Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief oktober 2022

De plantenruilbeurs van 1 oktober jl. met ruim 100 bezoekers verliep gelukkig vrijwel droog.

Beste Groei & Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Regen, eindelijk kwam er regen!

Verbazingwekkend hoe snel het gras en de tuin zich herstelt van de droogte en er weer groener gaat uitzien. Mijn Dahlia’s en 1-jarigen gaan enthousiast groeien en bloeien! Maar helaas volgt er geen Indian Summer, maar een veel te koude septembermaand. De bodem is gelukkig nog wel warm genoeg om alle planten van de Stekkenruilbeurs een mooie plaats in de tuin te geven. Volgend jaar weer nieuwe kansen!

Ben je ook benieuwd naar de uitslag van de tuinkeuringen? Hoeveel mooie tuinen er ondanks de droogte en hitte toch nog gevonden zijn. Onze groene wethouder Erik-Jan Bijleveld komt de prijzen uitreiken en Chantal Steuten komt vertellen hoe Wageningen zich beter op dit klimaat gaat voorbereiden.

Ondertussen bereidt ons bestuur zich voor op het nieuwe jaarprogramma 2023. Het zit weer vol met verrassingen. Wil je ook meedenken over het programma en helpen bij het organiseren? Meld je dan aan als kandidaatsbestuurslid. En Marcel de Wagt komt 26 oktober in Bennekom al een lezing geven over ‘Tuinverrassingen in de lente’. Zo komen we de herfst wel door. Leuk als je komt luisteren.

Greet Steenhuis, voorzitter.

verder in deze nieuwsbrief:

  • herfstworkshop bloemschikken
  • prijsuitreiking tuinkeuringen 2022 en lezing Wageningen Klimaatbestendig 20 oktober
  • lezing Tuinverrassingen in de lente / Marcel de Wagt 26 oktober in Bennekom
  • uit de oude doos: Vadaefleur
  • groeten uit de pluktuin: terugkijken en plannen maken
  • duurzaam tuinieren: geen bladblazers maar zelf bladaarde maken
  • een natuurvriendelijke tuin in vijf online lessen
  • kinderboekenweek Gi-Ga-Groen
  • zaden oogsten (video)
  • de Groei & Bloei agenda 2023 is verkrijgbaar
  • nog geen lid van Groei & Bloei?

goed bezochte lezing over varens door Harry Roskam op 15 spetember jl.

Herfstworkshop bloemschikken

We gaan een herfstguirlande maken op touw. En hangen/leggen het op een plankje. Het is weer een andere techniek die je anders niet zo gauw gebruikt! Maar toch.. als je het onder de knie hebt ga je het vast vaker gebruiken. Geef je op met je vriendin, moeder, oma, zus, dochter. En mannen zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Wanneer - woensdag 19 oktober 13:30 uur tot ongeveer 16:00 uur
Waar - van de Weerdstraat 66, 6709 TT Wageningen
Bij - Monique ter Brugge, telefoon - 0620118903
Kosten - Voor leden van Groei & Bloei 17,50 euro, niet leden 25,00 euro, graag gepast betalen
Opgeven bij - info@wageningen.groei.nl of bij Monique ter Brugge e-mail (m_terbrugge@hotmail.com)

Prijsuitreiking tuinkeuringen 2022 en lezing Wageningen Klimaatbestendig op 20 oktober

Op deze avond komt Chantal Steuten, beleidsmedewerker Duurzaamheid & Natuur van de gemeente Wageningen, ons bijpraten over de klimaatambities van de gemeente Wageningen, en dan natuurlijk vooral hoe wij als tuiniers onze tuinen zo klimaatneutraal en duurzaam mogelijk kunnen inrichten. Te denken valt aan veel groen om te zorgen dat de tuin koel blijft, afkoppelen van regenwater zodat dit niet meer naar het riool wordt afgevoerd, de beplanting aanpassen aan warmer en droger weer, meer insectenbloemen, groene daken, enz. enz.

Na de lezing is de feestelijke uitreiking van de tuinprijzen. Hiervoor hebben de tuinkeurders alle voortuinen meerdere keren bezocht om te bepalen welke van de genomineerde tuinen een prijs zullen krijgen. De prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht. Andere belangstellenden zijn ook van harte welkom.

Locatie: Vredehorst, Tarthorst 1, 6708 HG Wageningen
Aanvang: 20:00 uur. Na de pauze rond 21.15 uur: prijsuitreiking
Entree: gratis voor leden en genodigden, niet-leden €3,00

de prijsuitreiking in 2021

Lezing Tuinverrassingen in de lente door Marcel de Wagt op 26 oktober in Bennekom

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Floralia Bennekom en Groei & Bloei afdeling Ede.

We zijn er natuurlijk aan gewend, de wisselingen van de seizoenen. Voor natuur- en tuinliefhebbers blijft het voorjaar een bijzonder spektakel. Zodra de temperatuur begin maart begint te stijgen kijken we reikhalzend uit naar de eerste groene puntjes die zich een weg banen door de nog koude grond.

Als je vroeg bloemen in je tuin wilt hebben dan plant je natuurlijk bloembollen in het najaar. Maar ook met een juiste selectie aan vaste planten kun je al vroeg kleur in je tuin krijgen. Meestal gaat het om wat subtielere tinten dan die van de narcissen en tulpen. Welke planten geslachten zijn dan interessant voor de “voorjaarstuin”?

Marcel de Wagt van de Kwekerij van opvallende vaste planten laat in de presentatie verschillende voorbeelden zien van interessante voorjaarsbloeiers. Hij besteedt ook aandacht aan bloeiende plantcombinaties. Met een beperkt aantal verzorgingstips kunnen zelfs mensen zonder groene vingers al vroeg genieten van hun tuin(tje).

Locatie: De Brink, Brinkstraat 39, 6721 WR Bennekom
Aanvang: 20:00 uur
Entree: gratis voor leden, niet-leden €3,00

de kwekerij van Marcel de Wagt

Uit de oude doos: Vadae Fleur

In het archief vond ik boeken met foto’s en krantenartikelen over Vadae Fleur. Het evenement dat ter ere van het 100-jarige bestaan van Groei en Bloei Wageningen e.o. van 25 - 28 augustus 1988 werd georganiseerd. Zowel Truus als Marchje Beuving -Vleems zijn hier erg trots op: perfect georganiseerd en met een sluitende begroting!

Ik moet zeggen dat ik hoe meer ik bladerde, hoe meer ik onder de indruk raakte. Vier dagen lang een soort Gardenista in Junushoff in Wageningen met allemaal standjes rond Junushoff met daarin naast commerciële standhouders, ook de Vlinderstichting, het Groene Wiel, de Bijenvereniging en vele verenigingen gespecialiseerd in dahlia’s, orchideeën, fuchsia’s, bonsais, vetplanten en oranjerie-kuipplanten.

Onze afdeling had toen nog een actieve bloemschik studieclub: Ridderspoor ’84. Zij versierden bij belangrijke evenementen in Wageningen - bijgestaan door de Ikebana vereniging Japanse bloemschikkunst en de Oude Tol.

De lijst is lang en ik neem aan dat IEDEREEN er was, die iets met bloemen heeft: winkels, kwekerijen, kunstenaars, docenten, hydrocultuur….

En dan de evenementen: De start werd gegeven door een reizend carillon, een bruidsshow, Ouwehands Tropische Planten- en Dierenshow, koffieconcert, nog veel meer muziek en dans, exposities en natuurlijk de bloemencorso-wagen voor de Wageningse Korenprinses Reina Meurs, de Heidekoningin Jenny Beuving (dochter van) en nog veel meer prinsessen en feeën uit de omgeving, die het evenement openden en op het stadhuis werden ontvangen.

Krantenkop: ‘In onze drukke wereld heeft de mens de natuur meer dan ooit nodig.’

Toegangsprijs 3 gulden vijftig. Meer dan 7000 bezoekers kwamen er. Ik had er graag bij willen zijn.

Pien van Dael

Groeten uit de pluktuin: terugkijken en plannen maken

Als ik dit stukje schrijf, is het koud en nat en niet erg aantrekkelijk om naar buiten/de tuin in te gaan. En ook de knoppen in mijn prachtige zinnia’s en dahlia’s hebben geen zin om er uit te komen. Wel heel jammer want als het weer een beetje mee zit dan kun je nog tot de eerste nachtvorst dahlia’s plukken. Gelukkig valt er binnen ook wel het e.e.a. te doen. Zo heb ik digitaal een plattegrond gemaakt op welke plek de verschillende dahlia’s staan en genoteerd welke er minder geschikt zijn als plukbloem bv. doordat ze hele korte of dunne stelen hebben of de bloem niet zo mooi is als het plaatje beloofde. En met de mede-moestuiniers zijn er al ruilplannen gemaakt, dus een nieuw beplantingsschema is al een heel eind in de maak.

Door de droge zomer bleek dat de dahlia’s die de hele dag volle zon krijgen er eerder de brui aangeven dan de dahlia’s die door de pergola toch nog een beetje schaduw/gefilterd zonlicht krijgen. Mijn plan is dan ook om deze winter deze pergola een stukje door te trekken en dan kan er ook nog een mooie klimmer tegenaan groeien. De Clematis Princess Diana deed het fantastisch dit jaar en was een echt pronkstuk en bloeit al vanaf juni en nu nog verschijnen er nieuwe bloemen. Voor een nieuwe klimmer twijfel ik nog tussen de Clematis Princess Kate of Queen Mother (geen grapje hoor).

Een droge periode is nu wel van harte welkom, omdat ik nog verschillende zaden wil oogsten van o.a. mijn zinnia’s en afrikanen. De gedroogde zaadknoppen van o.a. de blauwe distel en akeleien staan al klaar in papieren zakken op een zonnige vensterbank, om straks geschoond te worden. Een lekker werkje voor de winterdag en natuurlijk vóór de zadenruilbeurs. En volgend jaar wil ik toch ook eens Amarant zaaien met die mooie rode hangbellen. Wel een woekeraar die zich snel verder zaait maar oh zo mooi in een boeket. En ook de Rudbeckia hirta Sahara staat op mijn verlanglijstje, op Instagram zie ik hele mooie foto’s voorbij komen. Wellicht allebei op de zadenruilbeurs te vinden.

Dus plannen genoeg, maar laat eerst de herfst maar komen.
Met groene groeten, Jopie de Boer.

Clematis Princess Diana en de pergola geeft gefilterd zonlicht tijdens de droge zomer

Duurzaam tuinieren: geen bladblazers maar zelf bladaarde maken

Vorig najaar hebben we beukenblad verzameld, om bladaarde van te maken. Gewoon ieder fietstochtje een vuilniszak mee in de fietstas en vullen als er ergens veel blad lag. Niet alles meenemen natuurlijk, hoewel ik later zag dat het resterende blad door de gemeente werd verzameld. Het Arboretum krijgt dit materiaal om als mulch in de tuin te gebruiken is ons verteld. In totaal verzamelden we vier volle zakken beukenblad, die we in de schaduw tegen een haag weg hebben gezet. Strak dichtgebonden en gaten geprikt in de bodem.

Nu, een jaar later, was ik benieuwd of het al mooie bladaarde was geworden. Nou, nog niet echt. Het blad was vochtig genoeg en uit de gaten onderin staken de koppen van regenwormen, maar het is duidelijk nog steeds werk in uitvoering. Beukenblad is dan ook niet het snelst verterende blad. Dus ik laat de zakken nog maar een jaar staan. Misschien moeten we dit jaar maar eens zoeken naar andere soorten blad…

Leontine Colon

beukenblad één jaar later

Een natuurvriendelijke tuin in vijf online lessen

Nature Today, 17-SEP-2022. Komende week begint de herfst! Het is de ideale tijd om je tuin om te toveren tot een welkome plek voor dieren, planten én jezelf. Wil je dat ook, maar weet je niet goed waar te beginnen? Volg dan de gratis online tuincursus van IVN Gelderland. Tuinvrouw Anne Wieggers helpt je in vijf korte videolessen op weg. Lees verder.

 

Kinderboekenweek Gi-Ga-Groen

Op veel scholen en kindercentra wordt er aandacht besteed aan de Kinderboekenweek en dit jaar is het thema Gi-Ga-Groen! Als Groenvereniging zijn we natuurlijk heel blij dat dit thema centraal staat, want helaas zijn er steeds meer kinderen die nooit in een bos komen of in een groene tuin spannende/interessante ontdekkingen kunnen doen. En als we kinderen klimaatbewust willen maken dan is het belangrijk om ze op allerlei manieren in aanraking te laten komen met de natuur zodat ze daardoor respect krijgen voor die natuur.

Leerkrachten en pedagogisch medewerkers kunnen het thema Gi-Ga-Groen! op vele manieren invullen: diersporen zoeken en vogels spotten in het bos, een moestuintje maken in de eigen (school) tuin, gesprekken voeren over hoe een panda, tijger of ijsbeer leeft of kinderen nieuwsgierig maken naar de dieren in de zee of diep onder de grond. Maar ook kinderen iets leren over planten, bloemen en kruiden en ze stimuleren hoe je de natuur en het klimaat een handje kunt helpen. Want de natuur is overal om ons heen en er valt veel te ontdekken, te leren en te doen.

En ben je een ouder of opa of oma die dat ook belangrijk vindt en wil je ook een bijdrage leveren, de school en de kinderopvang zijn heel blij met hulp en suggesties! Dus schroom niet en bied je aan en dat kan van alles zijn: het geven van een les/presentatie over je groene hobby, een excursie naar je moestuin of meehelpen met groene knutselactiviteiten zoals het maken van een insectenhotel, het begeleiden bij een boswandeling/bezoek aan een kinderboerderij e.a. of het aanleveren van zaaibakjes enz. voor het inrichten van een groen/natuurhoek. Leuke ervaringen/verhalen zijn altijd welkom in onze nieuwsbrief (wel rekening houden met de privacyregels a.u.b.).

En zoek je nog een leuk boek voor je (klein)kind, in de boekhandel zijn, zeker tijdens de Kinderboekenweek, op de kinderafdeling geweldige informatieve boeken te vinden over bijzondere dieren- en plantenweetjes, spannende verhalen over woeste buitenavonturen of prachtige natuurillustraties in prentenboeken. Voor elke leeftijd is er wel iets te vinden.

Dus Gi-Ga-Groen! moet je doen!

Jopie de Boer

Zaden oogsten (video)

Veel eenjarige planten in de tuin kun je makkelijk zelf opnieuw uit zaad kweken in het volgende jaar. Gerard van Buiten van de Botanische Tuinen Utrecht laat hier zien hoe je zaden oogst, schoont en bewaart.

Je kunt natuurlijk ook bij onze afdeling een workshop zaden schonen volgen. Houd hiervoor agenda en nieuwsbrieven in de gaten. En voor koudekiemers geeft Greet Steenhuis op 23 november a.s. een workshop koudekiemers zaaien. Lees verder.

 

De Groei&Bloei agenda 2023 is verkrijgbaar

Hij is er weer, de Groei & Bloei-agenda met prachtige kleurenfoto’s van Groei & Bloei-lezers. Een handige agenda in praktisch formaat met een jaarkalender en één pagina per week voor al je tuinzaken en elke week een tuintip of weetje. Te koop voor €10,95 incl. verzending (in NL en B). Het bestuur heeft hem al en vindt hem weer erg mooi, aanbevolen dus. Lees verder.

Nog geen lid van Groei & Bloei?

Word dan nu lid en ontvang gratis de Groei & Bloei special 'De Plantentuin' en de oktober-, november- en decembernummers van Groei & Bloei. Je machtigt Groei & Bloei om voor het jaar 2023 de kosten van het lidmaatschap (€59,95, incl. een aantrekkelijk korting van € 20,-) van je rekening af te laten schrijven. Dit aanbod geldt niet voor leden die in 2021 lid waren en hebben opgezegd.

Nieuwe leden die zich via een afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: via de afdeling krijgen zij een cadeau EN korting, via  www.groei.nl  moeten zij kiezen tussen het cadeau OF de korting. Vraag dus ons inschrijfformulier aan via info@wageningen.groei.nl.