwd of dat lukt. En binnenkort ga ik kalk strooien, deed ik altijd samen met mest, maar dat is dus taboe.

Hortensia winterstekken

Groene Jaarkalander 2021

Maak van je tuin een levende tuin, voor mens en dier!

Met deze boodschap trekken tuinvereniging Groei & Bloei, Stichting Steenbreek, NL Greenlabel, Vogelbescherming Nederland, IVN Natuureducatie, AVVN samen natuurlijk tuinieren, Velt (Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) en KNNV, vereniging voor veldbiologie, in 2021 het land in.

Iedere partner levert vanuit zijn eigen organisatie een bijdrage door het organiseren van groene activiteiten, die gebundeld zijn in een gezamenlijke jaarkalender. Daarnaast staan in deze jaarkalender andere relevante themadagen, zoals tuintellingen en bomenplantdag, waaraan mogelijk lokale acties gekoppeld kunnen worden. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op www.steenbreek.nl/jaarkalender-2021/.

Sperwerwijfje met prooi in de tuin van Gerrit Bollen

Sneeuwklokjesdagen in de Palmentuin van Bert van de Weerd

De Palmentuin aan de Parelgras 19A, 3902 AP Veenendaal is open op de volgende dagen: Zaterdag en zondag 13 en 14 februari en 20 en 21 februari

Alle corona maatregelen worden in acht genomen. In verband met de coronamaatregelen vooraf een afspraak maken.

Email: depalmentuin@hotmail.com
Telefoon: 0318-520241 of 06-36537882

Graag lid worden van Groei&Bloei?

Vraag dan het inschrijfformulier van onze afdeling aan door een e-mailtje te sturen naar info@wageningen.groei.nl.

Je ontvangt dan deze prachtige instap-aanbieding:

 • het januari/februarinummer van Groei & Bloei van 2021 gratis
 • een mussenvilla t.w.v. €32,50 als welkomstgeschenk
 • én korting van 18 euro voor 2021: je betaalt eenmalig het actietarief van € 48,95 i.p.v. 67,00 euro

Deze actie geldt alléén middels aanmelding bij de afdeling met het bovengenoemde inschrijfformulier (dus niet via de website!). Ook mag je in 2020 niet eerder lid zijn geweest.

ledenaanbieding: een mussenvilla

SNEEUW !!