Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief februari 2019

Crocus tommasianus

Hartelijk welkom aan onze nieuwe leden

In Wageningen: Mevr J. Witte, Mevr J. De Haas, Mevr A.M. Kuenen en Mevr A Dillissen-Louwers.

Lezing 'Iran, een land met vele gezichten' door Harry Jans Donderdag 14 februari in Bennekom

Harry Jans is een bekend plantenjager en heeft altijd prachtige reisverhalen uit verre landen.

Iran is niet direct een land waarvan je veel verwacht op planten gebied. Toch komt hier de bekende Keizerskroon, Fritillaria imperialis vandaan. Ook de tulp zoals we hem kennen komt oorspronkelijk uit het toenmalige Perzië. Wanneer je het land doorkruist, blijkt dat het geen grote zandbak is, maar dat de bergen in het noorden langs de Kaspische zee zelfs iets van de Europese Alpen weg hebben. Naast een contrast rijke natuur in (zout)woestijnen en besneeuwde bergketens zal ook aandacht aan de cultuur en de bevolking geschonken worden.

Deze lezing organiseren we samen met Floralia Bennekom en Groei&Bloei afdeling Ede.

De Brink, Brinkstraat 39, 6721 WR Bennekom

Aanvang 20:00 uur

Entrée leden gratis, niet-leden € 3,-

Busreis naar Zuid-Drenthe en Noord Overijssel

donderdag 13 juni 2019

Vertrek 08.15 uur vanaf Busstation Wageningen.

Aankomst Wageningen: plm. 18.30 uur.

‟De Kruidenhoeve” in Balkbrug

Biologische kruidentuin, gelegen in het Reesdal (OV) .

Tuinoppervlakte 4000 m2 en is niet goed toegankelijk met een rollator i.v.m. verhoogde oppervlakten. De tuin heeft een totaal andere opzet van een kruidentuin. Er wordt geen gif, kunstmest of andere bestrijdingsmiddelen toegepast. Mw. Smits is een enthousiast vertelster met name over de Bachtherapie. Zij heeft veel planten hiervoor in haar tuin. De tuin bestaat verder uit disteltuin, bostuin, vergeten groenten tuin, wilde bloementuin, bijen- en vlindertuin, borders met sierplanten, waar kruiden tussen zijn geplant, een heksentuin met afweerplanten en gifplanten. Er is een kleine expositieruimte met oude voorwerpen. Er bevinden zich ook enkele eigengemaakte kunstvoorwerpen in de tuin.

Er is een overdekte ontvangstruimte. Kortom een zeer interessante tuin met erg vriendelijke eigenaren, die ons graag rond willen leiden.

We lunchen daarna in ‟De Schaapskooi” in Weiteveen (DR)

Grote nieuwe schaapskooi naast het restaurant omgeven door grote heidevelden. Gelegenheid om schaapskooi te bezoeken na de lunch.

Twee tuinen en kwekerij Het Amsterdamse Veld” in Erica (DR)

Hier bevinden zich 2 tuinen. Een van de kweker en naast de kwekerij een tweede geheel andere tuin.

De tuin van de kweker is een voorbeeldtuin. Deze bestaat uit een grote biologische vijver, welke verrassend helder is door de biologische stromethode en is omgeven door prachtige waterplanten, o.a. veel waterlelies. Om de vijver slingert een mooi pad met hoogteverschillen. Er zijn veel kleuren in de tuin evenals insectenvriendelijke planten. Achter de tuin bevindt zich een ambachtelijke kwekerij met uit eigen zaden opgekweekte planten en in onverwarmde kassen gekweekt. Er bevindt zich een tropische kas met o.a. bananenplanten, winterharde cactussen en een plantenkas met uit bollen opgekweekte planten en een kas met schaduwplanten. Er zijn siergrassen, dropplanten, verbenasoorten, eucalyptus, en als eyecatcher Agapanthus-soorten. Er is een ruime plantenverkoop. Tijdens het groentenseizoen zijn er vergeten groenten te koop. Er is ook een ontvangstruimte bij slecht weer.

De tweede tuin is een bos/schaduwtuin. Dit is een lust voor het oog want u vindt hier prachtige eigengemaakte kunstwerken van vooral natuurlijke materialen. Er is een natuurlijke waterpartij omgeven door schaduwplanten. De eigenaren vertellen graag en met veel enthousiasme over hun tuin en kunstwerken.

De prijs voor deze aantrekkelijke tuinenreis inclusief consumpties en lunch bedraagt € 47,-- p.p. voor leden. Leden mogen tegen betaling van € 52,-- één introducé meenemen. Opgeven voor leden (en eventuele introducé) voor 1 mei 2019. Na 1 mei kunnen niet-leden zich opgeven tegen betaling van € 52,-- p.p. Opgeven kunt u bij dhr Jan Beuving via de mail: janbeuving@hetnet.nl o.v.v BUSREIS 2019 of telefonisch 0317-415039. U dient gelijktijdig het bedrag over te maken op rek.nr. NL98 SNSB 0920 5264 54 tnv ‟afd Wageningen KMTP” in Wageningen ovv uw naam, adres en tel. nr. U bent pas ingeschreven als de betaling is ontvangen. Bij ziekte etc. graag tijdig contact opnemen met Dhr. Jan Beuving, zie bovenstaand tel. nr.


 

ZIN IN EEN TUINFEEST? Groei & Bloei nodigt u uit

Op het landgoed Ophemert (in de Betuwe op slechts 30 km van Wageningen) wordt van woensdag 15 tot en met zondag 19 mei onder de naam Gardenista een groots tuinfeest gehouden. De afdeling Wageningen organiseert op 15 mei een busreis naar dit feest en nodigt u van harte uit mee te gaan. De bus biedt maximaal plaats aan 50 personen: het is dus zaak snel te reserveren.

Gardenista een initiatief van Groei & Bloei en wordt georganiseerd door Groei & Bloei. Het is dan ook bepaald geen doorsnee tuinbeurs, maar een tuinfeest van vrijwel alles wat je met groen kunt doen. Of u zich nu wilt laten inspireren door de voorbeeldtuinen, advies wil van topkwekers, genieten van een high tea op het kasteelterras, proeven van gerechten uit de Gardenista-moestuin of u vergapen aan schitterende bloemstukken. Het kan allemaal en nog veel meer, zoals ideeën opdoen en tips krijgen over het opzetten van een eigen moestuin, over bloemschikken en over wat u met water in de eigen tuin kunt doen. Het complete programma kunt u vinden op gardenista.nl.

Leden van de afdeling Wageningen kunnen zich door overmaking van € 24,- p.p. op bankrekening NL98 SNSB 0920 5264 54 t.n.v. Afdeling Wageningen e.o. KMTP in Wageningen aanmelden voor deelname onder vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer. U bent daadwerkelijk ingeschreven als de betaling is ontvangen. Per lid mag één introducé mee, die dan ook € 24,- betaalt.

Op 15 mei vertrekt de bus om 09.00 uur vanaf het busstation Wageningen; de terugreis is om 16.00 uur. Bij de prijs zijn de busreis, de entree en een koffie/thee met gebak arrangement inbegrepen. Gezien het beperkte aantal zitplaatsen in de bus, is het raadzaam snel te betalen, in ieder geval voor 30 maart! Als er na 30 maart nog plaatsen beschikbaar zijn, wordt dat in de Nieuwsbrief van april bekend gemaakt. Dan kunnen ook leden van andere afdelingen en Nieuwsbrief-abonnees die geen lid zijn zich voor deelname opgeven. Wilt u er als niet-lid abonnee zeker van zijn dat u met deze bijzondere dagtrip mee kunt, meldt u dan per omgaande als Groei & Bloei lid aan.

Wie op 15 mei geen gelegenheid heeft om mee te gaan of er de voorkeur aan geeft op eigen gelegenheid te gaan, kan op de site van Gardenista gardenista.nl toegangskaarten reserveren.

Aanmeldingen excursie zijn pas definitief nadat de betaling is gedaan.

Verslag banenmarkt Vrijwilligers 30 januari

Onze afdeling was op woensdagavond 30 januari in de persoon van Jopie de Boer en Leontine Colon aanwezig op de Vrijwilligers-banenmarkt in de Wageningse Bblthk. Onze groene stand trok veel belangstelling, en we werden zelfs geïnterviewd door een cameraploeg van Wageningen.nieuws.nl. Maar liefst zes belangstellenden gaven zich bij ons op om te helpen met de website, de ruilbeurzen, open tuinendag, tuinkeuringen en kinderactiviteiten.

Groei&Bloei-nieuws uit de regio

Donderdag 7, vrijdag 8 en zaterdag 9 februari Helleborusdagen Hessenhof, Hessenweg 41, 6718TC Ede, entrée gratis.

Donderdag 7, vrijdag 8 en zaterdag 9 februari Sneeuwklokjesfeest de Boschhoeve, Boshoeve 3, 6874NB Wolfheze, entrée € 4.

Dinsdag 12 februari, afdeling Nijmegen, lezing "Natuurlijk Tuinieren" door DCM, Helicon, Marga Klompélaan 37, 6532 SB Nijmegen, entree € 2,50.

Dinsdag 12 februari, afdeling Midden-Betuwe, lezing “Alles over buitenrozen” door Jan Thielen van De Rozenhof in Lottum, Helicon VMBO, Industrieweg 4, 4041 CR Kesteren

Zie de agenda's van deze afdelingen voor meer informatie (via Verfijn resultaten Gelderland).