Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief mei 2023

Greet was op vakantie ...

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Alleen maar zand en water, dat is wat ik zie deze week als ik door het raam kijk. Ik heb vakantie in Zeeland in een slaapstrandhuisje. Zo heerlijk om met deze twee elementen te leven en met de getijden van de zee mee te deinen. Gek eigenlijk dat ik er zo van kan genieten, dat deze eenvoud niet saai is, terwijl onze tuin in Wageningen in volle bloei staat met honderden bloemen in vele kleuren!

Volgende week kan ik pas weer verder met mijn tuin: de laatste uitgebloeide tulpen koppen en de eerste ‘koudekiemers’, die nu groot genoeg zijn, in de grond zetten. De andere éénjarigen en dahlia’s volgen daarna. Ik heb zeker meer dan genoeg om dit hele jaar door bloemen te hebben. Goed voor de insecten! Daar moeten we aan blijven werken, want de achteruitgang blijft maar doorzetten. Met de landelijke bijentelling waren er 25% minder bijen, hommels en zweefvliegen geteld! Dat kwam mede door het koude weer, maar wist je dat 80% van de planten die we eten afhankelijk zijn van bestuiving van insecten? Dus zorg voor veel bloemen in je tuin en gazon.

Lees ook ‘Maai Mei Niet’ of laat je inspireren tijdens onze busreis in de tuinen van Flevoland. Ga donderdag 8 juni gezellig mee, ook als je geen reismaatje hebt, ben je van harte welkom. Nog ruim 20 plaatsen vrij. Zou fijn zijn als de bus vol komt.

Greet Steenhuis, voorzitter

Maai mei niet - wat er dan zoal in je gazonnetje verschijnt!

Groei&Bloei-moederdag bij Welkoop op 13 mei j.l.

!! Laatste oproep voor inschrijving !!

Donderdag 8 juni Busreis Flevoland

Programma:
De eerste tuin is Het Zwaluwhuis in Ens: 9000 m2
De tweede tuin is Pegasushof in Bant, met een uitgebreide lunch: 4000m2
De derde tuin is De Stekkentuin in Espel: een verzameltuin van een jaren 50-boerderij: 3800m2 met plantenverkoop.

Vertrek: 8.30 uur van de parkeerplaats bij sporthal de Bongerd, Bornsesteeg 2, 6708 PE Wageningen
Aankomst: plm. 18.30 uur
Kosten: €55,00 voor leden, niet-leden €60,00 incl. entree, consumpties en lunch

Opgave: vóór 1 juni via email: aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. Busexcursie met uw telefoonnummer en door gelijktijdig het bedrag over te maken op rekeningnr. NL98 SNSB 0920 526 454 t.n.v. KMTP Groei&Bloei Wageningen o.v.v. uw naam en busreis 2023

Info: www.wageningen.groei.nl of bel 06-44422632.

Groei&Bloei vaderdag-actie bij de Welkoop zaterdag 17 juni

Wie wil mee helpen op  zaterdag 17 juni? We staan bij de Welkoop van 10 tot 4 uur. De kinderen mogen die dag wat maken voor vader (knutselwerkje/plantje. De Welkoop stelt plantjes beschikbaar.

Heel fijn als je mee wilt helpen, een dagdeel is ook goed.

Hoor het graag. Rita van Steenbergen. Tel 0318-414756.

Foto-impressie tuin van Ab 21 april j.l.

Op 3 mei waren we bij Villa Sprezzatura

Geef het schepje door: de tuin van Henriëtte van Eekelen

Met mijn man en kinderen woon ik met veel plezier in de Wageningse wijk Noord West. Bij het zoeken naar een huis ongeveer tien jaar geleden waren wij met name zeer gecharmeerd van de zonnige, op het zuiden gelegen, achtertuin van ongeveer 225m2.

Bij aankoop van het huis was de tuin wat verwilderd en de terrassen waren verzakt. Daarom hebben we de tuin opnieuw laten betegelen en kind- en onderhoudsvriendelijker ingericht, met een grasveld om op te spelen en schuttingen. Met onze directe buren is nog wel een stuk open; er staat beplanting, zoals een witte magnolia en twee rododendrons, die we laag houden. In de borders naast de schuttingen staan verschillende soorten Hydrangea, heerlijk geurende Lavandula, Geranium macrorrhizum en Nepeta.

Maar mijn favoriete plekje in de tuin is mijn moestuintje. Dit is een stukje van ongeveer 25m2. Mijn kinderen (4 en 6 jaar) vinden het leuk om te helpen. Samen potjes vullen, zaadjes zaaien, water geven, helemaal verwonderd zijn als er een klein groen plantje op komt (prachtig!) en uiteindelijk samen oogsten. De moestuin zelf krijgt alleen bij extreme droogte water. Liefst regenwater dat in een ton aan het tuinhuis is opgevangen. Mijn favoriete groentes om te kweken zijn: courgette, (fles)pompoen, stokbonen en tomaten. Deze doen het allemaal wel goed op de rivierklei in onze tuin. Voor de rest staan er in de moestuin ook nog rozemarijn, munt, bieslook, aardbeien, rabarber, aalbes en twee kleine appelboompjes.

Naast de heerlijke geuren van sommige planten, geniet ik bij het werken in de tuin ook altijd van alle beestjes die ik tegen kom. Insecten maar ook padden/kikkers uit de sloot naast ons huis en heel soms een egel. Dit zou ik dan ook als tip willen geven aan een beginner. Geniet van alle kleine onverwachte plantjes, beestjes en geuren die je tegen komt in de tuin. 

Ik geef het schepje door aan: Sylvia Mumm Walter.

de tuin van Henriëtte van Eekelen

Mis je het niet?

Uren was Sjon in meditatieve toewijding de schildluizen aan het verwijderen van zijn geliefde hertshoorns. Met een theelepeltje, een beetje oud lepeltje met scherpe randjes, dat werkt het best. Die schildluizen zorgden voor een telkens weer plakkerig laagje op alles wat er onder ligt.

Tot vorig jaar mei. We gingen lang naar Taiwan en onze zoon zorgde al voor al die Dahlia’s. Sjon hing zijn hertshoorns in de bomen in de tuin, in de schaduw. Daar hadden de hertshoorns het goed naar hun zin. En toen ze na de lange zomer weer naar binnen kwamen, waren de schildluizen verdwenen!

“Ik geloofde het nooit zo helemaal, dat de natuur het zelf wel op lost”, vertelde Sjon me, ik denk dat de vogels die vette sapluizen wel lekker vinden. En ja hij miste het best dat meditatieve. Daar zoekt hij nu iets anders voor, tekeningen voor zijn kleindochter wellicht.

Het is weer mei, ze mogen zo weer naar buiten, want er zijn ook weer wat schildluizen. Leve de natuur.

Pien van Dael

Sjon in de weer met de schildluizen op zijn hertshoornvarens

Eerste gasten in de bijenhotels!

In februari hebben 12 klussers deelgenomen aan de workshop “Bijenhotel maken’. Zoals eerder toegezegd, hebben de deelnemers foto’s gemaakt van de eerste tekenen van bewoning in hun hotel. We kregen op 11 april jl. bericht van een deelnemer die het hotel op haar balkon heeft gehangen op de 4e verdieping, dat de eerste twee gangen afgesloten zijn.

De eerste gasten zijn hoogstwaarschijnlijk rosse metselbijen. Zij gebruiken gangen met een diameter van 6-8 mm (dat zijn de grote gaten). Het is ook te zien aan het zand waarmee gang is afgesloten. Behangersbijen gebruiken namelijk bladschijfjes om de gangen af te sluiten en wolbijen planteharen van bijvoorbeeld ezelsoor.

Het is nu wachten op de bewoners voor de smallere gangen, zoals tronkenbij en maskerbij.

Bijgaand foto's van bezette bijenhotels. In totaal nu 4 meldingen.

Edwin Luijks en Ingrid Schilstra.

de bijenhotels van Wil Juffermans (linksboven), Ineke Davids (rechtsboven) en Annemieke Juffermans (onder)

Plant in beeld: Amerikaans vergeet-mij-nietje, Omphalodes cappadocica

Deze prachtige laagblijvende voorjaarsbloeier voor lichte schaduw toont het allermooiste blauw dat er maar is. En: slakken lusten hem niet! Er zijn diverse rassen van in de handel en daarvan vind ik zelf ‘Cherry Ingram’ de mooiste: zuiver blauwe bloemen zonder stipjes, streepjes, bont blad of andere toeters en bellen. Hij heeft wel wat licht nodig, bijvoorbeeld onder bladverliezende bomen of struiken die in de zon staan. Eerder plantte ik hem in de volle schaduw, waar hij in 2020 prachtig bloeide maar vervolgens niet meer terugkwam. Hij is te mooi om het niet nog eens te proberen, dus heb ik nu drie nieuwe plantjes klaar staan, twee voor betere plekjes in de tuin en de derde als reserve en om van te vermeerderen want hij breidt zich langzaam uit met ondergrondse uitlopers. Hij schijnt het vooral goed te doen op bosgrond en ik zit op klei. Best fijne tuingrond maar ik zal er voor deze plant dus veel compost bij moeten doen. Gelukkig is hij nu beter verkrijgbaar dan een paar jaar geleden. Er is overigens nog een soort, Omphalodes verna, daarvan zijn de bloemetjes meer hemelsblauw. En houd je van bont, ook dat bestaat, ‘Starry Eyes’ bijvoorbeeld. Ieder zijn meug.

Leontine Colon

Omphalodes cappadocica 'Cherry Ingram'

Maai mei niet 2023

Bericht  van Stichting Steenbreek van 3 april

EW Magazine, De Bijenstichting, Velt, Flora van Nederland en Stichting Steenbreek roepen alle tuinbezitters en gemeenten op in de maand mei hun gras minder te maaien. Door de actie Maai Mei Niet willen we het herstel van biodiversiteit een handje helpen. Want die staat behoorlijk onder druk. Daarom krijgt de campagne ‘Maai Mei Niet’ dit jaar een vervolg.

Lees verder op de website van Stichting Steenbreek:  https://steenbreek.nl/maai-mei-niet-2023/

Minder gezondheidsklachten bij mensen met groene tuin

Bericht  van Stichting Steenbreek van 5 april

Het vergroenen van bestaande tuinen is niet alleen belangrijk om ons aan te passen aan klimaatverandering en stedelijke biodiversiteit, maar lijkt ook van aanzienlijk belang voor de gezondheid en het welzijn van de bewoners. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek dat Wageningen University & Research (WUR) en het Nivel hebben gehouden naar de relatie tussen het hebben van een tuin en gezondheid. Stichting Steenbreek is penvoerder van dit onderzoek.

Lees verder op de website van Stichting Steenbreek:  https://steenbreek.nl/minder-gezondheidsklachten-bij-mensen-met-groene-tuin/ 

De plantenruilbeurs van 29 april j.l.

Tuinmarkt Kasteel Hernen op 27 mei

Op zaterdag 27 mei 2023 opent het kasteel om 10:00 uur weer zijn hek en poort voor deze intieme markt die zich onderscheidt als een echte specialiteitenmarkt. Meer dan 40 gedreven Nederlandse en Belgische kwekers komen met hun eigen, vaak zeldzame collecties vaste planten, eenjarigen, struiken en bomen. Je vindt de markt op Dorpsstraat 40, 6616 AH Hernen, een half uur rijden van Wageningen. De entree bedraagt €4,- pp.

Kijk voor meer info op http://www.tuinmarkthernen.nl/

Nog geen lid van Groei&Bloei?

Dan is er nu de Zomeractie. Deze loopt tot in september. Als nieuw lid krijg je korting op de resterende contributie voor 2023. Word je vóór 1 juli lid, dan betaal je voor de rest van het jaar nog €28,95 (in plaats van € 38,-; een korting van ruim € 9,-). Je ontvangt dan het meest recente nummer van Groei & Bloei en als welkomstgeschenk een Metallo snoeischaar en zakmes, ter waarde van €40.

Nieuwe leden die zich via een afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: via de afdeling krijgen zij een cadeau EN korting, via  www.groei.nl moeten zij kiezen tussen het cadeau OF de korting. Vraag dus ons inschrijfformulier aan via info@wageningen.groei.nl.

 

 

 

de tuin van Greet nu in volle bloei