Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief december 2019

voorzitter Greet Steenhuis en burgemeester Van Rumund bij de jaarlijkse uitreiking van de tuinprijzen

Jaaropening en zadenruilbeurs

Dit jaar houden we de jaaropening op zaterdagochtend. Wellicht past dit beter in ieders agenda’s.

Jaaropening 2020: Aan de hand van een powerpoint-presentatie kijken we terug op 2019 en blikken we vooruit naar de komende activiteiten 2020.

Zadenruilbeurs: Net als bij de stekken- en plantenruilbeurs brengt ieder wat mee om anderen blij mee te maken. Zoek naar bijzondere bloemen- en groentezaden, of kom gewoon even bijpraten. Graag de zaden in zakjes met plantennaam aanleveren.

Zaterdag 11 januari 10:00 tot 12:00 uur, Vredehorst, Tarthorst 1 Wageningen. Iedereen is van harte welkom, de toegang is gratis.

Kerstactie voor leden van Groei&Bloei

We bieden de leden van onze afdeling graag de mogelijkheid voor € 17,- een leuke houten mussenvilla te bestellen ter waarde van ca. € 27,50 , de gemiddelde prijs waarvoor de villa op internet te koop wordt aangeboden. De villa’s worden besteld door onze penningmeester en na de jaarwisseling op een centraal adres afgeleverd. Bestellers ontvangen dan bericht waar hun mussenvilla kan worden afgehaald.

Bestellen kan tot Kerstmis, door het verschuldigde bedrag over te maken op rekening
NL98 SNSB 0920 5264 54 t.n.v. KMTP-Wageningen onder vermelding van je naam, mailadres en telefoonnummer.

Verslag lezing en uitreiking tuinprijzen Wageningen 2019

Het was een drukte van belang tijdens de lezing van Seerp Wigboldus over ‘daglelies in alle kleuren van de regenboog’ en daarna bij de prijsuitreiking van de tuinkeuringen 2019 op 12 november j.l..

Seerp vertelde gepassioneerd over zijn grote hobby, het kweken ofwel veredelen van hemerocallissen. Is in Nederland de daglelie een ‘normale bloem’, in de VS is hiervoor veel belangstelling en worden er op de veiling grote bedragen voor stekken en zaden neergeteld. De variatie in bloemvormen is in dat land dan ook enorm; gefranjerd, gestreept, bebaard, gekruld, enkele/dubbele, veelkleurige, al deze soorten, vormen en kleuren, spatten van het projectiescherm tijdens de lezing. In de pauze was er dan ook veel belangstelling voor de diverse zaden en stekken die Seerp gratis beschikbaar stelde. Het is geweldig dat een aantal van de door Seerp gekweekte selecties dit jaar zijn geplant in het Arboretum en daar de komende jaren te zien zijn.
Seerp heeft zijn presentatie beschikbaar gesteld; in vijf delen te downloaden: deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5. Bovendien heeft hij een handleiding samengesteld voor het opkweken van daglelies uit zaad; ook hier te downloaden.

Onze voorzitter Greet Steenhuis, verwelkomde na de pauze de burgemeester van Wageningen, de heer van Rumund en zijn vrouw, ook lid van Groei&Bloei, voor de prijsuitreiking van de tuinkeuringen. De commissie en de tuinkeurders hebben het afgelopen jaar weer hun uiterste best gedaan om de mooiste tuinen van Wageningen te selecteren. De 7 tuinkeurdersteams zijn 3 seizoenen op pad gegaan in de woonwijken. En al verschillen de smaken van deze keurders, om voor een prijs in aanmerking te komen, is het vooral belangrijk dat de liefde voor tuinieren en het groener maken van Wageningen zichtbaar is in de voortuin of op het balkon. Met ondersteuning van de beelden van de verschillende tuinen en met een juryrapport werd kort stilgestaan bij iedere prijswinnaar. Deze kreeg na afloop, behalve een certificaat, een goed gevulde prijzenemmer met daarin ook een Hemerocallis-plant van Seerp, waarbij we verschillende sponsoren dank zijn verschuldigd.

De derde prijzen vielen dit jaar in de Mondriaanlaan, Diedenweg, Veluviaweg, Haverlanden, Rietveldlaan, Goudenregenstraat en Nijlantsingel.
De tweede prijzen in de Leonard Roggeveenstraat, Wim Sonneveldstraat, Cerise, Dolderstraat, Brakelseweg, Boeslaan en Floralaan.
En de eerste prijzen kwamen terecht in de Otto van Gelreweg, Elstar, Caro van Eyckstraat, Hotze de Roosstraat, Eikenlaan, Westerhofseweg en Vergersweg.
De speciale balkonprijzen vielen in de Diedenweg en de Bernhardstraat.
 

Terugblik workshop "Zaden schonen en bewaren"

Een deelneemster aan de workshop ‘Zaden schonen’ schrijft:

Erg handige tips & tricks ontvangen om ‘het kaf van het koren’ te scheiden en zo de zaden mooi te schonen.
En direct aan de slag: met zijn tienen rond de eettafel, iedereen aan het rubben met kurk op een broodplank, en op die speciale manier aan het blazen, blazen, blazen... .
Onder het genot van zalige gevulde speculaas werden zaden en ervaringen gemoedelijk onderling gedeeld.
Een leerzame en gezellige avond, zeker een aanrader!

foto: Edwin is geconcentreerd aan het schonen

Kerststuk op een vaas

- van de website van Groei en Bloei -

Van een halve piepschuimbol, blaadjes en speldjes maakt Birgit een leuke, plantaardige ondergrond voor een bloemstuk, in dit geval een kerststuk! Ze bekleedt de bol eerst met blad van Eleagnus. Daarna maakt zij de ondergrond op met een dikke vlecht van berengras, coniferengroen en kerstballetjes. Het is even een klus om de bollen te bedekken met de blaadjes, maar het geeft een mooi effect en het blijft maanden mooi. Bekijk de video!

Dit heb je nodig:

 • Vaas
 • Twee holle piepschuim bollen, één halve bol van 25 en één hele bol van15 cm, en ingeweekt steekschuim om de halve bol te vullen
 • Een bundel mooie stokjes of rietstengels van ca 50 cm
 • Etalagespelden en satéprikkers
 • Eleagnus-blaadjes, bolmos, coniferengroen bv taxus en thuja, dennenappels, berengras en waxappels
 • Wikkeldraad en bloemendraad 0,9

Bekleed de piepschuim halve bol en kleine bol met blaadjes van de Eleagnus. Haal daarvoor de blaadjes van de takken en prik ze met speldjes op de piepschuim ondergrond, met de grijze onderkant naar boven. Vul de vaas met nat steekschuim en bevestig de halve bol op de schaal. Vul de halve bol met nat steekschuim en plaats de kleine bol er op. Steek de stokken in het steekschuim. Maak vlechten van het berengras. Bind daarvoor een bundeltje gras bij elkaar met een stevige ijzerdraad. Maak daarna de vlecht en omwikkel het uiteinde met wikkeldraad. Knip de losse uitstekende grasjes weg. Steek de vlechten in het steekschuim. Steek ook het coniferengroen in het steekschuim. Zet de dennenappels op draad; doe dit voor een hangende dennenappel en voor een dennenappel die je daarna op het steekschuim bevestigt. Werk het werkstuk verder af met mos, kerstballen, waxappels en dennenappels.
 

Maak van je tuin een natuurparadijs

Tijdens de manifestatie Nederland Leest 2019: Heel Nederland leest Jan Wolkers op 9 november in de Wageningse bibliotheek gaf Greet Steenhuis van Groei&Bloei Wageningen een lezing over duurzaam tuinieren getiteld Maak van je tuin een natuurparadijs.

Met de natuur in Nederland is het slecht gesteld. Klimaatverandering zorgt voor weerextremen en meer aanpassingen. Zeker in onze tuinen is veel winst te behalen om de natuur te helpen. Tijdens deze lezing deelde Greet Steenhuis haar beste adviezen om op een eenvoudige manier je tuin groener, klimaatbestendiger en diervriendelijker te maken met meer insecten, vlinders, vogels en misschien wel een egeltje. Niet dat je tuin nu meteen op de schop hoeft. Integendeel, met kleine veranderingen is al veel te bereiken. Er was ook een duurzaamheidsmarkt met een kraam van Groei&Bloei.

Daarnaast deed de bblthk het boek Winterbloei van Jan Wolkers cadeau. Jan Wolkers was naast schrijver tevens een groot natuurmens: de natuur was voor hem een bron van bewondering en inspiratie. Zijn mooiste verhalen, dagboekfragmenten, gedichten, tekeningen en foto’s over de natuur zijn bij elkaar gebracht en toegelicht in deze bundel.
 

Terugblik Nationale Groendag in Wageningen

Omdat Wageningen vorig jaar de prijs voor de groenste stad had gekregen, vond dit jaar de verkiezing van het groenste project op 14 november, de Nationale Groendag, plaats in Wageningen voor ca. 300 professionals die in de publieke en private ruimte werkzaam zijn. Ook Groei & Bloei was aanwezig en beheerde een stand die door onze afdeling bloemrijk was aangekleed.
 

Met spoed gezocht:

KANDIDATEN VOOR RAYONBESTUUR EN LEDENRAAD

KMTP/Groei & Bloei krijgt een Ledenraad. Die gaat in samenspraak met het Landelijk Bestuur beslissen over zaken zoals de kosten van het lidmaatschap, de hoogte van de afdracht aan de afdelingen, de dienstverlening aan afdelingen en aan leden en het organiseren van landelijke activiteiten. Allemaal zaken die zowel voor de individuele leden als voor de afdelingen van groot belang zijn.

De Ledenraad start in februari 2020 met zijn werk en gaat 28 leden tellen. Zij worden gekozen door de Rayonvergaderingen. Een rayon bestaat uit een aantal afdelingen in een bepaald gebied. Er zijn 14 rayons. De afdelingen Arnhem, Ede, Midden-Betuwe, Over-Betuwe & Lingewaard, Rijk van Nijmegen & Land van Maas en Waal, Veluwezoom, Wageningen en West-Betuwe vormen tezamen het rayon Gelderland-Zuid. De rayonbesturen zijn elk verantwoordelijk voor het organiseren van de verkiezing van twee leden van de Ledenraad. 
 
Maar, groot probleem, het rayon Gelderland-Zuid zit al een paar jaar zonder bestuur. En dus kan er geen verkiezing worden gehouden. En dus zijn Wageningen en de andere afdelingen van het rayon Gelderland-Zuid straks niet in de Ledenraad vertegenwoordigd. En dus laten zij hun stem verloren gaan. Dat mag toch niet gebeuren? En daarom deze dringende oproep: meldt u aan als kandidaat-voorzitter, -secretaris of –penningmeester van het rayon Gelderland-Zuid en/of als kandidaat-lid van de Ledenraad. Dat kan telefonisch of per email bij Hans Hermans, 06 55 84 87 21 of hanshermans@xs4all.nl. Bij hem kunt u ook nadere informatie over bovengenoemde vacatures krijgen.

Groei&Bloei-nieuws uit de regio

 • Woensdag 13 nov t/m zondag 5 jan, De tuinen van Appeltern, PUUR Appeltern, gratis winteropenstelling, een sfeervol winterprogramma met vaste en wisselende elementen.
 • Vrijdag 6 dec, afd Rijk van Nijmegen, Kerstdemonstratie bloemschikken door Marieke Nolsen, Eromes Marko, Nieuweweg 240, 6603 BV Wijchen, aanvang 20:00 uur, kosten € 7,00, leden € 3,50.
 • Zondag 8 dec, Lionsclub, Kerst- en Wildfair bij Kasteel Doorwerth, 11:00-17:00 uur, voorverkoop (o.a. bij Woon- en tuinwinkel Loenen) € 5.00, aan de kassa € 7.50. De opbrengst hiervan gaat naar het goede doel.
 • Maandag 9 dec, afd Barneveld, Kerst bloemschikdemonstratie door Frits Hoogers, toneelzaal De Veluwehal, Nieuwe Markt 6, 3771 CB Barneveld, 19:45 - 22 uur, kosten € 5,-, leden gratis.
 • Woensdag 11 dec, afd West-Betuwe, lerzing door Jan van der Linden - Orchideeën, bijzondere kamerplanten, Ons Huis, Herman Kuijkstraat 11, 4191 AH Geldermalsen, kosten € 3,50, leden gratis.
 • Zondag 15 dec en zondag 22 dec, Woon- en tuinwinkel Loenen, Kerst-koopzondag, 13.00-17.00 uur Groeneweg 76-78, 6871 DE Renkum.
 • Dinsdag 17 dec, afd Ede, Kerstworkshop bloemschikken door Anke Pols, De Hessenhof, Hessenweg 41, 6718TC Ede, 19:30 – 21:30 uur, kosten € 10,-, leden € 7,50.

Zie de agenda's van deze afdelingen voor meer informatie (via Verfijn resultaten Gelderland).

herfst ... eindelijk