Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief april 2019

Nu in bloei

bosanemoon

Hartelijk welkom aan onze nieuwe leden

In Wageningen: mevr S.H. den Hamer-ten Cate, Dhr G. Gielingh en mevr M.C. van der Linde.

Tips voor tuiniers op lentemarkt 6 april

Groei & Bloei is zaterdag 6 april met een kraam aanwezig op de lentemarkt van het Renkums Beekdal. Bezoekers zijn daar tussen 11.00 en 16.00 uur van harte welkom om ideeën op te doen over natuurlijk tuinieren. Voor kinderen ligt er een leuke verrassing klaar. De markt wordt gehouden op het terrein van het Informatiecentrum Renkums Beekdal aan de Nieuwe Keijenbergseweg 170 in Renkum.

Wie zijn tuin wil vernieuwen of veranderen kan voor gratis tips en advies terecht bij hovenier en ontwerper van natuurlijke tuinen Annique Lelie. Het is handig om dan een paar foto’s en een plattegrond van de eigen tuin mee te nemen.

Om nog meer ideeën op te doen zijn er een paar showborders met planten die speciaal vlinders en vogels aantrekken en er zijn volop bladen, boeken en folders over tuinen en natuurlijk tuinieren verkrijgbaar. Ook aan de kinderen is gedacht: zij kunnen aan een doe-het-zelf activiteit meedoen: het planten van een zomerbol in een pot. En natuurlijk mogen zij die pot dan meenemen.

Pulmonaria angustifolia "Blue Ensign"

Woensdag 10 april 14:00-16:00 uur excursie De Boschhoeve

Tien mensen hebben zich aangemeld, maar er kunnen nog meer mensen mee.

N.a.v. het dertig jarig bestaan van de Boschhoeve is het weer tijd om deze prachtige tuin te bezoeken en dit keer doen we dat in het voorjaar. Ruim 30 jaar bollen poten resulteert inmiddels in een lentetuin vol bloei, kleur en geur. Graag laten Dineke en Anke u meegenieten van deze kleurrijke voorjaarsexplosie. In de moestuinbedden, de schaduwtuin, de boomgaard en het grote grasveld zijn veel soorten narcissen, honderden tulpen en blauwe druifjes, sneeuwroem en sterhyacinten, hondstanden, kievitsbloemen en bosanemonen te bewonderen.

Vervoer op eigen gelegenheid.

Aanmelden vóór 7 april bij info@wageningen.groei.nl onder vermelding van: excursie De Boschhoeve, of bij Greet Steenhuis T: 06-44422632 of als u mee wilt rijden.

Zaterdag 13 april Stekken- en plantenruilbeurs

Het is weer tijd voor de jaarlijkse voorjaarsruilbeurs. Kom op tijd – vóór 9:30 – anders is alles al weg!

U bent welkom met zaden, stekken, bollen en knollen en planten voor binnen en buiten. Ook ‘groenboeken’ en gebruikt, goed gereedschap kunt u mee brengen. Om 9.30 uur begint het ‘ruilen’. Daarna bent u nog welkom voor een kopje koffie. Ook voor niet-leden is deze beurs gratis, ook als u zelf geen planten kunt inbrengen.

Paasschikking

(tekst en arrangement: Birgit Davids-Schuurman, foto: Martin van Lokven)

In een parallelle schikking worden de materialen evenwijdig aan elkaar gestoken. Dit kan zowel in horizontale als in diagonale richting. Het toegepaste materiaal heeft bij voorkeur rechte stelen en ook de ondergrond moet strak zijn. Een parallel gestoken schikking heeft daardoor een vrij strakke uitstraling.

Zien hoe je deze kunt maken? Kijk op https://www.groei.nl/bloemschikken/voorbeelden/pasen/parallel

 

Cardamine waldsteiniana

Groen Genieten Wijchen 13 en 14 april

Beleef op 13 en 14 april de pracht van groen en bloemen bij Groen Genieten Wijchen in Balgoij/Wijchen. Het event dat je als tuinliefhebber niet mag missen! Je vindt er alles om je te laten inspireren en informeren voor het buitenleven, maar ook voor een groene oase in je huis. Afgelopen jaar openden we voor het eerst de deuren van de belevingskwekerij achter het Tuincentrum. Het park is nog volop in ontwikkeling, maar als bezoeker van het event krijg je weer de mogelijkheid om een kijkje te nemen.

Ontspannen in een serene omgeving, dat kan op de belevingskwekerij. Een plek waar je weer leert kijken, ruiken, proeven, horen en voelen. Het park wordt een groene oase met veel verschillende bomen, bloemen en planten. Eén van de eyecatchers is de berg geïntegreerd in het landschap. Kinderen kunnen zich vermaken op het blotevoetenpad, voetballen, knikkeren en meer. De natuur geeft hier alles; van volledig tussen het groen naar weidse uitzichten: 360 graden in de natuur. We bouwen de komende jaren verder aan het concept, maar we willen iedereen betrekken bij het groeiproces. Op deze manier wordt het iets van ons allemaal. Kom je ook genieten?

Vragen over snoeien, tuinaanleg, het onderhoud van de tuin, de keuze voor de juiste bestrating, bemesting voor je borders.... stel al je vragen aan de tuinexperts bij Groen Genieten Wijchen. Er is veel expertise te vinden op verschillende gebieden zoals boomverzorging, tuinverlichting, tuinverzorging, tuinontwerp, tuinaanleg, het maken van een beplantingsplan, bodemanalyse en meer.

Neem je tuinvragen mee (eventueel ondersteund door foto's) en kom van 10.00 – 11.00 uur of van 15.00 – 16.00 uur naar het adviesatelier. Grijp je kans en stel je vraag!

Gele muurbloem, tweejarig

Aanmelden excursies en busreizen (herinnering)

De aanmeldingen voor de busreizen en andere excursies lopen binnen. Wilt u verzekerd zijn van deelname, meldt u dan snel aan bij info@wageningen.groei.nl onder vermelding van: uw naam, tel. Nummer en excursienaam, of bij Greet Steenhuis (06-44422632) of als u mee wilt rijden.

De excursies:

  • Middagexcursie Boschhoeve, woensdag 10 april (zie elders in de nieuwsbrief), aanmelden vóór 7 april
  • Busexcursie Gardenista, woensdag 15 mei, aanmelden vóór 30 maart. Er zijn nog genoeg plaatsen voor niet/leden, ook zij kunnen zich nu aanmelden.
  • Avondexcursie Voedselbos Ketelbroek in Groesbeek, dinsdag 21 mei, aanmelden vóór 16 mei
  • Busreis Zuid-Drenthe en Noord Overijssel, donderdag 13 juni, aanmelden voor leden tot 1 mei, als er daarna nog plaatsen over zijn ook voor niet-leden.

Zie onze webagenda, het programmaboekje of eerdere nieuwsbrieven voor meer info over deze excursies.

De tuinkeuringen gaan weer van start

Op 29 maart kwamen de tuinkeurders bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en hun tuinkeuringsmap in ontvangst te nemen.

Felco 14 snoeischaar € 35,-! Nog te bestellen tot 15 april, zie vorige nieuwsbrief

Minimaregeling Groei&Bloei ook in gemeente Wageningen

Een aantal gemeenten waaronder de gemeente Wageningen heeft zogenaamde minimaregelingen. Dit houdt in dat deze gemeenten de contributie van een vereniging geheel of gedeeltelijk vergoeden. Het gaat hierbij om mensen met een bijstandsuitkering of die daar iets boven zitten. De regeling is mogelijk voor lidmaatschap van amateurverenigingen die bij de KvK zijn ingeschreven. Groei & Bloei voldoet aan deze eis. Per volwassene wordt er - indien aan alle gestelde eisen wordt voldaan - een bedrag van ca. €50-100 vergoed. Zie https://www.wageningen.nl/inwoners/Laag_inkomen/ik_doe_mee_fonds.

Groei&Bloei-nieuws uit de regio

Woe 10 apr, afd West Betuwe, Lezing Stefan Jaspers “Deelname aan de Chelsea Flower Show in Londen 2016”, Ons Huis, Herman Kuijkstraat 11, 4191AH Geldermalsen, € 3,50

Zat 20 apr, afd Veenendaal, plantenruilbeurs, pleintje vóór de Groenhof, Karel Fabritiusstraat 3 in Veenendaal, 10:00-12:00.

Zat 20 apr, Orchideeën Ruil- en Verkoopbeurs, orchideeënverenging Kring Arnhem en Omstreken, Lebret zalencentrum, Lebretweg 51, 6861 ZZ Oosterbeek, 10:00-14:00, entree € 1,-. https://arnhemseorchkring.wordpress.com/

Di 23 apr, afd Veenendaal, Lezing Marja Mostert en Henk Tuinman, “Historische Tuin van Bartiméus in Doorn”, de Groenhof, Karel Fabritiusstraat 3 in Veenendaal, 20:00-22:30, entree € 4,-

Woe 24 apr, afd Veluwezoom, Lezing over geneeskrachtige kruiden door Ab Vreeman, De Kerkhorst, Dorpsweg 65a, 6956AN Spankeren, € 3,00, 19:30

Vrij 26 apr, afd Ede, middagexcursie bollentuin, Gen Foulkesweg 99, 6703 DB Wageningen, € 5,-, 13:30 – 15:00 uur

Zat 27 apr, afd Nijmegen, plantenruilbeurs en plantenverkoop, Helicon VMBO, M Klompélaan 37, 6532 SB Nijmegen, 10:30-13:00

Zat 26 oktober, Oost Nederlands Kampioenschap Bloemschikken, Dorpshuis Het Hart Eefde, Jolinkweg 2, 7211 DM in Eefde. Info aanmelding (voor 1 augustus) Anneke van der Veen onkbloemschikken@hotmail.com, telefoonnummer: 06 22 60 81 65

Zie de agenda's van deze afdelingen voor meer informatie (via Verfijn resultaten Gelderland).