Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief augustus 2020

(foto Jopie de Boer)

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Wat was het fijn om zoveel enthousiaste leden te ontvangen op de eerste afdelingsactiviteit sinds de coronacrisis. Het was een mooie zomeravond in de prachtige tuin van Karin den Boer. Met koffie/thee en gebak had ze, samen met haar man Geert, de zitjes met 40 stoeltjes goed coronaproof opgesteld om haar inleiding te kunnen geven. Daarna kon ieder - met de klok mee door alle tuinkamers rond het huis - zich verbazen over de vele plantensoorten met zoveel kleuren. Hoe langer je keek, hoe meer je zag. Ook veel éénjarigen, die in vele tinten nog meer kleur geven aan de borders.

(het tuinbezoek bij Karin den Boer, foto Greet Steenhuis)

Wil je volgend jaar ook meer bloemen opkweken, dan is het raadzaam nu al zaden te gaan verzamelen. Zie verderop in deze nieuwsbrief.

Heb je deze excursie gemist dan kun je alsnog 28 augustus bij Karin naar haar opentuinenmiddag.

En op donderdagmiddag 20 augustus hebben we weer een Groei&Bloei-tuinexcursie in Bennekom bij Loes Scherrenburg. In de nieuwsbrief van juli kun je als voorproefje nog de fotopresentatie zien van deze prachtige tuin. Zie voor aankondiging en inschrijving verderop in deze nieuwsbrief

Ik hoop je daar weer te ontmoeten.

Groet. Greet Steenhuis, voorzitter

 

Bezoek tuinen Loes Scherrenburg in Bennekom

We zijn blij dat we buiten ons jaarprogramma om,  een extra openstelling van de tuin van Loes Scherrenburg kunnen organiseren. In de vorige nieuwsbrief kon u al kennis maken met haar tuin als voorproefje op de Opentuinendag volgend jaar in Bennekom.

Het is een originele zelf ontworpen en perfect onderhouden tuin, doorsneden door paadjes, met mooie borders in ronde lijnen, verrassende bijgebouwtjes, een vijver met brug, een kas en een onderhoudsvriendelijke groentetuin. De kleuren en hoogtes van de verschillende planten vormen een prachtige harmonie. Vanuit de bloementuin is er zicht op de weilanden met koeien.

Loes stelt haar tuin open op donderdag 20 augustus van 14.00- 16.00 uur. Bij slecht weer is de openstelling op donderdag 27 augustus. maximaal 30 deelnemers.
Adres: Rijnsteeg 6, 6721NP Bennekom (in het buitengebied De Kraats)

Aanmelden vóór 17 augustus bij info@wageningen.groei.nl onder vermelding van ‘bezoek tuin Loes Scherrenburg’.   De entree is voor leden gratis, incl. koffie/thee + iets lekkers en incl. rondleiding. Voor niet-leden € 6,-.p.p.

(foto Jopie de Boer)

Webex-webinar RIVM & Stichting Steenbreek 25 augustus: de actuele stand van zaken rondom infectieziekten veroorzaakt door muggen en teken

Steeds meer gemeenten en ook bewoners zijn actief om de openbare ruimte en de eigen tuinen verder te vergroenen. Ook worden wadi’s en vijvers aangelegd om regenwater op te vangen om daarmee lange perioden van droogte te overbruggen. De hulp van bewoners wordt gevraagd door bijvoorbeeld in eigen tuin een regenton te plaatsen. Een goede ontwikkeling om onze omgeving klimaatbestendig te maken en de biodiversiteit in Nederland te verbeteren. Maar naast deze voordelen, brengt de aanleg van meer groen en blauw ook risico’s met zich mee.

Het is dus van belang dat we ons preventief beschermen tegen teken en muggen en voorkomen dat bijvoorbeeld exotische muggen, zoals de Aziatische tijgermug, zich hier gaat vestigen. Verder is het belangrijk dat hierover objectieve en onderbouwde informatie wordt gedeeld. Wat is de stand van zaken? Wat kunnen we zelf doen? En wat zijn de daadwerkelijke gevaren?

Om deze vragen te beantwoorden en gezien de actualiteit van het onderwerp organiseren RIVM en Stichting Steenbreek op 25 augustus van 15.00 tot 16.00 uur dit webinar. Marieta Braks, medisch entomoloog bij RIVM, deelt tijdens een interactief webinar de actuele stand van zaken rondom infectieziekten veroorzaakt door muggen en teken.

Voormalig weervrouw en huidig Steenbreekambassadeur Margot Ribberink is gespreksleider en deelt voordat Marieta Braks aan het woord komt kort de laatste inzichten rondom het huidige klimaat.

Meld je vandaag nog aan voor het webinar.

Datum: 25 augustus
Tijd: 15:00 - 16:00 uur
Deelname is gratis en exclusief voor leden en partners van Stichting Steenbreek
Aanmelden via deze link.
Medium: Webex. Je ontvangt dinsdag 25 augustus om 9.00 uur via de e-mail een aanmeldlink en technische instructies. Na afloop van het webinar delen wij de presentaties en bestaat de mogelijkheid om de beelden terug te kijken.

 

Dahliaspektakel 2020

Vrijdag 28 augustus t/m zondag 30 augustus is een viertal tuinen gezamenlijk opengesteld en staat helemaal in het teken van dahlia’s. De borders in deze tuinen zijn rijkelijk aangeplant met dahlia’s in allerlei kleuren en soorten die op dit moment weelderig bloeien. Het wordt vast een heel kleurig spektakel.

Entree: 3,00 euro p.p. per tuin.

Deelnemende tuinen:

  • De Beukenhof in Barneveld
  • De tuin van Marieke Nolsen in Leusden
  • De Hubertushof in Leusden
  • De Boschhoeve in Wolfheze

Voor meer informatie: https://www.bezoekmijntuin.nl/tuinroutes/dahlia-spektakel-2019/

(foto Jopie de Boer)

Het reilen en zeilen in mijn pluktuin (vervolg)

In de nieuwsbrief van mei j.l. stond een verhaal over het tot stand komen van mijn pluktuin in Heelsum, die ik heb opgezet voor het hospice Wageningen en Renkum. In deze nieuwsbrief is via deze link het resultaat te zien van een bloemrijke en weelderige tuin waar ik mooie boeketten maak om de gasten en de medewerkers van het hospice elke week weer blij mee te maken.

Veel kijkplezier en geniet ervan!
Jopie de Boer

 

Bloemenzaden verzamelen voor volgend jaar

De zomerbloemen staan nu volop in bloei. Wil je ze lang in bloei houden, dan is het van belang dat je de oude bloemen wegknipt: “deadheading” noemen ze dat. Wil je volgend jaar weer éénjarigen zaaien voor een bloemrijke tuin, dan kun je deze verlepte bloemhoofden met steel en eventueel ook met blad verzamelen en op de kop in papieren groentezakken van de groenteman stoppen. De energie in stengel en bladeren zal ten goede komen aan de kwaliteit van de zaden. Schrijf op de zak de plantennaam en het jaartal. Bewaar deze zakken in een krat op een droge plaats, zodat de zaden goed kunnen narijpen en drogen.

Misschien had je al in het voorjaar zaden verzameld van de lentebloeiers, zoals Winterakoniet, Akelei, Vergeet-me-niet, Spoorbloem, Koekoeksbloem, of Papaver. Deze kun je het beste nu al uitzaaien in de tuin, omdat ze al vroeg kiemen en de winter goed doorkomen.

Ook de uitgebloeide bloemhoofden van vaste planten en struiken kun je oogsten, bewaren, en in december in bakjes uitzaaien. Dit zijn zogenoemde ‘koudekiemers’. Je laat ze gewoon buiten in weer en wind op een vergeten plek staan en zullen in het voorjaar ineens gaan kiemen. Leuk om uit te proberen. De zaden in de koelkast bewaren als zijnde een koudebehandeling, werkt vaak niet zo goed.

Pas straks op een druilerige herfstdag kun je de zaden gaan schonen. Of kom in november op onze workshop ‘Zaden schonen’ om alle ‘tips and tricks’ te leren voor goed kiemende zaden.

Succes, Greet

(fotocollage Greet Steenhuis)

Scutellaria incana in de tuin van Karin den Boer

(foto Leontine Colon)

Tuininspiratie Tuinenstruinen

Op zoek naar interessante sites en weblogs, dit keer de website Tuinenstruinen van Michaël Bakker, een webmagazine voor (aankomende) tuiniers, liefhebbers van tuin-kamerplanten, groene vakmensen e.a.

Het is een zeer uitgebreide en informatieve site met o.a. verschillende thema’s zoals Go Wild! waarin bv. Hunting Brook Gardens van Jimi Blak in Ierland wordt beschreven. Maar ook informatie over een levensloop bestendige tuin maar toch weelderig  à la Ton Ter Linden.

Hun visie/doel wordt op de website als volgt geformuleerd:

“ Het doel van tuinenstruinen.org is om door berichten vol inspiratie, tuiniers te verleiden om meer planten in de tuin te plaatsen in plaats van beton. Veel berichten bevatten informatie over regentuinen etc. zodat tuiniers aan de slag kunnen om hun tuin klaar te maken voor het nieuwe klimaat, aankomende tuineigenaren te inspireren om te gaan tuinieren in een zo groen mogelijke tuin. Ook wil tuinstruinen.org het talrijke en prachtige groene erfgoed van Nederland onder de aandacht brengen.”

https://tuinenstruinen.org/

 

Drive-thru bloemschikwedstrijd zondag 1 november 2020

De Regio kampioenschappen bloemschikken van dit jaar zijn door de Corona overal afgelast. Dat is natuurlijk heel begrijpelijk en ook jammer. Alle officiële regiowedstrijden zijn nu verplaatst naar 2021. Dat duurt zeker nog een hele tijd. Maar…de ZNKB werkgroep wil jullie toch ook dit jaar nog uitdagen om je creativiteit te laten zien! We nodigen jullie van harte uit om mee te doen met een alternatieve wedstrijd. Na de drive-thru restaurants, drive-thru Corona-test-straat is nu het tijd voor een drive-thru bloemschikwedstrijd op zondag 1 november 2020. We zijn nog druk bezig met de verdere uitwerking van dit concept maar dit kun je verwachten.

Je maakt thuis je arrangement en brengt dit met de auto naar de wedstrijdlocatie. Bij aankomst plaats je je werkstuk op een tafel en krijg je even tijd om hetgeen tijdens de autorit verschoven is te herschikken. De jury gaat je werkstuk beoordelen op de bekende onderdelen: uitbeelding van het thema, technische uitvoering en totaal indruk. Jij krijgt een kopje koffie of thee maar ook de gelegenheid om met jury in gesprek te gaan over jouw arrangement. Na de beoordeling neem je je arrangement weer mee naar huis.

De werkgroep zorgt ervoor dat de wedstrijd volgens de dan geldende richtlijnen van het RIVM verloopt. De 1,5 m is bij deze drive-thru wedstrijd sowieso gewaarborgd.

Een belangrijk onderdeel van een bloemschikwedstrijd is elkaar inspireren. Ook dit aspect gaan we realiseren maar dan online door gebruik te maken van social media.

We verwachten voor de organisatie van deze dag een vergoeding te moeten vragen van €7,50 voor het huren van een ruimte en de koffie/thee.

Ga jij de uitdaging aan? Stuur een mail naar znkbloemschikken@gmail.com. Je komt dan op de maillijst te staan zodat je als eerst op de hoogte bent van nieuwe informatie als waar wordt de wedstrijd gehouden, wanneer kun je je inschrijven, het wedstrijdreglement en niet te vergeten het thema. Over de laatste kunnen we al tipje van de sluier oplichten, Halloween is het hoofdthema.

Aan het einde van de dag laten we de jury via Social Media een korte samenvatting geven en worden de prijswinnaars bekend gemaakt.

Missende link: In het artikel over bloemschikken met de kleinkinderen in de vorige nieuwsbrief ontbrak de link naar het oorspronkelijke artikel op de website van Groei&Bloei. Daarom hierbij alsnog: https://www.groei.nl/bloemschikken/voorbeelden/zomer/bloemenvlinder

 

 

Een ringslang met prooi (foto's Greet Steenhuis)
 

Afdeling G&B Ede organiseert: vrijdag 28 augustus BUSREIS naar TUINEN in SALLAND

Vertrek: om 8.45 uur vanaf Sweelincklaan ter hoogte van Symfonieplein,
Terug:  in Ede om ca. 17.45 uur
Kosten: leden van Groei&Bloei Ede/Wageningen en Floralia € 44,50, leden van een andere Groei&Bloei afdeling € 47,00, niet-leden € 49,50
Opgeven: uiterlijk 12 augustus (bij voorkeur per mail) annemarie@adleones.nl of telefonisch T: 0318-610240. Maak nog geen geld over; doe dat pas als het zeker is dat de busreis doorgaat.
Gezondheid: uiteraard ga je alleen mee als je geen klachten hebt en als ook niemand in je omgeving klachten heeft; de busmaatschappij vraagt om een gezondheidsverklaring. Die kan de excursiecommissie voor de groep indienen. Namen worden niet doorgegeven.

De excursiecommissie schrijft: Een aantal mensen heeft zich al opgegeven voor de excursie naar Salland, maar nog niet genoeg om een bus te laten rijden. De excursiecommissie hoopt, dat nog een aantal mensen zich gauw opgeeft voor deze mooie excursie met drie tuinen: Tuin van Fortmond, De Sallandse landschapstuin en Tuinen van Ruim Zicht en de kwekerij van Arjan Schepers. Een uitgebreide beschrijving van deze tuinen en de kwekerij is te vinden op onze website ede.groei.nl.

Deze excursie is niet geschikt om met eigen vervoer te gaan, dus kan alleen doorgaan als zich minimaal 20 mensen opgeven. Laat je niet weerhouden door het (in de bus) verplichte mondkapje en kom lekker genieten van mooie tuinen. In de tuinen is ruimte genoeg om afstand te houden.”

 

Nog geen lid van Groei&Bloei?

Meld je dan nu aan in augustus via het inschrijfformulier van onze afdeling, te verkrijgen bij info@wageningen.groei.nl. Je ontvangt dan voor €15,95 het hele jaar nog het magazine Groei&Bloei en ontvangt ook nog het introductiecadeau. Koopje toch!

Meld je je via de website, dan krijg je of/of.