Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief februari 2020

Oproep nieuwe bestuursleden

Het bestuur van onze afdeling heeft weer plaats voor een of enkele nieuwe bestuursleden, om samen met enkele commissies het jaarprogramma te organiseren. Denk aan activiteiten als organiseren van open tuinendagen, excursies en workshops, foto's van activiteiten maken, persberichten en teksten voor website en nieuwsbrief schrijven. We zijn geen vergadertijgers maar steken graag de handen uit de mouwen. Dus denk er eens over na wanneer we je hiervoor benaderen, of meld je zelf aan.

 

Attendering: Kenniscafé Wateropvang in de Tuin

Locatie: Vredehorst, Tarthorst 1 in Wageningen
Datum/Tijd: 6 februari 2020, 19:30 - 21:30 uur
Organisatie: Wageningen Groen (wageningenduurzaam.nl/wageningenduurzaamgroen)

Het thema ‘wateropvang in de tuin’ wordt na de afgelopen hete zomers steeds belangrijker. Wil je meer weten over mogelijkheden om het water in de tuin te houden en producten hiervoor? Kom dan op donderdag 6 februari naar het kenniscafé. Dit kenniscafé over wateropvang in de tuin is voor groenprofessionals én voor particulieren. Met de informatie van deze avond kan je de volgende dag direct aan de slag bij de klant of in je eigen tuin!

Wat komt aan de orde?

 • Waar moet je rekening mee houden met de opvang van water in de tuin? Harry Post van gemeente Wageningen gaat in op de mogelijkheden en knelpunten in de tuinen in Wageningen.
 • Met een wadi houd je regenwater in de tuin. Tuinontwerper Elke Blänsdorf laat inspirerende voorbeelden zien en vertelt over het beplanten van wadi’s.
 • Eric Meijer heeft een tuinontwerp & adviesbureau in Wageningen en is gespecialiseerd in klimaatbestendige tuinen. Hij laat zien hoe je door goede grondbewerking en droogtebestendige planten op de juiste plek veel winst kunt behalen.
 • Mini-beurs met verschillende leveranciers o.a. van regenwaterschuttingen en diverse halfverhardingen. Je krijgt veel info en praktische tips en kan je kunt verder praten met de sprekers, collega’s en tuinbezitters.

Meld je aan op www.WageningenDuurzaam.nl/kenniscafe

Vragen? eveline@steenbreek.nl of bel naar 06-20227768

 

Lezing 10 februari: De kleurrijke wereld van Gertrude Jekyll (1843-1932)

door Lisette Leblanc

De Brink, Brinkstraat 39, 6721 WR Bennekom, 20:00 uur

De lezing gaat in  op de ontwikkeling van de tuinen en de plaats die Gertrude Jekyll inneemt in de geschiedenis van de tuinontwikkeling. Jekyll  legde de basis voor de moderne tuinarchitectuur. Zij liet zich inspireren door de schilder William Turner, The Arts and Crafts  Movement  van William Morris en het Impressionisme. Zij ontwierp circa 400 tuinen in Europa en Amerika en schreef meer dan 1.000 artikelen voor tijdschriften als Country Life en The Garden. Belangrijk was haar samenwerking met de architect Edwin Lutyens. Voorbeelden zijn Hestercombe Park, Munstead Wood in Godalming in Surrey en The Deaning in Sonning in Berkshire.

Gertrude Jekyll studeerde aan de academie in Londen. Ze bracht vele uren door in de National Gallery waar ze de werken van William Turner bestudeerde en zich liet inspireren door zijn kleurgebruik. Ze ondernam diverse reizen naar Italië, Griekenland, Noord-Afrika en toonde grote belangstelling in ambachten in die landen. Ze raakte geïnteresseerd in botanica en experimenteerde met planten en bloemen.

Toen ze zich uiteindelijk voluit op de tuin toelegde kon ze dankzij de veelzijdige opleiding tuinieren als pure expressieve kunst beoefenen. Zij zag de tuin als een palet met kleuren. Talloze plantensoorten bracht zij samen tot een harmonieus geheel. Zo is Upton Grey een fraai voorbeeld van haar veelzijdige expressiviteit. Gertrude Jekyll was een eigenzinnige vrouw die zich ook durfde te verzetten tegen de Victoriaanse mentaliteit.

Je kunt volop inspiratie opdoen voor je eigen tuin.

 

Let op! Snoeicursus verplaatst naar zaterdag 22 februari

Met de zachte winter is het voorjaar opnieuw vroeg, dus kan deze cursus prima al in februari plaatsvinden.

Verhelderende snoeicursus van Eric Meijer waarin aan de hand van praktijkvoorbeelden inzicht wordt gegeven in het hoe en waarom van snoeien van bomen en struiken. De snoeicursus wordt gegeven in de tuin van Nude 1 in Wageningen. Aanmelden vóór 15 februari bij Eric Meijer via info@meijertuinontwerp.nl. Kosten € 12,50, leden € 10,-, contant af te rekenen op 22 februari bij Eric zelf.

 

Gardenista

Men vordert met de organisatie van het evenement op de nieuwe locatie, de Historische Buitenplaats Den Alerdinck in Laag Zuthem bij Zwolle. Wij van afdeling Wageningen gaan op de openingsdag, woensdag 13 mei met hopelijk een goed gevulde bus. Het goede nieuws is dat nu ook niet-leden zich kunnen aanmelden. Er zijn al diverse aanmeldingen binnen, en ook de leden van Floralia Bennekom doen mee, dus wil je verzekerd zijn van een plekje in de bus, meld je dan snel aan via info@wageningen.groei.nl of bij Greet Steenhuis, tel. 06 444 226 32, én door gelijktijdig de reissom over te maken naar NL98 SNSB 0920 5264 54 t.n.v. KMTP Groei&Bloei Wageningen o.v.v. naam, adres en telefoonnummer. De kosten zijn slechts €25,- pp. Je aanmelding is geldig wanneer het bedrag op onze rekening staat. Vertrek: 09:00 uur vanaf busstation Wageningen, aankomst in Wageningen ca. 17:00 uur.

 

Busreis: stand van zaken aanmeldingen

Ook voor de mooie busreis van donderdag 11 juni naar Zuid Limburg lopen de aanmeldingen nu binnen. We vertrekken om 08:15 uur vanaf het busstation Wageningen, en zijn daar ca. 18:30 uur weer terug.

De kosten p.p. zijn € 47,50 voor leden, € 50,00 voor niet-leden, inclusief consumpties en lunch.

Leden kunnen zich per email of telefonisch aanmelden vóór 1 mei, niet-leden van 1 mei t/m 31 mei, bij Jan Beuving via janbeuving@hetnet.nl, tel. 0317 415 039 o.v.v. busreis 2020 én door gelijktijdig de reissom over te maken naar NL98 SNSB 0920 5264 54 t.n.v. KMTP Groei&Bloei Wageningen o.v.v. je naam, adres en telefoonnummer. Je bent pas daadwerkelijk ingeschreven als de betaling is ontvangen.

 

Opnieuw geslaagde jaaropening

Dit jaar was de jaaropening voor het eerst op de zaterdagochtend en ook nu was deze goed bezocht. Voorzitter Greet Steenhuis presenteerde op 11 januari met verve het mooie programma voor het komende jaar, waarna de meegebrachte zaden in no time allemaal weg waren. Het leuke was dat er bij de zaden veel gesprekjes ontstonden over hoe je een bepaalde soort met succes uit zaad kunt opkweken. We zijn benieuwd naar de resultaten in de tuinen van Wageningen, Bennekom, Renkum en Heelsum!

 

Terugblik lezing Henny van der Wilt

In het dagelijks leven is Henny actief als tuinbazin van de tuin van landgoed Sijpesteijn in Loosdrecht, en ook haar vakanties brengt ze actief door, op de fiets, langs de mooiste tuinen op de route. Op 20 januari bracht Henny een selectie foto's mee van twee fietsvakanties in Normandië en Bretagne. De vorige keer dat Henny bij ons een lezing verzorgde was alweer een hele tijd geleden, en ze was blij terug te zijn bij onze gezellige afdeling. Via een professionele laptop met beamer-opstelling trokken diverse fraaie en zomerse Franse tuinen voorbij, door Henny met veel nuchtere humor toegelicht. We moesten stoelen bijslepen om de maar liefst 48 belangstellenden een zitplaats te kunnen geven. Een heel geslaagde avond die zeker voor herhaling vatbaar is. Gelukkig heeft Henny nog diverse andere mooie lezingen om uit te kiezen.

 

Groei&Bloei-nieuws uit de regio

 • Donderdag 6 februari, Kenniscafé ‘wateropvang in de tuin’ Vredehorst, Tarthorst 1, 6708 HG Wageningen, 19:30 tot 21:30 uur
 • Maandag 10 februari, afd Ede, Wageningen en Floralia, lezing De kleurrijke wereld van Gertrude Jekyll (1843-1932) door Lisette Leblanc. De Brink, Brinkstraat 39, 6721 WR Bennekom, 20:00 uur
 • Dinsdag 11 februari, afd Midden-Betuwe, lezing Tuintrends 2020, door Erik Stuurbrink. Kosten € 3,00, leden gratis. Helicon VMBO, Industrieweg 4, 4041 CR Kesteren
 • Woensdag 12 februari, afd West-Betuwe, lezing door Henk van Berkel - De BijenAkker een natuurlijke tuin. Kosten € 3,50, leden gratis. Ons Huis, Herman Kuijkstraat 11, 4191 AH Geldermalsen
 • Woensdag 12 februari, Woon- en Tuinwinkel Loenen, workshop stylingadvies en moodboard maken, 19.30-21.30 uur. Groeneweg 76-78, 6871 DE  Renkum
 • Donderdag 13 februari, afd Nijkerk/Hoevelaken, lezing Coen Jansen - plantenkennis, kosten € 3, leden gratis. Aeres, Luxoolseweg 1, Nijkerk.
 • Zaterdag 22 februari, afd Wageningen, snoeicursus door Eric Meijer, Kosten € 12,50, leden € 10,-,
 • Zaterdag 29 februari, afd Barneveld,  cursus eetbare vaste planten. Kosten € 25, leden € 20. Natuurcentrum de Meerwaarde, Rietberglaan 6, 3771 RD Barneveld .

Zie de agenda's van deze afdelingen voor meer informatie (via Verfijn resultaten Gelderland).

 

 

Krijgen we nog een winter?

(foto Leontine Colon)