Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief april 2020

Beste Tuinliefhebbers

Ongelooflijk hoe een virus in een paar maanden tijd bijna de hele wereld tot stilstand kan brengen. Dat hadden we in de vorige nieuwsbrief van maart niet gedacht. Het tuinseizoen was na de warme winter al vroeg begonnen en als vereniging stonden we in de startblokken om leuke activiteiten te organiseren.

Om onze gezondheid te behouden hebben we helaas tot 1 juni deze moeten afgelasten in verband met de voorschriften van de rijksoverheid. Jammer, we hadden u graag verwelkomd op onze lezingen, excursies en stekkenbeurs om u te enthousiasmeren voor het tuinieren. Helaas kunnen de tuinkeuringen in het voorjaar ook niet van start.

Hoewel het jammer is dat we nergens meer heen kunnen heeft het als voordeel dat we meer tijd voor onze tuin hebben. Omdat ook de stekkenbeurs afgelast is en u misschien al vele stekken verzameld hebt om uit te delen, geven wij u de tip om een ‘kraampje‘ bij de stoep te starten. Wie weet geeft het leuke reacties van de voorbijgangers en doet u iemand weer een klein plezier in deze moeilijke tijd.

Bent u ook al zo lekker bezig om iets moois van de tuin te maken? Op de foto’s kunt u zien waar het bestuur mee bezig is.

Graag willen we meer contact houden met de onze leden, digitaal dan natuurlijk. Wat meer leuke verhalen in de nieuwsbrief bijvoorbeeld. Heeft u suggesties? Laat het ons horen! info@wageningen.groei.nl

Laten we in dit rare verenigingsjaar er het beste van maken en blijf gezond. We vinden het belangrijk dat ieder zich aan de overheidsvoorschriften i.v.m. corona moet houden, met name blijf op 1,5 meter van elkaar en ga niet in groepen er op uit.

Namens het bestuur,

Greet Steenhuis

 

het bestuur, nog voor social distancing

Greet zei het hierboven al: zet je stekken in een ‘kraampje’ aan je eigen stoep. We hebben een Groei&Bloei-mini-poster gemaakt, die je hier kunt downloaden. Deze kun je afdrukken en bij je stekken zetten. Mocht het druk worden bij je kraampje, let er dan svp wel op dat mensen voldoende afstand van elkaar houden. Heb je een leuke foto van je kraampje die we in de volgende nieuwsbrief kunnen zetten, stuur hem dan naar info@wageningen.groei.nl en vermeld erbij ‘voor de nieuwsbrief’. Impressie: kijk hier.

 

Nog een oproep: Laat wat van je 'horen' !

Het zal nog wel even duren voordat we elkaar weer kunnen ontmoeten. Het bestuur heeft al digitaal vergaderd en blijft dat voorlopig doen. Maar ook de leden kunnen digitaal wat van zich laten horen. Heb je een leuke foto van je bezigheden in de tuin, of een leuke tekst, die we in de nieuwsbrief kunnen plaatsen, stuur hem ons dan. We zetten hem dan in de nieuwsbrief, die ook op de website wordt geplaatst. Bij veel reacties kunnen we altijd een extra nieuwsbrief maken.
info@wageningen.groei.nl 

Fotografeer wat je blij maakt in je tuin of op je balkon!

Oproep vanuit de landelijke vereniging.

We zitten voorlopig thuis of - met een beetje geluk - in de tuin of op het balkon. Wat zie je? Wat maakt je blij nu? Doe mee met onze fotowedstrijd en maak kans op een jaar lang gratis lidmaatschap op Groei & Bloei of een exemplaar van de nieuwste special De Budgettuin! Deel je mooiste foto's! De wedstrijd sluit op 15 april 2020.

Hoe doe je mee? Lees het hier.

Meer vogels in de tuin ?

Hoe kun je ervoor zorgen dat je een tuin zo inricht dat vogels er graag vertoeven?

Veel mensen voeren in de winter vogels, omdat ze het gezellig vinden wanneer er leven in hun tuin is. Belangrijke voorwaarden voor vogels om in een tuin te zijn, is dat er voldoende voedsel is, dat het er veilig is en dat de vogels zich kunnen voortplanten, vertelt Marjanne Klok van Vogelbescherming.

Hoe kun je daarvoor zorgen? Door stenen te vervangen door planten. Marjanne: Planten die geschikt zijn, zijn besdragende planten, planten die insecten aantrekken en die bescherming bieden. Kies een variatie aan soorten zodat  er jaarrond voedsel en schuilgelegenheid is.

Lees in deze pdf wat je kunt doen (bron: Stichting Steenbreek).

Tuininspiratie: tuinblogger.nl

Esther over haar webste https://tuinblogger.nl/: "Als tuinblogger vertel ik je graag verhalen over al het moois dat mij buiten in de tuin zo blij maakt. Over mooie bomen, planten en bloemen, seizoenen en met volop onderhoudstips en doe-het-zelf ideeën. Maar vooral ook een tuinblog over mijn eigen aanpak: soms zoals het ‘in de boekjes’ staat, maar vaak ook gewoon ‘op gevoel’. Gewoon omdat ik iets mooi vind of omdat ik niet kan wachten om iets uit te proberen. Er gaat dus wel eens iets mis, maar er is in ieder geval altijd wat te beleven of te doen in mijn tuin!"

 

Gardeners' World

Op 20 maart is Gardeners' World weer begonnen, het in Engeland enorm populaire BBC-programma over tuinieren met veel tips over zaaien, planten, ontwerp en zo meer. Al jaren gepresenteerd door de enthousiaste 'national gardener' Monty Don. Aanbevolen!

Gardeners' World wordt uitgezonden op BBC 2, KPN kanaal 27 en Ziggo kanaal 062, vrijdagavond 21:30 uur.

Ook aanbevolen: www.montydon.com met "Monty’s latest Tips and Advice".

Groei & Bloei Nationale Tuinweek gaat NIET door

Gezien deze laatste ontwikkelingen en huidige situatie rondom het COVID-19 / Coronavirus heeft de commissie Nationale Tuinweek met pijn in het hart besloten om de Groei & Bloei Nationale Tuinweek in 2020 niet door te laten gaan. Het landelijke Groei & Bloei Open Tuinen weekend, onderdeel van de tuinweek, gaat dus ook niet door. Op lokaal niveau besluiten we samen met Floralia eind april, afhankelijk van het advies van de overheid, of we wellicht toch nog een aantal tuinen in Bennekom open zullen stellen.

Fotowedstrijd De Eetbare Tuin gaat WEL door

Gelukkig kunnen we online nog wel met elkaar communiceren. Daarom gaat de landelijke fotowedstrijd De Eetbare Tuin gewoon door. Deze fotowedstrijd start medio mei. Meer informatie volgt!

Bericht van Plantenasiel Wageningen

Plantenasiel Wageningen ondersteunt Kwekerij Slappendel, die het momenteel moeilijk heeft. Dat doen ze door het mogelijk te maken dat Wageningers voor 12,50 een mix tray van 24 Sedum en Sempervivum planten kunnen kopen. Het Plantenasiel zorgt dat de planten naar Wageningen komen. Mensen die interesse hebben in een tray kunnen zich aanmelden via dit formulier tot 9 april 12 uur.

 

 

l e n t e !