Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief mei 2022

de stekkenbeurs van 9 april

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Wonderlijk! Wat een verschil met vorig jaar: als je dan ’s avonds over het tuinpad liep, hoorde je de slakkenhuisjes knisperen onder je schoenen. Ik werd gek van die slakken die alle jonge planten in één nacht op aten. Tot laat in de avond was ik vaak met een zaklamp naar ze op jacht, soms wel 200 stuks tegelijk. Wonderlijk! Dit voorjaar heb ik zelfs geen gaten in de Hosta’s! De aanhoudende droogte heeft dus ook zijn voordelen.

slakken vorig jaar en dit jaar - hosta's zonder slakkenvraat

De vele zonuren hebben onze tuin in een bloemenparadijs omgetoverd. De plantjes van de Stekkenbeurs vind je nauwelijks terug. Hebben jullie ze ook al geplant? Wat was het weer gezellig druk, ondanks de kou waren er ruim 80 tuinliefhebbers mét en zonder stekken naar het Arboretum Belmonte gekomen. Heerlijk om ze enthousiast met hun buit naar huis te zien gaan.

Enthousiast werd ik ook van de lezing over de 1-jarigen, want Wim Grimme leerde ons heel veel over deze prachtige bloemen.

En….de bus naar Gardenista is bijna vol! Er werd enthousiast gereageerd op onze oproep. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor een heerlijke relaxte dag naar dit tuinen-evenement.

Nu eerst nog naar de tuinexcursie van Marieke Nolsen. En gelukkig kan ook de Moederdagactie voor kinderen weer bij de Welkoop doorgaan. Leuk als je komt!

Greet Steenhuis, voorzitter

op 12 mei is er weer kinderactie voor Moederdag bij Welkoop

Busreis Groei&Bloei naar de Floriade Expo 2022 "Growing Green Cities" op dinsdag 21 juni

Samen met Floralia Bennekom en Groei&Bloei Ede organiseren we een busreis naar de Floriade in Almere.

In onze wereld waar natuur vaak plaats moet maken voor beton, glas en staal, is de tuinbouw de sleutel naar een leefbare wereld. In onze ogen zijn de mensen van de tuinbouw, van de hovenier tot de aspergeteler, tot technicus in de kas, superhelden. En deze helden geven we het podium tijdens Floriade Expo 2022.

Eens in de tien jaar komen alle groene grootheden bijeen gedurende deze wereldtuinbouwtentoonstelling. Van over de hele wereld verzamelen zich experts die groene oplossingen presenteren die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken. Er valt van alles te zien, te ruiken en te proeven op de Expo! Ook Groei&Bloei zal op de Floriade aanwezig zijn op een perceel met Tiny houses en bijpassende duurzame tuinen.

Voor meer informatie: www.floriade.com

Vertrek:  09.00 uur vanaf busstation Wageningen,
              09.15 uur vanaf de parkeerplaats bij de kerk op de Krulweg Bennekom.

Terugreis: aankomst Bennekom plm. 18.00 uur,
              aankomst Wageningen plm. 18.15 uur.

Kosten:  € 45,- p.p., incl. entree, per lidmaatschap mag 1 introducé mee.
Opgave: vóór 14 juni via aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. Floriade 2022 en door gelijktijdig het bedrag over te maken op rekeningnr. NL98 SNSB 0920 526 454 t.n.v. KMTP Groei&Bloei Wageningen o.v.v. uw naam en Floriade 2022. Pas na betaling is uw opgave definitief.

Paasworkshop Bloemschikken bij Monique

Ik heb op 6 april voor het eerst sinds ongeveer 40 jaar weer eens echt aan bloemschikken gedaan. Als tiener vond ik dat leuk, Japans bloemschikken kan ik me herinneren en kerststukjes maken. Jopies prachtige creaties bij onze activiteiten zijn heel inspirerend.

Bij Monique dus, die alles pico bello had voorbereid. Ze verzamelt het hele jaar door overal materiaal dat van pas kan komen. Met nog 3 andere Groei&Bloei’ers. Wat een heerlijke ontspannen activiteit, gewoon lekker bezig zijn. De anderen hadden hele gesprekken over het opknappen van gemeentelijk groen en boomspiegels. Ik was vooral niet aan het denken, een beetje zen..

Tip van Monique: Wil je met je zus – moeder – vriendin – een workshop volgen? Houd de nieuwsbrief in de gaten.

Pien van Dael

Leerpunten uit de lezing van Wim Grimme op 12 april

Voor wie ze op 12 april niet direct had gevonden, hier nog even de link naar de vele handige tips van Wim Grimme over het zaaien van meer dan 250 geslachten van eenjarigen – kiemingstemperatuur, zaaidiepte, licht- , donker- of “wij doen het altijd” kiemers, opkweektemperatuur en opkweekhandelingen. Deze staan op de pagina Groeninfo van de afdeling Bollenstreek, onder ‘Zelf je planten zaaien? Doen!’. Op de smartphone moet je daarvoor het rolmenuutje even open klikken.

Wim Grimme over het kweken van eenjarigen

Duurzaam tuinieren: het oranjetipje

In april en mei vliegt het oranjetipje. Dit leuke vlindertje kun je nu volop zien rondfladderen. Je kunt de mannetjes gemakkelijk herkennen aan de oranje vleugelpunten. De vrouwtjes lijken erg op andere kleine witjes, maar pas als ze even stil gaan zitten zodat je de onderzijde van de vleugels kunt zien, herken je ze aan de groen-witte bloktekening.

We laten in onze tuin altijd wat pinksterbloemen en wat look-zonder-look staan, zodat de oranjetipjes daar hun eitjes op kunnen leggen. En ieder jaar vind ik ook wel eitjes; ze verkleuren snel oranje en zijn dan goed zichtbaar. Ik zie altijd maar één eitje per plant, alsof de vlinder weet dat de rups de hele plant voor zichzelf moet hebben. De rupsen ontwikkelen zich op de bloemstengels en eten van de onrijpe zaaddoosjes. Ze kruipen daarna naar een struik om zich te verpoppen. De eitjes en rupsen zie je daarom meestal in de buurt van houtige struiken en niet midden op een gazon. De poppen hangen tot het volgende voorjaar als driehoekige vaantjes aan de takken. Rupsen heb ik regelmatig gezien, maar poppen eigenlijk nooit.

Leontine Colon

oranjetipje op look-zonder-look, de kenmerkende groen-geblokte onderzijde en een eitje op pinksterbloem

Groeten uit Portugal

Begin april toen Nederland verrast werd door een wit winterdek, verbleven wij aan de groene Algarve in Portugal. Een vast onderdeel van onze vakantie is altijd het bezoeken van (privé)tuinen en parken. Toen we hiernaar informeerden bij de receptie van ons appartementencomplex, keek de dame al een beetje moeilijk en later bij de plaatselijke VVV, schudde de baliemedewerker ook al nee met zijn hoofd. Wat een teleurstelling… we hadden ons er zo op verheugd om mooie voorjaarstuinen te kunnen bezoeken. Toen we een paar dagen later in gesprek kwamen met een Belgische madam, woonachtig aldaar, hoorden we dat Portugezen zelf over het algemeen geen uitgebreide aangelegde tuin hebben. Haar partner runde een groenbedrijf en werkte vooral bij Canadezen, Engelsen en ander gefortuneerde buitenlanders. En kennelijk doen zij niet aan open tuinen.

Maar ja, we snappen het ook wel, langs velden en wegen (ook snelwegen) is het één grote bloemenzee. Dus waarom een tuin aanleggen? Niks geen efficiënte maaisessies door gemeente of anderen, nee hier is de leuze: laat maar gaan en groeien maar! En zie wat een groene overdaad.

Bermen vol  gele en witte  Kamille en Malva’s en, struiken met geel/oranje en geel/paarse Lantana’s en hele berghellingen vol bloeiende witte Cistus.

We werden vooral helemaal vrolijk van de gele Oxalis pes-caprae (knikkende klaverzuring) die zeer uitbundig met citroengele bloemen op allerlei plekken groeiden. Wikipedia leerde ons dat het gaat om een invasieve soort die zich in al tal van landen heeft weten te vestigen. Maar omdat de plant vorstgevoelig is, komt hij in Nederland nog niet voor. De groeiwijze is naast een penwortel ook met kleine minibroedbolletjes.

Groene groeten van Jopie de Boer

Oxalis pes-caprae

Durf te vragen: de aardorchidee Pleione

Regelmatig worden jonge Pleione-bolletjes aangeboden op de zaden- of stekkenbeurs van onze afdeling. Maar hoe moet je deze nu verzorgen?

Moeilijk is dat niet. Pleiones vragen een luchtige potgrond en in het groeiseizoen voldoende voeding, licht en water. Maar daarbuiten juist niet, ze moeten dus droog overwinteren en hebben dan ook geen licht nodig. Daarnaast hebben ze winterkou nodig om bloemknoppen aan te leggen.

Ik kweek ze daarom in potten, die je gemakkelijk in de winter op een droog plekje buiten weg kunt zetten. Niet te koud, dus bij strenge vorst, zeg kouder dan -10 °C, even in een schuur of garage zetten. Ik maakte eerder eens de fout om ze op een metalen zeef te laten staan terwijl het toch niet heel streng vroor. Daardoor kon de vorst er van onderaf bij, en toen bleek -10°C echt te koud.

Zodra in februari-maart het nieuwe scheutje zichtbaar wordt is de groeifase aangebroken. Je kunt ze dan verpotten in een luchtige mix. Ik gebruik fijne boomschors voor orchideeën vermengd met potgrond. De wortels van het voorgaande jaar zijn afgestorven en kun je verwijderen. De jonge wortels groeien snel uit en zullen de bol weer verankeren. Laat de bovenste helft van de bol uit de grond steken. Als de bol groot genoeg was bestaat het nieuwe scheutje uit een bloemknop en een bladknop. Eerst verschijnt de bloem, en daarna ontwikkelt het blad zich. Kleinere bollen dan ca 2 cm maken alleen blad. De plant moet nu genoeg licht en water krijgen, hij kan gerust in de zon staan. Je kunt ze nu ook wat tomatenmest geven.

In het najaar heeft zich onderaan het blad een nieuwe bol gevormd. De oude bol verschrompelt, maar er worden ook broedbolletjes gevormd die je los op de pot kunt vinden en in de grond kunt zetten. Ze groeien dan in een paar jaar uit tot bollen van een bloeibaar formaat. Grote bollen maken meerdere bladscheuten en dus ook meerdere nieuwe bollen. Zo kun je je voorraad bollen geleidelijk vergroten.

Leontine Colon

Pleiones nu in volle bloei

Varens zaaien deel 3

In de nieuwsbrieven van november 2020 en januari 2021 vertelde ik over mijn eerste pogingen om de glansschildvaren (Polystichum polyblepharum) te vermeerderen uit sporen, in een jampotje met steriele grond. 

De sporen groeiden zoals gezegd in een paar maanden uit tot hartvormige prothallia. Maar vervolgens gebeurde er niet veel. Na een jaar waren er nog steeds geen jonge varentjes, wel leken de prothallia steeds groter en vormelozer te worden. Het ging dus niet helemaal zoals het handige youtube-filmpje had voorgespiegeld.. Tenslotte deed ik de potjes open om er wat water bij te kunnen doen en schudde ze een paar keer. Dit om te zorgen dat de geslachtscellen die op de prothallia gevormd worden ook met elkaar in aanraking zouden komen. En dat hielp! Inmiddels heb ik al één jong varentje kunnen oppotten, en er komen er nog wat meer. Geen enorme aantallen, dat nu ook weer niet, maar toch een klein succesje!

Leontine Colon

de 'gezaaide' varens in oktober 2020, december 2020 en april 2022

Maak kans op de steenbreektrofee

Wie een slimme manier bedenkt om met groen of water positief bij te dragen aan biodiversiteit, gezondheid en klimaatadaptatie, maakt kans op de Steenbreektrofee. Stichting Steenbreek organiseert elk jaar deze wedstrijd om mensen aan te zetten om creatieve oplossingen te bedenken.

Buurtvereniging
Zowel initiatieven en projecten die spelen op het niveau van de straat of de wijk, als op niveau van dorp en stad zijn welkom. Dit kan van een gemeente zelf zijn, maar ook van een buurtvereniging, wijkorganisatie, corporatie, ondernemer of inwoner. De grootte van het project/initiatief is niet relevant om mee te doen aan deze verkiezing; wel moet je al zijn begonnen met het uitvoeren van een project. De inzendingen voor de Steenbreektrofee komen uit de ruim 160 Steenbreekgemeenten die zich inmiddels hebben aangesloten bij Stichting Steenbreek.

Aanmelden
Wie met een project mee wil doen kan zich tot uiterlijk 20 mei aanmelden door het deelnameformulier te downloaden van de website van Steenbreek, in te vullen en naar info@steenbreek.nl te sturen. In juni komt de jury bij elkaar om de inzendingen te beoordelen en op locatiebezoek te gaan bij de drie genomineerden. Op 27 september vindt de bekendmaking van de winnaars en de uitreiking van de Steenbreektrofee plaats tijdens de Nationale Groendag in Almere.

Trofee
De winnaar van de verkiezing krijgt de Steenbreektrofee uitgereikt en ontvangt een uitgebreid adviesrapport van de vakjury. In dit rapport staan ook tips om het project toekomstbestendiger te maken. Daarnaast krijgt het winnende project media-aandacht met onder andere een uitgebreid artikel in de Steenbreek-special van Vakblad Groen.

Zomerstek van Hydrangea

Behalve winterstekken kunnen ook zomerstekken worden gebruikt om Hydrangea’s te vermeerderen. Nu is een goed moment daarvoor.

Wat je nodig hebt zijn vers afgesnoeide takken met jonge scheuten die een paar centimeters lang zijn. Je kunt de takken ook wat eerder knippen en in water zetten totdat ze uitlopen.

Snijd de jonge scheut van de tak, met een ‘hieltje’, dat is een stukje bast van de oude tak. Verwijder een deel van het blad om verdamping te beperken. Doop het uiteinde van de stekken in stekpoeder en zet ze in een luchtig mengsel, bijvoorbeeld zaai- en stekgrond met perliet, op een lichte plek maar niet in de zon en dek ze af met een plastic zak. Ze wortelen dan binnen twee weken. Laat de wortels nog wat verder doorgroeien, en pot de stekken dan op in goede grond.

Leontine Colon

zomerstek van Hydrangea's

Nog geen lid van Groei&Bloei?

Word dan nu lid en ontvang het meest recente nummer van Groei & Bloei (maart, april of mei), een korting op de resterende contributie voor 2022 en als welkomstgeschenk een 14-delige kweekmodule, volledig compleet. Verder krijgen de nieuwe leden korting op het lidmaatschap tot het einde van het jaar. De kweekmodule wordt nagezonden.

Nieuwe leden die zich via een afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: via de afdeling krijgen zij een cadeau EN korting, via www.groei.nl moeten zij kiezen tussen het cadeau OF de korting.

 

Clematis 'Miss Bateman'