Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief november 2022

Korte dag-planten zoals deze Salvia’s beginnen nu pas echt te bloeien. Op de foto v.l.n.r. Black&Bloom, Love&Wishes, Amistad, Silas Dyson, Blue Monrovia, Gletsjer, Nachtvlinder, Bumble Bee en La Grande Boom.

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Wat een heerlijk warm weer is het! Uitzonderlijk, dat wel en natuurlijk niet goed voor ons klimaat, maar wel voor de laatste bloemknoppen die nog open kunnen komen. Wat bloeit er toch nog veel in mijn tuin. Mijn egels zijn ook nog niet in winterslaap en laten zich iedere avond zien. Daar kan ik echt van genieten. Nu de wintertijd weer is ingegaan, kan ik ’s avonds niet meer in de tuin rommelen, terwijl ik dat zomers soms wel tot elf uur doe. Nu meer tijd om mijn geoogste zaden te schonen. Met de workshop ‘Zaaien van Koudekiemers’ komen die zaden straks goed van pas. Het is dus weer tijd voor de lezingen en workshops. Op de tuinkeuringsavond hadden we een lezing met een enthousiaste spreker over hoe klimaatbestendig Wageningen kan gaan worden. De wethouder reikte aan de blije prijswinnaars het diploma en een goodybag uit. Zie verslag verderop. Afgelopen week was de gezamenlijke lezing met Groei&Bloei Ede en Floralia door Marcel de Wagt over Tuinverrassingen in de lente. Leuk dat er weer zoveel tuinliefhebbers kwamen luisteren. Ik zie jullie graag ook weer volgende week bij de lezing over de kasteeltuinen van Sissinghurst en haar ontwerpster Vita. Welkom!

Greet Steenhuis, voorzitter.

verder in deze nieuwsbrief

  • Dinsdag 8 november: Lezing 'Vita en haar tuin. Het verhaal van Sissinghurst Castle Garden' door Marie-José Mertens.
  • 23 November: Workshop Zaaien van koudekiemers
  • Terugblik op de uitreiking voortuinprijzen 2022 en de lezing Wageningen Klimaatneutraal
  • Uit de oude doos: Ecologisch tuinieren in 1997
  • Duurzaam tuinieren: eigen potgrond maken
  • Nog meer duurzaam tuinieren
  • OPROEP Open Tuinen Dag 2023
  • Nog geen lid van Groei&Bloei?

Dinsdag 8 november: Lezing ‘Vita en haar tuin. Het verhaal van Sissinghurst Castle Garden’ door Marie-Josée Mertens.

De romantische tuinen rondom Sissinghurst Castle in Kent behoren tot één van de beroemdste en meest invloedrijke Engelse tuinen van de 20e eeuw. 

Het domein waar zich thans de beroemde tuin van Sissinghurst bevindt, werd in de jaren dertig van de 20ste eeuw aangekocht door de schrijfster Vita Sackville West en haar echtgenoot Harold Nicolson. Het landgoed was op dat ogenblik in totaal verval, er was geen water, geen elektriciteit, ramen waren zonder glas en deuren waren verdwenen, het domein stond reeds sinds 1928 te koop en niemand was geïnteresseerd. Net die gehavende toestand trok Vita enorm aan. Ze was opgevoed in het grote ouderlijke kasteeldomein 'Knole' nabij Sevenoaks, maar kon omwille van haar 'sexe' geen aanspraak maken op dit erfgoed.., in Sissinghurst zou ze haar eigen droom realiseren.

Vandaag de dag getuigt het domein van een uitmuntende natuurlijke schoonheid en sinds 1967 is het eigendom van de National Trust. De tuin bestaat in feite uit meerdere tuinen, alle compleet verschillend van stijl en gescheiden door sfeervolle muren of hagen. Een van de indrukwekkendste is de ‘White Garden‘, met zijn mooie combinaties van wit, grijs en groen en de sierlijke Wisteria venusta die er de pergola siert. Verder nog vele tuinkamers met o.a. een Cottage Garden met warme brandende kleuren zoals rood, oranje en geel en tal van bijzondere Erysimums (muurbloemen).

Locatie:      Koetshuis Belmonte Arboretum, Generaal Foulkesweg 94-A, 6703 DS Wageningen
Aanvang:    20:00 uur  
Entree:       gratis voor leden, niet-leden €3,00    

23 november: Workshop Zaaien van koudekiemers

Natuurlijk kan je alle vaste planten voor in je tuin kopen bij een kweker of tuincentrum. Maar het zelf zaaien en opkweken ervan is een leuke uitdaging. Wanneer is de juiste tijd en hoe moet je zaaien voor het beste resultaat. Zaaien in november? Je zou het misschien niet denken, maar heel veel tuinplanten hebben een koude periode nodig om goed te kiemen. En dan niet de zaden in de koelkast leggen hoor, dat werkt niet altijd. In deze workshop gaan we met meerdere zaden van vaste planten aan de slag. Je zult verrast zijn als het lente wordt!

Locatie:      Veerstraat 93, Wageningen
Aanvang:   19:30 uur
Kosten:      leden €6,-,  niet leden €7,50
Opgave:     vóór 18 november via aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. workshop koudekiemers.

Terugblik uitreiking voortuinprijzen 2022 en lezing Wageningen klimaatneutraal

Op 20 oktober 2021 heeft KMTP Groei&Bloei afdeling Wageningen en Omstreken haar jaarlijkse prijsuitreiking van de voortuinkeuringen gehouden in de Vredehorst. De prijzen werden uitgereikt door wethouder Erik-Jan Bijleveld. In totaal waren er ca. 50 personen aanwezig.

Om 20 uur opende onze voorzitter Greet Steenhuis de avond met een woord van welkom tot de wethouder, die in Wageningen onder meer verantwoordelijk is voor natuur, groen, duurzaamheid en klimaatadaptatie. En vervolgens gaf Chantal Steuten, de enthousiaste beleidsmedewerker Duurzaamheid & Natuur van de gemeente Wageningen, een boeiende presentatie [die hier is terug te zien] over de klimaatambities van de gemeente Wageningen, met veel voorbeelden hoe wij als tuiniers onze tuinen zo klimaatneutraal, duurzaam en diervriendelijk mogelijk kunnen inrichten. Voor diverse activiteiten zijn subsidies beschikbaar, kijk hiervoor op www.Wageningen.nl (zoeken op ‘subsidie’: b.v. subsidie groen of subsidie afkoppelen regenwater).

Vervolgens vonden de prijsuitreikingen plaats. In een powerpointpresentatie werden foto’s getoond van de winnende tuinen door de seizoenen heen. De wethouder overhandigde vervolgens het certificaat en een tas met prijzen aan de winnaars van de 16 winnende voortuinen en een stoeptuin. Ook de tuinkeurders ontvingen zo’n tas als bedankje voor alle inzet het afgelopen jaar. Rita van Steenbergen werd nog kort in het zonnetje gezet met een prachtige bos bloemen als dank voor haar jarenlange inzet voor de tuinkeuringscommissie.

KMTP Groei&Bloei Wageningen wil graag de volgende sponsoren bedanken die het mede mogelijk hebben gemaakt om deze prijzen te kunnen uitreiken: Welkoop (Wageningen), de Oude Tol (Wageningen), Intratuin (Barneveld/Scherpenzeel) de Hessenhof (Ede), en het hoofdkantoor van Groei&Bloei. Zij zorgden voor een feestelijk gevulde tas met een tuinplantje, een kadobon, tulpenbollen, een amaryllisbol, fleurige sokken en een 150-jaar uitgave van het tijdschrift Groei&Bloei. Ook de gemeente Wageningen wordt hartelijk bedankt voor de subsidie voor deze avond.

Gaby Schmelzer

Terugblik workshop bloemschikken van 19 oktober

Uit de oude doos: Ecologisch tuinieren in 1997

De Nieuwsbrief bestaat al heel lang. Convocaten, werden ze genoemd, zwart-wit gekopieerd of gestencild. Met mooie kleine tekeningen van een van de leden. Ik kreeg een map vol van Truus Ponsen-Bruinvis te leen. Zij heeft al haar convocaten keurig bewaard als aandenken aan haar lange jaren als secretaris. (En toen kon ik de map niet meer vinden, zo stom. Maar dat is een ander verhaal, ik heb hem weer.) Die tekeningen zijn echt prachtig, juweeltjes. Ik probeer het zelf ook en het valt echt niet mee.

In de convocaten werden 3 keer per jaar de activiteiten aangekondigd. Hoewel we tegenwoordig meer organiseren, is de opzet en inhoud verrassend hetzelfde. Busreizen, bloemschikken, stekkenbeurzen en lezingen: Nu Powerpoint, toen Diavoordrachten. In de convocatie van november 1966 vind ik deze aankondiging:

Diavoordracht
Maandag 24 februari 1997 zal Dhr A.Kamphorst een diavoordracht houden over “Ecologisch tuinieren”. Hij schrijft hierover: "Ecologisch tuinieren kan worden toegepast in zowel de moestuin als de siertuin. Het is een wijze ven tuinieren waarin men biologische processen en kringlopen zoveel mogelijk stimuleert."

De bodem vormt van dit natuurlijke ecosysteem een essentieel onderdeel, want daarin zorgen bodemdieren en andere vormen van bodemleven onder meer voor de “recycling” van plantenvoedingsstoffen.
De invloed van bodemdieren op de “gezondheid” van de bodem, met name de beluchting, de vochthoudendheid en de chemische vruchtbaarheid, zal worden gedemonstreerd aan de hand van microscopische foto-opnamen van bodems.
Om het bodemleven te voeden, moet organisch materiaal aan de bodem worden toegediend. Besproken zal worden hoe men dit het beste kan doen. Composthopen en bladhopen spelen hierbij een centraal rol.
Een ander aspect van ecologisch tuinieren is het gebruik van inheemse planten, omdat deze planten natuurlijke relaties onderhouden met onze inheemse insecten, vogels, amfibieën, reptielen en kleine zoogdieren. De lezing zal dan ook worden besloten met een bespreking van een wilde-plantentuin.

Zo zie je maar: niets nieuws onder de zon.
Pien van Dael.

Duurzaam tuinieren: eigen potgrond maken

Hoe leuk is het om je planten te kunnen oppotten in je eigen gemaakte potgrond. Hark nu de bladeren bij elkaar van het gazon en paadjes. In de borders kan je het blad beter laten liggen als dekentje tegen de vorst. Gebruik geen bladblazer want die blaast alle kleine insecten weg en verstoort daardoor het ecosysteem. Stop de bladeren nat in een vuilniszak of stevigere potgrondzak. Na een regenbui zijn ze al nat, of maak ze nat met water. Druk ze heel stevig aan en knoop de volle zak dicht. Vorige maand berichtte Leontine in de nieuwsbrief over haar nog niet verteerde beukenblad in vuilniszakken voor bladaarde. Waarschijnlijk kwam het ook, doordat ze te weinig gaten in de zakken had gemaakt. Prik er dus met een schroevendraaier of mes wel 30 gaten in de hele zak rondom en bovenop. Zet de zware zak(ken) weg op een onopvallende plaats, want je hebt er geen omkijken meer naar. Ze hebben geen warmte nodig en ook regen en vorst maakt niet uit. In de zomer sta ik weer verbaasd te kijken hoe mooi het is geworden tot prachtige humusrijke korrelige aarde.

Deze bladaarde vormt de basis van de potgrond. Meng er wat (brekers)zand door om het luchtiger te maken. Wat DCM-Lavagranulaatkorreltjes vullen de sporenelementen aan. Verder verrijk ik het mengsel met een hand vol organische mestkorrels, zodat de voedingsstoffen langzaam vrij komen.

En gooi geen oude potgrond weg! Ga je de hanging baskets en bloembakken met uitgebloeide éénjarigen opruimen, bewaar dan deze potgrond en hergebruik het volgend jaar. Even wat bladaarde, en organische mestkorrels erdoor, en je hebt weer prima potgrond. Zo verminderen we het gebruik van turf, een fossiele, eindige grondstof. Het wordt gewonnen in kostbare veengebieden, waar het veen afgegraven wordt. Behalve dat dit afgraven landschappen en biodiversiteit vernietigt, zorg het er ook voor dat alle CO2 die in het veen was opgeslagen vrijkomt. Zo werken we mee aan duurzamer tuinieren.

Greet Steenhuis.

Nog meer duurzaam tuinieren

De Nederlandse Mycologische Vereniging (NVM) heeft een interessante reeks wetenschappelijke Zoom-lezingen op internet geplaatst, waaronder eentje van maandag 24 oktober door Thom Kuyper over de effecten van stikstof op mycorrhiza-schimmels en de ecologie van de bosbodem. Mycorrhiza-schimmels – het wood wide web - helpen de plantenwortels water en voedingsstoffen op te nemen uit de bodem. Uit de Zoom-lezing wordt duidelijk waarom stikstofbemesting averechts werkt, namelijk omdat mycorrhiza-schimmels dan verdwijnen. De lezingen zijn terug te kijken op de website van de NVM.

Uit een podcast-interview van Mike_thegardener met No dig-goeroe Charles Dowding van 20 oktober wordt daarnaast duidelijk dat in de tuin het niet spitten (‘no dig’, of ‘no till’) ook nodig is ter bescherming van de mycorrhiza-schimmels. Eigenlijk is de niet spitten-aanpak gecombineerd met het geven van compost voldoende om de planten goed aan de groei te houden. Je voedt dan het bodemleven, en het bodemleven voedt weer de planten.

Leontine Colon

online paddenstoelenlezingen bij de Nederlandse Mycologische Vereniging

OPROEP Open Tuinen Dag 2023

In 2023 valt de Open Tuinen Dag op zaterdag 22 juli.

Heb je een interessante, bijzondere of mooi gelegen tuin, woon je in Renkum of Heelsum, en vind je het leuk om jouw tuin aan anderen te laten zien,  geef je dan op voor de Open Tuinen Dag (OTD). Je doet er heel veel mensen een plezier mee en hebt zelf een bijzonder leuke dag met alle mensen die geïnteresseerd zijn in tuinen en tuinieren.

Twijfel je of je tuin wel geschikt is voor de OTD aarzel dan niet om bij Roel, Ineke of Joke meer informatie te vragen via info@wageningen.groei.nl.

Heb je zin om mee te doen met de organisatie van de OTD 2023 laat dit dan zeker ook aan ons weten, wij kunnen je hulp goed gebruiken. Daarbij is het handig als je in Renkum of Heelsum woont, maar dat hoeft niet. Opgeven als tuin of als deelnemer organisatie 2023 kan bij: info@wageningen.groei.nl. Of schiet tijdens een lezing of excursie iemand van het bestuur of de organisatie OTD aan.

Organisatie OTD 2023 Roel Schuring, Ineke Davidse en Joke van Hasselt

Nog geen lid van Groei&Bloei?

Word dan nu lid en ontvang gratis de Groei & Bloei special 'De Plantentuin' en de oktober-, november- en decembernummers van Groei & Bloei. Je machtigt Groei & Bloei om voor het jaar 2023 de kosten van het lidmaatschap (€59,95, incl. een aantrekkelijk korting van € 20,-) van je rekening af te laten schrijven. Dit aanbod geldt niet voor leden die in 2021 lid waren en hebben opgezegd.

Nieuwe leden die zich via een afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: via de afdeling krijgen zij een cadeau EN korting, via  www.groei.nl moeten zij kiezen tussen het cadeau OF de korting. Vraag dus ons inschrijfformulier aan via info@wageningen.groei.nl.